Ce trebuie sa stiti despre uleiul de palmier

Ce trebuie sa stiti despre uleiul de palmier Ce trebuie sa stiti despre uleiul de palmier

Ultima actualizare: 14 iulie 2023

Pe tot cuprinsul globului, consumul de ulei de palmier este in crestere. Totusi, acesta ramane un aliment controversat pentru ca, pe de o parte, se considera ca are unele beneficii pentru sanatate, dar pe de alta parte consumul lui vine la pachet si cu niste riscuri deloc de neglijat. Totodata, exista ingrijorari cu privire la mediu, cauzate de utilizarea lui tot mai extinsa. Iata mai multe detalii despre ce este uleiul de palmier, cum se obtine si care sunt proprietatile sale.


Despre uleiul de palmier, informatii generale

Uleiul de palmier este un tip de ulei vegetal obtinut din fructele palmierului de ulei (Elaeis guineensis). Este produs predominant in regiunile tropicale, cum ar fi Africa, Asia de Sud-Est si America Centrala, locuri unde este consumat in mod traditional. In anii recenti, productia de ulei de palmier a crescut mult in Asia de Sud-Est, in special in Malaezia si Indonezia. In prezent, cele doua tari sunt responsabile de peste 80% din productia mondiala de ulei de palmier.

Uleiul de palmier nu trebuie confundat cu uleiul din samburi de palmier, care este extras din samburele tare din interiorul fructelor de palmier. Acesta are alte proprietati nutritionale si vine cu mai multe beneficii pentru sanatate.

Uleiul de palmier este utilizat pe scara larga in industria alimentara datorita costului sau scazut de productie. Pe hectar de teren, palmierul de ulei poate produce aproximativ 4 tone de ulei pe an. Prin comparatie, urmatorul ulei vegetal cu cel mai mare randament este cel de rapita, cu aproximativ 0,75 tone pe an la hectar.

Cum se obtine uleiul de palmier?

Uleiul de palmier nerafinat este un ulei crud, obtinut prin presarea fructelor de palmier. Are o culoare rosiatica si un miros si o aroma distincte. Acest tip de ulei de palmier este utilizat in retetele traditionale din Africa de Vest, in tari cum este Nigeria.

Uleiul de palmier rafinat, la care ne vom referi pe larg in continuare, dupa ce este extras, trece printr-o serie de procese industriale, cum ar fi dezodorizarea si inalbirea, pentru a se obtine mirosul si culoarea neutre. Este extras tot din pulpa fructelor de palmier, care contine intre 56% si 70% ulei comestibil.

Uleiul de palmier – la ce se foloseste?

Anumite caracteristici si compozitia uleiului de palmier il fac un ingredient atractiv pentru industria alimentara. Are un continut ridicat de grasimi solide, ceea ce reduce nevoia de hidrogenare – o metoda folosita de industria alimentara pentru a creste fermitatea uleiurilor. Stabilitatea lui il face totodata mai putin susceptibil sa devina ranced, asigurandu-i o viata lunga la raft.

In industria alimentara, uleiul de palmier se foloseste frecvent sub forma de margarina. Ea se adauga industrial in produse precum ciocolata, painea, prajiturile, produsele de patiserie etc. Este, de asemenea, folosit in mod obisnuit pentru prajire de catre lanturile de fast-food, precum si pentru produse fabricate industrial, cum ar fi chipsurile. Motivul este ca punctul lui de fumegare este foarte ridicat (232 de grade Celsius) si ramane stabil la temperaturi inalte.

Majoritatea produselor procesate, inclusive laptele praf, contin unele cantitati de grasimi adaugate, in mare parte provenite din ulei de palmier. Se adauga la untul de arahide pentru a-i conferi acestuia consistenta, dar si in multe alte produse non-alimentare, cum sunt pasta de dinti, sapunul sau alte cosmetice.  

Ulei de palmier – compozitie si valori nutritionale

Uleiul de palmier contine:

- grasimi saturate: aproximativ 50% din compozitia sa. Acestea pot afecta nivelul de colesterol din organism si pot contribui la cresterea riscului de boli cardiovasculare.

- grasimi mononesaturate: acestea sunt considerate mai sanatoase decat grasimile saturate si pot ajuta la mentinerea nivelului de colesterol in limite normale.

- grasimi polinesaturate: uleiul de palmier contine intr-o masura mai mica grasimi polinesaturate. Acestea includ acizii grasi Omega-6 si Omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea noastra.

- vitamina E: uleiul de palmier este o sursa buna de vitamina E, un antioxidant puternic. Vitamina E ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi si contribuie la sanatatea pielii si a sistemului imunitar.

100 de grame de ulei de palmier aduc aproximativ 900 de kilocalorii.

Pentru protejarea sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda produsul Omega-3 Forte de la Naturalis. Acesta reprezinta o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati, indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Ulei de palmier – beneficii si efecte negative

Consumul moderat de ulei de palmier poate avea anumite beneficii pentru sanatate datorita nutrientilor pe care ii contine. Este important sa mentionam ca unele dintre aceste beneficii pot fi obtinute si prin consumul altor surse alimentare mai sanatoase. Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale consumului de ulei de palmier:

- aport de vitamine si de antioxidanti: uleiul de palmier contine vitamina E si alte antioxidanti, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ si pot contribui la sanatatea sistemului imunitar.

- energie si satietate: uleiul de palmier are un continut ridicat de calorii si de grasimi, ceea ce il face o sursa concentrata de energie. Consumul moderat de ulei de palmier in cadrul unei diete echilibrate poate oferi o senzatie de satietate mai durabila.

Beneficiile de mai sus sunt insa obtinute in principal datorita grasimilor nesaturate, care sunt considerate mai sanatoase decat grasimile saturate. Uleiul de palmier este foarte bogat in grasimi saturate, care pot contribui la cresterea nivelului de colesterol si la riscul de afectiuni cardiovasculare. De aceea, este recomandat sa se consume cu moderatie (la fel si alimentele care il contin si care sunt produse cu ajutorul lui). Este recomandat sa optati in general pentru surse de grasimi mai sanatoase, cum ar fi uleiurile vegetale nesaturate – uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de rapita, care pot oferi beneficii similare, dar cu un profil de grasimi mai sanatos.

Ulei de palmier – controverse privind consumul

Sunt mai multe probleme de ordin etic ce privesc consumul de ulei de palmier.

In ultimele decenii, cererea in crestere a dus la o expansiune fara precedent a productiei de ulei de palmier in Malaezia, Indonezia si Thailanda. Aceste tari au un climat tropical umed, care este ideal pentru cultivarea palmierilor de ulei. Pentru a gazdui plantatiile palmierilor de ulei, zone vaste de paduri tropicale au fost distruse. O analiza din 2016 a constatat ca 45% din terenurile din Asia de Sud-Est utilizate in prezent pentru productia de ulei de palmier erau paduri in 1990. Defrisarile afecteaza negativ emisiile nete de carbon, deoarece padurile joaca un rol crucial in reducerea gazelor cu efect de sera, prin absorbtia carbonului din atmosfera.

In plus, impactul asupra mediului provoaca schimbari in ecosistem care ameninta diversitatea speciilor de animale. Mai mult, producatorii de ulei de palmier din Asia au fost acuzati frecvent de practici non-etice, precum oferirea unor salarii foarte mici lucratorilor si de conditii de munca nesigure.