Cancer bucal – factori de risc, diagnostic si tratament

Cancer bucal – factori de risc, diagnostic si tratament Cancer bucal – factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

cancer-bucal-factori-de-risc-diagnostic-si-tratament

Cancerul oral, cunoscut si sub denumirea de cancer bucal sau cancer al cavitatii bucale, descrie o serie de tipuri de cancer care se declanseaza in zona gurii. Acestea apar cel mai frecvent pe buze, limba sau sub limba, dar pot aparea si la nivelul obrajilor, gingiilor, pe cerul gurii, in amigdale sau chiar in glandele salivare.

In randurile urmatoare ne vom concentra asupra semnelor si simptomelor acestei afectiuni, precum si asupra optiunilor de tratament disponibile pentru pacientii oncologici aflati in lupta cu diversele tipuri de cancer bucal.


Cancer bucal – generalitati

Cancerul cavitatii bucale este unul dintre tipurile de cancer grupate intr-o categorie numita cancer de cap si gat. Un cancer bucal se formeaza de obicei in interiorul gurii, dar poate aparea si in partea din spate a gatului, situatie in care este clasificat drept cancer faringian (orofaringian).

In general, cazurile de cancer bucal apar sub forma unei excrescente sau leziuni persistente in cavitatea bucala. Deseori, pacientii care sufera de cancer bucal sau de alte tipuri de cancer din zona capului si gatului sunt tratati prin aceleasi metode.

Se estimeaza ca, in 2023, peste 700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer bucal. Varsta medie a pacientilor la momentul diagnosticului este de 67 de ani.

Cancer bucal – cauze si factori de risc

Diversele tipuri de cancer bucal apar cand celulele de la nivelul buzelor sau din gura dezvolta mutatii ale ADN-ului. In mod normal, ADN-ul contine instructiuni care ii specifica fiecarei celule ce rol trebuie sa aiba in organism. Cand survin mutatii, celulele care in mod normal ar fi murit la un moment dat continua insa sa se multiplice. Acumularea acestor celule anormale duce la formarea unei tumori, dar treptat celulele cancerigene se pot raspandi in interiorul gurii si in alte zone ale capului si gatului sau chiar in alte parti ale corpului.

In general, un cancer bucal se declanseaza in celulele plate si subtiri (celulele scuamoase) de la nivelul buzelor si interiorului gurii. Prin urmare, majoritatea cancerelor orale sunt carcinoame cu celule scuamoase.

Inca nu se stie exact ce anume cauzeaza mutatia celulelor scuamoase care duc la cancer bucal, dar principalii factori de risc pentru majoritatea tipurilor de cancer bucal sunt fumatul si consumul excesiv de alcool. Alti factori de risc pot fi:

  • virusul papiloma uman (HPV);
  • virusul Epstein-Barr (EBV);
  • antecedentele familiale de cancer bucal;
  • igiena orala precara si afectiunile gingivale;
  • expunerea excesiva la radiatia solara;
  • sistemul imunitar compromis.

De retinut este faptul ca 25% dintre persoanele care dezvolta cancer bucal nu fumeaza si nici nu prezinta alti factori de risc cunoscuti.

Cancer bucal – semne si simptome

Din pacate, cancerul oral prezinta simptomatologie care poate fi confundata cu probleme obisnuite ale cavitatii bucale. De exemplu, pacientul poate prezenta pete care sa fie de fapt formatiuni precanceroase.

In general, simptomele de cancerul bucal includ:

  • leziuni pe buza sau in interiorul gurii, care sangereaza usor si nu se vindeca in 2-3 saptamani;
  • pete aspre sau zone cu cruste pe buze, gingii sau alte portiuni din interiorul gurii;
  • zone din gura care sangereaza fara motive evidente;
  • senzatie de amorteala, durere sau sensibilitate pe fata si gat sau la nivelul limbii, disconfort care nu pare sa aiba vreo cauza anume;
  • dificultate in timpul masticatiei sau deglutitiei, in timpul vorbirii sau miscarii maxilarului sau limbii;
  • umflarea maxilarului, proteza incepand sa devina incomoda, sau dinti slabiti;
  • dureri de urechi;
  • respiratie urat mirositoare cronica;
  • modificari ale vorbirii, cum ar fi raguseala persistenta;
  • pierdere in greutate inexplicabila.

Unele dintre aceste simptome sunt destul de generice, putand fi cauzate si de alte afectiuni. Desi nu inseamna neaparat ca pacientul are cancer bucal, este totusi indicat ca acesta sa mearga la medicul de familie, deoarece diagnosticul si tratamentul precoce cresc sansele de vindecare.

Cancer bucal – diagnostic

Primele semne de cancer bucal sunt deseori depistate de medicul stomatolog. In afara de discutia despre simptome si istoricul medical al pacientului, stomatologul sau medicul de familie poate examina gura, gatul, limba, obrajii, urechile si ochii persoanei in cauza. Pacientul suspect de cancer bucal va fi apoi indrumat catre un specialist, pentru teste suplimentare, cum ar fi:

  • endoscopie – specialistul foloseste un tub flexibil (endoscop) pentru a examina nasul, sinusurile, laringele si faringele (gatul);
  • biopsie – consta in prelevarea unei mici cantitati de tesut care este apoi examinata la microscop pentru a depista eventualele celule canceroase;
  • radiografie – a capului si gatului, pentru a vedea daca celulele canceroase sunt prezente in maxilar, zona orofaringiana (piept) sau plamani;
  • investigatii imagistice – tomografie cu emisie de pozitroni (PET), computer tomograf (CT) si/sau scanare cu rezonanta magnetica (RMN), pentru a determina locul in care se afla celulele tumorale si a evalua stadiul si nivelul de raspandire a celulelor canceroase.

Pentru cancerele orale, medicii determina stadiul bolii folosind sistemul TNM, unde T reprezinta dimensiunea si localizarea tumorii primare, N precizeaza daca tumora s-a raspandit la ganglionii limfatici, iar M indica daca aceasta a creat metastaze, adica s-a raspandit in alte zone ale corpului.

La pacientii cu cancer bucal, stadiile bolii sunt urmatoare:

  • T1: tumora din gura are dimensiunea de cel mult 2 cm;
  • T2: diametrul tumorii nu depaseste 4 cm;
  • T3: tumora a depasit deja dimensiunea de 4 cm.

Cancer bucal – optiuni de tratament

Cancerul oral este tratat prin interventie chirurgicala si, eventual, radioterapie sau chimioterapie. Formele de cancer bucal care sunt deja avansate la momentul diagnosticului pot necesita o combinatie de tratamente.

O alta optiune de tratament pentru cancer bucal este terapia tintita, care reprezinta un tip mai nou de tratament oncologic, ce consta in medicamente care identifica si ataca cu precizie celulele canceroase. Imunoterapia poate fi, de asemenea, o optiune de tratament. Aceasta stimuleaza capacitatea de autoaparare a organismului pentru a imbunatati functia imunitara. Alegerea tratamentului depinde de starea generala de sanatate a pacientului, daca tipul de cancer a aparut in gura sau gat, de dimensiunea si tipul tumorii si daca celulele cancerigene au apucat sa se raspandeasca.

  • Interventia chirurgicala

Tratamentul obisnuit pentru cancerele orale este interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, in special la pacientii cu cancer bucal in stadiu incipient. Amploarea interventiei chirurgicale poate depinde de dimensiunea tumorii si de cat de departe s-a raspandit cancerul. Uneori, tesutul din jur si ganglionii limfatici pot fi, de asemenea, indepartati.

  • Radioterapia

Radioterapia poate fi utilizata ca unica optiune de tratament pentru tumorile bucale de mici dimensiuni, sau se poate folosi in combinatie cu chimioterapia, pentru cancerele mai avansate. Oncologul poate recomanda radioterapie si dupa o interventie chirurgicala pentru cancer bucal.

  • Chimioterapia

Chimioterapia consta in medicamente care distrug sau micsoreaza tumorile. Si aceasta poate fi folosita singura sau impreuna cu radioterapia. Uneori se recomanda chimioterapie pentru a micsora tumora inainte de interventia chirurgicala sau cand cancerul a revenit dupa alte tratamente.

  • Ingrijirea paliativa

Aceasta are ca scop imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Poate fi recomandata pentru a atenua simptomele cancerului sau efectele secundare ale tratamentului.

Cancer bucal – preventie

Desi nu exista moduri certe prin care sa puteti preveni un cancer bucal, puteti totusi:

  • sa evitati fumatul – deoarece expune celulele din gura la substante chimice periculoase, care cauzeaza cancer;
  • sa nu consumati alcool in exces – consumul cronic de alcool poate irita celulele cavitatii bucale, acestea devenind vulnerabile la cancerul bucal. Prin urmare, consumul de alcool trebuie sa fie moderat. Pentru adultii sanatosi, asta inseamna cel mult o bautura pe zi pentru femeile de orice varsta si barbatii cu varsta de peste 65 de ani si pana la doua pahare pe zi pentru barbatii de pana in 65 de ani;
  • sa evitati expunerea excesiva la soare – protejati-va pielea buzelor folosind un produs de protectie solara pe care sa-l reaplicati regulat. Purtati palarie cu boruri largi care sa va umbreasca eficient intreaga fata, inclusiv gura.
  • sa mergeti regulat la stomatolog – la examenul stomatologic de rutina, rugati stomatologul sa va examineze toata cavitatea bucala, pentru a vedea daca exista zone cu aspect anormal, care ar putea sugera un cancer bucal sau formatiuni precanceroase.

 

Surse:

https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/mouth-cancer

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11184-oral-cancer

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/oral-cancer

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997