Claustrofobie: cum se manifesta si ce recomanda specialistii

Claustrofobie: cum se manifesta si ce recomanda specialistii Claustrofobie: cum se manifesta si ce recomanda specialistii

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2023

claustrofobie

Claustrofobia este o problema de natura psihologica, ce se caracterizeaza printr-o frica exagerata de spatii restranse sau inchise. Avem de-a face cu o conditie care poate sa aiba un impact negativ semnificativ asupra vietii persoanelor afectate atat din punct de vedere al starii mentale de bine, cat si din punct de vedere fizic.

In randurile care urmeaza veti gasi mai multe detalii despre manifestarile pacientilor care se confrunta cu episoade de claustrofobie, despre factorii care contribuie la dezvoltarea claustrofobiei, dar si mai multe recomandari ale specialistilor care sa va ajute sa gestionati si sa tratati mai usor aceasta afectiune.

Claustrofobia este considerata o forma de anxietate specifica, iar persoanele afectate pot ajunge sa resimta chiar frica intensa atunci cand se afla in incaperi mici, in lifturi, tuneluri sau alte spatii unde au senzatia ca le este limitata libertatea de miscare. Din cauza acestei frici, persoanele respective pot sa sufere atacuri de panica, sa transpire excesiv, sa aiba palpitatii sau alte simptome neplacute.


Manifestari dupa care poate fi recunoscuta claustrofobia

In cazul persoanelor afectate de claustrofobie, simptomele pot sa varieze de la unele mai usoare pana la unele cu caracter sever. Unul dintre aceste simptome este reprezentat de anxietatea intensa, de-a dreptul coplesitoare pentru unele dintre persoane. Un alt simptom in caz de claustrofobie il constituie atacurile de panica, de cele mai multe ori caracterizate printr-o respiratie rapida, batai accelerate ale inimii si senzatia de pierdere a controlului.

Tot printre simptomele de claustrofobie se numara si transpiratia excesiva, care poate sa apara ca o reactie fiziologica declansata de frica – se poate intampla chiar si in conditiile in care temperatura mediului este una scazuta. O alta senzatie comuna foarte multora dintre persoanele cu claustrofobie este cea de sufocare, aceasta restrangere a respiratiei fiind resimtita chiar daca nivelul de oxigen din mediu este unul adecvat.

Care sunt cauzele care pot sa provoace claustrofobie

Cauzele care pot sa duca la claustrofobie sunt multiple, iar cauzele exacte pot sa varieze de la un individ la altul. Printre factorii care contribuie la dezvoltarea acestei conditii se numara, de multe ori, anumite traume anterioare. Aceste experiente traumatice din trecut pot avea legatura cu blocarea intr-un spatiu inchis, dar si cu un incident in care o persoana a avut o reactie de panica. In urma cercetarilor efectuate pe aceasta tema, au fost obtinute dovezi care sugereaza faptul ca inclusiv predispozitiile genetice pot sa joace un anumit rol in dezvoltarea de fobii si de anxietate.

Claustrofobia poate sa apara si din cauza unor experiente de viata stresante. In afara de evenimentele traumatice, si stresul cronic poate sa contribuie la declansarea acestei afectiuni, putand sa o amplifice in cazul in care deja s-a instalat sau daca exista predispozitie in acest sens. De asemenea, in urma cercetarilor, specialistii au dedus ca se poate ajunge la claustrofobie si din cauza unor factori neurologici. Aparent, anumite diferente in structura sau in functionarea creierului pot sa contribuie la aparitia fobiilor si a anxietatii.  

Claustrofobie – diagnostic

Pentru ca specialistii din domeniul sanatatii mintale (asa cum sunt psihiatrii si psihologii) sa poata sa stabileasca diagnosticul de claustrofobie este nevoie de o evaluare detaliata a istoricului medical al pacientului si de purtarea unei discutii referitoare la simptomele pe care le experimenteaza. Pe de alta parte, diagnosticul poate sa aiba ca scop excluderea altor eventuale afectiuni ce pot sa provoace simptome similare – asa cum se intampla in situatia persoanelor cu agorafobie sau tulburari de panica.

claustrofobia

Alternative de tratament pentru persoanele cu claustrofobie

Indivizii care sufera de claustrofobie pot ajunge sa evite anumite locuri si anumite situatii, iar relatiile personale si profesionale ale acestora pot sa fie afectate semnificativ de aceasta fobie, de la restrictionarea libertatii pana la calitatea vietii de zi cu zi. In cazul in care va confruntati cu neplaceri de acest fel, cel mai bine este sa cautati ajutor si sa va indreptati atentia catre solutii ce va pot permite sa le depasiti. Puteti beneficia inclusiv de terapie online, pentru ca, pe masura ce tehnologia a avansat, s-a ajuns la punerea la punct a unor aplicatii speciale care va permit sa le folositi in confortul propriei locuinte.

Odata ce medicul a stabilit diagnosticul de claustrofobie, este foarte important sa fie explorate toate optiunile de tratament si de gestionare a problemei. Exista mai multe tipuri de terapii la care puteti apela, recomandate de specialistii in sanatate mintala.

Terapia cognitiv – comportamentala (TCC)

De exemplu, una dintre alternative poate sa fie terapia cognitiv – comportamentala (TCC). Este vorba despre o forma de terapie care s-a dovedit eficienta in mai multe cazuri de tratare a fobiilor, inclusiv la persoanele care sufera de claustrofobie. Aceasta metoda presupune ca terapeutul sa lucreze cu pacientul pentru a putea sa identifice si sa schimbe gandurile si comportamentele negative asociate spatiilor inchise.

Terapia expunerii graduale

O alta terapie pe care medicul o poate recomanda persoanelor cu claustrofobie este cea a expunerii graduale. O expunere treptata a pacientilor la spatii inchise ii poate ajuta pe acestia sa invete cum sa isi gestioneze si sa isi reduca anxietatea provocata de claustrofobie. Avem de-a face cu o tehnica ce implica o expunere controlata si graduala la stimulii care genereaza frica, ajutand persoana respectiva sa isi adapteze treptat reactiile pe care le are.

Medicamente recomandate persoanelor cu claustrofobie

Exista anumite situatii in care se poate ca medicul sa recomande administrarea de antidepresive sau de anxiolitice pentru a ajuta la gestionarea simptomelor severe provocate de claustrofobie. De cele mai multe ori insa, acest tip de medicamnete se foloseste in combinatie cu anumite terapii comportamentale.

Tehnicile de relaxare, auto – ajutorul si sprijinul social

Atunci cand ne referim la tehnici de relaxare pentru persoanele cu claustrofobie, avem in vedere pe cele care implica respiratie profunda, meditatie si relaxarea progresiva a muschilor – tehnici care s-au dovedit utile in reducerea anxietatii asociate acestei afectiuni. Se poate si ca medicul sa va recomande sa apelati la grupuri de suport sau sa va implicati in anumite activitati care sa va aduca satisfactie si bucurie, contribuind astfel la gestionarea eficienta a claustrofobiei. S-a demonstrat si ca sprijinul primit din partea familiei si a prietenilor poate sa joace un rol crucial in procesul de vindecare a claustrofobiei.

In prezent, specialistii in domeniu lucreaza la identificarea unor metode pentru a personaliza tratamentul in cazul persoanelor cu claustrofobie, dezvoltand strategii adaptate nevoilor si experientelor individuale.