Bufeuri – cauze si management

Bufeuri – cauze si management Bufeuri – cauze si management

Ultima actualizare: 14 iulie 2023

bufeuri

Bufeurile sunt acele cresteri bruste ale temperaturii corpului, insotite de transpiratie si disconfort. Bufeurile reprezinta un simptom vasomotor comun si inconfortabil al menopauzei. Exista multe simptome pe care le puteti experimenta in timpul menopauzei (faza de tranzitie care apare atunci cand ciclul menstrual se opreste), variind de la uscaciune vaginala si urgenta urinara pana la insomnie si schimbari de dispozitie. Dar, pentru multe persoane, bufeurile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei.

Femeile se confrunta cu bufeuri in mod diferit. De exemplu, unele femei nici nu observa cu adevarat ca au bufeuri, in timp ce altele pot avea bufeuri care le afecteaza viata de zi cu zi. Bufeurile nu difera doar in severitate, ci si in durata de timp de la o persoana la alta.

Motivul pentru care apar bufeurile nu este clar inca. Cu toate acestea, exista modalitati de a le gestiona si de a va imbunatati viata in aceasta perioada de tranzitie.

 


Ce sunt bufeurile?

Fie ca apare din senin, fie ca ati primit o avertizare prealabila, menopauza este o situatie reala.

Doua dintre cele mai frecvente reclamatii privind menopauza sunt bufeurile si transpiratiile nocturne. Acest simptom inconfortabil afecteaza aproximativ trei sferturi dintre toate femeile aflate in perimenopauza (perioada de dinainte de menopauza reala). Dupa ce ajunge la menopauza, o femeie poate continua sa aiba bufeuri timp de 6 luni pana la 5 ani, iar in cazul anumitor femei, acestea pot persista timp de 10 ani sau chiar mai mult.

Bufeuri - manifestari

Bufeul este o senzatie de caldura intensa, care nu este cauzata de surse externe. Bufeurile pot aparea brusc si puteti experimentati:

  • furnicaturi in degete
  • batai cardiace mai rapide decat de obicei
  • caldura brusca la nivelul pielii
  • inrosirea fetei
  • transpiratii, in special in partea superioara a corpului

Cat dureaza bufeurile?

Cele mai multe bufeuri apar brusc, iar durata lor poate varia. Unele bufeuri trec dupa cateva secunde, in timp ce bufeurile lungi pot dura mai mult de 10 minute. In medie, bufeurile dureaza aproximativ patru minute.

Frecventa bufeurilor variaza, de asemenea. Unele femei au cateva bufeuri pe saptamana, in timp ce altele pot avea cateva bufeuri intr-o singura ora.

Exista o serie de tratamente si modificari ale stilului de viata care pot ajuta la reducerea simptomelor si frecventei bufeurilor.

Benesio Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Ce cauze pot avea bufeurile?

Nu este clar ce cauzeaza bufeurile, insa cercetatorii desfasoara mai multe studii pentru a incerca sa inteleaga motivele aparitiei lor. Exista dovezi clare ca bufeurile apar in urma modificarilor hormonale din organism. De asemenea, este studiata legatura lor cu alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul. Se crede ca obezitatea si sindromul metabolic cresc incidenta bufeurilor.

Unele femei abia daca observa ca au bufeuri sau le considera un deranj minor. In schimb, pentru altele, intensitatea bufeurilor le poate afecta calitatea vietii intr-un mod destul de negativ.

Care sunt declansatorii bufeurilor

Factorii declansatori ai bufeurilor pot fi putin diferiti de la un caz la altul, insa printre cele comune se numara:

  • consumul de alcool
  • consumul de produse care contin cofeina
  • consumul de alimente picante
  • statul intr-o incapere calda
  • senzatie de stres sau anxietate
  • purtarea hainelor stramte
  • fumatul sau expunerea la fumul de tigara

Unii specialisti recomanda sa tineti un jurnal in care sa notati simptomele pe care le aveti de-a lungul timpului. In acest jurnal este recomandat sa scrieti ce faceati, mancati, beati, simteati sau ce haine purtati atunci cand a avut loc fiecare bufeu. Dupa cateva saptamani, este posibil sa incepeti sa observati ca exista un anumit model care va poate ajuta sa evitati anumiti factori declansatori.

Magnosun este un supliment alimentar care asigura suplimentarea cu magneziu, in cazul unui aport alimentar redus sau al unui necesar crescut de magneziu.

Metode de tratament pentru bufeuri

Unele femei isi pot gestiona bufeurile cu ajutorul unor instrumente sau tehnici simple. Pentru a va ameliora starile, puteti incerca sa:

  • va imbracati in straturi, chiar si in zilele cele mai reci, astfel incat sa va puteti ajusta imbracamintea dupa cum va este confortabil
  • beti apa cu gheata la inceputul bufeurilor
  • purtati haine de noapte din bumbac si sa folositi lenjerie de pat din bumbac

Sfaturi privind administrarea de suplimente

Multe femei apeleaza la produse naturale pentru a-si gestiona bufeurile si transpiratiile nocturne. Daca luati produse sau suplimente naturale, este important sa mentionati acest lucru medicului si farmacistului ori de cate ori discutati despre starea de sanatate si despre medicamente. Unele produse pot interfera cu medicamentele eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta.

Estroplus-Hyllan este un tratament natural pentru simptomele menopauzei, cu tripla asociere antioxidanta, data de formula pe baza de extract din germeni de soia (izoflavona din soia este recunoscuta ca o alternativa vegetala la estrogen), extract din seminte de struguri si vitamina E.

Terapia de substitutie hormonala (HRT)

Popularitatea terapiei de substitutie hormonala (HRT) a crescut si a scazut de-a lungul anilor. Tratamentul cu hormoni sintetici poate fi o optiune pentru unele femei ale caror bufeuri sunt debilitante si le afecteaza foarte mult calitatea vietii.

Suplimentele cu estrogen echilibreaza nivelul de estrogen din sistem, reducand incidenta si severitatea bufeurilor si a transpiratiilor nocturne. Estrogenul este de obicei luat impreuna cu progesteronul pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer endometrial.

Tratamente nonhormonale

S-a descoperit ca exista si alte medicamente pentru femeile ale caror bufeuri si transpiratii nocturne sunt dificil de gestionat. Desi nu au fost dezvoltate direct in acest scop, unele femei le considera eficiente. Colaborati cu medicul pentru a decide daca aceste medicamente ar putea fi potrivite.

bufeuri-tratamente-nonhormonale

Terapii alternative

Acupunctura poate fi de ajutor, fara a da efecte secundare, cum se poate intampla in cazul medicamentelor. Un studiu publicat in 2011 a constatat ca femeile care au facut acupunctura au avut semnificativ mai putine simptome de menopauza, inclusiv bufeuri, in comparatie cu cele care au avut tratamente simulate.

Schimbari ale stilului de viata

Stilul de viata poate avea un impact la fel de mare asupra corpului ca orice medicament sau supliment pe care il luati. Un stil de viata sanatos poate reduce incidenta si severitatea bufeurilor si poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si osteoporoza. Pentru a va imbunatati sanatatea:

  • Adoptati o dieta bine echilibrata si controlati dimensiunea portiilor.
  • Faceti sport regulat.
  • Nu mai fumati si stati departe de fumatul pasiv.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hot-flashes/symptoms-causes/syc-20352790

https://www.healthline.com/health/menopause/understanding-hot-flashes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hot-flash-causes

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15223-hot-flashes