
Bradipneea reprezinta o frecventa respiratorie pe minut mai mica decat este normal de obicei pentru varsta si nivelul sau de activitate fizica al persoanei in cauza.
Potrivit expertilor, ritmurile respiratorii normale si anormale pentru un adult, cuantificate in respiratii pe minut, sunt urmatoarele:
-
intre 12 si 20 este normal
-
sub 12 este anormal de lent
-
peste 25 este anormal de rapid
Cand o persoana are un ritm respirator sub 12 respiratii pe minut timp de mai mult de 2 minute, acest lucru indica bradipnee. Ritmul mediu de respiratie difera de la un individ la altul si se poate modifica in functie de varsta si nivelul de activitate al unei persoane.
Bradipneea poate provoca:
Bradipneea poate aparea atat atunci cand o persoana este treaza, cat si cand doarme. Este diferita de apnee, care este o oprire temporara a respiratiei, aceasta fiind intalnita cel mai frecvent in timpul somnului.
De asemenea, bradipneea nu este acelasi lucru cu respiratia dificila, al carui termen medical este dispnee.
Tahipneea este un alt termen separat care indica un ritm respirator anormal de rapid. Simptomele si cauzele bradipneei si tahipneei sunt diferite.
Dupa cum mentionam, bradipneea se manifesta printr-o respiratie anormal de lenta pentru varsta si nivelul de activitate al persoanei in cauza. Este un simptom care poate indica o afectiune.
Cum stiti daca respirati prea incet?
Va puteti verifica ritmul respirator acasa numarand cate respiratii aveti pe minut. Ratele respiratorii (de respiratie) tipice sunt:
-
Varsta in ani Respiratii pe minut
-
Sugar pana la 1 an 30 pana la 60
-
1 pana la 3 ani 24 pana la 40
-
3 pana la 6 ani 22 pana la 34
-
6 pana la 12 ani 18 pana la 30
-
12 pana la 18 ani 12 pana la 16
-
18 pana la 50 ani 12 pana la 20
-
50 si peste 13 pana la 20
Daca aveti un ritm respirator sub media respiratiilor pe minut, este posibil sa aveti bradipnee.
Ce inseamna un ritm respirator scazut?
Daca ritmul respirator este scazut, organismul nu primeste suficient oxigen. Celulele din corp au nevoie de oxigen pentru a descompune alimentele si pentru a le transforma in energie. Lipsa de oxigen poate provoca si alte simptome.

Din ce cauze apare bradipneea?
Gestionarea respiratiei este un proces complex. Trunchiul cerebral, zona de la baza creierului, este cel care controleaza respiratia. Semnalele calatoresc de la creier prin maduva spinarii catre muschii care se contracta si se relaxeaza pentru a aduce aer in plamani.
Creierul si vasele de sange principale au senzori care verifica nivelurile de oxigen si dioxid de carbon din sange si ajusteaza ritmul respirator in consecinta. In plus, senzorii din caile respiratorii raspund la intinderea care are loc in timpul respiratiei si trimit semnale inapoi catre creier.
De asemenea, multi oameni isi pot incetini propria respiratie prin controlarea inspiratiilor si expiratiilor, o metoda obisnuita de relaxare.
Destul de multe lucruri pot provoca bradipnee, cum ar fi:
Opioide
Abuzul de opioide a atins niveluri de criza in multe regiuni ale lumii. Aceste medicamente puternice se ataseaza de receptorii din sistemul nervos central. Acest lucru poate incetini dramatic ritmul respirator. O supradoza de opioide poate pune viata in pericol si poate provoca oprirea completa a respiratiei. Printre opioidele frecvent utilizate abuziv sunt:
-
heroina
-
codeina
-
hidrocodona
-
morfina
-
oxicodona
Aceste droguri pot prezenta un pericol mai mare daca, de asemenea:
-
fumati
-
luati benzodiazepine, barbiturice, fenobarbital, gabapentinoide sau somnifere
-
consumati alcool
-
aveti apnee obstructiva in somn
-
aveti boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), cancer pulmonar sau alte afectiuni pulmonare
Persoanele care ingereaza pachete care contin droguri pentru a le transporta ilegal pot dezvolta, de asemenea, bradipnee.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul este provocat de un deficit de anumiti hormoni tiroidieni. Netratata, aceasta poate incetini unele procese ale organismului, inclusiv respiratia. De asemenea, poate slabi muschii necesari pentru respiratie si poate duce la diminuarea capacitatii pulmonare.

Toxine
Anumite toxine pot afecta organismul prin incetinirea respiratiei, provocand bradipnee. Un exemplu in acest sens este azida de sodiu, o substanta chimica utilizata in airbag-urile automobilelor pentru a le ajuta sa se umfle. Se gaseste si in pesticide si in dispozitive explozive. Atunci cand este inhalata in cantitati semnificative, aceasta substanta chimica poate incetini atat sistemul nervos central, cat si sistemul cardiovascular.
Un alt exemplu este monoxidul de carbon, un gaz produs de vehicule, cuptoare cu petrol si gaze si generatoare. Acest gaz poate fi absorbit prin plamani si se poate acumula in fluxul sanguin, ducand la niveluri scazute de oxigen si implicit la bradipnee.
Traumatisme craniene
Leziunile aparute in apropierea trunchiului cerebral si presiunea ridicata din interiorul creierului pot duce la bradicardie (scaderea ritmului cardiac), precum si la bradipnee.
Bradipneea poate fi cauzata si de:
-
utilizarea de sedative sau anestezie
-
tulburari pulmonare, cum ar fi emfizemul, bronsita cronica, astmul sever, pneumonia si edemul pulmonar
-
probleme respiratorii in timpul somnului, cum ar fi apneea in somn
-
tulburari care afecteaza nervii sau muschii implicati in respiratie, cum ar fi sindromul Guillain-Barré sau scleroza laterala amiotrofica (SLA)
Intr-un studiu din 2016 pe sobolani, cercetatorii au descoperit ca stresul emotional si anxietatea cronica pot duce la o scadere a ritmului respirator, cel putin pe termen scurt. Un ritm respirator scazut continuu poate semnala rinichiului sa creasca tensiunea arteriala a organismului. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea tensiunii arteriale crescute pe termen lung.

Alte semne si simptome
Bradipneea poate fi insotita si de alte manifestari, in functie de cauza. De exemplu:
-
Opioidele pot provoca, de asemenea, probleme de somn, constipatie, scaderea vigilentei si mancarime.
-
Hipotiroidismul mai poate provoca letargie, piele uscata si caderea parului.
-
Intoxicatia cu azida de sodiu poate duce la o varietate de simptome, inclusiv dureri de cap, ameteli, eruptii cutanate, slabiciune, greata si varsaturi.
-
Expunerea la monoxid de carbon poate provoca dureri de cap, ameteli, toxicitate cardiovasculara, insuficienta respiratorie si coma.
Respiratia lenta, precum si alte simptome precum confuzia, invinetirea pielii sau pierderea constientei, sunt evenimente care pun viata in pericol si necesita ingrijiri de urgenta imediate.
Tratament pentru bradipnee
Ritmul respirator al unei persoane este unul dintre semnele vitale, alaturi de tensiunea arteriala, temperatura corpului si pulsul. Profesionistii din domeniul medical masoara aceste semne vitale in mod regulat, deoarece rezultatele ofera o imagine de ansamblu rapida asupra starii functiilor corporale de baza ale unei persoane.
Perspectiva persoanelor cu bradipnee depinde in primul rand de circumstantele sau conditiile fizice responsabile pentru aceasta. De exemplu, atunci cand bradipneea este cauzata de hipotiroidism, medicamentele tiroidiene pot ajuta la restabilirea ritmurilor respiratorii regulate si a altor functii metabolice.
Daca bradipneea are o cauza complexa, cum ar fi bolile de inima, medicii pot administra oxigen suplimentar pentru a se asigura ca tesuturile corpului primesc suficient oxigen.
Problemele cardiace reprezinta o cauza principala de deces. Cand bradipneea este provocata de probleme cardiace, o persoana necesita de obicei un tratament complet pentru cauza de baza. Din fericire, aceleasi medicamente pe care medicii le prescriu pentru tratarea insuficientei cardiace pot duce la imbunatatiri ale functiei pulmonare.
Daca bradipneea este provocata de o supradoza de opiacee sau alcool, tratamentul medical poate permite recuperarea rapida.

Cercetarile in curs privind impactul asupra sanatatii al respiratiei constiente, o practica in care oamenii incearca sa fie pe deplin constienti de inspiratia si expiratia lor, ar putea aduce beneficii valoroase pentru sanatate in cazul multor afectiuni respiratorii, inclusiv bradipnee. De exemplu, unii oameni incearca sa-si incetineasca respiratia in mod intentionat. Ca parte a unor tehnici de yoga, meditatie si terapia prin biofeedback, oamenii isi incetinesc si isi extind respiratia in mod deliberat ca metoda de relaxare. Studii recente sugereaza ca acest lucru poate imbunatati functia sistemului nervos autonom si poate fi benefic si pentru sistemele cardiovascular si respirator.
Posibile complicatii
Daca ritmul respirator scade prea mult timp, poate duce la:
-
hipoxemie sau nivel scazut de oxigen in sange
-
acidoza respiratorie, o afectiune caracterizata de cresterea aciditatii din sange
-
insuficienta respiratorie completa
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24832-bradypnea
https://www.healthline.com/health/bradypnea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323647