Boala Parkinson – cauze, simptomatologie si alte informatii

Boala Parkinson – cauze, simptomatologie si alte informatii Boala Parkinson – cauze, simptomatologie si alte informatii

Ultima actualizare: 7 martie 2023

boala-parkinson-cauze-simptomatologie-si-alte-informatii

Boala Parkinson este o afectiune progresiva a sistemului nervos, care afecteaza capacitatea motorie. Simptomele apar treptat, uneori incepand prin tremurul abia perceptibil al uneia dintre maini. Tremurul este frecvent intalnit, dar boala Parkinson mai provoaca si rigiditate sau incetinirea miscarilor.

In continuare, vom prezenta simptomele care apar pe parcursul stadiilor acestei boli, motivele aparitiei acesteia si modul in care poate fi gestionata, dar si complicatiile care pot aparea in cazul bolii Parkinson.


Boala Parkinson – informatii generale

Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa, care duce la pierderea celulelor nervoase din materia cenusie, afectand predominant neuronii care produc dopamina, un neurotransmitator care contribuie la coordonarea miscarilor corpului. Cand acesti neuroni mor sau sunt deteriorati, cantitatea de dopamina din creier se reduce. Astfel, acea parte a creierului care controla capacitatea motorie nu mai poate functiona corespunzator, determinand miscari lente si anormale.

Bioprotector si antiinflamator natural, suplimentul alimentar Lyprinol sustine sanatatea sistemului nervos (creier, sistem nervos central, celule nervoase, vedere etc.), fiind recomandat de farmacistii Catena si in cazul efortului intelectual.

Etapele bolii Parkinson

De obicei, simptomele bolii Parkinson incep sa se dezvolte abia dupa ce se pierd aproximativ 80% din neuronii materiei cenusii. In ce priveste boala Parkinson idiopatica, evolutia tinde sa fie lenta si variabila.

Deseori, medicii folosesc scala Hoehn si Yahr pentru a evalua progresia afectiunii de-a lungul anilor. Scala a fost implementata initial in 1967 si include stadii de la 0 la 5, unde 0 inseamna lipsa simptomelor, iar 5 reprezinta un stadiu avansat al bolii Parkinson.

Stadiul 1

Pacientii se confrunta cu simptome usoare, care de obicei nu interfereaza cu activitatile zilnice. Tremurul si alte simptome motorii apar doar pe o parte a corpului. Pot aparea modificari in ce priveste postura, mersul si expresiile faciale.

Stadiul 2

Simptomele se agraveaza, incluzand tremor, rigiditate si alte simptome motorii, manifestate pe ambele parti ale corpului. Pacientii pot inca sa locuiasca singuri, dar sarcinile zilnice sunt mai dificile si dureaza mai mult.

Stadiul 3

Este considerat stadiul de mijloc. Bolnavii isi pierd echilibrul, iar miscarile lor sunt incetinite. Desi bolnavii sunt inca independenti, simptomele afecteaza grav activitatile, cum ar fi imbracatul si servirea mesei. In acest stadiu, cazaturile sunt, de asemenea, mai frecvente.

Pentru functionarea normala a aparatului locomotor, specialistii Catena va recomanda Fleximobil Articulatii, care imbunatateste mobilitatea si ajuta la regenerarea cartilajelor. Fleximobil aktiv este un aliat de nadejde in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor si pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

Stadiul 4

Simptomele sunt severe, activitatea pacientilor fiind limitata. Acestia se pot ridica fara sprijin, dar cel mai probabil au nevoie de un dispozitiv ajutator pentru mers. Bolnavii in stadiul 4 au nevoie de ajutor pe parcursul activitatilor zilnice, fiind incapabili sa locuiasca singuri.

Stadiul 5

Rigiditatea picioarelor poate face imposibila ridicarea de pe scaun si mersul. Persoanele care sufera de boala Parkinson in stadiul 5 au nevoie de un scaun cu rotile sau stau la pat. Au nevoie de ingrijire non-stop, pentru orice activitate. In plus, pacientii se pot confrunta cu halucinatii.

De ce apare boala Parkinson (cauze si factori de risc)?

Cauza afectiunii este necunoscuta. Totusi, printre factorii de risc se numara:

  • Varsta: – boala Parkinson apare rareori la tineri. Cel mai frecvent, apare in jurul varstei de 60 de ani.
  • Ereditatea: – cercetatorii au identificat anumite mutatii genetice care cauzeaza boala Parkinson. Aceasta apare de obicei doar daca mai multi membri ai aceleiasi familii sunt afectati de aceasta afectiune.
  • Sexul: – boala Parkinson este mai frecventa la barbati, decat la femei.
  • Expunerea la toxine: – ierbicidele si pesticidele pot creste riscul de aparitie al bolii Parkinson.

Manifestari si simptomatologie in boala Parkinson

Persoanele care sufera de boala Parkinson se confrunta cu:

  • tremor, mai ales in momentele de repaus, prezent indeosebi la nivelul mainilor;
  • bradikinezie (incetinirea miscarilor voluntare);
  • rigiditatea musculara;
  • probleme de mers si echilibru;
  • modificari ale vorbirii si scrierii.

Prin continutul de glucozamina, condroitina, MSM (metilsulfonilmetan), extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba, preparatul Naturalis ArtroSuport Forte contribuie in mod natural la mentinerea confortului de la nivel articular, precum si la buna functionare a circulatiei sangvine, pentru oxigenarea corespunzatoare a sistemului nervos, oferind astfel protectie neuronala.

Pe langa simptomele motorii, boala Parkinson se poate manifesta si prin simptome care nu au legatura cu miscarea. Deseori, pacientii sunt afectati mai mult de acestea din urma, si anume: apatie, depresie, constipatie, tulburari de somn, pierderea simtului mirosului si tulburari cognitive.

Tratamentul in boala Parkinson

Desi boala Parkinson este incurabila, medicamentele specifice pot reduce semnificativ simptomele. In anumite situatii, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a regla anumite zone ale creierului si a combate simptomele. Alte optiuni de terapie includ odihna si exercitii fizice.

Desi pentru pacienti poate fi dificil sa tina socoteala tuturor tratamentelor care li se prescriu, intelegerea proprietatilor acestora si respectarea indicatiilor de administrare sunt foarte importante pentru ameliorarea simptomelor si evitarea manifestarilor neplacute in cazul dozelor uitate.

Importanta exercitiilor fizice in boala Parkinson

Exercitiile fizice sunt importante in cazul persoanelor cu boala Parkinson deoarece ajuta la mentinerea echilibrului, mobilitatii si capacitatii de a desfasura activitatile zilnice. Studiile au aratat ca pacientii care fac miscare timp de cel putin doua ore si jumatate pe saptamana reusesc sa reduca declinul calitatii vietii.

Exercitiile recomandate pacientilor includ activitati care sa imbunatateasca flexibilitatea, cum ar fi intinderile, exercitiile de aerobica si antrenamentele de rezistenta sau forta.

Farmacistii Catena va informeaza ca suplimentul alimentar Artilane este alegerea excelenta pentru regenerarea cartilajului si a lichidului sinovial din articulatii. Produsul imbunatateste flexibilitatea articulara, atenueaza durerea locala si favorizeaza mobilitatea tendoanelor si a ligamentelor.

Nu este atat de important tipul exercitiilor alese, cat regularitatea practicarii acestora, pacientii putand alege dintre urmatoarele optiuni:

  • antrenamente sportive intensive;
  • antrenament cu banda de alergare, fara suport pentru greutatea corporala;
  • exercitii de rezistenta;
  • aerobica;
  • exercitii alternative, cum ar fi yoga;
  • miscari practicate acasa;
  • exersarea strategiilor motorii.

Practicarea exercitiilor fizice este benefica pentru pacientii cu boala Parkinson in doua moduri:

  • Gestionarea simptomelor: – deoarece miscarea reduce rigiditatea musculara si imbunatatesc mobilitatea, postura, echilibrul si mersul. Pe langa faptul ca imbunatatesc oxigenarea si mentinerea sanatatii neurotransmitatorilor, exercitiile fizice combat depresia, stresul si anxietatea.
  • Incetinirea evolutiei bolii: – imbunatatirea mobilitatii reduce riscul cazaturilor si al altor complicatii ale bolii Parkinson.

Farmacistii Catena va pun la dispozitie Proenzi ArtroStop Rapid, un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii si elasticitatii articulatiilor prin sustinerea functionarii optime a oaselor si cartilajelor.

Boala Parkinson – posibile complicatii

Desi boala Parkinson in sine nu este fatala, unele complicatii ale acestei afectiuni pot fi grave.

  • Tulburari cognitive: – pacientii pot suferi de dementa si dificultati de gandire. Acestea apar de obicei in ultimele stadii.
  • Depresie si modificari emotionale: – depresia poate aparea inca de la primele stadii ale bolii. Puteti sa va confruntati si cu teama, anxietate si pierderea motivatiei.
  • Probleme de inghitire: – pe masura ce afectiunea evolueaza, apar probleme de inghitire a salivei, aceasta nemaiputand fi pastrata in cavitatea bucala.
  • Probleme in timpul mestecatului: – ultimele stadii ale bolii Parkinson afecteaza muschii gurii, ingreunand mestecatul si ducand la riscul de inec si la probleme de nutritie.
  • Probleme cu somnul: – cum ar fi trezirea frecventa in timpul noptii si trezirea prea devreme dimineata.
  • Constipatie: – care apare din cauza incetinirii digestiei.

Boala Parkinson nu este fatala in acelasi mod in care poate fi un infarct. Daca reusesc sa gestioneze simptomele, persoanele cu boala Parkinson pot totusi sa aiba o viata relativ implinita.

Surse:

https://www.parkinson.org/understanding-parkinsons/what-is-parkinsons

https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/teach-me/the-5-stages-of-parkinsons-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

https://parkinsonsnewstoday.com/parkinsons-disease-and-exercise/

Farmacistul Catena va recomanda:

Lyprinol X 60 capsule

Lyprinol X 60 capsule

LYPRINOL® este un bio-protector multifunctional…

3 la pret de 2
ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata…

Artilane X 15 doze

Artilane X 15 doze

Artilane este un produs recomandat pentrua ajuta la…