Cum functioneaza un test de sarcina?

Cum functioneaza un test de sarcina? Cum functioneaza un test de sarcina?

Ultima actualizare: 23 mai 2023

teste-sarcina

Efectuarea unui test de sarcina poate confirma daca sunteti insarcinata sau nu. In ziua de astazi, exista mai multe tipuri disponibile, dezvoltate din dorinta producatorilor de a usura posibilitatea efectuarii unui test de sarcina chiar la domiciliu. In general, un test de sarcina este relativ usor de efectuat, avand o acuratete cuprinsa intre 90-99%. Rezultatele pot fi influentate, in schimb, de o gama variata de factori, printre care momentul testarii, anumite afectiuni de care persoana care isi face un test de sarcina poate suferi, perioada de timp scursa de la ultimul contact sexual neprotejat sau dereglarile menstruale. Astfel, testul poate indica un rezultat gresit.


Informatii complete despre cum functioneaza un test de sarcina

Daca va confruntati cu lipsa menstruatiei intr-o anumita luna, pe fondul faptului ca acest lucru nu s-a mai intamplat, ar fi indicat sa faceti un test de sarcina. Bineinteles, este posibil ca acest lucru sa se datoreze altor lucruri, cum ar fi faptul ca treceti printr-o perioada stresanta, cu emotii puternice, ceea ce poate duce la dereglari hormonale. Cu toate acestea, un test se recomanda in special in cazurile in care stiti ca ati avut un contact sexual neprotejat, respectiv menstruatia nu apare conform calendarului dumneavoastra. Un test de sarcina poate fi efectuat acasa sau chiar la cabinetul medicului, sub indrumarea acestuia.

Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.

Gonadotropina corionica umana (HCG) – hormonul sarcinii

Gonadotropina corionica umana este un hormon produs de catre celulele trofoblaste. Frecvent, acesta este produs foarte devreme in timpul sarcinii, dupa implantarea ovulului in uter. Asadar, HCG este un marker pentru implantare, iar acest fapt a fost exploatat pentru a dezvolta un test de sarcina care poate fi realizat la domiciliu. Gonadotropina corionica umana este secretata nu doar in sarcina, ci si in cazul existentei anumitor tumori cu celule germinale. HCG poate fi usor detectata atat in serul, cat si in urina unei persoane insarcinate, iar functionalitatea unui test de sarcina se bazeaza intocmai pe acest lucru: prezenta HCG in urina, intr-o concentratie specifica.Un test de sarcina functioneaza prin masurarea cantitatii de hormon HCG. Nivelurile de HCG cresc in timpul sarcinii.

Daca nu v-a intarziat inca ciclul menstrual dar va doriti sa aflati cu certitudine daca sunteti sau nu insarcinata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test de sarcina Clearblue Ultra-timpuriu. Acesta este un produs care poate fi utilizat cu pana la 6 zile inainte de intarzierea menstruatiei, adica cu 5 zile inainte de ziua in care este asteptata menstruatia (ziua estimata a menstruatiei).

HCG – importanta determinarii periodice a concentratiei

HCG este hormonul care nu doar ca indica prezenta unei sarcini, dar are o utilitate clinica foarte de-a lungul unei sarcini. In mod uzual, concentratiile sale serice si urinare cresc exponential in primul trimestru de sarcina, dublandu-se aproape la fiecare 24 de ore in primele 8 saptamani si atinge maximul in jurul saptamanii a 10-a de sarcina. Ulterior, nivelurile scad pana in a 16-a saptamana de sarcina, dupa care raman constante pana in momentul nasterii. Femeile ale caror niveluri de HCG raman stabile inaintea saptamanii a 8-a sau ale caror niveluri nu se dubleaza, au de obicei o sarcina neviabila, intra- sau extrauterina. HCG revine la 0 dupa 7-60 de zile.

Daca sunteti in cautarea unui test de sarcina care sa va indice cu precizie rezultatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test sarcina tip banda. Acesta este un produs usor de folosit, iar rezultatul este afisat la scurt timp dupa utilizare si va poate lamuri cu o acuratele de pana la 99% daca sunteti sau nu insarcinata.

HCG – hormonul care sta la baza functionarii unui test de sarcina

Datorita implantarii ovulului fecundat la nivelul mucoasei uterina, este secretat hormonul HCG si acesta poate fi prezent in urina. In mod uzual, implantarea ovulului in uter se realizeaza la 7-10 zile, depinzand de fiecare organism in parte. Din acel moment, ca urmare a inceperii formarii placentei, se secreta acest hormon a carui cantitate creste exponential. Conform datelor, devine detectabil printr-un test de sarcina (urina sau sange) la aproximativ 11 zile de la conceptie. Un test de sarcina se bazeaza pe identificarea prezentei HCG in urina. Pe o banda, un test de sarcina contine o substanta chimica impregnata cu anticorpi monoclonali, care detecteaza hormonul.

In momentul in care urina care contine HCG intra in contact cu bandeleta de testare, se produce o reactie chimica (anticorpul se leaga de hormon), reactia fiind una calitativa: apare o culoare specifica, sub forma unei linii sau doua linii. Aparitia unei singure linii indica faptul ca un test de sarcina este negativ, asadar nu sunteti insarcinata. Doua liniute, in schimb, indica faptul ca este vorba despre un test de sarcina pozitiv, asadar sunteti insarcinata. In momentul in care desi ati realizat un test de sarcina, acesta nu afiseaza nicio liniuta, inseamna ca trebuie repetat testul, deoarece nu a fost realizat corespunzator. Indiferent de rezultat, se recomanda macar doua teste.

Cand ar trebui realizat un test de sarcina?

Un test de sarcina ar trebui efectuat dupa cum urmeaza:

  • dimineata, ca urmare a faptului ca nivelul HCG este maxim;
  • dupa 10-14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat;
  • dupa 7-10 zile de la intarzierea menstruatiei;
  • daca aveti menstruatie neregulata in mod obisnuit, un test de sarcina se poate realiza la 2-3 zile din momentul aparitiei acesteia.

 

De asemenea, nu consumati un volum exagerat de lichide inainte de a efectua un test de sarcina, deoarece poate dilua semnificativ urina, respectiv concentratia hormonului HCG. Urmand toate sfaturile de mai sus, veti putea obtine rezultate concludente, in conformitate cu adevarul, pentru a evita rezultatele fals-pozitive sau fals-negative. In cazul in care concentratia hormonului HCG este mai mica 5 mIU/mL, rezultat poate fi considerat negativ. Insa atunci cand hormonul HCG se gaseste intr-o concentratie ≥35 mIU/mL, un test de sarcina va fi pozitiv.

teste-de-sarcina

Tipuri de teste de sarcina. Cum alegeti un test de sarcina?

Un test de sarcina poate fi realizat atat in confortul propriei locuinte, cat si cabinetul medicului sau la un laborator de specialitate.

Exista mai multe tipuri de teste de sarcina disponibile, dupa cum urmeaza:

Test de sarcina efectuat acasa

Determina prezenta hormonului HCG folosind anticorpi monoclonali. In momentul in care urina intra in contact cu anticorpii are loc o reactie chimica, tradusa prin aparitia unor liniute si pot fi de mai multe tipuri:

  • test de sarcina tip banda: sunt foarte sensibile, detectand prezenta hormonului chiar din ziua intai a intarzierii ciclului menstrual;
  • test de sarcina digital: indica atat prezenta HCG, cat si informatii despre stadiul sarcinii;
  • test de sarcina tip stilou: acest test nu doar ca poate confirma prezenta HCG in urina, ci are si capacitatea de a depista o sarcina extrauterina.

 

Exista si teste de sarcina care in loc de liniute au puncte sau chiar marcaje digitale. Semnificatia rezultatului este frecvent inscrisa pe ambalajul testului de sarcina folosit.

Analize de sange si ecografii

Exista si anumite tipuri de analize, pe langa un test de sarcina, care pot confirma daca exista o sarcina sau nu. Prin intermediul acestora se masoara fie prezenta unei cantitati minime a unui hormon de sarcina in sange, fie concentratia in sine a hormonului. Deseori, analizele de sange se fac de-a lungul sarcinii, pentru a se monitoriza evolutia acesteia. Ecografia permite decelarea evidenta a prezentei unei sarcini si stadiului acesteia.

Cum alegeti un test de sarcina?

Cand vine vorba de alegerea unui test de sarcina, lucrurile sunt relativ simple. Toate testele de sarcina functioneaza dupa acelasi principiu, ceea ce inseamna ca un factor major in alegerea si folosirea unui anumit tip poate fi reprezentat de pret si accesibilitate. Testele de sarcina care se fac la domiciliu prezinta o rata mai ridicata a rezultatelor gresite, ca urmare a folosirii incorecte. Din acest motiv, se recomanda citirea si urmarirea cu atentie a indicatiilor inscrise pe ambalaj. Repetarea unui test este necesara si, daca rezultatul tot va ridica incertitudini, este recomandat sa va adresati medicului pentru un consult de specialitate.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119102/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/295001

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests

https://www.medicalnewstoday.com/articles/295001

 

Farmacistul Catena va recomanda: