Chist ovarian: ce este, cum apare si cum se trateaza

Chist ovarian: ce este, cum apare si cum se trateaza Chist ovarian: ce este, cum apare si cum se trateaza

Ultima actualizare: 16 martie 2022

Chistul ovarian este intalnit destul de frecvent la femeile aflate in perioada fertila, insa poate sa apara si in cazul femeilor aflate la menopauza, caz in care necesita o investigatie mai amanuntita.In principiu, toate femeile au un chist ovarian, la un moment dat, in perioada de reproducere, insa exista si situatii cand acestea devin periculoase si necesita tratament. Conform studiilor, chisturile ovariene apar la aproximativ 30% din femeile cu menstruatii regulate, la 50% din femeile cu tulburari menstruale si la aproximativ 60% din femeile aflate in perioada de menopauza sau postmenopauza.


Ce este chistul ovarian?

Chistul ovarian este un saculet cu lichid limpede care se dezvolta in ovare in timpul procesului de formare a ovulului. Ovocitele se formeaza in acesti mici saculeti aflati la nivelul ovarelor, numiti foliculi. Dimensiunea lor este mica de obicei, dar atunci cand depaseste 2 centrimetri poate fi categorisit ca fiind chist ovarian. Chisturile ovariene, in proportie de 90%, sunt de natura benigna. Daca un chist ovarian are continut neomogen, pereti grosi si se observa vegetatii, pori, acesta trebuie investigat deoarece poate fi vorba de un neoplasm ovarian.

Tipuri de chist ovarian

Chisturile ovariene pot fi de doua feluri, astfel:

  • Chisturi simple, denumite si foliculare, care apar ca urmare a faptului ca ovulul nu se elibereaza, iar foliculul se umple cu lichid si creste in volum;
  • Chisturi complexe, denumite si luteinice, care apar ca urmare a faptului ca restul de ovul nu se dizolva, ci foliculul continua sa se umple cu lichid. In cazul în care aceste chisturi nu se remit in cateva luni sau nu se rup, exista suspiciunea de malignitate, componentele din interior devenind solide.

 

Care sunt cauzele chisturilor ovariene

Cauzele care conduc la aparitia chisturilor ovariene sunt multiple si sunt legate atat de varsta, cat si de ciclul menstrual. Factorii de risc cei mai importanti care conduc la aparitia chisturilor ovariene sunt:

  • menstruatia neregulata;
  • menstruatia precoce;
  • dereglarile hormonale;
  • infertilitatea;
  • legarea trompelor.

 

Persoanele care au in istoric chisturi ovariene prezinta risc crescut de a le dezvolta din nou. Daca vorbim de chisturi ovariene la fetele care inca nu au ajuns la pubertate, acestea nu sunt periculoase si pot fi semn al pubertatii precoce. Chisturile ovariene care apar la fetele aflate deja la pubertate, care au ciclu menstrual, de asemenea, pot sa nu reprezinte un pericol, acestea avand sanse foarte mari de a se resorbi.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene

Chistul ovarian, in majoritatea cazurilor, este inofensiv si lipsit de simptome, putand chiar sa se reabsoarba sau elimine fara a urma un tratament. Insa, cu cat chistul ovarian creste in volum, acesta devine periculos si pot aparea unul sau mai multe din simptomele de mai jos:

  • urinari frecvente;
  • dureri la defecatie;
  • disconfort abdominal insotit de dureri bruste;
  • dureri in timpul contactului sexual;
  • modificari ale ciclului menstrual;
  • crestere in greutate.

 

In cazul in care chistul ovarian s-a rupt sau a fost torsionat, pot sa apara simptome ca sangerari vaginale, dureri in zona pelvina, insotite de greata, varsaturi si stari de ameteala, uneori chiar lesin.

Cum se diagnosticheaza chisturile ovariene

Chisturile ovariene se diagnosticheaza in urma unui control ginecologic amanuntit care presupune radiografia abdominala, ecografie transvaginala si, in cazul unei suspiciuni, se pot face markerii tumorali. Acestea sunt analize de sange care depisteaza daca chistul ovarian este de natura maligna sau benigna. Punctam ca markerul tumoral specific ovarului, CA 125, poate ajuta la stabilirea exacta a diagnosticului. Pe de alta parte, in depistarea tipului de chist ovarian se poate folosi si un test de sarcina. Astfel, un test de sarcina pozitiv sugereaza existenta unui chist ovarian complex, de tip luteinic.

Cum se trateaza chisturile ovariene

Exista mai multe metode de tratament ale chistului ovarian, in functie de tipul si complexitatea diagnosticului, dar si de cauzele care stau la baza aparitiei si de simptomele chistului ovarian. Astfel, daca este vorba de un chist ovarian mic si care nu ridica probleme, nu provoaca durere sau alt disconfort, acesta trebuie doar urmarit periodic, nefiind nevoie de tratament.
 
Daca este vorba de un chist ovarian de dimensiuni mari care produce simptomele enumerate mai sus, atunci se poate interveni cu tratament anticonceptional, intr-o prima etapa, sau se poate trata prin interventie chirurgicala. Daca exista suspiciunea de caracter malign, chistul ovarian poate fi indepartat impreuna cu ovarul, uneori si cu tesutul care inconjoara zona. In acest caz nu este vorba de infertilitate, sarcina fiind in continuare posibila.
 
Femeile aflate la menopauza si care se confrunta cu chisturi ovariene, mai ales daca acestea depasesc 2-3 cm, vor fi nevoite sa monitorizeze constant evolutia acestora prin radiografii abdominale si ecografii transvaginale, dar si prin teste de sange pentru analizarea markerului tumoral CA 125.

 

Tratarea chistului ovarian prin interventie chirurgicala

Tratarea chistului ovarian prin interventie chirurgicala poate fi de doua feluri: prin interventie laparoscopica sau prin laparotomie. In cazul tratamentului chistului ovarian prin laparotomie va fi vorba de deschiderea cavitatii abdominale inferioare, insa aceasta interventie se realizeaza doar in cazul in care chistul este mare si este malign.

In cazul tratamentului laparoscopic al chistului ovarian este vorba de o incizie minim invaziva, iar recuperarea este rapida, persoana in cauza putandu-se externa chiar in aceeasi zi, cicatricile fiind aproape invizibile.
 
Daca exista suspiciune de cancer ovarian atunci, pe langa indepartarea chistului ovarian prin laparotomie, va fi nevoie de tratament oncologic.

 

Complicatii ale chistului ovarian

 

In cazul in care un chist ovarian se sparge spontan, exista riscul de hemoragie intraabdominala insotita de durere intensa, febra si stare generala de rau. In acest caz si riscul infectiei este mare, motiv pentru care trebuie mers de urgenta la medic sau la camera de garda. De asemenea, cu cat chistul ovarian este mai voluminos, cu atat creste riscul de a aparea torsiunea ovariana. Markerul CA125 este un semn care poate conduce catre aparitia endometriozei, a bolii inflamatorii pelvine si a uterului fibromatos, dar poate fi si un semn precoce al cancerului ovarian. Punctam ca termenul de ovar polichistic poate fi folosit pentru a sublinia existenta mai multor chisturi pe un ovar, insa este complet diferit de sindromul ovarelor polichistice care este o afectiune asociata cu infertilitatea, cu sangerarile anormale si poate produce complicatii in sarcina, inclusiv avortul spontan.

Chisturile ovariene se pot preveni?

Chisturile ovariene nu pot fi prevenite. Atata timp cat exista ovulatie, deci femeia se afla in perioada fertila, chisturile ovariene pot aparea, insa riscul scade catre menopauza, odata cu frecventa ovulatiei. Pe de alta parte, exista o serie de remedii naturiste care pot ajuta in tratarea chistului ovarian.

Tratamente naturiste in cazul chistului ovarian

  • Polenul. Polenul este eficient pentru sanatatea sistemului reproducator si protejeaza ovarele de formarea chisturilor;
  • Armurariu. Armurariul sustine echilibrarea hormonala a organismului;
  • Coada soricelului. Coada soricelului are rol in normalizarea ciclului menstrual si, totodata, in ameliorarea congestiei pelviene;
  • Traista-ciobanului. Traista-ciobanului este utila in oprirea hemoragiilor menstruale abundente;
  • Papadia. Papadia ajuta la eliminarea excesului de hormoni;
  • Agnus castus. Agnus castus, cunoscut si sub numele de mielarea, fructul castitatii sau vitex, are rolul de a reduce secretia hormonului stimulator folicular.