Transpiratiile nocturne - cauze si tratament

Transpiratiile nocturne - cauze si tratament Transpiratiile nocturne - cauze si tratament

Ultima actualizare: 9 martie 2023

Disconfortul generat de transpiratie este unanim acceptat ca un rau necesar, fiind rezultatul unui proces fiziologic indispensabil, prin care organismul se adapteaza la temperaturi ridicate. Prin transpiratie se elimina o anumita cantitate de caldura, iar pe langa rolul de termoreglare, acest proces ajuta si la curatarea organismului. Secretia eliminata prin glandele sudoripare contine apa in proportie covarsitoare, saruri minerale dar si diferite toxine care pot deveni nocive pentru organism.

Transpiratia este asociata in general cu zilele calduroase, activitatile fizice intense, dar si cu starile emotionale foarte puternice, asa cum ar fi teama sau stresul. Poate aparea si in perioadele de repaus destinate somnului, iar in acest caz vorbim de transpiratiile nocturne, care constituie si subiectul principal al acestui articol.

In cazul in care va confruntati cu situatii stresante, pentru a face fata mai usor, specialistii Catena recomanda suplimentul alimentar Stresclin complex. Acesta amelioreaza tulburarile asociate anxietatii, depresiei, oboselii mentale. In plus, favorizeaza relaxarea intregului organism, indeparteaza oboseala si tensiunea psihica, aducand reale beneficii memoriei.


Ce sunt transpiratiile nocturne? Cand trebuie sa va ingrijorati?

Transpiratiile nocturne reprezinta acelasi proces firesc de termoreglare si curatare a organismului, care se declanseaza pe timpul noptii, in conditiile in care organismul este in stare de repaus.

Daca pe timpul zilei aparitia transpiratiei este un fenomen necesar in conditiile enumerate putin mai devreme, transpiratiile nocturne trebuie evitate pe cat posibil, pentru ca influenteaza in mod negativ calitatea somnului.

Acestea nu trebuie sa constituie de la bun inceput un motiv de ingrijorare pentru ca pot fi generate de conditiile improprii din spatiul destinat odihnei. In acest caz e perfect normal sa apara transpiratii nocturne iar inconvenientul poate fi usor eliminat prin imbunatatirea acestor conditii, dupa cum vom arata putin mai tarziu.

Adevaratele motive de ingrijorare apar atunci cand transpiratiile nocturne persista si in conditii optime pentru un somn odihnitor, iar cantitatea de transpiratie eliminata este abundenta.

Lasand la o parte de disconfortul creat noapte de noapte, transpiratiile nocturne trebuie tratate cu toata seriozitatea in astfel de situatii, intrucat pot constitui semele unor boli sau ale unor dereglari hormonale. Netratate la timp, aceste probleme se vor agrava si vor duce la o alterara a starii de sanatate, iar din acest motiv este recomandat sa cereti fara intarziere ajutorul unui medic.

Care sunt cauzele transpiratiilor nocturne?

Vom incepe cu cazurile cele mai fericite, in care transpiratiile nocturne sunt doar o reactie normala a organismului la conditiile din spatiul de odihna. Astfel, daca temperatura din dormitor depaseste 22-23 de grade Celsius, este firesc sa transpirati pe timpul noptii, mai ales daca incaperea nu este nici foarte bine aerisita. Asternuturile calduroase sau din materiale sintetice, care nu asigura o buna respirabilitate a pielii, pot constitui o alta cauza a transpiratiilor nocturne, la fel si gradul ridicat de umiditate din incapere.

Fenomenul poate aparea si ca urmare a administrarii unor medicamente, cum ar fi cele din gama antidepresivelor sau cele prescrise pentru diferite tratamente hormonale. Daca acest efect este trecut in prospectul medicamentului, transpiratiile nocturne trebuie privite ca o reactie fireasca, insa in caz contrar, trebuie sa va adresati medicului care v-a prescris tratamentul.

De asemenea, femeile ajunse la menopauza se confrunta cu aceasta problema ca urmare a valurilor bruste de caldura, denumite bufeuri. Acestea determina o crestere a temperaturii corpului, iar organismul isi declanseaza mecanismul de termoreglare, eliminand o parte din caldura prin transpiratie.

In cazul in care va confruntati cu simptome specifice menopauze, farmacistii Catena va recomanda Femovita Forte Day & Night. Acest supliment alimentar contine o formula stiintifica complexa, pe baza de fitoestrogeni, care amelioreaza tulburarile neuropsihice si neurovegetative care pot aparea in aceasta perioada.

In situatiile cele mai grave, transpiratiile nocturne sunt determinate de anumite boli, carora le vom aloca un capitol special in cele ce urmeaza.

Boli asociate cu transpiratiile nocturne

Daca aceasta problema apare in lipsa factorilor enumerati anterior sau persista si dupa eliminarea acestora, cauza poate fi o problema de sanatate. Transpiratiile nocturne se numara printre simptomele specifice ale multor boli, iar din acest motiv, aparitia lor trebuie sa constituie un semnal de alarma, in lipsa altor factori determinanti.

In continuare, vom face o scurta trecere in revista a principalelor boli asociate cu transpiratiile nocturne.

Raceala si gripa

Acestea sunt cele mai cunoscute si totodata cele mai usoare afectiuni care includ printre simptome si transpiratiile nocturne. Este vorba de infectii virale specifice sezonului rece, care determina un raspuns imunitar din partea organismului. Lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni duce la cresterea temperaturii, implicit la aparitia transpiratiei, inclusiv pe timpul noptii.

Hiperhidroza idiopatica

In acest caz este vorba de o afectiune caracterizata de secretia excesiva de transpiratie, chiar si in absenta unei boli sau a celorlalti factori determinanti despre care deja am vorbit. Pacientii care sufera de hiperhidroza idiopatica transpira abundent la nivelul axilelor, palmelor, talpilor in zona inghinala precum si la nivelul fetei si al scalpului. In cazul lor, transpiratiile nocturne apar frecvent chiar daca temperatura si umiditatea in camera sunt la un nivel oprim, incaperea este bine aerisita iar lenjeria de pe pat este dintr-un material respirabil.

Hipertiroidia

Hipertiroidia este o tulburare la nivelul glandei tiroide, caracterizata prin secretia excesiva de hormoni. Acesti hormoni accelereaza procesele metabolice, iar unul dintre efectele negative este cresterea temperaturii corpului. Inevitabil, pacientii cu hipertiroidie vor transpira mai abundent atat pe timpul zilei cat si in perioada de repaus nocturn.

Afectiunile oncologice

Anumite forme de cancer determina o serie de modificari in organism, care duc, printre altele, si la aparitia transpiratiilor nocturne. Cancerul limfatic este boala oncologica in cazul careia acest simptom apare frecvent, fiind insotit si de alte manifestari specifice precum febra, marirea nodulilor limfatici, oboseala cronica, astenia.

Diabetul

Una dintre manifestarile acestei boli este hipoglicemia, adica scaderea nivelului de glucoza din sange. Unul dintre primele semne ale hipoglicemiei este transpiratia abundenta, care apare in orice moment din zi si din noapte, arunci cand nivelul glucozei scade sub pragul minim.

In concluzie, transpiratiile nocturne nu reprezinta o boala in sine, ci un simptom specifice mai multor afectiuni. Prin urmare, cel mai bun tratament pentru a scapa de aceasta problema este cel recomandat pentru boala care o determina, precum si crearea unor conditii optime in spatiul de odihna.