Cum sa recunoasteti si sa tratati sinuzita la copii

Cum sa recunoasteti si sa tratati sinuzita la copii Cum sa recunoasteti si sa tratati sinuzita la copii

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

sinuzita-copii

Sinuzita la copii se poate prezenta relativ diferit fata de aceeasi patologie la adulti, in special din cauza dezvoltarii incomplete a sinusurilor. Sinusurile maxilare si cele etmoidale sunt prezente inca de la nastere, chiar daca sunt mici, insa sinusurile frontale si sfenoidale ajung la dezvoltare completa in jurul varstei de 7 ani, respectiv la varsta adolescentei. Intrucat sinusurile sunt incomplet dezvoltate, sinuzita la copii tinde sa se prezinte cu simptome relativ mai exacerbate, existand si o predispozitie mai mare ca sinuzita sa fie secundara infectiei virale, nu bacteriene, precum si anumitor tipuri de alergii. Infectia bacteriana este deseori secundara.


Sinuzita la copii – cauze si factori de risc

Sinuzita la copii presupune inflamatia sinusurilor paranazale si, ca urmare a faptului ca pasajele sinusurilor se afla in proximitatea cailor nazale, adesea se mai foloseste si denumirea, de multi considerata mai relevanta, de rinosinuzita. Sinusurile au rolul de filtre, iar continutul lor se scurge in meatul intranazal prin intermediul unor canale comunicante numite ostii. Sinuzita apare cand sinusurile nu pot elimina in mod eficient particulele considerate antigene, ceea ce duce, in timp, la o stare inflamatorie. Cea mai frecventa cauza a obstructiei temporare a canalelor care asigura legatura intre nas si sinusuri o reprezinta edemul asociat infectiilor tractului respirator superior.

Adultii au patru cavitati sinusale complet dezvoltate si pereche. La copii, insa, doar sinusurile etmoidale si maxilare sunt prezente la nastere. Sinusul etmoidian se separa de orbita doar printr-un strat subtire de os (lamina papirecia). Infectiile orbitale apar de obicei din sinusul etmoidian, acestea fiind mai frecvente la copiii mai mici. Sinusurile frontale nu par sa se dezvolte pana la varsta de 5-6 ani si ating dezvoltare completa doar dupa pubertate. Complicatiile intracraniene apar de obicei din sinuzita la copii care intereseaza sinusurile frontale, fiind mai frecventa, deci, in randul acestei categorii de varsta. Principalele cauze care duc la sinuzita la copii sunt:

  • infectiile virale (cea mai frecventa cauza de sinuzita la copii in forma acuta): rinovirusul si adenovirusul, virusul gripal si virusul paragripal;
  • infectiile bacteriene: Streptococcus pneumoniae (38% dintre cazurile de sinuzita la copii) sau Haemophilus influenzae (36%), Moraxella catarrhalis (16%);
  • infectiile fungice (mai ales pe fondul unei stari imunodepresive): specii de Mucor, Rhizopus, Aspergillus, Rhizomucor;
  • sinuzita la copii pe fondul existentei unei alergii: manifestare cronica, prin expunere la mai multe tipuri de alergeni (praf, mucegai, polen si altele).

De cele mai multe ori, sinuzita la copii este in asociere cu infectia tractului respirator superior, asadar cu simptome sistemice, insa are tendinta de a aparea chiar si dupa ce simptomele tipice, de baza, s-au ameliorat.

 

Naturalis Bronhosuport 7 plante + miere are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Sinuzita la copii – primele simptome

Sinuzita la copii este un diagnostic clinic, pus pe seama principalelor simptome. Se considera ca ar exista trei simptome fundamentale, care sunt cele mai sensibile si specifice pentru diagnosticul clar de sinuzita la copii.

  • Drenajul nazal purulent (rinoree)

De cele mai multe ori, secretiile nazale sunt initial apoase, insa tind sa devina purulente. Acest simptom poate fi insotit de obstructie nazala, insa s-a observat ca sinuzita la copii frecvent are drept simptom rinoreea, nu obstructia nazala. Mai poate fi prezenta si picatura postnazala.

  • Congestia faciala si senzatia de plenitudine faciala

De obicei, sinuzita la copii se prezinta cu plangeri generice de „dureri de cap”. Totusi, cefaleea izolata nu este un simptom pentru sinuzita la copii, cu exceptia cazului in care este vorba despre sinuzita sfenoidala, care se poate prezenta ca o cefalee occipitala si care de obicei este cronica. Cu toate acestea, senzatia de presiune faciala este un simptom-cheie in caz de sinuzita la copii.

  • Pierderea sau diminuarea partiala a mirosului (anosmia sau hiposmia)

Sinuzita la copii se mai prezinta si cu alterari ale simtului olfactiv, in sensul diminuarii si chiar al pierderii acestuia. Implicit, si simtul gustului va fi afectat. Este important de retinut, insa, faptul ca sinuzita la copii se va prezenta relativ diferit atat in functie de agentul etiologic (viral sau de natura bacteriana), cat si in functie de statutul imunitar.

  • Alte simptome in caz de sinuzita la copii

Urmatoarele simptome nu sunt specifice cazurilor de sinuzita la copii, dar pot sa completeze tabloul simptomatologic (simptome minore):

  • otalgie sau senzatia de plenitudine auriculara;
  • halitoza;
  • dureri dentare;
  • tuse;
  • oboseala si letargie;
  • iritabilitate;
  • febra (pentru sinuzita la copii subacuta sau cronica).

Sinuzita la copii de etiologie bacteriana poate fi diferentiata de cea de etiologie virala in functie de:

  • duratei simptomelor: de obicei mai mult de 10 zile;
  • episoadele febrile: febra mare (peste 39°C) cu scurgeri nazale purulente si dureri faciale ce dureaza 3-4 zile de la debutul infectiei respiratorii;
  • simptomele principale si cele minore, care se agraveaza in primele 10 zile.

Conform datelor epidemiologice, aproximativ 80% dintre cazurile de sinuzita la copii de natura bacteriana sunt precedate de o infectie virala a cailor respiratorii superioare. Desi infectia virala se rezolva in aproximativ 3-5 zile, infectia bacteriana dureaza uneori chiar mai mult de 10 zile. Sinuzita cronica are o etiologie mult mai extinsa, se manifesta pe o perioada lunga, dar nu este insotita de episoade febrile. Frecvent, se asociaza unei afectiuni subiacente: deviatie de sept, fibroza chistica, boala de reflux gastroesofagian, polipoza nazala, alergii sau traumatisme cranio-faciale.

Diagnosticul de sinuzita la copii

Diagnosticul rinosinuzitei se pune pe seama simptomelor, iar testele suplimentare se dovedesc a fi necesare doar in cazurile cronice, cand se suspecteaza disfunctie ciliara, imunodepresia sau coexistenta unei patologii subiacente (deviatie de sept, fibroza chistica, reflux gastroesofagian). Uneori, cultura din aspirat nazal endoscopic este necesara pentru cazurile refractare sau in caz de alergie la antibiotice, pentru a se identifica agentul etiologic si a se elabora tratamentul specific. Imagistica nu este necesara decat atunci cand exista preocupari privitoare la complicatii ce pot aparea sau pentru un diagnostic alternativ (anomalii osoase, anatomice sau ale tesuturilor).

Sinuzita la copii – solutii de tratament

Tratamentul tebuie individualizat in functie de agentul etiologic al bolii, dupa cum urmeaza:

Sinuzita de natura bacteriana:

  • amoxiciclina/acid clavulanic timp de 10-14 zile la copii (se poate suspecta lipsa eficientei tratamentului daca simptomele nu se amelioreaza dupa 3-5 zile sau chiar se agraveaza dupa 2-3 zile de la initierea tratamentului);
  • in caz de alergie la penicilina, se recomanda cefalosporine de generatia a III-a, in combinatie cu clindamicina sau doxiciclina (sau fluorochinolone, insa cu precautie la copii);
  • irigarea nasului folosindu-se o solutie salina, pentru ameliorarea simptomelor;
  • steroizii intranazali pot reduce inflamatia mucoasei, ajutand la ameliorarea obstructiei.

Sinuzita alergica:

  • nu necesita antibiotice si implica administrarea antihistaminicelor.

Sinuzita fungica:

  • ridica un risc mult mai mare, necesitand evaluare urgenta de catre medicul specialist, care va preleva o biopsie, cu elaborarea unui protocol combinat, medical si chirurgical (debridare), in cazul in care diagnosticul este confirmat prin examen histologic.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470383/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547701/

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/sinusitis

https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/sinusitis/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sinusitis-in-children

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=sinusitis-in-children-90-P02063

https://www.enthealth.org/conditions/pediatric-sinusitis/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe…