Cancer testicular – cauze, manifestari clinice, diagnostic si tratament

Cancer testicular – cauze, manifestari clinice, diagnostic si tratament Cancer testicular – cauze, manifestari clinice, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

Cancer-testicular-cauze-manifestari-clinice-diagnostic-si-tratament

Cancerul testicular este unul dintre formele de cancer mai putin frecvente, aceasta boala afectand mai ales barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani. Simptomele constau in general in aparitia unei umflaturi nedureroase sau a unui nodul intr-unul dintre testicule sau pot aparea modificari ale formei ori dimensiunii testiculelor.

Ca orice forma de cancer, este o afectiune grava. Din fericire, cand cancerul testicular este diagnosticat si tratat precoce, pacientii au sanse mari de vindecare.


Cancer testicular – generalitati

Cancerul testicular se formeaza cand celulele maligne (canceroase) se dezvolta in tesuturile unuia sau (mai rar) ambelor testicule. Testiculele sunt doua glande sexuale ce produc si elibereaza testosteron (hormonul sexual masculin) pentru dezvoltarea muschilor, oaselor si pilozitatii corporale, precum si spermatozoizi pentru reproducere.

Diferitele tipuri de cancer testicular sunt clasificate in functie de tipul de celule in care se declanseaza cancerul. Cel mai frecvent tip de cancer testicular este cel cu celule germinale, care reprezinta aproximativ 95% din toate cazurile. Celulele germinale sunt un tip de celula pe care organismul o foloseste pentru a crea spermatozoizii.

Exista 2 subtipuri principale de cancer testicular cu celule germinale, si anume:

  1. seminom – aceste cazuri au devenit mai frecvente in ultimii 20 de ani, in prezent reprezentand 40 pana la 45% din cazurile de cancer testicular. Seminomul apare de obicei la barbatii cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani si tinde sa se dezvolte mai lent decat cancerul non-seminom.
  2. non-seminom – care reprezinta cea mai mare parte a celorlalte cazuri de cancer testicular si include teratoame, carcinoame embrionare, coriocarcinoame si tumori ale sacului vitelin. Non-seminomul este mai frecvent la barbatii mai tineri, aparand de obicei la sfarsitul adolescentei sau la inceputul varstei de 20 de ani.

Tipuri mai putin frecvente de cancer testicular sunt:

  • tumorile cu celule Leydig – in aproximativ 1 pana la 3% din cazuri;
  • tumorile cu celule Sertoli – mai putin de 1% din cazuri.

Cancerul testicular este rar, afectand doar aproximativ unul din 250 de barbati, pe parcursul vietii. Se estimeaza totusi ca peste 1.000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer testicular in 2023, varsta medie la diagnosticare fiind de 36 de ani.

Cancer testicular – simptome

Simptomele de cancer testicular pot fi greu sesizabile in stadiul incipient al bolii. O tumora testiculara se manifesta prin:

  • un nodul nedureros in testicul, acesta fiind cel mai frecvent semn;
  • umflarea testiculului, insotita sau nu de durere;
  • senzatie de greutate in testicule;
  • disconfort surd sau durere la nivelul testiculului, scrotului sau in zona inghinala;
  • un testicul care se micsoreaza (atrofie testiculara);
  • sensibilitate sau modificari ale tesutului mamar masculin;
  • dureri de spate.

Daca un cancer testicular se raspandeste (metastaza), se poate ca pacientul sa prezinte si alte simptome. In general, celulele cancerigene se raspandesc la ganglionii limfatici din abdomen sau plamani. Mai rar, pacientii cu cancer testicular prezinta metastaze la ficat, creier sau oase.

In caz de metastaza, aproximativ 5% dintre persoanele cu cancer testicular vor prezenta simptome precum:

  • tuse persistenta;
  • tuse insotita de sange;
  • dificultati respiratorii;
  • umflarea si marirea sanilor;
  • aparitia unui nodul la nivelului gatului sau umflarea acestuia;
  • dureri lombare.

Daca observati vreun nodul sau o zona mai rigida a testiculului, e indicat sa va adresati medicului, pentru a va asigura ca nu este o tumora. Umflatura sau nodulul poate fi de dimensiunea unui bob de mazare sau mai mare.

Investigatiile ar trebui incepute cat mai curand, deoarece s-a constatat ca aproximativ 75 din 100 de barbati care observa o umflatura sau un nodul in testicul au cancer. Majoritatea maselor depistate in scrot, in afara testiculului, nu sunt insa canceroase. Totusi, nu ar trebui ignorate, asa ca nu amanati vizita la medic.

Cancer testicular – cauze si factori de risc

Unii factori care pot creste riscul de cancer testicular sunt:

  • testicul necoborat (in perioada de sugar);
  • istoric familial (un membru al familiei care a avut cancer testicular);
  • antecedente personale (daca ati avut cancer la unul dintre testicule, este mai probabil sa apara o tumora si la celalalt);
  • infertilitate;
  • HIV/SIDA;
  • caracteristici fizice – persoanele nascute cu hipospadias (conditie care determina deschiderea uretrei pe partea inferioara a penisului) prezinta un risc crescut de cancer testicular;
  • consumul de canabis – exista unele dovezi conform carora consumul regulat de canabis este asociat cu riscul de cancer testicular;
  • variatii intersexuale – riscul este mai mare la persoanele cu unele variatii de intersexualitate, cum ar fi sindromul de insensibilitate partiala la androgeni.

Nu se cunosc asocieri intre riscul de cancer testicular si vatamarea testiculelor, practicarea sporturilor, baile fierbinti sau purtarea hainelor stramte.

Cancer testicular – diagnostic

Majoritatea barbatilor nu vorbesc despre eventualele semne sau simptome de cancer testicular, de multe ori amanand vizita la medic.

Din pacate, daca asteptati, cancerul se poate raspandi. In cazul in care la autoexaminare ati observat vreo modificare la nivelul testiculului si suspectati un cancer testicular, este foarte important sa discutati cu medicul de familie sau cu urologul, mai ales daca nodulul persista de cel putin doua saptamani.

Medicul va efectua la randul sau o examinare si se va interesa despre simptome. Urologul va dori sa testeze daca tumora evolueaza sau daca pacientul prezinta vreo alta problema urogenitala, cum ar fi:

  • epididimita (umflarea epididimului) – tratata in general cu antibiotice;
  • torsiune testiculara (rasucirea testiculelor) – deseori tratata prin interventie chirurgicala;
  • hernie inghinala – pentru care de obicei se recomanda interventia chirurgicala.
  • hidrocel (cand in scrot se acumuleaza lichid) – nu este periculos, dar poate fi tratat prin interventie chirurgicala daca devine deranjant.

Daca se suspecteaza totusi diagnosticul de cancer testicular, specialistul poate recomanda o ecografie si/sau o orhiectomie inghinala si biopsie. Daca ecografia arata semne de cancer testicular, chirurgul va extirpa testiculul afectat, apoi va examina tesutul respectiv la microscop, pentru a verifica tipul celulelor canceroase.

Alte investigatii recomandate in caz de cancer testicular:

  • analiza de sange pentru a verifica potentialii markeri tumorali – markerii tumorali care sunt deseori mariti in caz de cancer testicular sunt alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica umana (HCG sau beta-HCG) si lactatul dehidrogenaza (LDH). La unele tipuri de tumori cresc doar anumiti markeri. De exemplu, seminomul determina uneori cresterea nivelului de HCG, dar nu si a celui de AFP. La pacientii cu non-seminom poate creste nivelul de AFP, dar nu si cel de HCG. Nivelurile crescute de LDH pot indica raspandirea cancerului.
  • scanari cu computer tomograf (CT), radiografii sau RMN – se poate efectua o scanare CT a abdomenului si pelvisului, pentru a verifica daca celulele cancerigene s-au raspandit la organele abdominale. Scanarea CT sau o radiografie poate fi utila pentru a vedea daca un cancer testicular s-a raspandit la plamani. Daca se suspecteaza ca afectiunea a metastazat in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii), se poate recomanda un RMN.

Diagnosticul implica si stadializarea cancerului.

  • Stadiul 0: s-au dezvoltat celule anormale, dar acestea inca se limiteaza la interiorul testiculului. Stadiul 0 se mai numeste si neoplazia celulelor germinale in situ.
  • Stadiul I: cancerul se limiteaza la testicul, care poate include vasele de sange sau limfatice din apropiere. Markerii tumorali pot fi sau nu mariti.
  • Stadiul II: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din spatele abdomenului (numit si retroperitoneu). Daca un cancer testicular a ajuns in ganglionii limfatici, iar markerii tumorali sunt de nivel moderat sau foarte mare, atunci este vorba despre stadiul III, nu II.
  • Stadiul III: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici de dincolo de abdomen sau la un organ.

Cancer testicular – optiuni de tratament si management

Pentru cancer testicular, echipa multidisciplinara include in general un urolog si un oncolog, uneori si un radioterapeut. Tratamentul depinde de mai multi factori, cum ar fi starea de sanatate a pacientului, preferintele lui privind terapia, stadiul cancerului si tipul tumorii.

Primul tratament pentru cancerul testicular este de obicei interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculului bolnav (orhiectomie sau orhiectomie), care de obicei nu afecteaza viata sexuala sau fertilitatea. In cazuri rare, se recurge mai intai la chimioterapie, daca celulele tumorale s-au raspandit deja din testicul la momentul diagnosticului sau daca starea pacientului este instabila si acesta necesita tratament urgent pentru metastaze.

Dupa operatie, se poate recomanda chimioterapia sau radioterapia. Tumorile cu celule germinale sunt foarte sensibile la chimioterapie si de obicei pacientii se vindeca chiar si cand cancerul s-a raspandit. Dar chimioterapia nu este foarte eficienta pentru un anumit tip de tumora cu celule germinale, numit teratom. Acest tip de cancer testicular trebuie indepartat prin interventie chirurgicala. Intrucat deseori un non-seminom este un amestec de teratom si alte tipuri de tumori cu celule germinale, tratamentul necesita adesea chimioterapie, urmata de interventie chirurgicala pentru a extirpa tumorile ramase.

Radioterapia este mai rar folosita, putand fi recomandata pentru a trata seminomul in stadiu incipient sau cancerul care s-a raspandit la creier.

In concluzie, cancerul testicular este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, prognosticul fiind unul dintre cele mai favorabile, comparativ cu alte forme de cancer. Aproape toti barbatii tratati pentru tumori cu celule germinale testiculare se vindeca si rareori afectiunea revine dupa 5 ani sau mai tarziu in viata.

 

Surse:

https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/testicular-cancer

https://www.nhs.uk/conditions/testicular-cancer/symptoms/

https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/t/testicular-cancer

https://www.nhs.uk/conditions/testicular-cancer/