Carcei la picioare? Cum sa-i tratati corect si rapid?

Carcei la picioare? Cum sa-i tratati corect si rapid? Carcei la picioare? Cum sa-i tratati corect si rapid?

Ultima actualizare: 28 octombrie 2022

Carceii sunt crampe musculare care apar involuntar, in special la picioare, pe timpul noptii, deosebit de dureroase, care pot dura de la cateva secunde la cateva minute. Desi, in general, sunt inofensive, crampele musculare pot face temporar imposibila utilizarea muschiului afectat. Muschii afectati in mod obisnuit sunt cei din spatele piciorului inferior, partea din spate a coapsei si partea din fata a coapsei. Perioadele lungi de exercitii fizice sau de munca fizica, in special pe vreme calda, pot duce la crampe musculare. De asemenea, anumite medicamente si afectiuni medicale pot provoca crampe musculare. Potrivit studiilor, deficienta de minerale din corp (calciu, potasiu sau magneziu), efortul muscular intens sau expunerea la temperaturi extreme ar putea fi cauzele acestor contractii musculare dureroase. Se estimeaza ca durerea provocata de carcei a fost resimtita cel putin o data in viata de fiecare persoana, iar cei mai afectati sunt atletii, oamenii in varsta si femeile insarcinate.

 


De ce apar carceii? Cauze si factori de risc

Utilizarea excesiva a unui muschi, deshidratarea, tensiunea musculara sau pur si simplu mentinerea unei pozitii pentru o perioada prelungita pot provoca carcei sau crampe musculare. In timpul unei crampe, muschii se contracta brusc (se scurteaza), provocand durere la picior. Acest lucru este cunoscut sub numele de spasm. Nivelurile scazute ale oricaruia dintre urmatoarele minerale care contribuie la functionarea sanatoasa a muschilor pot provoca, de asemenea, carcei la picioare: calciu, potasiu, sodiu, magneziu.

Faramacistii Catena recomanda CarcelRelax crema ce contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, fiind o alternativa topica la baile cu sare Epsom, un compus mineral, natural, pur, de magneziu si sulfat.

Crampele la nivelul picioarelor pot aparea fara niciun motiv aparent, fiind cunoscute sub numele de crampe idiopatice ale picioarelor, sau pot fi un simptom sau o complicatie a unei stari de sanatate, fiind numite crampe secundare la nivelul picioarelor.

Destinat persoanelor care se confrunta adesea cu disconfortul cauzat de carcei, Naturalis CarcelRelax este un supliment alimentar ce contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, datorita combinatiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 si E.

Cauzele crampelor secundare ale picioarelor pot include:

Crampele secundare ale picioarelor sunt cauzate de o afectiune de baza sau au o alta cauza identificabila. Acestea includ:

·       sarcina: greutatea suplimentara a sarcinii poate pune presiune pe muschii picioarelor, facandu-i mai vulnerabili la crampe;

·       exercitiul fizic: crampele la picioare apar in special in perioadele de odihna de dupa antrenament;

·       afectiunile neurologice (afectiuni care afecteaza nervii din muschii picioarelor): de exemplu, boala neuronului motor sau neuropatia periferica;

·       boala hepatica: daca ficatul inceteaza sa functioneze corect, toxinele se vor acumula in sange, ceea ce poate determina spasme musculare;

·       infectiile: unele tipuri de infectii bacteriene, cum ar fi tetanosul, pot provoca crampe musculare si spasm;

·       toxinele: la unii oameni, nivelurile ridicate de substante toxice (otravitoare) din sange, cum ar fi plumbul sau mercurul, pot provoca crampe la nivelul picioarelor;

·       deshidratarea: la unii oameni, nivelurile scazute de apa din organism pot duce la scaderea nivelului de sare, care poate declansa crampe musculare.

H2: Simptomele specifice carceilor

Simptomele carceilor sunt usor de recunoscut: durere musculara brusca, ascutita, in special la nivelul gambei. Pe langa durerea brusca si ascutita, s-ar putea sa simtiti sau sa vedeti si o bucata tare de tesut muscular sub piele. Desi majoritatea carceilor dispar de obicei de la sine, exista semne care arata necesitatea ingrijirii medicale: umflarea piciorului sau a gambei, durerea severa care persista mai mult de 10 minute, roseata sau aparitia modificarilor tegumentului.

Carcei la picioare – diagnostic si tratament

Crampele musculare sunt de obicei inofensive si nu necesita asistenta medicala. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic daca crampele musculare sunt severe, nu se amelioreaza cand se face stretching sau persista mult timp. Acesta ar putea fi un semn al unei afectiuni medicale subiacente.

Suplimentul Anticarcel de la Zdrovit are o compozitie optima pentru combaterea crampelor musculare si ajuta la buna functionare a muschilor, ajutandu-te sa scapi de carcei (crampe musculare), oboseala musculara, precum si de starile de iritabilitate si neliniste.

Pentru a afla cauza crampelor musculare, vor fi necesare o anamneza (examen fizic), teste de sange pentru a verifica nivelul de potasiu si calciu din sange, precum si functia rinichilor si a tiroidei. De asemenea, puteti face un test de sarcina. Se poate recomanda o electromiografie (EMG), test care masoara activitatea musculara si verifica anomaliile musculare. Un RMN poate fi, de asemenea, util. Uneori, o mielograma sau o mielografie (radiografia maduvei spinarii, radacinilor nervilor si meningelor) poate fi un alt studiu imagistic de ajutor. 

Tratament medicamentos pentru carcei la picioare

Relaxantele musculare pot fi utilizate pentru a preveni intrarea musculaturii in spasm. Daca nu se cunoaste cauza carceilor picioarelor (crampe idiopatice primare ale picioarelor), se recomanda analgezice pentru ameliorarea durerii.

Tratament naturist pentru carcei la picioare

Carceii la picioare sunt neplacuti si adesea durerosi, insa, desi nu este garantat nimic pentru a pune capat imediat durerii, exista mai multe modalitati de a atenua crampele musculare la nivelul picioarelor.

·       schimbare semnificativa a temperaturii ar putea ajuta muschii care sunt contractati. O compresa calda aplicata local sau o baie calda pot ajuta la relaxare si la cresterea fluxului de sange catre muschii contractati.

·       Gheata poate ajuta la ameliorarea durerii unei crampe la picioare. 

·       Chinina a fost initial conceputa ca un medicament pentru tratarea malariei. Cercetarile ulterioare au constatat ca poate fi, de asemenea, moderat eficienta in reducerea frecventei crampelor la picioare.

·       Masajul muschiul contractat poate ajuta semnificativ.

·       Vitamina E poate preveni crampele nocturne ale picioarelor. Studiile sugereaza ca administrarea vitaminei E imbunatateste fluxul sanguin prin artere.

·       Crampele musculare sunt adesea cauzate de deshidratare, deci, daca aveti crampe frecvente, beti mai multa apa.

·       Consumati alimente bogate in calciu si magneziu, potasiu si vitamine, precum: banane, curmale, ananas, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii, carne, peste, nuci, ciocolata neagra, legume si zarzavaturi verzi.

·       Apelati la suplimente pe baza de magneziu, potasiu si vitamina B6.

H3: Remediu rapid pentru carcei

In timpul unui episod de crampe la picioare, intindeti si masati muschiul afectat.

Indreptati piciorul si ridicati piciorul in sus, indoindu-l la glezna, astfel incat degetele de la picioare sa fie indreptate spre tibie.

Mergeti pe calcaie cateva minute.

Carcei la picioare – sfaturi pentru preventie

·       Cea mai simpla modalitate de a preveni carceii la picioare este de a evita sau de a limita exercitiile care va tensioneaza muschii si care provoaca crampe.

·       Intindeti-va sau incalziti-va inainte de face miscare. Lipsa incalzirii inainte de antrenament poate duce la oboseala musculara si accidentare.

·       Nu faceti miscare imediat dupa ce ati mancat.

·       Reduceti consumul de alimente si bauturi care contin cofeina, cum ar fi cafeaua si ciocolata.

·       Asigurati-va ca beti suficient lichid pentru a evita deshidratarea. Cresteti aportul de lichid atunci cand faceti miscare.

·       Cresteti aportul de calciu si potasiu in mod natural, consumand lapte, suc de portocale si  banane.

·       Discutati cu medicul dumneavoastra despre administrarea unui supliment de vitamine pentru a va asigura ca organismul primeste aportul necesar de substante nutritive si minerale.

Daca aveti deseori crampe la picioare noaptea, faceti cateva miscari de stretching inainte de culcare. Exercitiile fizice usoare, cum ar fi pedalatul pe bicicleta stationara cateva minute inainte de culcare, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea crampelor in timpul noptii.

Surse: www.mayoclinic.org  ; www.healthline.com

Farmacistul Catena va recomanda: