Vitamina E, de la beneficii la surse naturale

Vitamina E, de la beneficii la surse naturale Vitamina E, de la beneficii la surse naturale

Ultima actualizare: 14 iulie 2022

vitamina-e

Ce ai spune daca ai afla ca exista o vitamina care joaca rolul de antioxidant, prevenind problemele cauzate de radicalii liberi asupra grasimilor din corp? Despre grasimi se stie ca sunt esentiale pentru sanatate si ca incetinesc in mod natural procesul de imbatranire. Ei bine, afla ca vitamina E are o astfel de putere. Iar beneficiile vitaminei E nu se termina aici. De exemplu, este o vitamina solubila in grasimi, atat de necesara pentru buna functionare a multor organe, activitati enzimatice si procese neurologice.

De asemenea, alimentele bogate in vitamina E pot ajuta la tratarea si prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi durerile in piept (angina pectorala), hipertensiunea arteriala si arterele blocate sau intarite. Vitamina E se gaseste in principal in alimentele vegetale, cum ar fi anumite uleiuri, nuci, cereale, fructe si germeni de grau. Este disponibila, de asemenea, sub forma de suplimente.

Asadar, sa aflam cum poti avea parte de toate aceste beneficii extraordinare ale vitaminei E, care sunt cele mai bune surse si suplimente cu vitamina E, dar si care sunt semnele deficitului de vitamina E.


Ce trebuie sa stii despre vitamina E

Pe langa faptul ca este importanta pentru reproducere, vedere, calitatea sangelui, a creierului si a pielii, vitamina E este si un puternic antioxidant. Despre antioxidanti se stie ca protejeaza celulele organismului de daunele produse de radicalii liberi, acestia fiind molecule care apar in urma descompunerii alimentelor sau a expunerii la fum si radiatii. Radicalii liberi sunt nocivi si pot contribui la aparitia bolilor de inima si a altor afectiuni grave. Trebuie retinut, insa, ca activitatea antioxidanta a suplimentelor cu vitamina E nu este la fel de eficienta precum cea din alimente.

Alimentele bogate in vitamina E sunt uleiul de canola, uleiul de masline, margarina, migdalele si arahidele. In plus, aceasta vitamina poate fi obtinuta si din carne, lactate, verdeturi cu frunze si cereale fortificate. De asemenea, vitamina E se gaseste sub forma de suplimente orale in capsule sau picaturi.

Deficitul de vitamina E poate provoca dureri nervoase (neuropatie).

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina E pentru adulti este de 15 miligrame pe zi.

Vitamina E: rol si beneficii pentru sanatate

Dupa cum spuneam, vitamina E are o multime de beneficii dovedite de oamenii de stiinta. Acestia au ajuns la concluzia ca suplimentele si alimentele bogate in vitamina E pot aduce urmatoarele beneficii pentru sanatate:

Echilibreaza nivelul colesterolului

Colesterolul este o substanta produsa in mod natural de ficat si necesara organismului pentru buna functionare a celulelor, hormonilor si nervilor. Daca nivelul colesterolului este normal, celulele, hormonii si nervii sunt, de asemenea, echilibrati si sanatosi. Problemele pot aparea cand colesterolul se oxideaza. Expertii in sanatate au demonstrat ca anumiti izomeri ai vitaminei E au rol de antioxidant protector care combate oxidarea colesterolului. Motivul este ca acesti izomeri pot lupta impotriva problemelor cauzate de radicalii liberi din organism, despre care se stie ca provoaca oxidarea colesterolului.

Tocotrienolii, care sunt izomeri ai vitaminei E, au trei legaturi duble care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara datorita capacitatii lor de a reduce activitatea unei enzime care controleaza productia / sinteza colesterolului (numita HMG-CoA reductaza). In plus, tocotrienolii pot incetini avansarea aterosclerozei sau intarirea / ingrosarea arterelor.

Anihileaza radicalii liberi si previne aparitia afectiunilor

Radicalii liberi sunt atat de nocivi incat descompun celulele sanatoase ale organismului, lucru care poate provoca afectiuni cardiace. Radicalii liberi sunt molecule care se formeaza in mod natural in organism si provoaca probleme grave atunci cand se oxideaza. Anumiti izomeri ai vitaminei E au capacitati antioxidante puternice care au abilitatea de a reduce daunele cauzate de radicalii liberi si de a lupta impotriva inflamatiei. Prin urmare, incetinesc imbatranirea naturala a celulelor si previn sau combat problemele de sanatate, cum ar fi afectiunile cardiace.

In plus, cercetatorii au descoperit ca acestia pot spori in mod semnificativ imunitatea, lucru care previne in mod automat dezvoltarea atat a afectiunilor comune si usoare, cat si a tulburarilor grave. Potrivit unor cercetari recente, izomerii care pot imbunatati imunitatea si care pot avea efecte antioxidante sunt alfa-tocotrienolul, gamma-tocotrienolul si, mai putin, delta-tocotrienolul.

Vitamina E si importanta ei pentru sanatatea si frumusetea pielii

Vitamina E este benefica si pentru piele! Aceasta vitamina intareste peretii capilarelor si imbunatateste elasticitatea pielii, actionand ca un nutrient natural anti-imbatranire in organism. Potrivit cercetarilor, vitamina E are capacitatea de a reduce inflamatia atat in ​​interiorul corpului, cat si la nivelul pielii, mentinand-o sanatoasa si tanara. De asemenea, datorita proprietatilor sale antioxidante, aceasta vitamina poate proteja impotriva cancerului de piele in urma expunerii la fumul de tigara sau la razele ultraviolete de la lumina soarelui.

De exemplu, poti lua vitamina E in combinatie cu vitamina C pentru a trata inflamatia pielii dupa expunerea la radiatiile UV. Cele doua pot fi, de asemenea, de ajutor in ameliorarea semnelor de acnee si eczeme. In plus, sustine procesul de vindecare a pielii. Vitamina E este absorbita de stratul de epiderma al pielii si poate combate arsurile solare, una dintre principalele cauze ale cancerului de piele. Poate fi administrata pentru a trata cicatricile, acneea si ridurile datorita puterii sale de a accelera regenerarea celulara. Datorita acestei capacitati, pielea arata mai sanatoasa si mai tanara.

Ingroasa firele de par

Tot datorita capacitatii sale antioxidante, aceasta vitamina poate proteja parul de efectele nocive ale mediului inconjurator. In plus, poate asigura o mai buna circulatie sanguina catre scalp. Uleiul cu vitamina E poate mentine umezeala naturala a pielii si poate preveni uscarea scalpului. Acest ulei poate face ca parul sa arate mai sanatos si mai aratos. Persoanele care au parul uscat si lipsit de stralucire pot aplica ulei cu vitamina E.

Echilibreaza activitatea hormonala a organismului

Vitamina E poate fi esentiala pentru sistemele endocrin si nervos, avand capacitatea de a echilibra in mod natural nivelul hormonilor. Printre simptomele dezechilibrului hormonal se numara sindromul premenstrual (SPM), cresterea in greutate, anxietatea, reactiile alergice, infectiile urinare, problemele de piele si oboseala. Astfel, daca nivelul hormonilor este echilibrat, iti va fi mult mai usor sa-ti mentii greutatea in parametri normali, sa-ti pastrezi un ciclu menstrual regulat si sa te simti mai energic.

Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual

O veste nemaipomenita pentru femeile care se confrunta cu simptome deranjante de sindrom premenstrual! Poti lua suplimente cu vitamina E cu 2-3 zile inainte si 2-3 zile dupa menstruatie pentru a ameliora crampele, starile anxioase, poftele si alte simptome ale sindromului premenstrual. Vitamina E poate reduce severitatea si durata durerilor, dar si pierderile de sange menstruale. Aceasta vitamina echilibreaza in mod natural activitatea hormonala si ajuta la pastrarea unui ciclu menstrual regulat.

Ideala pentru o vedere mai buna

Vitamina E este ideala si pentru vedere prin faptul ca reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta, o cauza frecventa a orbirii. Cu toate acestea, pentru ca vitamina E sa fie benefica pentru vedere, trebuie consumata impreuna cu vitamina C, zinc si beta-caroten in cantitati adecvate. In plus, specialistii au descoperit ca persoanele supuse unor interventii chirurgicale cu laser la ochi pot lua zilnic vitamina E si vitamina A pentru a-si grabi vindecarea.

Ajuta persoanele cu boala Alzheimer

In plus, datorita activitatii antiinflamatorii a tocotrienolilor, vitamina E poate proteja impotriva maladiei Alzheimer. Aceasta vitamina poate incetini procesul de pierdere a memoriei si declinul functional la persoanele care sufera de forme moderate ale bolii Alzheimer sau alte tulburari neurodegenerative. De asemenea, daca este administrata impreuna cu vitamina C, vitamina E poate reduce riscul de a dezvolta mai multe forme de dementa.

Imbunatateste rezistenta fizica si forta musculara

Vitamina E poate imbunatati si rezistenta fizica. Mai exact, poate creste nivelul energiei si poate reduce stresul oxidativ asupra muschilor care apare dupa exercitiile fizice. In plus, aceasta vitamina poate imbunatati si forta musculara. Previne starea de oboseala prin faptul ca faciliteaza o mai buna circulatie a sangelui si, in plus, poate intari peretii capilarelor si poate hrani celulele.

Vitamina E = vitamina fertilitatii

S-a dovedit ca acest nutrient esential poate spori fertilitatea atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Barbatii care au urmat un tratament de fertilizare in vitro (FIV) si au luat vitamina E, se pare ca au avut o rata de fertilizare care a a crescut de la 19% la 29%. Specialistii sustin ca sperma poate deveni mai fertila datorita activitatii antioxidante a vitaminei E.

Importanta administrarii de vitamina E la copii

De asemenea, vitamina E trebuie administrata si in timpul sarcinii pentru o dezvoltare adecvata a sugarilor si copiilor. Se pare ca vitamina E protejeaza acizii grasi esentiali si tine sub control inflamatia. Unii specialisti sustin ca cea mai mare nevoie de vitamina E este in timpul celor 1.000 de zile care incep de la conceptie, deoarece aceasta vitamina influenteaza pozitiv primele etape ale dezvoltarii neurologice care se petrece numai in aceasta perioada specifica. De aceea, expertii recomanda ca femeile insarcinate, mamele care alapteaza si copiii pana la varsta de 2 ani sa ia suplimente naturale de vitamina E, pe baza de alimente, in cantitati suficiente pentru a preveni eventualele probleme de sanatate.

Alimente bogate in vitamina E

Vitamina E este formata din opt compusi, patru tocoferoli si patru tocotrienoli. Persoanele care au in mod special nevoie de aceasta vitamina sunt bebelusii nenascuti, sugarii, persoanele in varsta si femeile care sunt sau ar putea ramane insarcinate. Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata este de 15 miligrame pe zi (sau 22,5 UI) pentru adulti. De exemplu, poti consumati zilnic 2-3 dintre urmatoarele alimente care contin vitamina E pentru a-ti satisface nevoile:

- seminte de floarea-soarelui: 1 cana - 33,41 miligrame (220 % din valoarea nutritionala)

- migdale: 1 cana - 32,98 miligrame (218 %)

- alune: 1 cana - 20,29 miligrame (133 %)

- germeni de grau: 1 cana - 18 miligrame (120 %)

- mango: 1 fruct crud intreg - 3,02 miligrame (20 %)

- avocado: un fruct crud intreg - 2,68 miligrame (18 %)

- dovleac: 1 cana de dovleac gatit si taiat in cuburi - 2,64 miligrame (17%)

- broccoli: 1 cana de broccoli gatit - 2,4 miligrame (12%)

- spanac: o jumatate de cana de spanac gatit sau aproximativ 2 cani de spanac nepreparat - 1,9 miligrame (10 %)

- kiwi: 1 kiwi de marime medie - 1,1 miligrame (6 %)

- rosie: 1 rosie cruda - 0,7 miligrame (4 %)

alimente-vitamina-e

Expertii in nutritie recomanda sa obtii izomerii specifici vitaminei E din alimentatie, avand in vedere ca aduc o multime de tipuri diferite de beneficii. De exemplu, tocotrienolii au cateva proprietati exceptionale de care alte forme de izomeri duc lipsa. In zilele noastre, tocotrienolii sunt studiati pentru capacitatile lor de a combate si preveni afectiunile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, sindromul metabolic si osteopenia / osteoporoza. Cu toate acestea, sursele de tocotrienoli nu sunt atat de accesibile sau populare in alimentele pe care cei mai multi oameni le consuma. Printre alimentele care contin tocotrienoli se numara semintele de annatto, nuca de cocos, orzul, uleiul de palmier si uleiul din tarate de orez.

In cele din urma, este recomandat sa-ti iei cantitatea necesara de vitamina E in mod natural din alimente. Cu toate acestea, poti sa consumi si suplimente bine alese care contin vitamina E.

Doze

Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata pentru vitamina E este formata atat din cantitatea pe care o obtii din alimentele pe care le consumi, cat si din suplimentele pe care le iei. Doza zilnica se masoara in miligrame (mg) si in unitati internationale (UI). Recomandarile pentru diferitele grupe de varsta sunt enumerate mai jos:

Copii

- 1-3 ani: 6 mg / zi (9 UI)

- 4-8 ani: 7 mg / zi (10,4 UI)

- 9-13 ani: 11 mg / zi (16,4 UI)

Femei

- 14 ani si mai mult: 15 mg / zi (22,4 UI)

- femei insarcinate: 15 mg / zi (22,4 UI)

- femei care alapteaza: 19 mg / zi (28,5 UI)

Barbati

- 14 ani si peste: 15 mg / zi (22,4 UI)

De asemenea, unii oameni pot lua aceasta vitamina si in cantitati mai mari. De exemplu, dozele mai mari pot fi necesare pentru a trata un deficit de vitamina E. Cu toate acestea, este important sa discuti cu un medic inainte de a lua o doza mai mare.

- 1-3 ani: 200 mg / zi (300 UI)

- 4-8 ani: 300 mg / zi (450 UI)

- 9-13 ani: 600 mg / zi (900 UI)

- 14-18 ani: 800 mg / zi (1.200 UI)

- 18 ani si peste: 1.000 mg / zi (1.500 UI)

Despre deficitul de vitamina E

Deficitul de vitamina E (adica aportul tuturor izomerilor) este foarte rar si, de obicei, nu este cauzat de alimentatia precara. Cu toate acestea, unii specialisti sustin ca exista o multime de oameni care nu consuma suficienta vitamina E prin alimentatie.

Exista situatii specifice care pot provoca un deficit de vitamina E din cauza unor probleme de absorbtie a nutrientilor. Un copil prematur care are la nastere o greutate mai mica de 1,5 kg poate avea deficit de vitamina E, insa medicul pediatru specializat in ingrijirea nou-nascutilor va depista si trata la timp aceasta problema. Persoanele cu probleme de absorbtie a grasimilor, un simptom specific al celor care se lupta cu boli inflamatorii intestinale, pot avea si un deficit de vitamina E in unele cazuri.

Catena recomanda: Vitamina E de la Naturalis

Vitamina E de la Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului.

Vitamina este o vitamina liposolubila esentiala si un puternic antioxidant biologic. Aceasta protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete, mentine sanatatea tesuturilor, neutralizeaza radicalii liberi. De asemenea, vitamina E este implicata, cu rol functional, in sistemele muscular, nervos si glandular.

Recomandat pentru: sanatatea pielii si a tesuturilor, imbunatatirea imunitatii.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/vitamin-e-benefits/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144

https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e