Coma diabetica – cauze, factori de risc si manifestari

Coma diabetica – cauze, factori de risc si manifestari Coma diabetica – cauze, factori de risc si manifestari

Ultima actualizare: 26 iulie 2023

coma-diabetica

Coma diabetica este o problema serioasa care poate aparea din cauza faptului ca glicemia fie creste foarte mult, fie scade foarte mult. O persoana care dezvolta coma diabetica are nevoie de tratament urgent care implica administrarea de insulina sau de glucoza. Dupa acordarea ajutorului medical prompt, cei mai multi oameni se recupereaza complet. In schimb, daca tratamentul nu este acordat la timp, coma diabetica poate fi fatala sau poate provoca leziuni la nivelul creierului.

Coma diabetica poate afecta o persoana care se confrunta cu diabet atunci cand nivelurile de zahar din sange sau alte substante din organism ajung sa fie prea ridicate sau prea mici. Problema poate aparea atat la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, cat si la cele cu diabet de tip 2.

Unul dintre motivele care duc la coma diabetica este scaderea severa a nivelului glicemiei. Alte cauze sunt cetoacidoza diabetica si sindromul hiperosmolar diabetic (hiperglicemic). Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta aceste afectiuni.

Simptomele severe ale glicemiei necontrolate, care pot aparea inainte de coma diabetica, sunt:

  • varsaturile;
  • respiratia dificila;
  • starea de confuzie;
  • slabiciunea;
  • ameteala.

De aceea, persoanele care au diabet este important sa afle mai multe despre coma diabetica, inclusiv despre cauzele si simptomele acesteia. In acest fel vor reusi sa previna aceste complicatii periculoase si sa obtina imediat tratamentul de care au nevoie.


Coma diabetica – informatii generale

Coma diabetica este o tulburare care pune viata in pericol si care poate duce la pierderea cunostintei. Coma diabetica apare la persoanele care au diabet zaharat si la care zaharul din sange creste (hiperglicemie) sau scade (hipoglicemie) periculos de mult.

O persoana care intra in coma diabetica nu poate raspunde la stimulii din exterior. Daca nu este tratata, coma diabetica poate provoca decesul.

Coma diabetica poate starni ingrijorari in randul celor care au diabet zaharat, insa aceste persoane pot adopta anumite masuri pentru a preveni aceasta problema medicala. Cel mai important lucru este sa-si urmeze planul de tratament pentru diabet.

De asemenea, cei care au diabet zaharat trebuie sa-si verifice glicemia conform recomandarilor medicului. Accu-Chek teste automonitorizare Active Glucose sunt usor de manevrat si permit dozarea in afara glucometrului.

Tipuri de coma diabetica

Exista trei tipuri de coma diabetica: cetoacidoza diabetica, coma hiperglicemica hipermosmolara si hipoglicemia severa.

  • Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica este cea mai frecventa complicatie acuta grava a diabetului zaharat, cauzata de deficitul sever de insulina.

  • Coma hiperglicemica hipermosmolara

Coma hiperglicemica hipermosmolara este o complicatie acuta severa fara acidoza, dar cu glicemii foarte mari (> 500mg/dl).

  • Hipoglicemia severa

Hipoglicemia severa este definita de un nivel foarte mic al zaharului in sange, o problema medicala care necesita asistenta din partea unei alte persoane.

Coma diabetica – posibile cauze si factori de risc

O glicemie fie prea mare, fie prea scazuta pentru prea mult timp poate provoca urmatoarele probleme grave de sanatate, iar acestea pot duce la coma diabetica.

Cetoacidoza diabetica

Daca celulele musculare au nevoie mare de energie, corpul poate incepe sa descompuna grasimea pentru a produce energie. Acest proces formeaza acizi toxici cunoscuti sub numele de cetone. Daca nivelurile cetonelor (masurate din sange sau urina) si ale glicemiei sunt crescute, se ajunge la cetoacidoza diabetica. Daca nu este tratata, poate duce la coma diabetica.

Cetoacidoza diabetica este cea mai frecventa la persoanele care au diabet de tip 1, dar poate aparea si la cele care au diabet de tip 2 sau diabet gestational.

coma-diabetica-diabet-gestational

Sindromul hiperosmolar diabetic (hiperglicemic)

Sindromul hiperosmolar diabetic apare atunci cand nivelul zaharului din sange depaseste 600 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 33,3 milimoli pe litru (mmol/L).

Cand nivelul glicemiei este foarte mare, excesul de zahar trece din sange in urina. Acest lucru declanseaza un proces care atrage o cantitate mare de lichid din organism. Daca nu este tratata, aceasta problema poate duce la deshidratare, care pune viata in pericol, si la coma diabetica.

Hipoglicemie

Creierul are nevoie de zahar (glucoza) pentru a functiona. De aceea, o scadere severa a zaharului din sange (hipoglicemie) poate duce la lesin. Scaderea nivelului de zahar din sange poate fi cauzata de prea multa insulina in sistem sau de un aport insuficient de alimente. Acelasi efect il pot avea si exercitiile fizice prea intense sau consumul excesiv de alcool.

Coma diabetica – simptomatologie

Coma diabetica nu provoaca un simptom unic. Semnele si simptomele acestei afectiuni pot varia in functie de tipul de diabet cu care se confrunta pacientul. Afectiunea este adesea precedata de o culminare a mai multor semne si simptome. Exista, de asemenea, diferente intre simptomele cauzate de hiperglicemie si hipoglicemie.

Semnele si simptomele care indica un nivel scazut de zahar din sange si ca persoana este expusa riscului de a progresa catre un nivel extrem de redus al glicemiei sunt:

  • oboseala brusca;
  • tremuraturi;
  • anxietate sau iritabilitate;
  • senzatie de foame extrema si brusca;
  • greata;
  • transpiratie sau palme umede;
  • confuzie;
  • reducerea coordonarii motorii;
  • dificultati de vorbire;
  • ameteala.

coma-diabetica-simptome

Semnele si simptomele care pot indica un risc de cetoacidoza diabetica sunt:

  • setea crescuta si gura uscata;
  • urinarea excesiva;
  • nivelurile ridicate de zahar din sange;
  • prezenta cetonelor in sange sau urina;
  • pielea iritata;
  • durerile abdominale, cu sau fara varsaturi;
  • respiratia rapida;
  • respiratia cu aroma fructata;
  • starea de confuzie.

Semnele si simptomele care ar putea indica sindromul hiperosmolar diabetic sunt:

  • confuzia;
  • nivelurile ridicate de zahar in sange;
  • convulsiile.

Tratament pentru coma diabetica

Persoanele care au simptome neobisnuite ar trebui sa-si masoare glicemia pentru a evita coma diabetica. Aceasta problema este considerata o urgenta care necesita asistenta medicala prompta si care trebuie tratata intr-un cadru spitalicesc. La fel ca simptomele, tratamentul pentru coma diabetica poate varia in functie de cauza.

coma-diabetica-tratament

De asemenea, este important ca persoanele aflate sub risc de coma diabetica sa le explice celor dragi cum sa reactioneze in cazul in care starea lor progreseaza catre coma diabetica. In mod ideal, persoanele apropiate ar trebui educate cu privire la semnele si simptomele afectiunilor enumerate mai sus, astfel incat coma diabetica sa fie prevenita. Poate fi o discutie inspaimantatoare, insa este una necesara. Familia si prietenii apropiati trebuie sa invete cum sa ajute in caz de urgenta, deoarece persoana afectata nu va putea sa se ajute singura daca ajunge in coma diabetica. Persoanele apropiate trebuie sa apeleze numarul de urgenta daca persoana afectata isi pierde cunostinta. Acelasi lucru ar trebui facut daca apar simptomele care indica o coma diabetica. Cei apropiati trebuie sa stie cum sa administreze glucagon in cazul in care coma diabetica este cauzata de hipoglicemie.

Odata ce primeste tratament, persoana afectata isi poate recapata cunostinta dupa ce nivelul zaharului din sange este normalizat.

Recuperarea in urma comei diabetice

Un medic poate inversa rapid o coma diabetica, insa tratamentul depinde de tipul cauzei. Specialistul trebuie sa faca acest lucru cat mai repede posibil, pentru a preveni complicatiile.

  • Coma diabetica hipoglicemica: se administreaza glucoza si glucagon sub forma injectabila.
  • Coma diabetica hiperglicemica: medicul administreaza lichide si insulina.

coma-diabetica-recuperare

Persoanele afectate se recupereaza rapid dupa inceperea tratamentului, iar cei mai multi isi revin complet. Cu toate acestea, daca nu primesc tratament imediat dupa intrarea in coma, pot exista efecte pe termen lung, cum ar fi leziunile cerebrale ireversibile.

Fara tratament, coma diabetica poate fi fatala.

Chiar daca nu apare coma diabetica, impactul pe termen lung al nivelurilor de zahar din sange, care sunt adesea prea scazute sau prea mari, poate fi daunator.

Prevenire

Specialistii recomanda urmatoarele masuri pentru a reduce riscul de coma diabetica:

  • Aflati care sunt semnele si simptomele de glicemie ridicata si scazuta.
  • Verificati nivelul glucozei din sange, mai ales cand sunteti bolnav.
  • Limitati consumul de alcool si evitati consumul de alcool dupa exercitiile fizice intense.
  • Testati-va nivelurile de cetone din sange, daca aveti diabet de tip 1.
  • Dupa ce faceti exercitii fizice, verificati nivelul glicemiei, mai ales noaptea.

 

Referinte:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/diabetic-coma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-coma/symptoms-causes/syc-20371475

https://www.healthline.com/health/understanding-and-preventing-diabetic-coma

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311193

Farmacistul Catena va recomanda: