Cresterea in greutate la varsta mijlocie – care sunt explicatiile si cum poate fi evitata

Cresterea in greutate la varsta mijlocie – care sunt explicatiile si cum poate fi evitata Cresterea in greutate la varsta mijlocie – care sunt explicatiile si cum poate fi evitata

Ultima actualizare: 13 decembrie 2022

Faptul ca e inevitabil sa te ingrasi dupa varsta de 40 de ani este un mit. Anul trecut s-a descoperit ca, de fapt, metabolismul, incetineste abia in jurul varstei de 60 de ani. Totusi, chiar daca stiinta spune ceva, milioane de oameni ajunsi la varsta de 40-50 de ani ar putea afirma contrariul, mai ales din cauza cresterii circumferintei taliei.

In cazul barbatilor, asa-zisa „burta de bere” se crede ca apare pentru ca acestia sunt mai predispusi la acumularea de grasime viscerala, deloc sanatoasa, care se depune in profunzimea abdomenului si inconjoara organele interne. Femeile, in schimb, par a se ingrasa cu totul, acumuland grasime subcutanata, care se depune direct sub piele si are o textura moale.

In orice caz, cresterea circumferintei taliei (daca talia depaseste jumatate din inaltime, se considera  ca este deja mare) a fost asociata cu un risc crescut pentru diabet de tip 2 si pentru boli cardiovasculare.

Dar daca nu putem invinovati metabolismul, atunci care sunt explicatiile pentru care cei mai multi oameni cu varsta de peste 40 de ani se ingrasa? Iata cateva raspunsuri si solutii.

Pentru a sprijini procesului de slabire farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar KiloSlim Gold. Acesta conține Glucomannan 100, o fibră naturală, cu putere mare de îngroșare, care nu poate fi asimilată și care nu conține calorii. Capsulele induc senzația de sațietate, reduc apetitul, cresc vâscozitatea și volumul conținutului gastric, datorită capacității ridicate a acestei fibre de a absorbi apa.

De vina pot fi bacteriile benefice de la nivelul intestinului    

Rolul microbiomului (flora bacteriana de la nivelul intestinului) este studiat intens in prezent. Cercetarile arata ca acesta se schimba sub aspectul compozitiei pe masura ce avansam in varsta, spune Emma Bardwell, nutritionist britanic si specialist in sanatatea femeii. “Anumite specii de bacterii intestinale dispar odata cu trecerea anilor, iar niveluri scazute de bacterii cum este Akkermansia muciniphila, au fost asociate cu obezitatea, cu diabetul, cu inflamatia si cu alte tulburari metabolice”, afirma nutritionista intr-un articol din publicatia The Telegraph.

Solutia

Este important sa ne concentram pe diversificarea microflorei, iar sfatul specialistei din Marea Britanie este sa crestem cantitatea de fibre din dieta. Cercetarile arata ca exista o asociere intre diversitatea microbiomului si diversitatea surselor de fibre vegetale din dieta. E bine sa consumam nu doar fructe si legume diverse, ci si nuci, seminte, ierburi, condimente sau cereale integrale.   

Scaderea masei musculare, o alta problema

Chiar daca studiul de anul trecut arata ca metabolismul nu incetineste semnificativ decat dupa varsta de 60 de ani, acesta nu lua in considerare pierderea de masa musculara. In general, dupa varsta de 30 de ani, pierdem in jur de 1-2% pe an din masa musculara. La 35 de ani este poate imperceptibil, dar pana la 50 de ani incepem sa observam. Bratele, abdomenul si pieptul devin mai moi.

Tesutul muscular este activ metabolic (adica are un necesar mai ridicat de calorii), asa ca are un rol major in a ne mentine in forma. Pierderea musculara, numita medical sarcopenie, cauzeaza o reducere a ratei metabolice, prosibil de 100-200 kcal pe zi. Poate sa nu para asa de mult, insa, combinata cu o alimentatie bogat calorica, va determina cresterea in greutate. Mai mult, trebuie luat in considerare si faptul ca pe masura ce imbatranim, ne miscam si mai putin.

Solutia

Acordati o atentie deosebita dimensiunii portiilor si evitati gustarile nesanatoase. Daca veti manca alimente satioase si sanatoase, nivelul glucozei din sange va fi mentinut constant si nu veti resimti nevoia imperioasa de a consuma dulciuri sau gustari rapide pentru a va energiza.

Totodata, e important sa incercati sa integrati activitati care ard multe calorii in rutina zilnica: urcati pe scari in loc de a urca cu liftul, lucrati in gradina, mergeti pe jos la cumaraturi etc. Iar atunci cand faceti exercitii fizice, insistati si pe cele care va ajuta sa va dezvoltati musculatura. Specialistii recomanda oricui sa faca cel putin doua antrenamente pentru tonifierea muschilor in fiecare saptamana. Cu cat mai multa masa musculara aveti, cu atat corpul va arde mai multe calorii in repaus. Iar antrenamentul pentru dezvoltarea musculara nu inseamna neaparat sa ridicati greutati. Flotarile, genuflexiunile sau fandarile sunt exercitii de baza care implica mai multe grupe musculare in acelasi timp si care ajuta la construirea masei musculare.

Stresul, intotdeauna un factor

Stresul este omniprezent in societatea de astazi. Fie ca este cauzat de locul de munca, de cresterea copiilor sau de problemele cu parintii in varsta, stresul tinde sa atinga un varf in jurul varstei mijlocii. Stresul cronic mareste secretia hormonului de stres numit cortizol. Acesta este asociat cu depunerea grasimii la nivelul abdomenului. Mai mult, atunci cand suntem stresati, avem tendinta de a manca mult si, in general, alimente si bauturi nesanatoase.

Solutia

Nu este vorba de nimic revolutionar: daca nu puteti evita stresul, cautati metode de a-i face fata. Asta inseamna in primul rand sa va asigurati ca dormiti suficient si apoi sa faceti orice pentru a obtine un echilibru psihic, cum ar fi sa practicati meditatia, yoga sau un hobby care va relaxeaza.

Kilograme in plus la menopauza

Schimbarile hormonale aparute la varsta menopauzei pot afecta foarte mult silueta unei femei. Manifestarile specifice, precum tulburarile de somn sau scaderea stimei de sine pot afecta pofta de mancare si motivatia de a face miscare. Insomnia creste nivelul de grelina si il scade pe cel de leptina. Leptina este un hormon secretat in timpul somnului, care inhiba pofta de mancare. Grelina este supranumita si hormonul foamei, pentru ca creste nevoia de a manca.

Scaderea nivelului de estrogen poate cauza si o schimbare fiziologica a femeilor. Forma „de para” specifica a corpului feminin (talia subtire si grasimea depusa pe solduri) se poate schimba intr-una de „mar” (rotunda la mijloc). Acest lucru ingreuneaza scaderea in greutate.

Pentru ameliorarea tulburarilor de somn, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar SomnControl de la Naturalis. Acesta contine valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac californian si vitamina B6. 

Solutia  

Pentru multe femei, terapia de substitutie hormonala este o solutie grozava. Un studiu a demonstrat ca indicele de masa corporala este mai ridicat la femeile in perioada de pre- si postmenopauza, decat in cazul celor care nu au ajuns la menopauza. Femeile care au facut tratament de substitutie hormonala aveau acelasi nivel de grasime si acelasi tip de distributie a acesteia precum femeile care nu erau la menopauza.

Un alt hormon caruia trebuie sa i se acorde atentie la menopauza este insulina. Dietele bogate in carbohidrati rafinati pot cauza rezistenta la insulina sau fluctuatii mari ale nivelului de insulina. Rezistenta la insulina poate exacerba manifestarile menopauzei, cum ar fi oboseala, durerile de cap, slabiciunea musculara etc.

Dieta nesanatoasa isi spune cuvantul

Daca ai mancat intotdeauna alimente cu continut ridicat de carbohidrati rafinati, odata cu trecerea anilor poate aparea rezistenta la insulina. Aceasta este o stare premergatoare diabetului. Rolul insulinei este de a transporta glucoza (zaharul din sange) la celule, unde aceasta este utilizata pentru producerea de energie. Atunci cand celulele devin rezistente la insulina, glucoza se depoziteaza sub forma de grasime, in special in zona abdomenului.

Solutia

Este perfect posibil sa ameliorati rezistenta la insulina printr-o combinatie de dieta si activitate fizica care sa condica la scadere in greutate. Bineinteles, este nevoie de mult efort si motivatie. Cele mai importante sfaturi in ceea ce priveste dieta sunt reducerea carbohidratilor rafinati (zaharului) si a alimentelor procesate.     

 

Referinte:

https://www.nbcnews.com/health/health-news/metabolism-adulthood-does-not-slow-commonly-believed-study-finds-n1276650

Battle of the bulge: Scientists discover the real reason for middle-age spread (telegraph.co.uk)