Ce trebuie sa contina un sampon pentru dermatita seboreica

Ce trebuie sa contina un sampon pentru dermatita seboreica Ce trebuie sa contina un sampon pentru dermatita seboreica

Ultima actualizare: 20 decembrie 2024

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii care se manifesta in zonele cu o concentrare mare de glande sebacee. O astfel de zona este si scalpul, iar in acest caz dermatita seboreica reprezinta principala cauza pentru aparitia matretii. Asadar, un sampon pentru dermatita seboreica poate fi considerat in egala masura si un sampon impotriva matretii insa reciproca nu este valabila pentru ca exista si sampoane impotriva matretii aparute din alte cauze.

Pentru ca matreata este o problema frecventa cu care se confrunta multi dintre noi, va vom explica in acest articol ce este dermatita seboreica si cum poate fi tratata aceasta la nivelul scalpului cu ajutorul unui sampon care contine substantele potrivite.


Ce este dermatita seboreica

Dermatita seboreica poate fi definita ca o afectiune cronica recurenta a pielii, care se manifesta prin aparitia de inflamatii si eriteme precum si prin descuamarea pielii. Asa dupa cum se poate deduce usor din denumire, dermatita seboreica se manifesta in zonele in care exista mai un numar mare de glande sebacee care secreta o substanta uleioasa numita sebum, necesara protectiei pielii. Dermatita seboreica apare de obicei fie pe fondul unei secretii excesive de sebum care favorizeaza dezvoltarea de bacterii la nivelul pielii, fie ca urmare a unei reactii imunitare exagerate la actiunea unei ciuperci care se dezvolta pe suprafata pielii si se hraneste cu sebum sau ca o consecinta a modificarii compozitiei sebumului.

La nivel cutanat, dermatita seboreica determina aparitia de pete si scuame pe piele, eczeme si mancarime.

Asa cum spuneam, dermatita seboreica se manifesta frecvent la nivelul scalpului, dat fiind faptul ca pielea capului concentreaza un numar mare de glande sebacee. In acest caz, cel mai evident simptom este aparitia matretii care se datoreaza descuamarii pielii. De asemenea dermatita seboreica la nivelul scalpului cauzeaza deseori mancarime si iritatii.

Farmacistii Catena recomanda Samponul pentru matreata uscata de la Bioclin. Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata este special conceput pentru a curata scalpul cu matreata uscata. Matreata uscata este rezultatul hiperproductiei, la nivelul scalpului, de celule caracterizate ca niste mici scuame care cad usor. Un astfel de par are nevoie de produse de curatare care curata bland parul si scalpul.

 

Cum actioneaza un sampon pentru dermatita seboreica

Dermatita seboreica de la nivelul scalpului poate fi combatuta prin intermediul unui tratament dermato-cosmetic aplicat sub forma de sampon, menit sa elimine matreata cat si celelalte manifestari neplacute ale acestei afectiuni. De regula, un astfel de sampon are inscris pe eticheta marcajul D.S., de la „dermatita seboreica”, iar acesta este primul indiciu dupa care poate fi recunoscut.

Pentru a fi cat mai eficient, un sampon din aceasta categorie trebuie sa actioneze pe mai multe planuri si de aceea spuneam ca nu orice sampon impotriva matretii poate fi eficient in tratarea dermatitei seboreice la nivelul scalpului. Astfel, pe langa eliminarea matretii care nu reprezinta nimic altceva decat scuamele care se formeaza si se desprind de pe scalp, un sampon eficient pentru tratarea dermatitei seboreice trebuie sa aiba si efect antifungic pentru  impiedica inmultirea ciupercii Malassezia despre care spuneam ca traieste pe piele si se hraneste cu sebum. Proliferarea acestei ciuperci poate accentua manifestarile specifice bolii iar in cazul persoanelor sensibile poate constitui chiar factorul declansator.

Nu in ultimul rand, un astfel de sampon trebuie sa aiba si actiune antiinflamatoare asociata cu un efect calmant asupra pielii, pentru ameliorarea mancarimii.

Ce substante active puteti gasi intr-un sampon pentru dermatita seboreica

Revenim asupra recomandarii de a nu confunda orice sampon impotriva matretii cu samponul pentru dermatita seboreica, intrucat acesta din urma este un produs farmaceutic destinat unui anume tip de tratament. De aceea, inainte de a folosi un astfel de produs este recomandat sa va adresati unui medic dermatolog pentru stabilirea unui diagnostic si a tratamentului adecvat. Spunem aceasta pentru ca exista mai multe tipuri de sampon pentru dermatita seboreica, ce se deosebesc prin substantele active pe care le contin si care se recomanda in functie de particularitatile specifice fiecarui caz.

Iata care sunt principalele substante ce pot fi gasite in compozitia unui astfel de sampon:

Ketoconazol

Samponul cu ketoconazol constituie de obicei prima optiune in tratarea dermatitei seboreice, avand actiune antifungica si antiinflamatoare. In cazul sau se recomanda spalarea scalpului de doua ori pe saptamana iar tratamentul dureaza intre doua si patru saptamani, timp in care simptomele se amelioreaza. E considerat sigur si eficient insa in cazuri foarte rare poate genera efecte adverse precum iritatii, aparitia unor eczeme, mancarime puternica sau modificarea culorii parului carunt ori vopsit.

Nitrat de miconazol

Miconazolul este o substanta activa cu mod de actiune similar celei prezentate anterior, fiind identice si recomandarile privind administrarea. Se recomanda ca alternativa in cazul in care tratamentul cu ketoconazol nu are efectul dorit sau daca genereaza reactii adverse si trebuie intrerupt.

Ciclopirox olamina

Si aceasta substanta actioneaza in mod similar ketoconazolului si miconazolului, avand efect antifungic si antiinflamator. Singura diferenta consta in frecventa administrarii si durata, care este putin mai lunga. Astfel, samponul cu ciclopirox olamina se aplica de 3 ori pe saptamana timp de o luna pentur a obtine efectul scontat.

Disulfura de seleniu

Are efect antifungic prin care impiedica proliferarea ciupericii Malassezia si totodata incetineste procesul de regenerare a celulelor de la nivelul scalpului pentru a reduce cantitatea de matreata. Samponul cu disulfura de seleniu se foloseste de doua ori pe saptamana timp de doua saptamani, dupa care se aplica o data pe saptamana. Este mai putin eficient decat cele prezentare anterior insa e mai bine tolerat de organism. De aceea se recomanda pacientilor cu pielea foarte sensibila si celor care au dezvoltat reactii adverse in urma altor tratamente.

Pe baza acestor substante, oferta de sampoane pentru ameliorarea dermatitei seboreice este una foarte variata, astfel ca alegerea produsului potrivit poate fi oarecum dificila.

Cand sunteti pusi in fata unei astfel de alegeri trebuie sa verificati mai intai daca samponul are inscris pe eticheta marcajul D.S. care confirma faptul ca este creat special pentru a trata dermatita seboreica. Al doilea detaliu pe care trebuie sa-l aveti in vedere este siguranta utilizarii sale pe o piele sensibila asa cum este cea afectata de aceasta boala. In acest scop trebuie sa studiati mai atent eticheta sau prospectul pentru a verifica daca produsul este testat dermatologic. Daca gasiti specificat acest lucru inseamna ca produsul prezinta un grad sporit de siguranta iar riscul aparitiei unor efecte secundare sau reactii adverse este unul minim.

Chiar daca folositi un produs sigur, nu il aplicati pe par de mai multe ori de cat este precizat in prospect, iar daca va spalati mai des pe cap, alternati samponul impotriva dermatitei seboreice cu un sampon normal pentru piele sensibila. De asemenea, daca simptomele se agraveaza sau apar alte efecte nedorite, adresati-va neintarziat medicului dermatolog!