Sindrom metabolic - ce este important sa cunoasteti

Sindrom metabolic - ce este important sa cunoasteti Sindrom metabolic - ce este important sa cunoasteti

Ultima actualizare: 8 februarie 2023

Sindromul metabolic a devenit o preocupare majora in cadrul medicinei primare. Este un diagnostic din ce in ce mai intalnit in populatia generala, fiind mai frecvent printre pacientii hipertensivi. Identificarea precoce si managementul corespunzator al acestei afectiuni sunt esentiale pentru a preintampina unele probleme de sanatate mai grave.


Sindrom metabolic - informatii importante

Asa cum e definita din punct de vedere medical, sindromul metabolic este o boala multifactoriala cu factori de risc multipli. Cuprinde o combinatie de factori de risc pentru probleme de sanatate grave, de la diabet, ficat gras, mai multe tipuri de cancer, pana la boala coronariana, precum si alte afectiuni ale inimii.

Farmacistii Catena recomanda Coenzima Q10 + Omega-3 de la Naturalis, care, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii. Coenzima Q10 are proprietati antioxidante, energizante, de stimulare a metabolismului si de favorizare a scaderii ponderale. De asemenea, impiedica oxidarea colesterolului LDL.

Sindromul metabolic este strans legat de excesul de greutate, de obezitate si de inactivitate. De asemenea, e legat si de rezistenta la insulina. Iar la persoanele cu rezistenta la insulina, celulele nu raspund in mod normal la insulina si glucoza nu poate intra in celule la fel de usor. Ca urmare, nivelul de zahar din sange creste chiar daca organismul produce insulina pentru a incerca sa scada glicemia.

Sindrom metabolic - factori de risc si cauze

Urmatorii factori va cresc sansele de a avea sindrom metabolic:

  • varsta: riscul de sindrom metabolic creste odata cu anii;
  • obezitatea: o greutate prea mare, in special in zona abdominala, crește riscul de sindrom metabolic;
  • anumite boli: riscul de sindrom metabolic e mai mare in cazul celor cu boala hepatica grasa non-alcoolica, cu sindromul ovarelor polichistice sau la persoanele care manifesta apnee in somn.
  • diabet: sunt mai mari sanse de sindrom metabolic in cazul femeilor cu diabet gestational sau in cazul persoanelor cu istoric familial de diabet de tip 2.

 

Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport pentru mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange, gratie continutului de crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, extracte de Gymnema Sylvestre si Scortisoara.

Sindrom metabolic - semne caracteristice

Cele mai multe dintre afectiunile care releva diagnosticul de sindrom metabolic nu prezinta semne sau simptome clare. Dar o talie mare este un semn vizibil de supraponderabilitate sau obezitate. Totodata, exista si alte semnale pe care organismul le da in caz de sindrom metabolic.

Exces de grasime ponderala in jurul taliei

Cel mai bun mod de a determina daca exista prea multa grasime abdominala este masurarea taliei deasupra buricului. Femeile cu o circumferinta a taliei mai mare de 90 cm si barbatii cu talia mai mare de 100 cm prezinta niveluri ridicate de grasime viscerala. Asadar, exista risc de sindrom metabolic.

Prezenta a cel putin 3 dintre urmatoarele afectiuni

O persoana cu sindrom metabolic prezinta cel putin trei dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala, valori mici ale colesterolului bun.

Hipertensiune arteriala

Daca tensiunea arteriala creste si ramane ridicata pentru o perioada lunga de timp, poate afecta inima si vasele de sange. Hipertensiunea arteriala poate provoca, de asemenea, acumularea de placi in artere. Astfel, exista risc de boli ale inimii și ale vaselor de sange, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Farmacistii Catena recomanda Cardiovita, supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular, dar si la reducerea oboselii si la echilibrul electrolitic.

Anomalii ale glicemiei

Cand nivelul zaharului din sange a jeun (pe nemancate) este de 126 mg/dL sau mai mare, este posibil ca persoana in cauza sa sufere de diabet, dar si de sindrom metabolic.

Valori mari ale trigliceridelor

Daca nivelurile de trigliceride sunt in mod constant mai mari de 150 mg/dL, este posibil

Valori mici ale colesterolului bun

Niveluri scazute de HDL (colesterolul "bun") in sange pot duce la ateroscleroza, in cazul in care arterele se infunda cu substante grase.  Se considera nivelul de HDL scazut la barbati – mai putin de 40 mg/dL, iar la femei – mai putin de 50 mg/dL.

Sindrom metabolic - diagnostic

Pentru a diagnostica sindromul metabolic, se va verifica tensiunea arteriala (valoarea optima este mai mica de 120/80 mm Hg) si se vor face teste de sange pentru a masura nivelul zaharului din sange (nivel sanatos pentru adulti dupa 8 pana la 12 ore fara mancare este intre 70 si 99 mg/dL). Tototdata, se va masura nivelul colesterolului și trigliceridelor.

Sindrom metabolic - tratament

Din nefericire, nu exista solutii rapide pentru sindrom metabolic. Deoarece e o afectiune complexa, trebuie abordata o serie de schimbari in alimentatia, in activitatea fizica si in orice alte aspecte care au legatura cu starea generala de sanatate. Un prim pas poate fi pierdere in greutate. Aceasta trebuie sa fie lenta, dar constanta – printr-o dieta sanatoasa și a mai multor exerciții fizice.

De asemenea, principalul scop in tratamentul sindromului metabolic e reducerea riscului de boli de inima si diabet prin controlul starilor de sanatate problematice asociate (tensiune arteriala ridicata, colesterol crescut, diabet, rezistenta la insulina).

Sindrom metabolic - complicatii si riscuri asociate

Sindromul metabolic poate duce la anumite afectiuni grave, cum ar fi:

  • boala coronariana;
  • disfunctia erectila;
  • insuficienta cardiaca;
  • inflamatie pe termen lung si probleme cu sistemul imunitar;
  • leziuni ale organelor, in special leziuni ale pancreasului, ficatului, vezicii biliare si rinichilor;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • complicatii in sarcinii, cum ar fi preeclampsia, eclampsia si diabetul gestational;
  • probleme de concentrare si memorie;
  • apnee de somn;
  • anumite tipuri de cancer;
  • accident vascular cerebral;
  • diabet de tip 2.

 

Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenta medicala, care apare in momentul in care fluxul de sange catre creier este blocat.

Infarct miocardic

Cunoscut in mod obisnuit ca atac de cord, infarctul miocardic apare cand fluxul sangvin scade sau se oprește in artera coronara a inimii, provocand leziuni ale muschiului inimii. Cel mai frecvent simptom e durerea toracica sau disconfortul la umar, brat, spate, gat sau maxilar. Adesea se resimte in centrul sau partea stanga a pieptului si dureaza mai mult de cateva minute.

Diabet de tip 2

Diabetul tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet. Apare cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau celulele nu raspund normal la acest hormon. Ingrijorarile cu privire la acest tip de diabet s-au accentuat in ultimii ani, dat fiind numarul tot mai mare de cazuri. In acest context, este frecvent asociat cu obezitatea.

Apnee de somn

Apneea in somn e o afectiune comuna in care respiratia se opreste pentru cateva clipe si reporneste de multe ori in timp ce persoana in cauza doarme. Acest fapt poate impiedica organismul sa primeasca suficient oxigen.

Sfaturi pentru preventie

Persoanele cu sindrom metabolic pot preveni sau inversa diagnosticul prin modificari ale stilului de viata de genul:

  • pierderea in greutate;
  • activitate fizica cu regularitate;
  • alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a mentine sub control tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul de zahar din sange;
  • renuntarea la fumat;
  • reducerea consumului de alcool.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis CardioVita X 30 capsule

Naturalis CardioVita X 30 capsule

  Naturalis CardioVita este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
 Naturalis Glucosuport X 30 capsule

Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar…