Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap

Ultima actualizare: 12 mai 2021

Cel mai probabil nu exista om care sa nu se fi confruntat cu dureri de cap de-a lungul vietii. Doar ca, la unii, durerile de cap vin atat de rar, incat nici nu-si mai amintesc cand au avut-o pe ultima, pe cand, la altii, sunt la ordinea zilei. Oricum ar fi, o durere de cap semnaleaza niste probleme in organism, de aceea este important sa identificam cauza si sa o tratam.
 

Mecanismele din spatele durerilor de cap

 
O durere de cap este cauzata de probleme de hiperactivitate a structurilor sensibile la durere din creier. Fie activitatea chimica din creier, fie nervii sau vasele de sange din afara craniului, fie muschii gatului ori ai fetei sau chiar mai multi dintre acesti factori la un loc pot determina dureri de cap. Cele mai comune dureri de cap sunt: migrenele, tensiunea la nivelul capului sau algia vasculara a fetei.
 
Exista si alte tipuri de dureri de cap care au caracteristici distinctive, in sensul ca durerea este asociata cu o anumita activitate sau durata ei este una neobisnuita. Exista dureri provocate de tuse, dureri cronice care apar zilnic, dureri cauzate de exercitiile fizice sau dureri care deriva din stilul de viata, favorizate de consumul anumitor alimente cum ar fi carnurile procesate care contin nitrati, alcoolul, in special vinul rosu, lipsa somnului sau tulburarile de somn ori postura defectuoasa. De asemenea, nerespectarea meselor principale si stresul pot duce, la randul lor, la dureri de cap. In general, acestea se resimt sub forma de tensiune la nivelul capului.
 

Cauzele durerilor de cap secundare

 
Pe langa tipurile de dureri de cap enumerate mai sus, care sunt considerate dureri primare, exista si dureri de cap secundare, care apar ca un simptom al unei afectiuni: sinuzita acuta, tromboza venoasa in creier, anevrism, deshidratare, probleme cu dantura, infectii ale urechii, encefalita, glaucom, hematom, gripa, meningita, atacuri de panica sau sinuzita.
 
O alta cauza frecventa a durerilor de cap este sinuzita. Acestea se diferentiaza prin faptul ca durerea se manifesta in zona fruntii, la baza nasului si in zona obrajilor. De asemenea, durerea se intensifica atunci cand miscam capul si este insotita si de secretii nazale sau urechi infundate. Atunci cand durerile apar la copii, acestea sunt cel mai frecvent cauzate de infectii respiratorii sau ale sinusurilor.
 
Citeste continuarea acestui articol pe Tonica.ro