Cum sa recunoasteti un sistem imunitar slabit si cum sa-l intariti?

Cum sa recunoasteti un sistem imunitar slabit si cum sa-l intariti? Cum sa recunoasteti un sistem imunitar slabit si cum sa-l intariti?

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

Raspunsul imunitar reprezinta capacitatea organismului de a se proteja impotriva agentilor care prezinta potential daunator (non-self) si implica mecanisme speciale de aparare impotriva mai multor tipuri de microorganisme, precum si raspunsuri specializate si foarte specifice impotriva anumitor agenti patogeni. Termenul de imunitate defineste, de fapt, doua mecanisme prin care organismul se apara impotriva agentilor patogeni: imunitate innascuta, care implica un raspuns nespecific, si imunitate dobandita, adaptativa, care se dobandeste in urma trecerii prin boala si contactului cu un anumit agent patogen (producerea de anticorpi specifici).

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Raspunsul imunitar innascut reprezinta prima linie de aparare impotriva unui agent patogen ce are potentialul de a dauna organismului si, in mod obisnuit, presupune mecanisme similare de neutralizare a patogenului, indiferent de natura acestuia. Aceste mecanisme includ actiunea pe care o manifesta bariera cutanata, saliva, lacrimile, diverse citokine, proteinele complementului si lizozimul, flora bacteriana, precum si numeroase elemente figurate ale sangelui: monocitele si macrofagele, neutrofilele, bazofilele, eozinofilele, sistemul reticuloendotelial, celule ucigase naturale (natural killer), celulele epiteliale, hematiile si trombocitele.


Pe scurt, despre sistemul imunitar (ce este si cum functioneaza)

Sistemul imunitar joaca un rol vital in apararea organismului de agenti patogeni (fungi, bacterii sau virusuri, paraziti) si de modificarile celulare anormale (cum ar fi celulele tumorale). Acesta este alcatuit din mai multe organe, celule si substante implicate in imunitate. Fara imunitate nu am putea lupta impotriva agentilor care patrund in organism, cauzand boli. Principalele sarcini ale sistemului imunitar sunt cele de a:

  • lupta impotriva microorganismelor care cauzeaza boli si de a le elimina din organism;
  • recunoaste si neutraliza substante daunatoare din mediul inconjurator;
  • lupta impotriva modificarilor din organism, cum ar fi producerea celulelor tumorale.

Mecanismele implicate in imunitate sunt activate dupa ce agentii patogeni patrund in organism. Acesti agenti patogeni poarta denumirea de antigeni, iar organismul nu ii percepe ca fiind self, adica proprii. In schimb, ii considera ca fiind structuri non-self, cu potential patogen, dupa care ii marcheaza cu ajutorul unor proteine numite anticorpi. Dupa ce au fost marcati, antigenii sunt mult mai susceptibili spre a fi atacati si neutralizati de celulele implicate in imunitate, si astfel se declanseaza o serie complexa de procese in urma carora agentul patogen este eliminat. Odata ce organismul intra in contact cu un patogen, produce anticorpi specifici pentru acesta.

Si celulele proprii ale organismului prezinta proteine de recunoastere pe suprafata lor. Insa, ca urmare a coordonarii precise a sistemului imunitar, aceste celule nu declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar. Acest lucru nu este valabil si in cazul bolilor autoimune: celulele ce sunt implicate in imunitate ataca, in mod eronat, structurile proprii organismului. Raspunsul de aceasta natura poarta numele de raspuns autoimun si poate fi declansat de o serie complexa de factori. In cele mai multe cazuri, persoanele cu boli autoimune urmeaza o terapie care vizeaza supresia starii de imunitate, astfel incat raspunsul imunitar al organismului sa fie redus.

Exista doua tipuri de imunitate care stau la baza raspunsului imun, strans legate si care lucreaza impreuna pentru a declansa reactia organismului:

  • imunitate innascuta: linie generala de aparare impotriva antigenelor;
  • imunitate dobandita: presupune producerea de anticorpi folositi pentru a neutraliza si ataca in mod specific antigene cu care organismul a mai intrat in contact, raspunsul fiind rapid.

Cum recunoasteti un sistem imunitar slabit (simptome imunitate scazuta)

Deoarece sistemul imunitar este implicat in lupta impotriva agentilor patogeni care cauzeaza si duc la aparitia a diferite boli si patologii, persoanele cu imunitate scazuta prezinta o functionare deficitara a acestui sistem. Linia de aparare a organismului nu este suficient de puternica pentru a face fata expunerii constante la agentii patogeni din mediu. O persoana cu imunitate scazuta, compromisa, se va imbolnavi mult mai des decat o persoana cu imunitate normala. Fie ca este vorba de raceli foarte dese, infectii parazitare, fungice, bacteriene, astfel de afectiuni sunt mult mai frecvente in randul persoanelor cu imunitate scazuta.

Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar.

Principalele simptome care pot trada o stare de imunitate scazuta pot fi, dar nu se limiteaza la, urmatoarele:

  • raceli frecvente;
  • infectii bacteriene si parazitare frecvente;
  • infectii fungice frecvente;
  • infectii cutanate frecvente;
  • aparitia frecventa a herpesului;
  • diagnosticarea infectiilor cu bacterii oportuniste;
  • reactii alergice frecvente.

De asemenea, semnele unei stari scazute de imunitate pot fi certificate prin efectuarea testelor de laborator care indica un numar scazut de elemente figurate ale sangelui, implicate majoritar in mecanismele de imunitate. O persoana se poate confrunta cu imunitate scazuta si din cauza diferitelor tratamente medicamentoase, cum sunt cele de imunosupresie, care se prescriu atunci cand exista o patologie autoimuna sau pentru prevenirea rejectiei dupa transplantul de organe, grefe. Cu toate acestea, starea de imunitate poate fi imbunatatita semnificativ printr-o serie de bune practici, sustinandu-se activitatea eficienta de aparare a organismului.

Sfaturi si recomandari pentru intarirea imunitatii

Sistemul imunitar poate fi imbunatatit prin diferite metode ale caror eficienta este dovedita prin studii stiintifice, de specialitate. Deoarece in imunitate sunt implicate si numeroase minerale si vitamine, pe langa celulele propriii sistemului imunitar si mecanismele asociate, sistemul poate fi intarit prin mai multe practici, cum ar fi:

Vaccinarea – primul pas spre o imunitate puternica

Vaccinarea reprezinta un tip de imunitate dobandita. In mod obisnuit, vaccinurile contin forme inofensive, atenuate sau moarte ale virusurilor. Odata patruns in organism, se produc anticorpi specifici, astfel incat, data viitoare cand organismul va intra din nou in contact cu virusul, insa de data aceasta viu si cu potential patogen crescut, va actiona mult mai rapid pentru a-l distruge si neutraliza. Sistemul imunitar „are memorie” si, astfel, va actiona rapid impotriva virusului.

O alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale

Pentru o imunitate puternica, se recomanda consumul regulat de fructe si legume. Bogate intr-o gama variata de minerale si vitamine, consumul de fructe si legume contribuie la o imunitate mult mai puternica. Vitamina C, in special, joaca un rol important in imunitate, asa ca asigurati-va ca aveti un aport zilnic adecvat al acestei vitamine: fie din surse alimentare (indeosebi citrice si legume crucifere), fie prin administrarea de suplimente cu vitamina C.

Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Practicarea zilnica de exercitii fizice

Sportul joaca, de asemenea, un rol important in consolidarea unei stari imunitare puternice. De asemenea, va mentine oasele sanatoase si imbunatateste functiile respiratorie si cardiovasculara. Activitatea fizica poate promova eliminarea bacteriilor din plamani si caile respiratorii, scazand riscul de a dezvolta infectii respiratorii. De asemenea, promoveaza dinamica celulelor albe care sunt implicate in imunitate, iar scurta crestere a temperaturii corpului, in timpul sportului, poate impiedica dezvoltarea bacteriilor si ajuta organismul sa lupte mai bine impotriva infectiilor.

Evitati consumul de tutun si alcoolul

Prin compusii continuti, consumul de tutun si alcool poate duce la o functionare deficitara, mult mai slaba, a sistemului imunitar. Fumul de tigara irita mucoasa respiratorie, care va deveni mult mai usor penetrabila de catre bacterii. De asemenea, duce la scaderea mobilitatii cililor, facand mult mai grea eliminarea bacteriilor si altor agenti patogeni prin stranut si expectoratie. Functia ciliara este perturbata si de consumul de alcool, care poate slabi functia de bariera a epiteliilor din caile respiratorii inferioare, alterand si functia macrofagelor alveolare si neutrofilelor.

Mentinerea unei greutati in limite normale

Excesul de greutate poate afecta modul in care functioneaza sistemul imun, ducand la o scadere a activitatii acestuia. Obezitatea pare a fi corelata cu o incidenta mai crescuta a afectiunilor de natura bacteriana si virala. De asemenea, poate reduce eficacitatea vaccinurilor pentru o gama variata de boli, cum ar fi gripa, hepatita B si tetanosul. Printr-o dieta alimentara echilibrata, cu practicarea de activitate fizica sustinuta, va puteti mentine greutatea in limite normale.

Somnul – esential pentru o imunitate puternica

Somnul influenteaza semnificativ sistemul imunitar. Persoanele care sufera de insomnii si care nu isi asigura necesarul zilnic de somn prezinta o activitate redusa a celulelor natural killer si, de asemenea, prezinta o biosinteza mult mai mare a citokinelor inflamatorii. Lipsa somnului ar putea duce si la o eficienta mult mai scazuta a vaccinarii. Studiile in domeniu sugereaza ca un somn calitativ, odihnitor, este asociat cu o imunitate mult mai puternica.

Gasiti modalitati eficiente de gestionare a stresului

Medicina moderna sustine legatura profunda dintre componenta psihica si fizica a organismului si, astfel, se considera ca stresul este unul dintre principalii inamici din zilele noastre. Deosebit de multe afectiuni au ca principala cauza stresul emotional. Se considera ca stresul poate duce si la o imunitate scazuta, compromitand capacitatea organismului de a lupta impotriva agentilor patogeni. Cautati modalitati eficiente de a face fata stresului si de a-i reduce impactul: mergeti la terapie, practicati sport, mindfulness, exercitii de respiratie, aromaterapie si oferiti-va prilejul de a lua constant o pauza de la agitatia si haosul zilnice.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539801/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320721

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.cdc.gov/niosh/work-hour-training-for-nurses/longhours/mod2/05.html

https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm

 

Farmacistul Catena va recomanda: