Ce sunt si cand apar afectiunile cardiovasculare?

Ce sunt si cand apar afectiunile cardiovasculare? Ce sunt si cand apar afectiunile cardiovasculare?

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Cercetatorii au descoperit ca bolile cardiovasculare sunt responsabile de cele mai multe decese (peste 60%) atat la nivel global, cat si in tara noastra.

Bolile inimii pot fi intalnite la orice varsta, chiar si la nou-nascuti. Fiecarei categorii de varsta ii sunt insa caracteristice anumite forme de imbolnavire. Ceea ce este extrem de important de retinut este faptul ca majoritatea bolilor cardiovasculare sunt cauzate de factori de risc, care pot fi controlati, tratati sau modificati. Iar in aceasta categorie putem introduce:

- fumatul;

- colesterolul;

- hipertensiunea arteriala nu e doar o boala, ci reprezintă un factor de risc pentru boli precum: diabetul zaharat, dislipidemie, obezitate viscerala (populatia din Romania e supusa unui mare risc de boli cardiovasculare deoarece hipertensiunea arteriala, una dintre cele mai frecvente afectiuni, e in sine un factor de risc major pentru: accidentul vascular, infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca); - diabetul zaharat;

- obezitatea (e unul dintre factorii care insoteste afectiunea de hipertensiune arteriala);

- sedentarismul.

Cu toate acestea, exista si unii factori de risc cardiovascular ce nu pot fi modificati. Si aici putem vorbi despre: aspecte ereditare, varsta si sex. Este demonstrat faptul ca barbatii prezinta risc mai mare decat femeile (pana la intrarea la menopauza).

Simptomele bolilor de inima sunt diferite nu numai in raport cu elementul structural ce a avut de suferit in cea mai mare masura (miocardul, pericardul, valvulele, arterele coronare etc.), ci si in raport cu stadiul in care se gaseste boala, existand deosebiri mari intre stadiul de inceput si cel avansat. Aceasta se explica prin faptul ca inima nu foloseste in toate imprejurarile intreaga forta de care dispune; ea are o importanta rezerva pe care o utilizeaza numai in situatii deosebite, cum ar fi efortul fizic.

Asadar, functia inimii poate fi ajutata de o serie de remedii naturiste pentru afectiuni cardiovasculare.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor de inima?

Bolile de inima sunt provocate de nenumarate cauze:

- malformatiile congenitale, care sunt rezultatul actiunii unor factori de mediu ce provoaca oprirea dezvoltarii inimii in embrion. Dintre acesti factori fac parte: virusul rubeolei, care poate cauza malformatii congenitale ale inimii la fat daca gravida face boala in primele doua luni ale sarcinii si sifilisul;

- carentele vitaminice;

- aspectele ereditare.

Daca la copii si la tinerii cea mai frecventa cauza o constituie boala reumatismala sau reumatismul poliarticular acut (boala imbraca o forma acuta, cu febra si dureri aticulare), in cazul adultilor si varstnicilor, numarul ridicat de imbolnaviri sau decese datorate inimii este atribuit altor cauze: hipertensiunii arteriale, arterosclerozei, sifilisului.

Totusi exista posibilitatea ca inima sa sufere si din cauza altor afectiuni de baza, cum sunt de exemplu: afectiunile cronice pulmonare, diabetul zaharat, hipertiroidismul si alte afectiuni endocrine. La toate acestea se adauga obiceiurile daunatoare, cum ar fi fumatul, dieta bogata in grasimi nesanatoase, abuzul de alcool, viata stresanta, izolarea sociala si chiar depresia.

Ce presupune tramentul afectiunilor?

Bolile de inima sunt cronice, deci pentru toata viata.

Din fericire, ele pot fi controlate cu tratament, care fie regleaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac şi colesterolul, fie imbunatateste capacitatea de pompare a sangelui.

Angioplastia este o procedură nechirurgicala care este utilizata pentru a deschide arterele coronare blocate cu ajutorul unui cateter fin şi pentru a revasculariza inima.

Operatia de bypass coronarian este una din cele ma frecvente operatii pe cord deschis din lume. O vena sau o artera este recoltata din alta parte a corpului si este grefata pe artera bolnava. Grefa ocoleste portiunea blocata din artera coronara si va aduce sange bogat in oxigen pentru muschiul cardiac.

Desi tratamentul pacientilor difera in functie de varsta, tipul si severitatea afectiunii, totusi, sunt cateva principii generale privind stilul de viata si regimul alimentar care se aplica tuturor pacientilor: combaterea sedentarismului, a excesului de greutate, consumul limitat de sare, alcool si grasimi, timp de odihna de cel putin 8 ore de somn pe noapte, diete asumate ca un stil sanatos de viata prin consum de vitamine, antioxidanti, fructe si legume proaspete, produse lactate, evitarea prajelilor si nu in ultimul rand hidratare cu apa suficienta.