Cele mai intalnite cauze ale scaunului cu sange

Cele mai intalnite cauze ale scaunului cu sange Cele mai intalnite cauze ale scaunului cu sange

Ultima actualizare: 3 februarie 2023

scaun-cu-sange

Aparitia sangelui in scaun sau scaunul cu sange poate semnala o problema de sanatate, insa aceasta nu trebuie sa fie neaparat grava. Simptom al mai multor afectiuni, scaunul cu sange sau sangerarea rectala poate fi de mai multe tipuri si poate fi observata pe hartia igienica, in vasul de toaleta sau in scaun, avand culori diferite, de la rosu intens la maro inchis sau negru. Culoarea este un aspect important, deoarece poate indica si cauza, insa uneori sangele nu poate fi observat cu ochiul liber, ci doar la miscroscop, in urma analizei de laborator. In unele cazuri, sangele in scaun poate semnala afectiuni usor de tratat, cum ar fi hemoroizii, insa nu trebuie trecut cu vederea sub nicio forma. Simptome precum modificarile in ce priveste obiceiurile zilnice legate de mersul la toaleta, prezenta durerii sau a sensibilitatii la defecatie pot ajuta medicul sa identifice partea afectata a sistemului gastrointestinal, din acesta facand parte esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros (colon), rectul si anusul.

Scaun cu sange – cauze si factori de risc

In ce priveste scaunul cu sange, acesta poate fi insotit de durere sau senzatia de presiune, confuzie mintala, senzatie de ameteala, lesin. Cauzele unui scaun cu sange pot fi foarte multe, printre care se numara hemorozii, fisurile anale, abcesul anal, diverticuloza/diverticulita, ulcerul, polipii, boala inflamatorie intestinala, constipatia, endometrioza, infectiile bacteriene. Mare atentie la faptul ca exista unele alimente, precum si unele medicamente ce pot colora scaunul. Printre factorii de risc amintim istoricul de hemoroizi, de ulcer peptic, boala inflamatorie intestinala nediagnosticata, predispozitia genetica.

Hemoroizii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui scaun cu sange este prezenta hemoroizilor – venele umflate de la nivelul rectului (hemoroizi interni) sau de la nivelul anusului (hemoroizi externi). Hemoroizii au cauze diferite de aparitie, de la constipatie, diaree, obezitate, sarcina si pana la simplul stat pe scaun. Din fericire, hemoroizii pot fi tratati.

Farmacistii Catena recomanda Assista ProctoRapid crema hemoroizi ce reduce disconfortul cauzat de hemoroizi. Calmeaza mancarimea, durerea si usturimea, reduce inflamatia si edemul, contribuie la cicatrizarea leziunilor, stimuleaza regenerarea tesutului.

Fisurile anale, cauza a scaunului cu sange

Fisurile anale sunt mici crapaturi ce apar la nivelul mucoasei anusului, de obicei din cauza constipatiei. Sunt dureroase, putand duce la eliminarea unui scaun cu sange. Din fericire, fisurile anale se vor vindeca de la sine, de ajutor fiind consumul de alimente bogate in fibre si hidratarea.

Diverticulita/diverticuloza

Diverticulii sunt un fel de buzunare anormale ce se formeaza in colon, iar simpla prezenta a acestora se numeste diverticuloza. In momentul in care diverticulii se inflameaza, afectiunea se numeste diverticulita. Ambele forme pot duce la aparita unui scaun cu sange, dar diverticulita poate fi tratata cu succes cu ajutorul antibioticelor.

Supozitoarele Assista ProctoRapid sunt recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea si calmarea plagilor locale in cazul pacientilor care au suferit operatii anale, au hemoroizi inflamati, extern si intern. Contin acid hialuronic, extract uleios de Centella asiatica, extract uleios de galbenele, extract liposolubil de aloe, ulei esential de arbore de ceai.

 

Boala inflamatorie intestinala

O alta cauza a sangelui in scaun este boala inflamatorie intestinala. Pe langa scaunul cu sange, pot aparea durerile abdominale, diareea, oboseala, scaderea in greutate. Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele bolii inflamatorii intestinale, dar se pare ca ar fi implicate schimbarile ce intervin la nivelul sistemului imunitar.

Scaunul cu sange si polipii colonici

Aceste mici excrescente pot fi benigne sau precanceroase si sunt responsabile de aparitia sangelui in scaun. Pacientul se mai poate confrunta cu scaun de culoare neagra sau oboseala din cauza anemiei. Polipii colonici apar pe masura inaintarii in varsta, iar istoricul familial creste riscul.

Infectiile bacteriene

Infectiile bacteriene cu E. coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter cauzeaza diaree cu sange, respectiv scaun cu sange. Simptomele pot dura pana la 10 zile, iar infectia se trateaza, de obicei, cu antibiotice. Infectiile bacteriene apar din cauza consumului de apa sau alimente contaminate, dar si prin contactul cu alte persoane purtatoare.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Diolex, supliment alimentar ce contine diosmina si hesperidina, contribuind la mentinerea circulatiei sangvine, sustinand sanatatea venelor si capilarelor. Contine extract de castan-salbatic, seleniu si zinc.

Ulcerul peptic

Ulcerele peptice sunt rani deschise ce se dezvolta in mucoasa stomacului sau duodenului. Atunci cand se formeaza pe un vas de sange, ulcerul peptic poate cauza scaun cu sange. Alte simptome includ balonare, greata, varsaturi, lipsa apetitului. Aceste ulcere pot rezulta din infectia cu bacteria Helicobacter pylori sau din utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Tratamentul scaunului cu sange depinde, bineinteles, de cauza. Cand pacientul se confrunta cu ulcer, infectii sau inflamatii, se poate recomanda tratament medicamentos.

In unele cazuri, este necesara o interventie chirurgicala pentru a preveni sangerarea ulterioara.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Diolex  X 30 comprimate filmate

Naturalis Diolex X 30 comprimate filmate

  Naturalis Diolex contine 500 mg fractiune micronizata…

Servetele Proctorapid
Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid…