De cate ore de somn au nevoie copiii, in functie de varsta?

De cate ore de somn au nevoie copiii, in functie de varsta? De cate ore de somn au nevoie copiii, in functie de varsta?

Ultima actualizare: 10 august 2023

ore-de-somn-pentru-copii

Somnul este foarte important pentru sanatatea si starea de bine a copiilor. O rutina potrivita de somn incepe inca de la nastere si se adapteaza in functie de etapele de dezvoltare prin care trece copilul. Atunci cand nu se odihnesc suficient, copiii incep sa aiba diverse manifestari si pot aparea dezechilibre in organism. Pe de alta parte, fiecare copil este diferit. In timp ce unii au nevoie de mai multe ore de somn, altii se pot dezvolta la fel de bine chiar daca dorm mai putin. Asadar, daca va intrebati de cate ore de somn are nevoie copilul in functie de varsta, gasiti raspunsul in randurile de mai jos.


De ce este somnul important pentru copii?

Somnul este o parte esentiala in dezvoltarea si cresterea unui copil. Somnul in timpul copilariei sustine functiile cele mai importante ale creierului cum ar fi memoria si capacitatea de concentrare. Prin urmare, copiii care dorm cu regularitate mai putine ore fata de cele recomandare sunt mai predispusi sa experimenteze dificultati in invatare si efectuarea sarcinilor zilnice.

Cu toate acestea, nevoile de somn ale tuturor sunt diferite. De aceea, unii copii au nevoie de mai putin somn in comparatie cu altii pentru o crestere si dezvoltare armonioase. Prin urmare, daca aveti ingrijorari in privinta orelor de somn pe care copilul le are, este recomandat sa le discutati cu pediatrul.

De cate ore de somn are nevoie un copil in functie de varsta?

Numarul de ore de somn de care are nevoie un copil variaza in functie de varsta pe care acesta o are. Desi fiecare copil este diferit, recomandarile specialistilor sunt urmatoarele:

 • Bebelusii cu varsta intre 0 si 3 luni - 14-17 ore de somn
 • Bebelusii cu varsta intre 4 si 12 luni - 12-16 ore de somn
 • Copiii cu varsta intre 1 si 2 ani - 11 - 14 ore
 • Prescolarii cu varsta intre 3 si 5 ani - 10 - 13 ore
 • Scolarii cu varsta intre 6 si 13 ani - 9 -  12 ore
 • Adolescentii cu varsta intre 14 si 17 ani - 8 - 10 ore

Care sunt semnele ce indica faptul ca un copil nu doarme suficient?

Atunci cand un copil nu doarme suficient, incepe sa aiba anumite manifestari. Principalele semne care vor arata ca un copil nu doarme suficient sunt urmatoarele:

 • adoarme frecvent in timpul zilei
 • hiperactivitate (in special in cazul copiilor mici)
 • are probleme in a se concentra asupra unui subiect
 • scaderea performantei la scoala
 • probleme comportamentale.

ore-de-somn-copii

Cum puteti ajuta un copil sa doarma suficiente ore?

Indiferent de varsta pe care o are, un copil are nevoie de o rutina in privinta somnului. Aceasta se poate adapta in functie de varsta acestuia. Urmatoarele strategii va pot ajuta sa creati o rutina de somn eficienta care sa il/o ajute sa doarma mai mult:

 • Stabiliti o rutina de somn consistenta - setati o ora concreta de somn si de trezire pentru copil. Asigurati-va ca aceasta rutina va permite copilului sa doarma suficiente ore, conform varstei sale. In cazul in care copilul incepe sa se simta obosit la ore foarte tarzii, o optiune ar fi sa ajustati pentru mai devreme ora de somn de dupa-amiaza.
 • Creati o rutina pentru somnul de dupa-amiaza - o rutina consistenta de somn poate ajuta copilul sa asocieze anumite activitati cu tranzitia spre ora de somn. Puteti incerca activitati de relaxare cum ar fi rutina de baie sau cititul unei carti. De asemenea, asigurati-va ca veti evita sa folositi dispozitive electronice inainte de ora de somn
 • Folositi recompensarea pozitiva - prin lauda sau recompensarea copilului pentru respectarea rutinei de somn le ofera acestora un imbold sa continue aceste obiceiuri sanatoase si in viitor
 • Creati cat mai multe activitati pe timpul zilei - activitatile din timpul zilei si expunerea la lumina naturala pe timpul zilei vor ajuta copilul sa aiba un somn bun. O strategie eficienta ar fi sa evitati somnul de dupa-amiaza tarziu
 • Imbunatatiti mediul de somn - asigurati-va ca suprafata pe care doarme copilul sau salteaua sunt potrivite pentru varsta lor. Incercati, pe cat posibil, sa ii pastrati mediul in care doarme cat mai confortabil si departe de sunete sau lumina care i-ar putea intrerupe somnul.

Somnul este una dintre cele mai de baza nevoi si experiente umane. In ceea ce ii priveste pe copii, acestia au nevoie de un somn de calitate. Atunci cand dorm suficiente ore conform varstei pe care o au, veti incepe sa vedeti imbunatatiri in privinta atentiei, comportamentului, invatatului, memoriei, dar si starii mentale si fizice. Ajutandu-va copilul sa doarma suficient de mult veti contribui la dezvoltarea sa armonioasa, dar si la performantele intelectuale.

Surse:

https://health.clevelandclinic.org/recommended-amount-of-sleep-for-children/

https://sleepdoctor.com/children/how-much-sleep-do-kids-need/

https://thesleepcharity.org.uk/how-much-sleep-does-my-child-need/

https://www.webmd.com/parenting/sleep-children

https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/how-much-sleep-do-kids-need

https://kidshealth.org/en/parents/sleep.html

https://caringforkids.cps.ca/handouts/pregnancy-and-babies/healthy_sleep_for_your_baby_and_child