Boala ghearelor de pisica: cum se transmite si care sunt riscurile

Boala ghearelor de pisica: cum se transmite si care sunt riscurile Boala ghearelor de pisica: cum se transmite si care sunt riscurile

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

boala-ghearelor-de-pisica

Sunt frumoase, sunt jucause, insa uneori pot fi si sursa unor reale probleme de sanatate. Sub acele gheare ale pisicilor se pot ascunde anumiti patogeni care pot cauza infectii destul de serioase. Una dintre ele poarta denumirea de boala ghearelor de pisica.

Unii oameni au auzit de ea, dar probabil ca inca se intreaba daca exista intr-adevar o astfel de afectiune... Da, boala ghearelor de pisica este o infectie foarte reala care poate afecta orice persoana care detine o pisica sau care interactioneaza cu o pisica.

Chiar daca muscaturile de pisica nu sunt intotdeauna grave, chiar si o muscatura sau o zgarietura mica de la o pisica poate duce la o infectie bacteriana care nu este usor de tratat.

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit purtat de pisici, in timp ce boala ghearelor de pisica este provocata de o bacterie purtata de pisici. Deci, ce este boala ghearelor de pisica si cum este tratata?

Boala ghearelor de pisica este o afectiune cauzata de bacteria Bartonella henselae (B. henselae). Aceasta tulburare provoaca umflarea ganglionilor limfatici, umflaturi pe piele (papule) si febra. B. henselae poate provoca o infectie daca o pisica va musca sau va zgarie sau linge o rana deschisa pe care o aveti.

 


Ce este boala ghearelor de pisica?

Boala ghearelor de pisica este o boala zoonotica (sau zoonoza), o afectiune cauzata de germeni care se raspandesc de la animale la oameni si invers. Boala ghearelor de pisica poarta denumirea medicala de limfadenita regionala subacuta, care este o infectie bacteriana raspandita de pisici.

Oamenii pot dezvolta aceasta afectiune daca sunt muscati sau zgariati de o pisica infectata cu bacteria Bartonella henselae. De asemenea, infectarea se poate produce si daca saliva provenita de la o pisica infectata patrunde intr-o rana deschisa sau atinge albul ochilor.

Se crede ca aproximativ 40% dintre pisici, mai ales cele cu varsta sub un an, ajung sa poarte Bartonella henselae la un moment dat in viata lor. Lucrul ciudat este ca cele mai multe pisici care poarta aceasta bacterie daunatoare prezinta zero semne de boala.

Muscaturile de pisica pot fi problematice, deoarece dintii pisicii sunt atat de ascutiti incat pot strapunge cu usurinta pielea si pot produce rani surprinzator de adanci. Cu cat rana este mai adanca, cu atat riscul de infectare este mai mare.

De cele mai multe ori, pisicile musca de mana sau de incheietura, fiindu-le foarte usor sa intepe o articulatie sau stratul de membrana care acopera un tendon. In acest fel, saliva pisicii poate sa patrunda in zonele “sigilate” ale articulatiilor si tendoanelor, care constituie un mediu propice de inmultire pentru bacteriile Bartonella care provoaca boala ghearelor de pisica.

ce-este-boala-ghearelor-de-pisica

La persoanele cu un sistem imunitar normal sanatos, aceasta tulburare nu reprezinta de obicei o situatie grava. In schimb, infectia poate cauza reale probleme copiilor si persoanelor cu sistemul imunitar afectat.

Semne si simptome

Cele mai frecvente semne si simptome ale bolii ghearelor de pisica sunt:

  • umflatura sau vezicula la locul muscaturii sau zgarieturilor
  • ganglioni limfatici mariti langa locul muscaturii sau zgarieturii
  • oboseala
  • dureri de cap
  • febra redusa, de peste 37°C
  • dureri de corp

Afectiunea poate cauza si simptome mai putin frecvente, cum ar fi:

boala-ghearelor-de-pisica-simptome

Simptomele rare ale bolii ghearelor de pisica sunt cauzate de o forma mai grava a afectiunii. Aceste simptome sunt:

  • durere de spate
  • frisoane
  • durere abdominala
  • dureri articulare
  • eczema
  • febra prelungita

Dupa trei pana la zece zile de la expunere se poate dezvolta o umflatura sau o vezicula pe piele la locul infectiei. Alte simptome, cum ar fi ganglionii limfatici mariti, pot sa nu apara timp de cateva zile sau saptamani. Ganglionii limfatici mariti apar de obicei dupa una sau trei saptamani.

Cum se manifesta afectiunea la pisici?

Cu toate ca sunt purtatoare ale bacteriilor, pisicile nu dezvolta afectiunea. Din acest motiv, oamenii nu pot afla niciodata daca pisicile lor sunt purtatoare ale bacteriilor daunatoare. Pisicile pot contracta bacteriile de la puricii infectati. In cazuri foarte rare, oamenii pot contracta bacteriile direct de la purici. Tratamentul pentru pisici nu este de obicei recomandat.

Cauze si factori de risc

Boala ghearelor de pisica este cauzata de bacteria Bartonella henselae (B. henselae).

Cele mai multe pisici se infecteaza dupa ce intra in contact cu puricii pe care i-au luat de la o alta pisica. De asemenea, se pot infesta in urma unei lupte cu o alta pisica infectata.

boala-ghearelor-de-pisica-factori-de-risc-cauze

Bacteriile care provoaca boala ghearelor de pisica pot fi contractate si in urma muscaturii unui purice infectat.

Toti oamenii care detin sau intra in contact cu o pisica sunt expusi riscului de a contracta boala ghearelor de pisica. Cu toate acestea, afectiunea este mai raspandita in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani. Persoanele care au sistemul imunitar slabit au un risc mai mare de a dezvolta o forma mai grava a bolii ghearelor de pisica. In aceasta categorie intra persoanele insarcinate sau cele care:

  • sufera de cancer
  • au diabet
  • au o infectie cu HIV sau SIDA
  • au fost supuse unor transplante de organe

Cum se diagnosticheaza boala ghearelor de pisica

Pentru a diagnostica boala ghearelor de pisica, medicul va efectua in prima faza un examen fizic. Deoarece afectiunea este dificil de diagnosticat doar pe baza simptomelor, specialistul poate pune un diagnostic precis efectuand un test de sange denumit reactie in lant a polimerazei (PCR) pentru a vedea daca bacteriile B. henselae sunt prezente in organism.

Metode de tratament

Deoarece boala ghearelor de pisica nu provoaca de obicei probleme de sanatate si dispare de la sine, tratamentul are rolul de a ameliora simptomele. In general, medicii prescriu antibiotice pentru a elimina bacteriile numai in cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis sau daca simptomele nu au disparut nici dupa cateva luni.

boala-ghearelor-de-pisica-tratament

Cum pot fi gestionate simptomele bolii ghearelor de pisica?

Pentru a ameliora simptomele bolii ghearelor de pisica puteti:

  • lua medicamente fara prescriptie medicala pentru reducerea durerii
  • aplica de cateva ori pe zi comprese calde pe ganglionii limfatici mariti

Posibile complicatii

In rare cazuri, boala ghearelor de pisica poate cauza anumite complicatii, cum ar fi:

Encefalopatie

Encefalopatia este o afectiune cauzata de raspandirea bacteriilor la creier. In unele cazuri, encefalopatia are ca rezultat leziuni permanente ale creierului sau chiar decesul.

Neuroretinita

Neuroretinita este o inflamatie a nervului optic si a retinei care cauzeaza vedere incetosata. Inflamatia poate aparea atunci cand bacteria care provoaca boala ghearelor de pisica ajunge la ochi. Vederea se imbunatateste de obicei dupa ce infectia dispare.

boala-ghearelor-de-pisica-neuroretinita

Osteomielita

Osteomielita este o infectie bacteriana a oaselor care poate provoca deteriorarea acestora. In unele cazuri, afectarea osoasa este atat de grava incat este necesara amputarea.

Sindromul oculoglandular Parinaud

Aceasta infectie oculara provoaca simptome similare cu ale conjunctivitei. Boala ghearelor de pisica este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui sindrom. Apare din cauza faptului ca bacteriile B. henselae patrund direct in ochi sau calatoresc prin fluxul sanguin catre ochi. Sindromul poate fi tratat cu succes cu antibiotice. In cazuri rare, este necesara o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul infectat de la nivelul ochiului.

Prevenire

Daca va aflati in preajma pisicilor, exista cateva lucruri simple pe care le puteti face pentru a preveni boala ghearelor de pisica:

  • Incercati sa evitati muscaturile sau zgarieturile de pisica.
  • Spalati-va pe maini dupa ce va jucati, ridicati sau mangaiati pisici.
  • Tineti pisicile in casa pentru a reduce riscul ca acestea sa fie muscate de purici.
  • Nu lasati pisicile sa linga zgarieturile sau ranile.
  • Intrebati medicul veterinar cum va puteti proteja pisica de purici.
  • Daca aveti sistem imunitar afectat, adoptati o pisica dupa ce aceasta a implinit varsta de un an.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23537-cat-scratch-fever

https://www.healthline.com/health/cat-scratch-disease

https://draxe.com/health/cat-scratch-fever/

https://patient.info/treatment-medication/dog-and-cat-bites/cat-scratch-disease

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cat-scratch-fever