De ce sa spunem DA produselor cosmetice naturale?

De ce sa spunem DA produselor cosmetice naturale? De ce sa spunem DA produselor cosmetice naturale?

Ultima actualizare: 26 mai 2021

cosmetice-naturale

Inca din Antichitate erau folosite extracte din plante sau uleiuri naturale in scopuri cosmetice. Femeile din Egipt apelau la uleiuri parfumate pentru a-si proteja pielea de aerul uscat. In Roma Antica se foloseau masti pentru ten din lanolina, o secretie obtinuta din lana de oaie. Iar in epoca edwardiana era preferata hartia impregnata cu pudra colorata pentru a matifia tenul si a crea iluzia unui aspect mai tanar.

Fiecare femeie isi doreste un ten ingrijit, frumos si care sa reziste la factorii externi ce dauneaza frumusetii. Daca sunteti atenta la produsele cosmetice pe care le folositi, cu siguranta va doriti sa aplicati pe piele doar cosmetice naturale, cu ingrediene sanatoase. Pentru ca pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului uman, ci si unul dintre cele mai sensibile. Ea absoarbe o mare parte din substantele cu care intra in contact.

Cosmetice naturale sunt acele produse cosmetice care, din punct de vedere teoretic, contin ingrediente extrase din plante, minerale sau alge marine fara niciun adaos chimic. Denumirea de cosmetice naturale poate fi apreciata ca o clasificare situata intre cosmeticele traditionale si cele organice.


Cosmetice naturale vs cosmetice conventionale si parabenii

In compozitia unui produs cosmetic conventional se gasesc ingrediente precum conservanti si aditivi sintetici, coloranti artificiali, parafina, diversi derivati din plastic, uleiuri minerale petrochimice, silicon, parfumuri sintetice, propilen glicol, lauril sulfat, metale grele, parabeni etc.

Rolul parabenilor este acela de a mari durata de viata a produsului, actionand intocmai ca un conservant artificial. Atunci cand vorbim despre cosmetice naturale, si ele au la randul lor conservanti, insa acestia sunt extrasi din plante.

Cosmeticele bio sau organice se obtin fara adaosuri chimice, dar spre deosebire de cosmeticele naturale, plantele din care se extrag ingredientele pentru acestea sunt monitorizate si crescute intr-un mediu fara pesticide sau radiatii.

Iar cand este vorba despre cosmetice naturale, acestea au in componenta lor ingrediente provenite din natura (precum plante sau minerale). Ingrediente precum aloe, musetel, in, unt de shea, ceara de albine sau uleiuri esentiale, sunt exemple care au o multime de beneficii pentru par si piele - chiar si atunci cand nu sunt organice din punct de vedere tehnic.

Inul este o planta cu multiple beneficii pentru piele, fiind recunoscuta pentru continutul ridicat de acizi grasi. Acestia hranesc pielea in profunzime si ii confera rezistenta si elasticitate. Semintele de in calmeaza iritatia si roseata, au efect antiinflamator si mentin sanatatea si integritatea pielii. Prin continutul ridicat de antioxidanti, lupta impotriva imbatranirii tesuturilor, contracarand efectele radicalilor liberi.

Farmacistii Catena recomanda cosmetice naturale, iar dintre acestea, Sapunul natural vegetal Nesti Dante cu extract de in, o planta bogata in acizi grasi omega-3 si omega-6 care mentin echilibrul lipidic de la nivelul pielii si elasticitatea. Apa de trandafiri si extractul de nufar contribuie la calmarea iritatiilor si ajuta pielea sa-si mentina aspectul tonic.

 

De ce sa alegi cosmetice natural [Top beneficii]

Nu mai introducem ingrediente chimice prin piele

Chimicalele si colorantii artificiali din produsele de ingrijire pot cauza roseata, iritatii si chiar eruptii cutanate. In plus, foarte multi oameni sunt alergici la aceste substante in compozitia lor. Produsele de machiaj naturale, cosmetice naturale, la fel ca si lotiunile si cremele de fata si de corp au grija de pielea dvs.

Parfumul lor provine din folosirea de uleiuri esentiale si vegetale

Parfumurile se folosesc in produsele de infrumusetare clasice pentru a acoperi mirosul componentilor toxici. Asta inseamna de doua ori mai multe chimicale pe care le introducem in piele prin aplicarea diverselor creme. Din contra, in cazul produselor naturale, se simte doar parfumul subtil al plantelor din care au fost facute.

Folosirea parabenilor in compozitia lor este interzisa

Rolul parabenilor este acela de a mari durata de viata a produsului, actionand intocmai ca un conservant artificial. Un produs care contine parabeni poate fi eficient pentru ten, insa este posibil sa provoace anumite efecte adverse, provocand chiar dezechilibre hormonale, prin stimularea secretiei de estrogen. Daca alegem cosmetice natural, si ele au la randul lor conservanti, insa acestia sunt extrasi din plante, asa cum sunt cei din fructul de grapefruit, care nu au niciun efect negativ asupra organismului.

Mediul este protejat

Produsele realizate din ingrediente sintetice au un impact negativ asupra mediului inconjurator. Producerea lor afecteaza calitatea aerului dar si a apei, insa atunci cand ele sunt create pe baza unor compusi organici, acest risc se diminueaza, ajungand sa fie aproape inexistent.

Ingredientele naturale sunt mult mai eficiente pentru diverse probleme ale pielii

Pielea are nevoie sa fie hranita pentru a avea un aspect sanatos. Uleiul de cocos, de exemplu, este un excelent produs hidratant. De asemenea, produsele de machiaj organice, in special fondurile de ten lichide au in componenta lor acest ulei sau extracte din alte plante cum ar fi ceaiul verde, strugurii sau caisa, care confera tenului un aspect mai fin si mai luminos.

Protectie impotriva imbatranirii premature

Produsele de make-up pe baza de ingrediente naturale ofera si protectie impotriva razelor de soare, care sunt responsabile de imbatranirea prematura a tenului. Zincul, Oxidiul de Titaniu, dar si oxidul de fier sunt doar cateva dintre ingredientele care fac parte din componenta produselor de ingrijire bio. Multe cosmetice din plante ofera protectie antioxidanta si vitamina C, care pastreaza deopotriva tinerea tenului.

Majoritatea produselor de machiaj bio contin unt de cocos pentru a oferi pielii umectare, grasimi esentiale pentru sanatate si o piele radioasa. Ele contin si ingrediente precum: extracte de piersici, struguri, ceai alb, acestea oferind protectie impotriva imbatranirii si stimuland secretia de colagen.

Ce contin cosmeticele naturale

Cosmetice naturale – acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de piele, inclusiv pielea sensibila, datorita ingredientelor naturale:

Emolienti naturali – glicerina vegetala, unt si uleiuri vegetale (de exemplu untul de shea sau uleiul de avocado)

Extracte din plante, fructe, legume – bogate in nutrienti naturali (antioxidanti, vitamine, Omega 3 si Omega 6, aminoacizi), produsele cosmetice care contin astfel de extracte au diferite functii, de la hidratarea tenului la creme antiaging

Surfactanti naturali – acestia sunt extrasi din nuca de cocos sau trestie de zahar si constituie o alternativa la surfactantii artificiali folositi in sampoane si sapunuri pentru a produce multa spuma (produsele cosmetice care contin surfactanti naturali produc mai putina spuma dar curata mai bine)

Coloranti naturali: pudra de alkanet (in culori care variaza de la rosu rubin la gri albastrui) folosita pentru rujuri, balsamuri si sapun natural, carbune vegetal (ofera culoare machiajului si sapunului), pudra de clorofila (folosita pentru a colora lotiunile tonice, cremele, deodorantele, gelurile de dus si sampoanele), pudra de Urucum (bogata in antioxidanti, este un ingredient folosit mai ales in cremele pentru plaja), pudra de Roiba (un ingredient intalnit in vopsele bio pentru par, oferind nuante de rosu), pudra de urzica (folosita in special ca ingredient in masti pentru par, sampoane, si balsamuri de par), sofran, turmeric, sfecla rosie.

Alte ingrediente populare folosite de producatorii de produse cosmetice naturale sunt uleiul de jojoba, apa de lavanda, mierea, lamaile de Sicilia, uleiul de migdale dulci, ceara naturala, musetelul.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -30%
    Sapun vegetal Dolce Vivere-PORTOFINO x 250g

    Nesti Dante sapun vegetal cu aroma de in X 250 g

    Nesti Dante sapun natural vegetal cu extract de in este un tribut adus frumusetii si stilului de viata italian. Armonia clasica a apei de trandafir si a nufarului intalneste notele extravagante de in…