Cum functioneaza vaccinul antigripal – ghid simplu si util

Cum functioneaza vaccinul antigripal – ghid simplu si util Cum functioneaza vaccinul antigripal – ghid simplu si util

Ultima actualizare: 29 septembrie 2023

In fiecare toamna, medicii recomanda ca aproape toti adultii si copiii de peste 6 luni sa fie vaccinati impotriva gripei – inainte sa inceapa sezonul gripei, care de obicei incepe sa se intensifice in octombrie.

Dar chiar daca vaccinul antigripal exista inca din anii 1940 si s-a dovedit in fiecare an de atunci ca este cel mai eficient mod de a preveni infectarea cu virusul gripal, exista o multime de neintelegeri si conceptii gresite despre acesta.

Indiferent de categoria de persoane din care faceti parte (se vaccineaza anual, se tem de administrarea unui vaccin antigripal, se gandesc ca oricum nu se vor imbolnavi sau ca si in cazul in care se imbolnavesc, nu vor face forme grave), daca aflati cat mai multe informatii despre vaccin, puteti apoi sa luati decizii informate cu privire la acesta in viitor.


Tipuri de vaccinuri antigripale

In prezent, exista 2 tipuri de vaccin antigripal disponibile pe piata:

  • vaccinuri injectabile cu virus inactivat, ce poate fi utilizat pentru toate categoriile de varsta, inclusiv copii peste 6 luni;
  • vaccinuri cu virus viu atenuat si administrare intranazala, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani.

Vaccinurile injectabile pot contine 2, 3 sau 4 tulpini ale virusului Influenza, obtinute prin purificare si recombinare genetica, aprobate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pe baza studiilor care confirma variantele patogenului in fiecare sezon. Preparatele tetravalente (cu 4 tulpini) sunt cele mai indicate, deoarece ofera protectia cea mai mare impotriva infectiilor virale.

Cum actioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal presupune injectarea cu o cantitate mica de virus gripal inactiv. Ca raspuns la aceasta, sistemul imunitar al corpului dumneavoastra produce proteine numite anticorpi, pentru a ajuta la combaterea a ceea ce crede ca este o infectie.

Acest lucru va ajuta sa construiti imunitatea, astfel incat sa aveti un risc mai mic de a contracta virusul. Exista un mic risc sa puteti face totusi gripa dupa vaccinare, dar chiar daca se intampla acest lucru, de obicei boala este mai blanda si nu dureaza atat de mult.

Vaccinul antigripal nazal este usor diferit prin faptul ca acesta contine un tip viu al virusului gripal, dar a fost modificat pentru a-i slabi intensitatea. Functioneaza in acelasi mod ca si gripa.

Vaccin antigripal – intrebari si raspunsuri

Care sunt simptomele gripei?

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • debut brusc, cu febra;
  • dureri musculare si dureri de corp;
  • tuse seaca;
  • durere de gat;
  • secretii nazale;
  • senzatie de oboseala sau stare de rau;
  • dureri de cap.

Daca gripa este usoara, simptomele incep la una pana la patru zile dupa infectare si dureaza doua pana la sapte zile. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele dispar de obicei fara tratament. Pacientii grav bolnavi ar trebui spitalizati, deoarece gripa severa poate provoca decesul.

Cum se trateaza gripa?

Cei mai multi oameni au nevoie de odihna la pat, multe lichide si paracetamol pentru a reduce febra sau disconfortul. Medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru cazurile mai severe, mai ales daca pacientul prezinta risc de imbolnavire grava.

De ce nu ar trebui sa luam antibiotice pentru a trata gripa?

Gripa este o boala cauzata de un virus, ceea ce inseamna ca antibioticele (care sunt concepute pentru a trata bolile cauzate de bacterii) nu trebuie utilizate pentru a trata gripa decat daca aceasta se agraveaza si exista semne ale unei afectiuni bacteriene, medicul de familie va va ghida in acest sens.

Cat de multa protectie ofera vaccinul impotriva gripei severe?

Vaccinurile antigripale stimuleaza productia de anticorpi in organism la aproximativ doua saptamani dupa vaccinare. Acesti anticorpi protejeaza impotriva infectiilor si a bolilor grave. Avem acces la noi vaccinuri antigripale in fiecare an, deoarece virusurile gripale se schimba rapid. Vaccinurile (despre care cercetarile arata ca vor fi dominante) sunt concepute pentru a corespunde cat mai bine cu noile variante de gripa.

Eficacitatea vaccinului antigripal depinde de:

  • sistemul imunitar si raspunsul la vaccin;
  • cat de bine coincid vaccinurile antigripal in fiecare an cu tulpinile virusului gripal care circula pe parcursul sezonului respectiv;
  • in general, vaccinurile antigripale sunt eficiente cu aproximativ 40 pana la 60% in prevenirea bolii gripale la adultii sanatosi;
  • vaccinul antigripal nu poate provoca gripa deoarece nu contine un virus viu;
  • vaccinarea antigripala nu poate sa va inbolnaveasca de gripa, ci doar ii permite corpului dumneavoastra sa dezvolte anticorpii necesari pentru a lupta cu virusurile gripale.

De retinut!

Retineti ca este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului antigripal pentru a dezvolta anticorpi impotriva gripei. Unii oameni se imbolnavesc dupa vaccinare, dar nu vaccinul este cel care a cauzat acest lucru. Este mai probabil sa fi fost expusi la virusul gripal inainte sau in timpul celor doua saptamani necesare pentru a dezvolta anticorpi. In plus, putem contracta si alte boli, cum ar fi raceala, care pot avea simptome similare cu gripa.

Pentru majoritatea populatiei, este mult mai sigur sa se vaccineze impotriva gripei decat sa se imbolnaveasca de gripa. Vaccinurile antigripala sunt sigure si bine tolerate. La unii oameni, pot provoca durere sau roseata si umflatura la locul injectarii sau o durere de cap, febra sau dureri musculare ori articulare. Acestea dispar insa dupa o zi si sunt doar un semn ca sistemul imunitar a fost intr-adevar stimulat.

Vaccinul antigripal poate cauza probleme grave de sanatate?

In cazuri foarte rare (unul dintr-un milion), unele persoane pot avea o reactie alergica grava la un vaccin antigripal. Adresati-va medicului daca doriti mai multe informatii inainte de a va vaccina.

Discutati mai intai cu medicul dumneavoastra daca:

  • ati avut vreodata o reactie alergica la un vaccin antigripal;
  • sunteti alergic(a) la ouale de gaina;
  • daca ati avut vreodata sindromul Guillain-Barre;
  • daca aveti o afectiune moderata sau severa, insotita de febra, asteptati pana va simtiti mai bine inainte de a va face vaccinul antigripal.

Cine nu ar trebui sa administreze vaccinul antigripal?

Copiii cu varsta mai mica de 6 luni si persoanele cu alergii severe, care le pun viata in pericol, alergiile respective putand aparea la orice ingredient dintr-un vaccin antigripal (altele decat proteinele din oua).

De ce este importanta vaccinarea antigripala?

Vaccinarea antigripala este importanta deoarece, desi gripa este neplacuta pentru majoritatea oamenilor, poate fi periculoasa si chiar pune viata in pericol pentru unele persoane, in special pentru cele care au anumite comorbiditati.

Cel mai bun moment pentru a va face vaccinul antigripal este toamna sau inceputul iernii, inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca. Dar va puteti face vaccinul mai tarziu.

Vaccinul gripal va fi ridicat direct de la farmacie, pe baza unei prescriptii electronice.

Gindrovel Dumitra, medic de familie si coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina a Familiei, a explicat intr-un interviu acordat News.ro ce se schimba anul acesta din punctul de vedere al administrarii vaccinului gripal in randul pacientilor. Astfel, vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescriptii electronice, de care vor beneficia numai pacientii asigurati. Dr. Gindrovel Dumitra a precizat ca pacientii cu boli cronice vor putea primi aceasta prescriptie electronica atunci cand vor ajunge la medicul de familie pentru prescriptia lunara a tratamentului. Pe baza acesteia, pot apoi sa mearga la farmacie sa ridice vaccinul, si, daca nu se vor vaccina imediat, trebuie sa-l transporte acasa intr-o geanta termoizolanta speciala si sa-l depoziteze in frigider, la o temperatura de 2-8 °C. Astfel, pe baza unei programari la medicul de familie, vor putea procura vaccinul cei aflati in grupele la risc, dar si cei care nu au boli cronice.

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/flu-influenza-vaccine/

https://www.discovery.co.za/corporate/health-your-guide-to-influenza-and-the-flu-vaccine

https://well.co.uk/flu-jabs/how-does-the-flu-vaccine-work/

https://www.everydayhealth.com/flu/consumers-guide-to-flu-vaccines/

https://www.g4media.ro/vaccinul-gripal-va-fi-ridicat-direct-de-la-farmacie-pe-baza-unei-prescriptii-electronice-pacientii-trebuie-sa-respecte-lantul-de-frig-serul-va-fi-gratuit-pentru-categoriile-la-risc-ministerul-sa.html?fbclid=IwAR3l_HSMwfC5PMyRpZ-7FSKXZbGSZf4Xbkispkzc_FE0xNlLPTUyU8sQJ7Q