Halitoza: cauze, simptome si remedii

Halitoza: cauze, simptome si remedii Halitoza: cauze, simptome si remedii

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

respiratie-halitoza

Halitoza sau respiratia urat mirositoare afecteaza aproximativ 25% dintre oameni. Aceasta problema neplacuta poate avea o multime de cauze posibile, insa de cele mai multe ori se reduce la igiena orala precara. Respiratia urat mirositoare poate fi o problema temporara sau o afectiune cronica.

Persoanele care au des respiratie urat mirositoare pot fi jenate si, in unele cazuri, se pot confrunta chiar cu anxietate. Nu este de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de gume si bomboane mentolate, apa de gura si alte produse destinate sa combata halitoza. Insa cele mai multe dintre aceste produse dau rezultate temporare, deoarece nu trateaza cauza problemei.

Printre cauzele respiratiei urat mirositoare se numara anumite alimente, afectiuni de sanatate si obiceiuri. De cele mai multe ori, iti poti imbunatati halitoza printr-o igiena orala adecvata si consistenta. In cazul in care masurile simple de auto-ingrijire nu dau roade, trebuie sa luati legatura cu medicul stomatologic pentru a va asigura ca problema nu este cauzata de o afectiune mai grava.


Halitoza – informatii importante

Halitoza, sau respiratia urat mirositoare, este o problema extrem de frecventa care poate cauza suferinta psihologica semnificativa. Exista o serie de cauze potentiale si tratamente disponibile pentru aceasta problema.

Orice persoana se poate confrunta cu halitoza. De fapt, specialistii estimeaza ca 1 din 4 persoane au halitoza in mod regulat.

De mentionat este ca, dupa cariile dentare si gingivita, halitoza este al treilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii merg la stomatolog.

In multe cazuri, problema poate fi eradicata cu ajutorul remediilor simple si al modificarilor aduse stilului obisnuit de viata. De exemplu, va puteti imbunatati igiena dentara si puteti renunta la fumat, in cazul in care aveti acest viciu. In schimb, daca halitoza persista, se recomanda sa mergeti la medic pentru a descoperi cauzele care stau la baza problemei.

Halitoza – cauze

Printre posibilele cauze ale halitozei se numara:

Fumatul

Tigarile si alte produse din tutun produc propriile tipuri de mirosuri in cavitatea bucala. In plus, fumatul poate cauza gingivita, care, la randul ei, poate provoca halitoza.

Alimentele

Alimentele ramase in cavitatea bucala dupa ce mancam se descompun, iar particulele pot provoca mirosuri. Printre alimentele care provoaca halitoza se numara ceapa si usturoiul. Dupa ce sunt digerate, particulele descompuse sunt transportate prin sange catre plamani unde pot afecta respiratia.

Igiena dentara

Particulele mici de alimente care se pot acumula si care se pot descompune lent, producand miros neplacut, pot fi indepartate cu ajutorul periajului dentar si al atei dentare. Daca periajul nu este regulat, pe dinti se depune placa bacteriana. Aceasta placa poate irita gingiile si poate provoca inflamatii intre dinti si gingii, cauzand parodontita. De asemenea, halitoza poate fi cauzata si de bacteriile acumulate in protezele care nu sunt curatate in mod regulat sau in mod corespunzator.

 

Gura uscata

Saliva curata in mod natural cavitatea bucala. Daca gura este uscata in mod natural sau din cauza unei afectiuni specifice, cum ar fi xerostomia (afectiune cunoscuta sub denumirea de gura uscata), pot aparea mirosurile neplacute.

Dieta crash

Persoanele care tin post si care consuma foarte putini carbohidrati, se pot confrunta cu halitoza. Aceasta apare in urma descompunerii grasimilor care produc substante chimice numite cetone. Aceste cetone au un miros puternic.

Medicamente

Anumite medicamente pot reduce productia de saliva, lucru care cauzeaza mirosuri neplacute. In schimb, alte medicamente pot produce mirosuri neplacute pe masura ce se descompun si elibereaza substante chimice in respiratie. Printre acestea se numara nitratii care trateaza angina, unele substante pentru chimioterapie si unele tranchilizante, cum ar fi fenotiazinele. Persoanele care iau doze mari de suplimente de vitamine se pot confrunta, de asemenea, cu halitoza.

Afectiuni ale gurii, nasului si gatului

Uneori, pe amigdalele din spatele gatului se pot forma pietre mici, acoperite de bacterii, lucru care poate produce un miros neplacut. In plus, halitoza poate fi cauzata si de infectiile sau inflamatiile aparute la nivelul nasului, gatului sau sinusurilor.

Corpuri straine

Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de anumite corpuri straine ramase in cavitatea nazala, in special la copii.

Boli

Halitoza poate fi provocata si de unele tipuri de cancer, de insuficienta hepatica si de alte afectiuni metabolice, din cauza amestecurilor specifice de produse chimice pe care le produc. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate provoca respiratie urat mirositoare din cauza refluxului constant de acizi gastrici.

Cauze mai rare ale respiratiei urat mirositoare

Dupa cum am mentionat mai devreme, cea mai frecventa cauza a respiratiei neplacute este igiena orala precara. Cu toate acestea, exista si alte situatii care pot produce halitoza. Cauzele mai rare ale respiratiei urat mirositoare sunt:

Cetoacidoza

Daca o persoana cu diabet are un nivel foarte scazut de insulina, organismul acesteia nu mai poate folosi zaharul din sange si incepe sa utilizeze in schimb depozitele de grasimi. In urma descompunerii grasimilor, se produc si se acumuleaza cetonele. Acestea pot fi toxice daca se afla in cantitati mari si produc un miros specific si neplacut. Cetoacidoza este o afectiune grava si care poate pune viata in pericol.

Ocluzie intestinala

In unele cazuri, respiratia poate avea un miros neplacut de materii fecale daca persoana afectata s-a confruntat cu varsaturi pentru o perioada lunga de timp, mai ales daca sufera si de obstructie intestinala.

Bronsiectazie

Aceasta este o afectiune caracterizata prin dilatarea semnificativa si permanenta a bronsiilor mai mari, cauzata de infectia si inflamatia cronica. Aceasta dilatare permite o acumulare de mucus, lucru care cauzeaza respiratie urat mirositoare.

Pneumonie de aspiratie

Aceasta afectiune reprezinta o inflamatie sau o infectie a plamanilor sau a cailor respiratorii, fiind cauzata de inhalarea varsaturilor, salivei, alimentelor sau lichidelor.

Halitoza – simptome specifice

Mirosul specific al respiratiei poate fi influentat de cauza problemei. In cele mai multe cazuri, rudele sau prietenii apropiati sunt cei care afla ca o persoana sufera de halitoza, deoarece aceasta nu-si poate da seama de unul singur.

In cazul in care nu se intampla acest lucru, persoana isi poate verifica mirosul printr-o modalitate simpla: aplica saliva pe incheietura mainii, o lasa sa se usuce si apoi o miroase. Daca mirosul este unul neplacut, poate fi un semn elocvent de halitoza.

halitoza-respiratie

Unele persoane banuiesc ca au o respiratie neplacuta, cu toate ca mirosul urat este extrem de redus sau chiar inexistent. Aceasta afectiune poarta denumirea de halitofobie si poate duce la un comportament obsesiv de curatare a cavitatii bucale.

Cand se recomanda sa mergeti la medic

Daca suferiti de halitoza, este suficient de obicei sa va schimbati obiceiurile de ingrijire a gurii. De exemplu, va puteti schimba stilul de viata, spalandu-va pe dinti si limba dupa ce ati mancat, folosind ata dentara si band multa apa.

In cazul in care halitoza persista si dupa efectuarea unor astfel de modificari, se recomanda sa mergeti la medicul stomatolog. Daca medicul dentist crede ca halitoza este cauzata de o afectiune mai grava, va poate pune in legatura cu un alt medic pentru a afla cauza mirosului neplacut.

Remedii pentru halitoza

Halitoza poate fi tratata, in primul rand, cu ajutorul igienei orale. Mai precis, trebuie evitate cariile si gingivita. Este recomandat sa mergeti la dentist pentru control si curatare de doua ori pe an. In plus, specialistul poate recomanda o pasta de dinti sau o apa de gura cu efect antibacterian.

Alternativ, in caz de gingivita, poate fi nevoie de o curatare profesionala pentru a elimina bacteriile acumulate intre gingii si dinti.

Remedii naturale

Halitoza poate fi combatuta si cu ajutorul altor modificari ale stilului de viata si remedii la domiciliu, cum ar fi:

Spalatul pe dinti

Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi, de preferat dupa fiecare masa.

Folositi ata dentara

Ata dentara combate acumularea de resturi alimentare si placa bacteriana. Periajul curata doar aproximativ 60% din suprafata dintelui.

Curatati-va proteza dentara

Protezele dentare trebuie curatate zilnic conform recomandarilor. In acest fel, impiedicati acumularea bacteriilor si transferarea lor in gura. De asemenea, este recomandat sa va schimbati periuta de dinti la fiecare 2-3 luni, din motive similare.

Periati-va inclusiv limba

Bacteriile, alimentele si celulele moarte se acumuleaza in mod normal pe limba. Acest lucru este valabil in special la fumatori sau la persoanele cu gura extrem de uscata.

Evitati uscarea gurii

Pentru a face acest lucru, beti multa apa, evitati alcoolul si fumatul. Puteti stimula productia de saliva cu ajutorul gumelor de mestecat. Daca uscaciunea gurii este o problema cronica, medicul poate prescrie medicamente care stimuleaza fluxul de saliva.

Alimentatie

Evitati ceapa, usturoiul si alimentele picante. De asemenea, produsele zaharoase pot produce halitoza. In plus, reduceti consumul de alcool si cafea. Consumati la micul dejun alimente dure pentru a va curata limba.

Catena recomanda: Foramen Spray Bucal pentru improspatarea respiratiei

Foramen Spray Bucal 15ml este un produs destinat improspatarii respiratiei. Acest spray de gura care improspateaza respiratia contine: alcool 19.2%, xilitol 10%, triclosan 0,20%.

Mod de folosire: pulverizati in gura apasand 1 data sau de 2 ori pe pompita.

Apa de gura Foramen

Apa de gura Foramen, in diverse sortimente, ajuta la indepartarea placii bacteriene si la improspatarea respitatiei, contribuind si la o mai buna igiena orala.

Apa de gura Foramen:

- contibuie la indepartarea placii bacteriene

- lupta impotriva aparitiei cariilor

- asigura o respiratie proaspata, de durata

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636

https://www.healthline.com/health/bad-breath

Farmacistul Catena va recomanda: