Care sunt ceaiurile pe care le pot consuma bebelusii?

Care sunt ceaiurile pe care le pot consuma bebelusii? Care sunt ceaiurile pe care le pot consuma bebelusii?

Ultima actualizare: 10 octombrie 2023

ceai-bebe

In situatia in care sunteti parinte sau aveti grija de un bebelus, este esential sa va preocupe sanatatea acestuia. Printre aspectele carora trebuie sa le acordati atentia cuvenita se numara si cel al alegerii bauturilor care sunt potrivite pentru bebelus, iar ceaiurile reprezinta una dintre optiunile cele mai recomandate si la care aproape oricine are acces. Ceaiurile sunt reconfortante si delicate, insa nu toate sunt indicate pentru bebelusi. Cel mai bine, inainte de a prepara un ceai pentru bebelusi, informati-va in legatura cu optiunile pe care le aveti si asigurati-va ca sunt sigure si ca nu vor provoca efecte nedorite. De asemenea, este foarte important si momentul in care sunt servite aceste ceaiuri pentru bebelusi.

Trebuie sa consultati un medic pediatru inainte de a introduce vreo schimbare in rutina sau dieta bebelusului, pentru ca medicul specialist este singurul care poate sa va ofere sfaturi pertinente si recomandari personalizate, in functie de starea de sanatate a bebelusului. In randurile care urmeaza, veti gasi o lista cu ceaiuri pentru bebelusi care sunt sigure si care pot fi incluse in consumul de lichide al acestora. Desigur, va trebui sa acordati atentia necesara si altor aspecte, ca de exemplu calitatea ceaiului, cantitatea pe care o folositi la preparare, dar si varsta bebelusului dumneavoastra.


De ce se recomanda ceaiuri pentru bebelusi

Exista mai multe situatii in care se recomanda utilizarea de ceaiuri pentru bebelusi, insa acestea trebuie sa fie administrate doar in anumite conditii si cu suficienta precautie. Un ceai potrivit poate sa favorizeze calmarea colicilor, poate sa reduca disconfortul abdominal si poate asigura o hidratare corespunzatoare. Unele ceaiuri pentru bebelusi au efect de calmare, asa cum este cazul ceaiurilor de fenicul sau de musetel, care sunt utile in caz de colici sau pentru ameliorarea disconfortului. Pentru mentinerea hidratarii optime, mai ales in perioada sezonului cald sau daca cel mic nu vrea sa consume suficiente lichide, parintii pot folosi ceai pentru bebelusi.

Aceste ceaiuri pentru bebelusi sunt recomandate si pentru ca sustin digestia. Unele dintre ele ajuta eficient la stimularea digestiei, avand in acelasi timp si proprietatea de a reduce balonarea. Pe de alta parte, administrarea de ceaiuri pentru bebelusi este o modalitate de incurajare a unor obiceiuri sanatoase. In acest fel, copilul va invata treptat despre beneficiile consumului de ceai (si de lichide in general), pregatindu-se calea pentru o diversificare din punct de vedere al alimentatiei. Desigur, trebuie inteles foarte clar ca ceaiurile nu pot in niciun caz sa inlocuiasca laptele matern, motiv pentru care specialistii avertizeaza parintii sa nu ofere ceai pentru bebelusi care nu au implinit inca sase luni de viata – sau sa o faca doar daca medicul pediatru a recomandat acest lucru.

ceai-bebelusi

Lista de ceaiuri pe care bebelusii le pot consuma in siguranta

Atunci cand trebuie sa alegeti un ceai pentru bebelusi trebuie sa cunoasteti cat mai multe despre respectivul tip de ceai si despre cat de potrivit este pentru copilul dumneavoastra.

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel este unul dintre cele mai sigure si mai eficiente ceaiuri, atat pentru bebelusi, cat si pentru adultii cu diverse probleme de sanatate, fiind recomandat de catre specialisti din intreaga lume. Planta de musetel este recunoscuta pentru proprietatile sale calmante si antiinflamatorii, ceea ce face ca ceaiul preparat din aceasta planta sa fie unul potrivit pentru bebelusii cu colici sau pentru cei care se confrunta cu disconfort abdominal.

Ceaiul de fenicul

In primul rand, inainte de a prepara un ceai de fenicul, trebuie sa va asigurati ca folositi semintele acestei plante si nu partile ei verzi – pentru ca acestea pot sa fie toxice. Medicul poate sa va recomande administrarea acestui ceai pentru bebelusi deoarece este ideal pentru a reduce gazele si balonarea atunci cand apar.

Ceaiul de anason

Chiar daca anasonul este recunoscut pentru efectul pozitiv pe care il are din punct de vedere al digestiei, este foarte important sa aveti grija atunci cand il administrati. Ideal ar fi sa cereti parerea unui medic in legatura cu acest lucru, pentru ca este un ceai pentru bebelusi care poate sa provoace anumite efecte secundare nedorite.

Ceaiul de menta

Un alt ceai pentru bebelusi care este adesea recomandat de catre specialisti este ceaiul de menta, in special datorita faptului ca favorizeaza reducerea disconfortului abdominal – o problema adesea intalnita in situatia bebelusilor. Ca si in cazul ceaiului de anason, este important sa fie administrat cu prudenta, pentru ca poate sa fie prea puternic pentru stomacul sensibil al unora dintre bebelusi.

Ce trebuie sa evitati atunci cand preparati si serviti ceai pentru bebelusi

In afara de ceaiurile pentru bebelusi care sunt sigure, exista si unele pe care trebuie sa le evitati neaparat. De exemplu, bebelusii nu ar trebui sa consume niciodata ceai care sa contina cofeina. Feriti-va si de ceaiurile care nu sunt validate medical, precum si de acelea care sunt indulcite. Atunci cand preparati ceai pentru bebelusi cu varsta mai mica de un an, evitati sa il indulciti cu miere sau zahar. Trebuie sa folositi ceaiuri pentru bebelusi doar daca acestea nu contin indulcitori, aditivi sau arome artificiale.

Mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul atunci cand pregatiti si cand serviti ceai pentru bebelusi. De exemplu, nu este indicat sa dati bebelusului mai mult de una – doua lingurite de ceai o data si nici nu trebuie sa depasiti doza recomandata (adica una – doua portii in fiecare zi). Un alt aspect este acela al temperaturii ceaiului pentru bebelusi. Recomandarea este sa il raciti suficient, pentru a evita astfel eventualele arsuri.