Ultima actualizare: 18 martie 2022
O afectiune comuna printre adulti, durerea de spate afecteaza calitatea vietii si performanta in munca, fiind una dintre principalele cauze de dizabilitate in lume. Este intalnita in toate tarile in proportii similare si reprezinta un motiv comun pentru care oamenii merg la medic. Pentru multe persoane, durerea de spate are forme benigne si autolimitate, insa, daca nu se amelioreaza dupa o perioada de circa sase saptamani si persista pe o perioada mai lunga de 12 saptamani, se poate transforma in durere cronica de spate. Rareori asociata cu o boala grava, durerea de spate este deseori insotita de alte simptome, in functie de afectiunea care o cauzeaza.
In general, durerile de spate sunt clasificate in functie de durata si de zona in care se manifesta. Astfel, in functie de durata, avem trei categorii de dureri de spate:
La nivelul spatelui exista un sistem complex format din coloana vertebrala, maduva spinarii, discuri intervertebrale, muschi, ligamente, nervi si tendoane. Durerile pot aparea la nivelul oricareia dintre aceste structuri, ca raspuns la niste afectiuni cu diferite niveluri de gravitate, si se pot concentra intr-o singura zona sau se pot extinde pe o portiune mai intinsa a spatelui.
In functie de localizare, putem identifica patru tipuri de dureri de spate:
Se manifesta sub forma unui disconfort sau a unei dureri surde sau ascutite in zona dintre baza craniului si portiunea superioara a umerilor si se poate propaga catre partea superioara a spatelui sau bratelor. Mobilitatea la nivelul capului si gatului poate fi afectata si pot aparea dureri de cap. Daca durerea este provocata de compresia radacinilor nervilor spinali, poate fi insotita si de alte simptome (amorteala, slabiciune la nivelul bratului sau mainii, furnicaturi, senzatii de arsura la nivelul bratului sau al mainii, senzatie de amorteala sau de slabiciune in picioare).
Trebuie consultat medicul in cazul in care durerea cervicala a aparut in urma unui accident sau daca este acompaniata de senzatii de amorteala la nivelul bratului, de greutate la respiratie, de rigiditatea gatului. De aasemenea, orice durere cervicala puternica si persistenta trebuie evaluata de doctorul specialist.
Durerea localizata in zona de mijloc a spatelui se manifesta la nivel local in zona coloanei vertebrale sau in zona inervata de nervul toracic iritat, si poate fi insotita si de alte simptome (de exemplu, amorteala si furnicaturi in cazul compresiei nervoase).
In cazul asocierii cu simptome precum pierderea controlului urinar sau o senzatie de slabiciune in picioare, vizita la medic este obligatorie.
Poate fi resimtita ca o durere ascutita in zona lombara, pe care statul in picioare o agraveaza. Desi este perceputa ca o durere destul de puternica imediat dupa trezire, pare sa piarda din intensitate in cursul zilei sau la schimbarea pozitiei. Poate fi insotita de furnicaturi si amorteala in picioare.
In cazul asocierii cu simptome precum pierderea controlului urinar, dureri puternice in zona abdominala sau febra si frisoane, este necesar ajutorul medical.
Poate fi o durere surda, dar in anumite pozitii devine ascutita. Se manifesta in pozitia sezanda, la ridicarea in picioare, in timpul statului prelungit in picioare, in timpul unor accese de tuse, in timpul defecatiei sau in timpul contactului sexual.
Daca este insotita de tulburari de mers, este necesara vizita la medic.
Durerile de spate pot avea cauze variate, de la posturi incorecte ale corpului si intinderi musculare, pana la afectiuni ale organelor interne. Un procent foarte mic de dureri de spate sunt atribuite efectelor secundare ale unor afectiuni sau infectii grave (cancer, osteomielita vertebrala). Unele dureri de spate se propaga catre alte zone ale corpului, iar altele sunt propagate dinspre alte parti ale corpului.
Durerile de la nivelul cefei pot avea si cauze foarte grave, care pot pune viata in pericol, precum meningita, atacul de cord, mielomul multiplu (un cancer al celulelor plasmatice ale maduvei osoase) sau tumorile coloanei vertebrale.
De obicei, durerile aparute in zona de mijloc a spatelui nu au cauze grave, dar in unele cazuri rare pot fi un simptom al cancerului.
In unele cazuri, durerea din zona coccisului poate fi cauzata de prezenta unei tumori.
Durerile de spate tind sa aiba o frecventa mai mare in randul femeilor, lucru ce se poate datora variatiilor hormonale. De asemenea, sunt mai des intalnite la persoanele care sufera de depresie, anxietate, tulburari de dispozitie, sau in randul celor care sunt supuse unui nivel ridicat de stres.
Printre factorii de risc care cresc probabilitatea de a suferi de dureri de spate se numara:
Deseori, durerile de spate pot fi insotite si de alte simptome. In cazul in care resimtim o senzatie de amorteala si slabiciune progresiva in maini sau picioare, dureri abdominale sau toracice, dureri la nivelul maxilarului, sau daca pierdem controlul vezicii urinare, trebuie sa mergem de urgenta la medic pentru stabilirea unui diagnostic si a tratamentului adecvat. Este foarte important ca toate simptomele sa fie comunicate medicului.
Majoritatea cazurilor de durere cervicala apar in urma activitatilor sau miscarilor repetate care solicita musculatura, ligamentele sau celelalte structuri din aceasta zona, iar tratamentul la domiciliu se poate dovedi foarte eficient.
Tratamentul pentru durerea cervicala acuta include:
Tratamentul pentru durerea cervicala cronica este aproape identic cu cel pentru durerea acuta, insa ca medicul poate recomanda sedinte de fizioterapie sau medicamente antidepresive.
Durerea de spate toracica nespecifica se trateaza de obicei prin masaj, anumite exercitii fizice si medicamente analgezice. Daca este cauzata de o fractura de compresie, remediul poate consta in medicamentele prescrise de medic si odihna.
Daca durerea de spate lombara a fost cauzata de un traumatism, tratamentul consta in repaus la pat si medicamente antiinflamatorii, antialgice si miorelaxante. Durerile lombare cronice se pot ameliora combinand tratamentul medicamentos cu fizioterapia si kinetoterapia. Daca durerea persista in ciuda tratamentelor urmate sau daca durerea lombara este asociata cu alte tulburari la nivelul membrelor inferioare, poate fi recomandata interventia chirurgicala.
In cazul durerilor de spate in zona coccisului, este recomandat controlul medical pentru investigatii amanuntite care vor ajuta la stabilirea unui tratament adecvat.
Putem scadea riscul aparitiei durerilor de spate daca incercam sa diminuam factorii de risc. Astfel, printre masurile pe care le putem lua pentru a preveni astfel de dureri se numara urmatoarele:
Sunt recomandate exercitii aerobice, cele care intaresc muschii abdominali si pe cei ai spatelui si antrenamentele de flexibilitate.
Dieta care ne ajuta sa prevenim durerile de spate trebuie sa contina calciu si vitamina D, necesare pentru sanatatea oaselor.
S-a constatat ca durerile de spate sunt mai frecvente in randul persoanelor care fumeaza.
Cand stam in picioare, privirea trebuie sa fie orientata spre inainte, capul sa fie aliniat cu coloana vertebrala si spatele drept. Cand stam asezati nu trebuie sa ne aplecam deasupra mesei sau biroului, antebratele trebuie sa fie aproximativ la acelasi nivel cu biroul, iar fundul trebuie sa fie lipit de spatarul scaunului. O pozitie corecta trebuie mentinuta si in timpul somnului, cu ajutorul unei saltele ortopedice si a unei perne potrivite, care nu forteaza gatul.
Trebuie sa retinem faptul ca durerile de spate dispar deseori de la sine in cateva saptamani sau in cateva luni, dar daca in loc sa se amelioreze, intensitatea acestora se accentueaza, atunci este recomandat sa mergem la medicul de familie, la medicul specialist sau la un fizioterapeut.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-x-ray-film-721166/