Ciuperca scalpului (micoza scalpului) - cauze si tratament

Ciuperca scalpului (micoza scalpului) - cauze si tratament Ciuperca scalpului (micoza scalpului) - cauze si tratament

Ultima actualizare: 14 august 2023

Acest articol s-ar putea sa va faca usoara piele de gaina, din cauza denumirii neplacute a acestei boli – micoza sau ciuperca scalpului. La fel precum dermatofitoza (tinea corporis), micoza genitala (tinea cruris), piciorul atletului (tinea pedis) si afectiunea cunoscuta ca micoza scapului (tinea capitis) este o infectie fungica, care afecteaza atat scalpul, cat si podoaba capilara.

Aceasta se identifica prin prezenta unor pete cu solzi la nivelul scalpului. Totodata, provoaca mancarimi, iar pe portiuni intregi, circulare, se poate manifesta prin caderea parului si mancarimi greu de suportat. Trebuie retinut ca, de obicei, ciuperca scalpului este extrem de contagioasa si apare, cel mai frecvent, la copii si mai rar la adulti.


Ciuperca (micoza) scalpului - ce este si de ce apare

Ciuperca scalpului, cunoscuta si sub denumirea de micoza a scalpului, este o infectie fungica ce afecteaza pielea capului si foliculii de par. Acest tip de infectie este cauzat de ciuperci dermatofite, care se hranesc cu keratina, o proteina prezenta in piele si unghii.

Pentru a stimula productia de keratina, specialistii Catena recomanda Naturalis Sampon cu keratina, pentru spalarea scalpului si parului. Produsul are la baza o formula imbogatita cu extract natural din frunze de vita-de-vie, extract de lavanda, extract din conuri de hamei si keratina. Keratina confera volum si stralucire parului lipsit de vigoare, extractul de lavanda contribuie la reglarea circulatiei sangelui la nivelul scalpului, ajutand la o crestere sanatoasa a parului, iar cel din frunze de vita-de-vie are un rol esential in regenerarea si hidratarea in profunzime a podoabei capilare. 

Micoza scalpului este mai frecventa la copii, dar poate aparea si la adulti. Cateva dintre motivele care duc la aparitia acestei infectii includ:

  • contactul cu o persoana infectata sau utilizarea de obiecte (prosoape, piepteni) contaminate;
  • transmise de la animale infectate, cum ar fi pisici sau caini;
  • lipsa igienei corespunzatoare a scalpului;
  • atingerea directa a ciupercilor prezente pe sol sau in medii umede.

Optiuni de tratament pentru ciuperca scalpului

Tratamentul pentru ciuperca scalpului poate varia in functie de severitatea infectiei. Este important sa cautati ajutor medical specializat pentru a primi un diagnostic precis si pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament. Aici aveti cateva optiuni de tratamente utilizate pentru micoza scalpului, din ultimii ani:

Sampoane antifungice

Utilizarea sampoanelor antifungice poate ajuta la reducerea si eliminarea ciupercilor de pe scalp. Aceste sampoane contin de obicei substante active, precum ketoconazol sau sulfura de seleniu, care combat ciupercile si calmeaza iritatia scalpului.

Curatarea corecta a scalpului cu probleme este foarte importanta cand apare micoza pe suprafata acestuia. Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata este un produs special conceput pentru a curata foarte bine scalpul de matreata uscata. Aceasta este rezultatul hiperproductiei, la nivelul scalpului, de celule caracterizate ca niste mici scuame care cad usor. Un astfel de par are nevoie de produse de curatare care curata bland parul si scalpul.

 

Tratament topic cu crema antifungica

Uneori, medicul poate prescrie o crema antifungica cu aplicare directa pe zonele afectate ale scalpului. Aceasta poate fi folosita in combinatie cu sampoanele antifungice pentru un efect mai puternic.

Medicamente antifungice orale

In cazurile mai severe sau in cazul in care tratamentul topic nu este suficient, medicul poate prescrie medicamente antifungice administrate pe cale orala. Aceste medicamente actioneaza impotriva ciupercilor din interiorul organismului.

Tratament cu corticosteroizi

Pentru a ameliora inflamatia si mancarimea asociate micozei scalpului, medicul poate recomanda utilizarea unor corticosteroizi topici sub forma de lotiuni sau creme.

Tratament combinat

In unele cazuri, poate fi necesar un tratament combinat, in care se utilizeaza mai multe optiuni de mai sus pentru a trata infectia si simptomele asociate bolii.

Micoza scalpului - posibile complicatii

Daca nu este tratata corespunzator, ciuperca scalpului poate duce la complicatii grave, precum:

  • raspandirea infectiei la alte zone ale scalpului sau pe alte parti ale corpului;
  • formarea prematura a cheliei cicatriciale (alopecie), locul in care parul nu mai poate creste pe zonele afectate;
  • dezvoltarea unor infectii bacteriene secundare ale scalpului;
  • disconfort, mancarime intensa si inflamatie persistenta a scalpului.

Este esential sa consultati un medic daca suspectati ca aveti o infectie a scalpului, pentru a evita aparitia complicatiilor si pentru a primi tratament adecvat.

Micoza scalpului - sfaturi pentru preventie

Prevenirea ciupercii scalpului poate fi realizata prin respectarea unor masuri de igiena si precautii simple. In continuare aflati cateva sfaturi utile pentru a preveni micoza scalpului:

  • evitati contactul direct cu persoane sau animale infectate cu ciuperca scalpului;
  • nu impartiti obiecte personale precum prosoape, piepteni sau accesorii pentru par cu alte persoane;
  • mentineti o igiena corespunzatoare a scalpului si spalati regulat parul cu sampoane potrivite pentru tipul de scalp;
  • incercati sa evitati medii umede sau incalzite excesiv, care pot favoriza dezvoltarea ciupercilor;
  • in cazul in care exista membri infectati in familie, tratati prompt infectia pentru a preveni raspandirea in cadrul grupului de cunostinte.

Totodata, farmacistii Catena recomanda un sampon delicat, hidratant, recomandat persoanelor care se confrunta cu scalp uscat si sensibil. Samponul hidratant BIOCLIN BIO-HYDRA este conceput pe baza de apa obtinuta din mere provenite din patrimoniul Etnei.

Factori de risc pentru ciuperca scalpului

Exista anumiti factori care pot creste susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea micozei scalpului. Cunoasterea acestor factori de risc poate ajuta la constientizarea si prevenirea infectiei. Acestia sunt cativa factori de risc asociati cu ciuperca scalpului:

1. Varsta

Copiii, in special cei cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, au un risc mai mare de a dobandi micoza scalpului, deoarece sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare.

2. Contactul direct

Persoanele care intra in contact direct cu alte persoane infectate sau care impart obiecte personale contaminate (prosoape, piepteni) prezinta un risc mai mare de a contracta ciuperca scalpului.

3. Clima calda si umeda

Medii calde si umede favorizeaza dezvoltarea ciupercilor, ceea ce face ca regiunile cu clima tropicala sau umeda sa fie mai predispuse la aparitia micozei scalpului.

4. Activitati sportive

Persoanele implicate in activitati sportive care implica contactul cu alte persoane, cum ar fi lupte sau fotbal, pot avea un risc mai mare de a contracta infectia prin contact direct.

5. Sistemul imunitar slabit

Persoanele cu sistem imunitar slabit, din cauza afectiunilor medicale sau a medicamentelor imunosupresoare, pot fi mai predispuse la dezvoltarea micozei scalpului.

6. Contactul cu animale infectate

Animalele de companie, cum ar fi pisicile si cainii, pot fi purtatoare ale ciupercilor responsabile de micoza scalpului. Prin contactul direct cu animalele infectate sau cu obiectele contaminate de la acestea, infectia se poate transmite la oameni.

7. Cladiri si medii umede

Zonele umede, cum ar fi piscinele publice, baile sau salile de sport, pot reprezenta un mediu propice pentru dezvoltarea si raspandirea ciupercilor. Contactul cu suprafete contaminate din astfel de medii poate duce la infectia scalpului.

Cum sa evitati raspandirea ciupercii scalpului in randul copiilor

Deoarece copiii sunt mai susceptibili la ciuperca sau micoza scalpului, este important sa se ia masuri pentru a preveni raspandirea infectiei in randul acestora, in special in medii in care sunt colectivitatile, cum ar fi scolile sau gradinitele. In continuare avem cateva recomandari pentru a evita raspandirea ciupercii scalpului la copii:

  1. Educatie si informare – invatati copiii cu privire la importanta igienei personale si a evitarii contactului direct cu persoanele infectate.
  2. Evitarea impartirii obiectelor personale – indrumati-i pe cei mici sa nu imparta obiecte personale, precum prosoape, piepteni sau accesorii pentru par, cu alti colegi sau prieteni.
  3. Verificarea periodica a scalpului - verificati regulate scalpului copiilor pentru a depista eventuale semne ale micozei scalpului, cum ar fi descuamarea pielii sau zonele de piele rosie si iritata.
  4. Pastrarea parului curat si bine ingrijit – incurajati-i pe copii sa-si spele parul regulat si sa-l aiba bine ingrijit pentru a mentine scalpul sanatos.
  5. Evitarea contactului prelungit cu suprafete comune - indrumati copiii sa evite contactul prelungit cu suprafete comune, cum ar fi scaunele de la scoala sau jucariile folosite in locuri cu alti copii.
  6. Tratarea prompta a infectiei fungice - daca depistati o infectie a scalpului la copil, consultati imediat un medic si incepeti tratamentul corespunzator pentru a preveni raspandirea la alti copii din jurul sau.

Asadar, prin respectarea acestor masuri simple de conduita, micoza scalpului se poate preveni. Iar saclapul se poate mentine sanatos mai mult timp. Observata din timp, aceasta infectie poate fi tratata eficient cu ajutorul medicamentelor antifungice, sampoanelor speciale si tratamentelor topice cu creme antifungice.

In cazul complicatiilor, este important sa cautati ajutor medical pentru un diagnostic precis si pentru a primi tratamentul adecvat, pentru a evita raspandirea infectiei si aparitia complicatiilor.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -25%
    Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata x 200ml

    Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata x 200ml

    Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata este special conceput pentru a curata scalpul cu matreata uscata.   Matreata uscata este rezultatul hiperproductiei, la nivelul scalpului, de celule caracterizate…

  • -25%
    BIOCLIN BIO-HYDRA Sampon hidratant, 400 ml RO

    BIOCLIN BIO-HYDRA Sampon hidratant X 400 ml

    Sampon delicat, hidratant, recomandat persoanelor care se confrunta cu scalp uscat si sensibil. Samponul este conceput pe baza de apa obtinuta din mere provenite din patrimoniul Etnei. Recomandari hidrateaza,…