Durere in gat – cauze, factori de risc si tratament la domiciliu

Durere in gat – cauze, factori de risc si tratament la domiciliu Durere in gat – cauze, factori de risc si tratament la domiciliu

Ultima actualizare: 8 octombrie 2021

durere-in-gat

O durere in gat este cauzata de iritarea acestuia. Aceasta durere in gat se agraveaza de cele mai multe ori atunci cand inghititi. In majoritatea cazurilor, durerea in gat este produsa de o infectie virala, cum ar fi raceala sau gripa. Vestea buna este ca o durere in gat provocata de un virus dispare de la sine dupa cateva zile.

Exista posibilitatea ca infectia sa fie cauzata si de un streptococ (bacterie), afectiunea purtand denumirea de faringita streptococica. Streptococicii sunt extrem de contagiosi si se pot raspandi prin stropii lansati in aer atunci cand o persoana bolnava stranuta sau tuseste. O persoana se poate infecta si daca atinge o suprafata pe care o persoana infectata a atins-o inainte, cum ar fi o clanta, ustensilele de bucatarie sau obiectele din baie.

Durerea in gat nu reprezinta o problema grava. Aceasta dispare dupa 3-7 zile fara a fi nevoie de tratament.

Copiii si adolescentii sunt cei mai predispusi la durere in gat din cauza faptului ca organismul acestora nu a fost expus la atat de multe virusuri si bacterii, cum se intampla in cazul persoanelor in varsta, iar sistemul imunitar nu a fost pe deplin dezvoltat.

Unele persoane, indiferent de varsta, se confrunta cu dureri in gat cel putin o data pe an.

 


Durere in gat – cauze si factori de risc

O durere in gat poate fi cauzata de virusurile care provoaca raceala si gripa. In rare cazuri, poate avea la baza o infectie bacteriana. In functie de cauza problemei, medicul poate recomanda medicamente sau suplimente, cum ar fi Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt, care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.

Durere in gat cauzata de infectii virale

Printre infectiile virale care cauzeaza durere in gat se numara:

  • raceala
  • gripa
  • mononucleoza
  • COVID-19
  • crup laringian - o boala obisnuita din copilarie caracterizata printr-o tuse aspra
  • pojar
  • varicela

Durere in gat cauzata de infectii bacteriene

Exista o serie de bacterii care pot provoca durere in gat, cel mai frecvent fiind Streptococcus pyogenes (streptococi din grupa A).

Alte cauze

Durerea in gat poate avea si alte cauze, cum ar fi:

Alergiile

Alergiile la parul animalelor de casa, mucegai, praf si polen pot provoca, de asemenea, durere in gat. Problema poate fi agravata de folosirea picaturilor nazale, pentru ca acestea pot irita si inflama gatul.

Substante iritante

Durerea in gat poate avea la baza si respirarea aerului poluat, din interior sau exterior, provocat de fumat sau substantele chimice. De asemenea, gatul poate fi iritat si de consumul de alcool si alimente condimentate.

Uscaciune

Din cauza aerului uscat din interior, gatul se poate irita si mai rau. In plus, persoanele care respira in mod frecvent pe gura, de cele mai multe ori din cauza congestiei nazale cronice, se pot alege cu durere in gat.

durere-in-gat-uscaciune

Boala de reflux gastroesofagian

Aceasta afectiune digestiva se produce din cauza faptului ca acizii gastrici urca in esofag. Refluxul gastroesofagian provoaca, insa, si alte simptome, cum ar fi arsuri la stomac, raguseala, regurgitare a continutului stomacului si senzatia de gat blocat.

Suprasolicitarea muschilor gatului

Va puteti suprasolicita muschii gatului strigand, vorbind cu voce tare sau vorbind pentru perioade lungi de timp, fara pauza.

Infectia cu HIV

Persoanele care se infecteaza cu HIV se confrunta cu durere in gat, dar si cu alte simptome asemanatoare gripei. De asemenea, persoanele seropozitive ar putea avea o durere in gat cronica sau recurenta din cauza unei infectii fungice (afte orale) sau a unei infectii virale cu citomegalovirus (CMV). Aceasta afectiune poate cauza probleme grave in cazul persoanelor cu sistem imunitar compromis.

Tumori

Durerea in gat poate aparea si din cauza tumorilor canceroase aparute la nivelul gatului, limbii sau laringelui. Cu toate acestea, durerea in gat nu este singurul simptom al unei tumori, ci este insotita si de raguseala, respiratie suieratoare, probleme la inghitire, nod in gat si sange in saliva.

durere-in-gat-tumori

In rare situatii, o zona de tesut din gat se poate infecta, provocand un abces, si poate cauza durere in gat. Aceasta problema serioasa poate produce un blocaj la nivelul cailor respiratorii, aceasta fiind o urgenta medicala.

Factori de risc

Cu toate ca durerea in gat poate afecta pe oricine, exista unii factori care predispun, de exemplu:

Varsta

Copiii si adolescentii sunt cei mai predispusi la dureri in gat. De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 15 ani au un risc mai mare de a face o infectie cu streptococi, cea mai frecventa infectie bacteriana asociata cu o durere in gat.

Expunerea la fumul de tigari

Este bine-cunoscut faptul ca fumatul activ si pasiv pot irita gatul si pot creste riscul de cancer oral, faringian si laringian.

Imunitate slabita

Persoanele cu sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la infectii. Sistemul imunitar poate fi afectat de HIV, diabet, tratament cu steroizi sau chimioterapie, stres, oboseala si alimentatie precara.

Alergii

Persoanele alergice la praf, mucegai sau la parul animalelor de companie sunt mai predispuse la durere in gat.

durere-in-gat-factori-de-risc

Expunerea la iritanti chimici

Gatul se poate alege cu iritatii in urma inspirarii particulelor din aer provenite din arderea combustibililor fosili si a produselor chimice de uz casnic.

Sinuzite cronice sau recurente

Sinuzita poate provoca mucus, care poate irita gatul sau poate raspandi infectia.

Contactul apropiat cu alte persoane

Infectiile, fie ca sunt virale, fie ca sunt bacteriene, se raspandesc foarte repede printre persoanele aflate in centrele de ingrijire, salile de clasa, birouri sau mijloace de transport.

Cand este necesar consultul de specialitate?

Durerea in gat cauzata de o infectie virala dispare de la sine dupa 2-7 zile. Exista cazuri in care durerea in gat trebuie tratata. Luati legatura cu medicul daca va confruntati cu unul dintre aceste simptome mai grave:

  • durere in gat severa
  • probleme la inghitire
  • durere in gat care dureaza mai mult de o saptamana
  • febra mai mare de 38 de grade Celsius
  • sange in saliva
  • probleme de respiratie
  • dificultate la deschiderea gurii
  • dureri articulare
  • gat rigid
  • dureri de ureche

Medicul va examina gatul pacientului si va incerca sa descopere eventuale semne de infectie cu streptococi sau faringita. Specialistul trebuie sa efectueze teste pentru a afla daca durerea in gat este cauzata de un virus sau o bacterie. Unele infectii virale ale gatului pot provoca semne mai grave decat cele cauzate de bacteriile streptococice.

durere-in-gat-diagnostic

Printre analizele pe care medicul le poate recomanda pentru a detecta cauza problemei se numara:

  • Exsudat faringian – specialistul sterge cu un tampon partea din spate a gatului si amigdalele pentru a verifica daca sunt prezente bacterii.
  • Test rapid antigen – prin intermediul acestui test se pot detecta bacteriile streptococice din exsudatul faringian, cautand antigeni (parti ale bacteriilor) in gat. Rezultatul poate fi gata in doar cateva minute.

Tratamente la domiciliu pentru durere in gat

Medicamentele antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora durerea in gat sau pot trata cauza problemei. Principalele antiinflamatoare eliberate fara prescriptie medicala care amelioreaza durerea in gat sunt:

  • acetaminofenul
  • ibuprofenul
  • aspirina

Copiii si adolescentii nu trebuie sa ia aspirina, din cauza faptului ca poate provoca o afectiune rara, dar grava, numita sindrom Reye.

De asemenea, puteti opta pentru suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis Septocalmin Islandica. Acest produs formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale si are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator.

Dropsurile mentolate

Atunci cand este aplicat pe piele sau alte tesuturi (cum ar fi limba, gingiile sau interiorul obrajilor), mentolul poate ameliora disconfortul. Dropsurile mentolate sunt recomandate pentru calmarea durerilor usoare in gat.

Miere

Mierea se numara printre remediile-minune ale naturii. Poate fi amestecata in ceai sau luata simplu cu lingurita pentru a ameliora durerea in gat. Potrivit cercetatorilor, mierea poate sa vindece in mod eficient ranile, motiv pentru care poate ajuta la accelerarea vindecarii durerilor in gat.

Ceai de musetel

Ceaiul de musetel are o capacitate naturala de a calma durerile. Activitatea curativa a ceaiului de musetel este cunoscuta de mult timp, aici intrand si capacitatea de calmare a durerii in gat. De asemenea, are proprietati antiinflamatoare, antioxidante si astringente.

durere-in-gat-ceai-musetel

Schinduf

Schinduful (fanul grecesc) are o multime de beneficii pentru sanatate. Se gaseste si in mai multe forme, cum ar fi semintele, uleiul sau ceaiul de schinduf. Acesta din urma reprezinta un remediu natural pentru durerea in gat.

Otetul de mere

Otetul de mere are activitate antibacteriana naturala. In urma mai multor studii s-a demonstrat ca otetul de mere are efecte antimicrobiene extrem de eficiente in combaterea infectiilor. Otetul de mere este acid si, datorita acestei naturi, poate fi folosit pentru a ajuta la descompunerea mucusului din gat si pentru a stopa raspandirea bacteriilor.

Daca simtiti o durere in gat, adaugati 1-2 linguri de otet de mere intr-o cana de apa si faceti gargara cu ea. Luati apoi o inghititura mica din aceasta bautura si repetati procesul de 1-2 ori pe ora. De asemenea, beti multa apa intre sesiunile de gargara.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635

https://www.healthline.com/health/sore-throat

https://www.medicalnewstoday.com/articles/155412

https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin Islandica  x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

      Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre. Extractul de Lichen Islandez contribuie la sanatatea sistemelor repirator si…