Cum sa recunoasteti o criza de fiere

Cum sa recunoasteti o criza de fiere Cum sa recunoasteti o criza de fiere

Ultima actualizare: 13 februarie 2023

criza-de-fiere

Criza de fiere mai poate fi intalnita si sub denumirea de „colica biliara”. Criza de fiere defineste existenta unor „pietre” la nivelul canalului cistic. Aceste pietre, sau „calculi biliari”, pot sa fie prezente si in canalul biliar comun de la nivelul arborelui biliar si reprezinta motivul cel mai des intalnit pentru declansarea colicilor biliare. In situatia in care o astfel de piatra ajunge sa blocheze unul dintre canalele mentionate anterior, urmatorul pas este reprezentat de intreruperea fluxului normal de bila la nivelul intestinului. Durerile apar atunci cand celulele musculare ale canalului biliar incep sa se contracte cu putere, in incercarea de a muta pietrele prezente in zona respectiva.


Criza de fiere – de ce apare si care este tratamentul corect

O criza de fiere se declanseaza atunci cand se produce contractia vezicii biliare, actiune care duce la blocarea pentru o vreme a calculilor biliari in canalul de drenare a vezicii biliare. Este o problema cu care se confrunta persoanele a caror dieta este bazate pe alimente bogate in carbohidrati rafinati si calorii, fara sa includa alimente bogate in fibre. Crize de fiere pot sa apara si atunci cand se ajunge la acumularea de colesterol in bila, lucru care se intampla in situatia persoanelor a caror dieta include alimente cu multe grasimi saturate. Pentru a evita o criza de fiere este de preferat sa consumati mai multe legume si fructe proaspete, incercand sa evitati pe cat posibil carnea grasa, prajiturile sau untul.

Exista doua alternative de tratament atunci cand va confruntati cu o criza de fiere, si anume medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos pentru criza de fiere presupune, pe langa mentinerea unei diete cu foarte putine grasimi, administrarea de antiemetice si de medicamente care sa ajute la diminuarea durerii. De asemenea, pentru a favoriza dizolvarea calculior biliari, medicul poate sa recomande administrarea de acid ursodeoxicolic oral. Tratamentul chirurgical presupune indepartarea vezicii biliare, operatia avand denumirea de „colecistectomie”. Aceasta este singura alternativa de tratament cu caracter definitiv, insa poate sa fie riscanta pentru femeile insarcinate si pentru pacientii cu anumite afectiuni. Pentru a va asigura ca optati pentru tratamentul potrivit, recomandat este sa cereti parerea unui medic specialist.

Pentru a va imbunatati digestia si pentru a elimina disconfortul abdominal in caz de excese alimentare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bil-ex. Acest supliment alimentar este obtinut din extract purificat de bila bovina si se recomanda pacientilor cu colite si enterocolite, cu dispepsii sau malabsorbtie. De asemenea, este un produs care va poate ajuta sa scapati de senzatia de greata, de balonare sau de constipatie. In situatia in care este administrat copiilor, dozajul trebuie sa fie stabilit de catre un medic specialist.

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari sunt de doua tipuri: cei pigmentari – care se formeaza din bilirubina si care sunt inchisi la culoare, sau cei de colesterol – care se formeaza de regula din colesterolul nedizolvat si care au in general o culoare galbuie. Chiar daca cei mai multi calculi sunt cei de colesterol, se poate ca acestia sa se formeze si in situatia in care bila nu este eliminata complet din vezica biliara. In situatia calculilor pigmentari, acestia pot sa apara la pacientii care sufera din cauza unor tulburari ale sangelui sau la cei cu ciroza hepatica.

Exista un risc mai mare de aparitie a calculilor biliari la persoanele care sunt supraponderale, la cele cu diabet sau la cele cu boala Crohn. De asemenea, pot sa fie afectate si femeile insarcinate, persoanele care au depasit varsta de 40 de ani sau cele care pierd multe kilograme intr-un timp foarte scurt.

Pentru a sprijini buna functionare a ficatului si a sistemului digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis BilActiv Anghinare. Acesta este un supliment alimentar care contine extract stadardizat de anghinare, recomandat pentru a normaliza nivelul de lipide din sange. De asemenea, acest produs este indicat si persoanelor care au nevoie sa isi mentina greutatea sub control. Pentru mentinerea confortului digestiv este nevoie de administrarea a doua sau trei comprimate, te trei ori pe zi, inainte de masa.

Cum recunoasteti o criza de fiere – simptome si manifestari

Criza de fiere este anuntata de mai multe simptome, ca de exemplu durerea, senzatia de greata insotita de voma, dureri de cap, balonare, febra mare si frisoane. In aceasta situatie, durerile sunt intense si apar in partea dreapta, sub coaste. Senzatia de greata si voma apar din cauza dezechilibrelor de ordin alimentar, in special atunci cand consumam mancare prajita, cu foarte multe grasimi.

Un alt simptom in caz de criza de fiere il reprezinta durerea de cap, iar daca devine prea intensa inseamna ca trebuie sa mergeti la medic. Balonarea (sau distensia abdominala) poate sa anunte o criza de fiere, iar disconfortul in zona abdominala poate sa fie unul crescut. Daca apare febra, aveti motive de ingrijorare si este esential sa va prezentati la un consult de specialitate cat mai curand, in special daca este insotita de frisoane. 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza…

3 la pret de 2
Naturalis BilActiv Anghinare X 30 comprimate

Naturalis BilActiv Anghinare X 30 comprimate

  Naturalis BilActivAnghinare este un supliment…