Cum sa ingrijiti bataturile existente pentru a evita complicatiile

Cum sa ingrijiti bataturile existente pentru a evita complicatiile Cum sa ingrijiti bataturile existente pentru a evita complicatiile

Ultima actualizare: 26 octombrie 2023

Bataturile in talpa apar ca urmare a frictiunii sau presiunii la care este supusa pielea din acea zona. Cea mai comuna cauza care conduce la aparitia bataturilor in talpa o reprezinta incaltamintea nepotrivita sau purtarea excesiva a acesteia. Puteti ingriji bataturile in talpa si preveni aparitia complicatiilor daca acordati atentie alegerilor pe care le faceti. Asadar, in acest articol veti descoperi care sunt simptomele bataturilor in talpa si cum sa preveniti aparitia acestora in viitor.


Ce sunt bataturile in talpa?

Bataturile in talpa reprezinta ingrosari de piele ce apar in urma unei suprasolicitari mecanice. Aceasta situatie poate aparea din cauza purtarii unor pantofi necorespunzatori sau pentru ca ati mers foarte mult pe jos. De asemenea, desi la inceput sunt nedureroase, bataturile in talpa pot incepe sa devina dureroase, pe masura ce pielea se ingroasa si mai mult. In momentul in care devin dureroase, bataturile in talpa pot incepe sa fie rosiatice si sa formeze blistere cu lichid, ce cresc disconfortul.

Bataturi in talpa – cauze

Cauzele care pot conduce la aparitia bataturilor in talpa includ:

  • incaltamintea necorespunzatoare – aceasta este cea mai comuna cauza care poate duce la aparitia bataturilor in talpa. Cand pantofii sunt prea stramti sau au o talpa care poate crea frictiune pe talpi. De asemenea, daca purtati foarte des pantofi cu toc inalt, atunci aveti un risc mai mare sa dezvoltati bataturi in talpa;
  • statul in picioare, alergatul sau mersul pentru perioade indelungate – in aceste momente, creste predispozitia de a dezvolta bataturi in talpa, din cauza presiunii pe care o exercitati asupra talpilor;
  • purtarea sosetelor care se strang sub talpa in timpul mersului – deoarece pot cauza bataturi din cauza presiunii pe care o exercita;
  • mentinerea unei posturi inadecvate in timpul mersului – cand pasiti foarte apasat sau calcati pe partea interioara sau exterioara a piciorului, exista un risc mai mare de a dezvolta bataturi in talpa;
  • deformari structurale ale piciorului – schimbarile in structura piciorului, de la nastere sau aparute pe parcursul vietii, pot creste riscul de a avea bataturi in talpa.

Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu UREE 15%, un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare si hranire. Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5) si complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.

Modalitati de tratament pentru bataturile in talpa

Tratamentul pentru bataturile in talpa depinde de cauzele care au condus la aparitia acestora. Daca aveti bataturi clasice, o metoda de tratament foarte eficienta ar fi sa indepartati pielea ingrosata. Pentru a putea trata in mod eficient bataturile in talpa si a preveni complicatiile, puteti urma pasii de mai jos:

  • inmuiati in apa calda zona in care aveti batatura, pana cand pielea devine suficient de moale pentru a putea actiona asupra ei (de obicei, este necesar sa inmuiati batatura timp de 10 minute);
  • luati o piatra ponce sau o pila speciala pentru talpi, pentru a putea indeparta pielea in exces;
  • cat timp pielea de pe talpa este inca moale, folositi piatra ponce sau pila pentru picioare ca sa indepartati stratul de piele intarita. Continuati sa curatati zona pana cand pielea de pe talpa devine cat mai neteda posibil. Este important sa nu exagerati, intrucat exista riscul sa produceti rani la nivelul tesutului sanatos si sa sangerati.
  • aplicati o crema sau lotiune speciala pentru bataturile in talpa, pentru a hidrata pielea si a preveni ingrosarea acesteia. Puteti incerca produsele care contin uree sau lactat de amoniu. Cu ajutorul acestor ingrediente, veti avea o piele mai fina si neteda si mai putin predispusa la aparitia bataturilor.

O alta modalitate prin care puteti trata bataturile in talpa ar fi sa folositi plasturi sau pad-uri adezive peste bataturile deja existente. Astfel, veti proteja batatura prevenind dezvoltarea complicatiilor si veti atenua durerea. Puteti gasi la farmacie plasturi care ajuta la inmuierea pielii de pe talpa si care va vor ajuta sa indepartati excesul de piele, pentru a diminua presiunea si durerea.

Modalitati de prevenire a bataturilor in talpa

Puteti preveni aparitia bataturilor in talpa prin cateva actiuni foarte simple, dar in acelasi timp eficiente:

  • purtati incaltaminte cu marimea potrivita – alegerea pantofilor de marimea potrivita va poate ajuta sa preveniti aparitia bataturilor in talpa, intrucat veti elimina presiunea si disconfortul pe care acestia il pot provoca dupa purtari indelungate. Daca doriti sa alegeti marimea potrivita, puteti cumpara pantofii la finalul zilei, atunci cand picioarele sunt usor mai umflate.
  • incercati sa purtati unghii mai mici la picioare – unghiile lungi de la picioare vor determina degetele sa impinga in varful pantofului. Astfel, veti avea un nivel mai ridicat de frictiune si presiune, care se poate intinde la nivelul talpii si pot provoca bataturi in talpa. De asemenea, modul in care taiati unghiile este foarte important. Incercati sa nu rotunjiti colturile unghiilor, pentru a evita disconfortul atunci cand acestea cresc;
  • purtati sosete la orice tip de incaltaminte inchisa – desi poate trendurile in moda va incurajeaza sa nu purtati sosete la incaltamintea inchisa, cu ajutorul acestora puteti preveni bataturile in talpa. Sosetele protejeaza pielea talpii. Cand alegeti sosetele, aveti grija sa aiba marimea potrivita. Astfel, veti preveni riscul ca acestea sa se stranga sub talpa atunci cand mergeti si sa produca bataturi.
  • folositi o pudra speciala pentru picioare – pentru a va mentine talpa uscata pe tot parcursul zilei.

In concluzie, chiar daca o pereche de pantofi poate parea frumoasa, este recomandat sa va ganditi foarte bine inainte de a o cumpara, pentru a evita aparitia bataturilor in talpa. Daca petreceti foarte mult timp in picioare sau mergeti foarte mult pe jos, atunci aveti nevoie de incaltaminte confortabila care sa va protejeze talpile de bataturi. In plus, dupa o zi de activitate intensa, este important sa va analizati cu atentie talpile si sa incercati sa aplicati produsele potrivite pentru a calma pielea si a preveni aparitia bataturilor.

Sursa:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16896-corns-and-calluses

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-corns#treatment

https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…