Cum sa recunoasteti si sa controlati mancatul emotional?

Cum sa recunoasteti si sa controlati mancatul emotional? Cum sa recunoasteti si sa controlati mancatul emotional?

Ultima actualizare: 29 ianuarie 2024

mancat-emotional

De multe ori, stresul prelungit, depresia, anxietatea si alte stari psihice negative sunt asociate cu acumularea catorva kilograme in plus, iar una dintre explicatii este si mancatul emotional. Acesta este o reactie a organismului in situatii dificile, care isi are originea in creier si nu are nicio legatura cu senzatia fireasca de foame. Astfel, mancatul emotional este o modalitate de a ajunge la o stare confortabila in situatiile descrise mai sus si poate fi explicat prin asocierea care se creeaza in creier intre consumul unor anumite alimente si starea de bine pe care o determina.

De aceea, apetitul crescut specific mancatului emotional este orientat catre anumite tipuri de alimente, in general fiind vorba de dulciuri si alte alimente cu un continut caloric ridicat.

Puteti afla in continuare mai multe informatii despre cauzele care determina mancatul emotional, modul in care acesta se manifesta si solutiile prin care poate fi tinut sub control.


Mancatul emotional – cauze si factori de risc

Mancatul emotional are la baza o stare de disconfort psihic prelungita, care apare in conditii de stres, in cazul persoanelor cu anxietate sau al celor care trec prin stari depresive. De asemenea, disconfortul psihic poate fi datorat aflarii unei vesti proaste, pierderii unei persoane dragi, emotiilor prilejuite de asteptarea unui eveniment important, incertitudinilor cu privire la anumite aspecte ale vietii personale sau la anumite situatii. De buna seama, cunoasteti o astfel de stare pentru ca situatiile enumerate mai sus sunt inevitabile pe parcursul vietii.

Practic, orice poate declansa disconfortul psihic constituie un factor de risc pentru aparitia mancatului emotional. In astfel de situatii, creierul cauta o cale de depasi aceste stari negative, iar in subconstient se face asocierea cu senzatia placuta pe care o confera consumul unor alimente. In general, mancatul emotional este orientat asupra alimentelor cu un aport caloric ridicat, pentru ca acestea elibereaza o cantitate mare de glucoza care confera un boost de energie si totodata stimuleaza secretia unor neurotransmitatori ce induc o stare de bine si de satisfactie.

Asa apare involuntar nevoia de a consuma astfel de alimente, care imbunatatesc intr-o oarecare masura confortul psihic insa pentru o perioada scurta.

In general, persoanele introvertite sunt mai predispuse riscului de a se confrunta cu mancatul emotional, dat fiind faptul ca evita sa discute cu prietenii, rudele sau apropiatii despre problemele lor, ceea ce le-ar ajuta sa reduca intrucatva presiunea psihica.

Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Mancatul emotional – semne si manifestari

O caracteristica specifica a mancatului emotional consta in faptul ca nevoia de a manca vine de la creier, nefiind insotita de senzatia normala de foame, resimtita la nivelul stomacului. Dupa cum am mai precizat deja, mancatul emotional este orientat doar asupra unor anumite alimente care contin multe calorii, iar dintre acestea putem mentiona dulciurile, produsele tip fast-food, chipsurile, snacks-urile sarate si alimentele grase.

Mancatul emotional poate fi usor recunoscut si dupa felul in care persoana respectiva consuma alimentele enumerate mai sus. De obicei, mananca repede, pe nemestecate, cu dumicati mari si uneori chiar fara a folosi vesela sau tacamuri. Pentru ca satisfactia pe care o ofera mancatul emotional este una de scurta durata, astfel de episoade se repeta de mai multe ori pe zi si chiar pe timpul noptii.

Persoanele cu o astfel de tulburare sunt constiente ca mancatul emotional nu este sanatos, iar din acest motiv deseori este urmat de sentimente de vinovatie si remuscari care nu fac decat sa inrautateasca si mai mult starea psihica. Totodata, exista si situatii in care se incearca ascunderea acestui obicei sau minimalizarea efectelor potential nocive. De asemenea, negarea unei astfel de probleme este o alta manifestare intalnita in unele situatii.

E usor de intuit ca mancatul emotional duce rapid la cresterea in greutate, iar cand acest lucru devine vizibil la nivelul siluetei constituie un alt motiv care accentueaza starea emotionala negativa. Astfel, creierul va simti si mai pregnant nevoia acelei stari trecatoare de confort data de mancatul emotional, asa ca episoadele vor continua si se va ajunge intr-un cerc vicios ce poate fi considerat o faza critica a unei astfel de probleme.

Cum sa controlati mancatul emotional? Strategii si solutii

Desi pare foarte dificil de a rezista tentatiilor in situatiile descrise mai sus, mancatul emotional poate fi controlat apeland la cateva solutii simple si la indemana oricui, pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza:

Concentrati-va pe activitatile relaxante

O activitate care va face placere va poate oferi o stare de confort psihic, prevenind astfel activarea mecanismului care sta la baza mancatului emotional. Daca treceti print-o perioada dificila, este recomandat sa va reamintiti de hobby-urile mai vechi sau sa va gasiti altul nou, sa cititi o carte reconfortanta, sa urmariti un serial sau sa va dedicati timpul oricarei alte activitati care va face placere. Astfel, creierul se va concentra asupra activitatii respective, care va suplini rolul mancatului emotional in ceea ce priveste acea nevoie de inlaturare a senzatiei generate de presiunea psihica.

Nu ezitati sa va comunicati problemele

Problemele stresante, sunt mai usor de suportat si de rezolvat daca aveti sprijinul celor apropiati, asa ca este recomandat sa le impartasiti acestora. De multe ori, doar o simpla discutie pe acest subiect constituie un prilej de „descarcare”, reducand oarecum presiunea psihica si nivelul de stres. Asadar, nu ezitati sa va impartasiti problemele persoanelor de incredere si sa le cereti ajutor daca este nevoie. In acest fel, perioada de criza se poate reduce considerabil, iar viata isi va relua cand mai curand cursul normal.

Inlocuiti alimentele tentante cu gustari mai sanatoase

Asa cum am precizat, mancatul emotional se orienteaza asupra alimentelor considerate mai putin sanatoase, iar de aici isi pot avea originea alte probleme. Daca nu puteti sa rezistati tentatiei, incercati sa inlocuiti astfel de alimente cu altele mai hranitoare si mai sarace in calorii. De exemplu, in loc de ciocolata, inghetata sau alte dulciuri cu mult zahar, puteti savura niste fructe dulci sau un ceai indulcit cu miere. De asemenea, pentru mancarurile grase alternativa mai sanatoasa este pestele gras, mai precis somonul, macroul sau sardinele.

Eliminati tentatiile culinare

Mancatul emotional este stimulat de cele mai multe ori si de constiinta faptului ca in frigider sau undeva prin casa exista niste dulciuri sau alte bunatati care asteapta sa fie consumate. Asadar, daca aveti le dispozitie astfel de „provizii” sunt mai multe sanse sa va confruntati cu o problema de acest gen. De aceea, este recomandat sa scapati cumva de alimentele tentante, iar in locul lor sa va aprovizionati cu produse sanatoase.

Faceti mai multa miscare

Printre activitatile relaxante despre care am amintit mai devreme va recomandam sa includeti si miscarea, pentru ca activitatile fizice au un impact pozitiv asupra psihicului. In conditii de efort, in creier sunt eliberate endorfine, care au rolul de a induce o stare de bine si buna dispozitie pentru a ajuta organismul sa faca fata mai usor solicitarii fizice. Nu degeaba, endorfinele sunt numite si „hormonul fericirii”, iar de efectul lor benefic va puteti convinge fortandu-va putin limitele printr-o plimbare intr-un ritm mai alert, o tura cu bicicleta sau o sesiune de 30-40 de minute de exercitii fizice din confortul locuintei.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…