Cele mai cunoscute metode pentru a identifica perioada fertila

Cele mai cunoscute metode pentru a identifica perioada fertila Cele mai cunoscute metode pentru a identifica perioada fertila

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

perioada-fertila

Perioada fertila reprezinta acele zile in care sansele de a ramane insarcinata sunt mari. Daca va doriti un copil sau daca incercati sa concepeti deja de cateva luni si nu ati reusit, depistarea exacta a „ferestrei fertile” va poate ajuta. „Fereastra fertila” este perioada cu o durata de pana la sase zile (cinci zile inainte de ovulatie, plus ziua ovulatiei). Ovulatia este parte a ciclului menstrual si are loc in momentul in care ovulul este eliberat din ovar, urmand a fi sau nu fertilizat de catre spermatozoid.

Pentru a identifica perioada fertila, exista mai multe metode. Printre acestea, se numara metoda calendarului, testele de ovulatie, modificarile mucusului cervical, masurarea temperaturii bazale, ecografia transvaginala. Ovulatia reprezinta momentul in care ovulul matur este eliberat si ajunge in trompele uterine pentru a fi fertilizat, urmand apoi formarea embrionului. Sarcina este posibila doar in urma contactului sexual regulat in zilele dinaintea ovulatiei si in ziua ovulatiei, asta deoarece spermatozoizii supravietuiesc, dupa ejaculare, doar o scurta perioada in lichidul cervical.


Metode de identificare a perioadei fertile

Pentru a depista perioada fertila, exista si cateva indicii, cateva „semnale de alarma” ale organismului, care va vor pune in garda. Ovulatia este controlata de glanda aflata la nivelul creierului, numita hipotalamus, cu rol in controlul hormonilor care regleaza ciclul menstrual. Unul dintre semnalele evidente este modificarea mucusului cervical, ca urmare a secretiei de estrogen. Acesta va capata consistenta albusului de ou, fiind astfel un indicator al perioadei fertile.

Alti indicatori in ceea ce priveste perioada fertila sunt cresterea libidoului, aparitia crampelor abdominale si spottingul (sangerare maronie) – care apare atunci cand ovulul a ajuns la maturitate. Temperatura bazala este temperatura corpului in momentul in care va odihniti. In general, temperatura variaza in functie de activitatile pe care le aveti, de alimentatie, de modificarile hormonale, obiceiuri etc. In perioada ovulatiei, temperatura bazala creste. O alta metoda de identificare usoara a perioadei fertile este utilizarea testelor de ovulatie.

Catena recomanda FILDAS Test de ovulatie tip banda, care detecteaza prezenta  in urina a hormonului luteinizant (LH). Astfel, testul va ajuta la determinarea perioadei in care exista cea mai mare posibilitatea de a ramane insarcinata. Pentru a stabili data inceperii testarii, femeile trebuie sa-si stabileasca durata ciclului menstrual. Se poate utiliza in orice moment al zilei.

Metoda calendarului

Metoda calendarului sau metoda de calcul pentru perioada fertila este foarte populara cand vine vorba de a identifica perioada propice pentru a ramana insarcinata. Utilizam termenul umbrela de „metoda calendarului” pentru aplicatiile pe care le putem accesa cu usurinta astazi, chiar de pe telefoanele mobile, si care ne calculeaza automat perioada cu cele mai mari sanse de reusita sau pentru calendarul clasic, pe care va puteti nota acest interval, in functie de perioada menstruala, de lungimea ei si de cateva informatii de baza. De asemenea, exista si site-uri care au calculatoare de ovulatie si care, pe baza acelorasi informatii, vor calcula automat ziua ovulatiei.

Daca vorbim de o aplicatie pentru metoda calendarului, respectiv de un calcul pentru perioada fertila, nimic mai simplu. O puteti descarca usor si vi se va cere sa notati prima zi a menstruatiei si durata aproximativa a ciclului. Daca nu aveti menstruatia regulata, majoritatea calendarelor va vor sugera sa alegeti perioada de 28 de zile. Aceasta este considerata durata medie, dar cercetarile indica faptul ca exista variatii semnificative de la o femeie la alta. Un ciclu „normal” poate varia de la 21 la 35 de zile.

Ovulatia apare, de obicei, cu 14 zile inainte de menstruatie. Asadar, daca o femeie are un ciclu regulat, de 28 de zile, iar prima zi de menstruatie este data de 1, ovulatia ar trebui sa aiba loc in ziua a 14-a, insa nu doar a 14-a zi este considerata cea fertila, ci si cele 5 zile dinaintea ei.

Depistare perioada fertila cu ajutorul analizei mucusului cervical

Modificarile mucusului cervical sunt un indicator de perioada fertila. Acest mucus este secretat de glandele din jurul cervixului, iar schimbarile hormonale care au loc in perioada ciclului menstrual influenteaza consistenta mucusului. Mucusul are in general rol de bariera, insa la ovulatie faciliteaza transportul spermei prin cervix, in uter.

Este foarte important sa stiti cum functioneaza organismul dumneavoastra. Tocmai de aceea, in momentul in care sunteti in perioada fertila, aflati ca mucusul va avea  o consistenta asemanatoare cu cea a albusului de ou. Se recomanda ca in aceasta perioada sa aveti contact sexual regulat, astfel incat sa cresteti sansele de a ramane insarcinata.

Masurarea temperaturii bazale ca metoda de calcul pentru perioada fertila

Metoda masurarii temperaturii bazale a corpului este o metoda naturala de a identifica perioada, putand fi utilizata de catre femeile care vor sa conceapa. Metoda exista inca din anii 1930, asadar exista o multime de dovezi ca temperatura bazala si ovulatia sunt legate una de cealalta.

Temperatura bazala se masoara dimineata, inainte de a va da jos din pat si inaintea oricarei alte activitati. La ovulatie, se vor observa usoare cresteri ale acesteia, insa doar masurarea temperaturii bazale nu este suficienta ca metoda de calcul a perioadei fertile. Aceasta este combinata adesea cu modificarile mucusului cervical, dar si cu metoda calendarului.

Perioada fertila – alte metode de identificare

Sa trecem din nou in revista metodele cele mai populare pentru a identifica perioada fertila. Cel mai des, se apeleaza la metoda calendarului, la masurarea temperaturii bazale si la modificarile mucusului cervical. Metoda care le inglobeaza pe toate cele trei se numeste simpto-termala.

O alta metoda pentru depistarea perioadei fertile este reprezentata de utilizarea testelor de ovulatie. Acestea sunt similare testelor de sarcina si masoara nivelul hormonului luteinizant (LH) din urina, colorandu-se in momentul in care acesta creste. LH-ul are rolul de a declansa ovulatia. S-ar putea sa fie nevoie sa utilizati astfel de teste cateva zile la rand, in apropierea zilei in care ar trebui sa ovulati.

Exista si teste de saliva care depisteaza nivelul hormonilor estrogeni, nivel ce creste inainte de ovulatie. Pot fi utilizate atat de catre femeile cu menstruatie regulata, cat si neregulata. In general, astfel de teste sunt foarte usor de utilizat.

Alte semne care pot indica perioda ovulatiei sunt cresterea libidoului, aparitia crampelor abdominale, spottingul sau durerile de la nivelul sanilor. In egala masura, ovulatia poate fi monitorizata prin intermediul ecografiilor transvaginale, observandu-se foliculii care, aproape de maturitate, trebuie sa ajunga la o anumita dimensiune.

Calcul perioada fertila

Un calcul de perioda fertila este relativ simplu. In cazul femeilor cu ciclu regulat, se noteaza prima zi a menstruatiei si se numara 14 zile, incluzand prima zi. Ziua respectiva reprezinta ziua in care se produce ovulatia. Nu doar ziua 14 este considerata fertila, ci si cele 5 zile dinaintea ei. In aceasta perioada, se recomanda contact sexual regulat.

Daca vorbim despre un ciclu neregulat, de obicei se iau in calcul ciclul cel mai lung si cel mai scurt din ultimul an. In cazul ciclului scurt, se scad 18 zile, iar in cazul celui scurt, 11 zile. Rezultatul obtinut in urma acestei operatii indica zilele ciclului menstrual intre care sunteti fertila.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Test ovulatie tip banda x 5 buc FILDAS

    FILDAS Test de ovulatie tip banda x 5 bucati

    Test de ovulatie tip banda - test imunologic de auto-testare pentru determinarea hormonului luteinizant (LH) in urina. Acest produs poate detecta valoarea de varf a LH pentru a ajuta femeile aflate in…