Cartofii si glicemia: adevarul despre aceasta “relatie tumultoasa”

Cartofii si glicemia: adevarul despre aceasta “relatie tumultoasa”
Farmacia Catena

cartofii-si-glicemia

Vesti bune pentru iubitorii de cartofi prajiti: cercetarile arata ca, desi consumul regulat de cartofi prajiti creste nivelul zaharului din sange si riscul de diabet de tip 2, consumul de cartofi in alte forme - cum ar fi piure, copti sau fierti - nu face acest lucru.

 


Cartofii si glicemia

Cartofii sunt alimente bogate in amidon. Amidonul este un carbohidrat complex pe care organismul il descompune in mai mult timp decat zaharurile simple.

Specialistii le recomanda oamenilor sa consume legume bogate in amidon ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Cartofii si indicele glicemic (IG)

Indicele glicemic este un sistem util de clasificare a alimentelor in functie de viteza lor de a creste nivelul zaharului din sange. Alimentele cu un IG ridicat cresc glicemia mai rapid decat cele cu un IG scazut. Consumul de alimente cu un IG scazut poate ajuta la gestionarea mai eficienta a nivelului de zahar din sange.

cartofi-indice-glicemic

Cu toate acestea, este o conceptie gresita des intalnita ca persoanele care au diabet ar trebui sa evite cartofii si alte alimente care contin amidon, deoarece acestea au de obicei un indice glicemic (IG) moderat spre ridicat.

Desi unele tipuri de cartofi au un IG ridicat, alti factori pot echilibra acest lucru. Cu toate ca persoanele care au diabet trebuie sa consume cu atentie alimente cu indice glicemic ridicat, consumarea unor portii mai mici si folosirea unor metode mai sanatoase de preparare pot ajuta la reducerea impactului acestora asupra zaharului din sange.

Este esential de retinut ca alte preparate nu influenteaza efectele asupra organismului ale alimentelor care au un IG ridicat. Puteti consuma un aliment cu IG ridicat alaturi de unul cu IG redus pentru a aduce un echilibru si pentru a reduce IG general. In plus, specialistii afirma ca ajustarea marimii portiei este esentiala.

Recomandari

Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa consume cu atentie cartofi.

Specialistii in nutritie afirma ca exista trei tipuri principale de carbohidrati: amidon, zahar si fibre. Potrivit expertilor, alimentele bogate in amidon, cum ar fi cartofii, ar trebui sa constituie un sfert din farfurie.

Este esential sa consumati cartofi ca parte a unei mese echilibrate si sanatoase. Consumul de cartofi alaturi de alimente cu IG scazut, care contin fibre, proteine ​​slabe si grasimi sanatoase, poate ajuta la ajustarea impactului acestora asupra zaharului din sange. Printre alimentele cu IG scazut se numara si legumele care nu contin amidon.

Alimentele bogate in fibre pot, de asemenea, sa modereze nivelul zaharului din sange si sa creasca senzatia de satietate dupa masa. Fibrele sunt un tip de carbohidrat pe care organismul nu il descompune si nu il absoarbe. Drept urmare, fibrele nu cresc glicemia.

Persoanele cu diabet zaharat ar trebui, de asemenea, sa evite topping-urile bogate in grasimi, cum ar fi smantana, untul si branza. Aceste tipuri de topping-uri contin calorii, ceea ce poate duce la crestere in greutate, agravarea rezistentei la insulina si diabet.

Preparare si gatire

Cand vine vorba de impactul pe care il pot avea cartofii asupra organismului, modalitatea de preparare poate avea o influenta mare. Compozitia nutritiva a alimentelor se poate modifica in timpul prepararii si gatirii. De exemplu, prajirea alimentelor, cum se intampla in cazul deliciosilor cartofi prajiti, creste continutul de grasimi al alimentelor, ceea ce poate afecta digestia, absorbtia si riscul de imbolnavire.

preparare

Potrivit specialistilor, uleiurile si temperaturile folosite in timpul prajirii sunt principalii vinovati in acest caz. Cartofii sunt de obicei prajiti la temperaturi foarte ridicate, adesea in uleiuri care in mare parte contin grasimi trans si care produc alti compusi nocivi.

La temperaturi extrem de ridicate, uleiurile de gatit pot crea oxidare, un factor care provoaca inflamatie si care poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Pe de alta parte, cartofii copti, fierti si piureul nu au de obicei aceste efecte. Din acest motiv - si avand in vedere continutul de nutrienti benefici precum fibrele si potasiul - cartofii neprajiti pot imbunatati calitatea alimentatiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323449

https://www.health.com/potato-cooking-method-blood-sugar-11863460

https://www.webmd.com/diabetes/carbs-potatoes-blood-sugar