Cum actioneaza sarurile de rehidratare? Informatii despre administrare si beneficii

Cum actioneaza sarurile de rehidratare? Informatii despre administrare si beneficii Cum actioneaza sarurile de rehidratare? Informatii despre administrare si beneficii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

saruri-de-rehidratare

Persoanele care fac miscare fizica intensa, cele care petrec timp liber afara atunci cand este cald sau cele care duc un stil de viata agitat se pot confrunta cu deshidratare. Mai exact, deshidratarea este o situatie in care organismul pierde mai multe lichide decat consuma.

Aceasta problema poate aparea din multe motive si se poate transforma intr-o problema periculoasa daca nu este tratata la timp. Acum, multe persoane s-ar putea intreba cum poate fi remediata deshidratarea. Bineinteles, apa este cea mai recomandata si la indemana solutie!

Cu toate acestea, exista si varianta sarurilor de rehidratare. Multi specialisti sustin ca acestea reprezinta cel mai bun tratament pentru deshidratare. Sarurile de rehidratare sunt formate din apa, zahar si electroliti, in special potasiu si sodiu.

Combinatia de electroliti si zahar stimuleaza absorbtia apei si a electrolitilor din intestin. Consumul de saruri de rehidratare are rolul de a inlocui sarurile pierdute in urma unor probleme de sanatate precum diareea si varsaturile.

 


Ce sunt sarurile de rehidratare?

In momentul in care pierde mai multe lichide decat consuma, organismul incepe sa se deshidrateze. Deshidratarea poate avea mai multe cauze, cum ar fi diareea sau varsaturile. Daca nu este tratata, deshidratarea poate fi periculoasa, deoarece organismul are nevoie de apa pentru a functiona.

Deshidratarea poate fi combatuta eficient cu saruri de rehidratare. Acestea sunt, practic, bauturi care contin apa, zahar si electroliti, in special potasiu si sodiu.

Scopul sarurilor de rehidratare este de a reface nivelul lichidelor din organism. Aceste solutii trateaza deshidratarea moderata cauzata de diaree, varsaturi sau alte afectiuni.

Printre cele mai eficiente saruri de rehidratare se numara Naturalis Rehidrafort aroma portocale. Naturalis Rehidrafort aroma portocale este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide.

Beneficiile sarurilor de rehidratare

Sarurile de rehidratare au o serie de beneficii evidente pentru sanatate.

Ajuta la tratarea diareii

Copiii si, uneori, adultii se confrunta cu episoade de diaree. Aceasta problema provoaca deshidratare extrema si duce la epuizarea mineralelor esentiale din organism.

Combat deshidratarea

Atunci cand organismul pierde excesul de lichide si electroliti din organism, aportul de saruri de rehidratare ajuta la refacerea sarurilor si glucozei pierdute.

Imbunatatesc performantele sportivilor

Rehidratarea este esentiala pentru sportivi, doarece acestia pierd lichidele si electrolitii prin transpiratia excesiva. Consumul de saruri de rehidratare poate oferi energie sportivilor prin cresterea nivelului de lichide esentiale. De asemenea, ii protejeaza pe sportivi de eventualele accidentari.

Previn oboseala

Atunci cand nu este suficient de hidratat, corpul se simte slabit si obosit. Prin consumul de saruri de rehidratare, o persoana isi poate reduce rapid oboseala si slabiciunea si se poate simti din nou activa si energica.

Administrarea sarurilor de rehidratare

Sarurile de rehidratare sunt solutii lichide si pot fi consumate doar pe cale orala. Daca o persoana nu poate bea saruri de rehidratare din cauza varsaturilor, medicul ar putea recomanda hranirea nazogastrica. In acest fel, solutiile de rehidratare sunt eliberate printr-un tub nazogastric, care este introdus prin nas catre stomac.

Cand se impune administrarea de saruri de rehidratare?

De obicei, cei mai multi oameni folosesc saruri de rehidratare numai atunci cand le recomanda medicul acest lucru. In cazul in care consuma saruri de rehidratare fara sa aiba nevoie de acest lucru, o persoana se poate confrunta cu hipernatremie (un nivel mare de sodiu in plasma sangvina).

saruri-de-rehidratare-administrare

Persoanele care au avut episoade repetate de diaree sau varsaturi trebuie sa discute mai intai cu un medic. Specialistul poate determina daca aceste persoane au nevoie de saruri de rehidratare sau daca este suficient sa bea apa.

De asemenea, daca simtiti ca sunteti deshidratat, contactati mai intai un medic. Nevoia de saruri de rehidratare depinde de o serie de factori, cum ar fi varsta si starea generala de sanatate. De cele mai multe ori, adultii sanatosi se pot rehidrata band:

 • apa
 • sucuri diluate
 • bauturi pentru sportivi

Administrare saruri de rehidratare la copii

Copiii pot primi saruri de rehidratare fara sa existe riscul de a aparea probleme de sanatate. Ba mai mult, medicii prescriu saruri de rehidratare in mod frecvent pentru a trata deshidratarea cauzata de diaree la copii. In comparatie cu adultii, copiii au un risc mai mare de a experimenta deshidratare din cauza diareii. Au o rata metabolica mai mare, ceea ce inseamna ca organismul lor consuma mai repede apa. De asemenea, exista posibilitatea ca micutii sa nu poata fi capabili sa recunoasca senzatia de sete sau sa se hidrateze. Reidrato bimbi saruri de rehidratare este recomandat in situatiile de deshidratare cauzate de diaree, la copii cu varsta incepand de la 6 luni si pana la 12 ani. Reidrato bimbi saruri de rehidratare copii are rolul de a compensa rapid pierderea de minerale si lichide, in caz de diaree acuta.

Copiii mai mici de 2 ani pot primi aproximativ o jumatate de pahar mare de saruri de rehidratare dupa fiecare scaun apos, in timp ce copiii cu varsta peste 2 ani pot primi un pahar mare de saruri de rehidratare dupa fiecare scaun apos.

Riscul de deshidratare poate creste si mai mult din cauza unor factori precum arsurile, transpiratia excesiva sau aportul scazut de apa.

Solutiile de rehidratare orala pot fi utilizate si de persoanele in varsta si de cele care sufera de afectiuni. Precum copiii, aceste persoane au un risc mai mare de a se deshidrata.

Administrare saruri de rehidratare la adulti

In general, adultii sanatosi care se confrunta cu diaree usoara pot bea si saruri de rehidratare, dar si apa sau bauturi care contin electroliti, special concepute pentru sportivi.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/oral-rehydration-solution

https://healthlibrary.askapollo.com/how-does-ors-save-you-from-dehydration/

https://www.fastandup.in/blog/benefits-of-ors-rehydration-drinks

https://www.netmeds.com/health-library/post/world-ors-day-how-it-is-made-benefits-uses-myths-and-facts-about-oral-rehydration-solution

Farmacistul Catena va recomanda:

 • Reidrato bimbi saruri rehidratare 6.25 g x 10 pl

  REIDRATO – Saruri rehidratare copii

  Saruri de rehidratare cu continut de glucoza si minerale recomandat pentru rehidratarea pe cale orala a copiilor cu diaree. Mod de utilizare: se fierbe apa si se raceste. Un plic de Reidrato se dizolva…

 • 3 la pret de 2
  Naturalis Rehidrafort aroma portocale x 10 plicuri x 5 g pulb. pt. sol. buvabila

  Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

    Naturalis Rehidrafort aroma portocale este un supliment alimentar sub forma de pulbere pentru solutie buvabila cu saruri de rehidratare, care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic. …