
Organismul are nevoie de o anumita cantitate de lichide pentru a functiona corect. Corpul pierde in mod normal lichide pe tot parcursul zilei si, de aceea, este vital sa beti lichide pentru a indeplini acest aport si pentru a va feri de deshidratare. Deshidratarea apare in momentul in care nu beti suficiente lichide.
Oamenii se pot alege cu deshidratare usoara daca petrec mai mult timp in soare, insa acest lucru nu reprezinta o problema serioasa. Cu toate acestea, o deshidratare severa poate pune viata in pericol daca nu este tratata.
In schimb, cei cu anumite afectiuni gastrointestinale trebuie sa ia masuri pentru a preveni o eventuala deshidratare.
Ce afectiuni gastrointestinale pot cauza deshidratare?
Daca o problema digestiva cauzeaza simptome precum diaree sau varsaturi (sau ambele), atunci sunteti expusi riscului de deshidratare. Printre afectiunile gastrointestinale care provoaca diaree se numara bolile inflamatorii intestinale si sindromul de intestin iritabil insotit de diaree.
De asemenea, conditiile care provoaca varsaturi pot cauza deshidratare. Bolile inflamatorii intestinale, in special boala Crohn, pot cauza varsaturi, iar gastropareza poate duce la greata si varsaturi. Daca aveti diaree si/sau varsaturi si nu puteti inlocui lichidele pierdute, va puteti alege cu deshidratare.
Rolul esential al apei in organism
Apa nu doar potoleste setea, ci ajuta organismul sa functioneze corect si sa ramana sanatos. Aproape toate sistemele majore ale corpului au nevoie de apa pentru a supravietui. Ati fi surprinsi sa aflati cate poate face apa pentru organism.
Iata doar cateva modalitati importante prin care apa ajuta corpul sa functioneze corect:
-
regleaza temperatura corporala
-
hidrateaza tesuturile ochilor, nasului si gurii
-
protejeaza organele si tesuturile
-
transporta nutrientii si oxigenul catre celule
-
lubrifiaza articulatiile
-
elimina reziduurile corporale, ajutand astfel rinichii si ficatul sa-si desfasoare activitatile
-
ajuta la dizolvarea mineralelor si a nutrientilor
In fiecare zi, organismul pierde apa prin respiratie, transpiratie, urina si materii fecale, de aceea este important sa beti apa pe tot parcursul zilei.
Ce cantitate de apa se recomanda zilnic?
In general, un barbat adult ar trebui sa bea aproximativ 3 litri de apa pe zi, in timp ce o femeie adulta are nevoie de aproximativ 2,2 litri. Aceste cantitati variaza, insa, in functie de dimensiunile si varsta unei persoane. Aportul de lichide poate proveni din alimente si bauturi.

Pentru a evita deshidratarea, specialistii recomanda:
-
sa consumati in mod regulat lichide pe parcursul zilei
-
sa beti mai multa apa decat in mod normal atunci cand vremea este calda sau cand transpirati mai mult
-
sa consumati fructe si legume cu un continut ridicat de apa
Importanta electrolitilor
Electrolitii sunt vitali pentru desfasurarea optima a proceselor care au loc in organism, cum ar fi conducerea impulsurilor nervoase, contractia muschilor, hidratarea si reglarea nivelului pH-ului. Electrolitii trebuie obtinuti din alimente pentru a va mentine corpul sanatos.
„Electrolit” este termenul generic pentru particulele care poarta o sarcina electrica pozitiva sau negativa. In nutritie, termenul se refera la mineralele esentiale din sange, transpiratie si urina.
Cand aceste minerale se dizolva intr-un fluid, ele formeaza electroliti - ioni pozitivi sau negativi in procesele metabolice.
Electrolitii care se gasesc in organism sunt:
-
sodiul
-
potasiul
-
clorura
-
calciul
-
magneziul
-
fosfatul
-
bicarbonatul
Ce este deshidratarea?
Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde mai multe lichide decat primeste, neavand suficienta apa pentru a-si indeplini functiile normale. Deshidratarea poate afecta orice persoana, insa aceasta problema este deosebit de periculoasa pentru copiii mici si adultii mai in varsta.
Care sunt factorii de risc pentru deshidratare?
Unele persoane prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu deshidratare decat altele. Acestea sunt:
-
persoanele care lucreaza in aer liber si sunt expuse la un nivel excesiv de caldura (de exemplu, sudorii, peisagistii, muncitorii in constructii si mecanicii)
-
adultii in varsta
-
persoanele cu afectiuni cronice
-
sugarii si copiii mici
-
persoanele care locuiesc la altitudini mari
-
sportivii (in special alergatorii, ciclistii si jucatorii de fotbal)

Ce cauze are deshidratarea?
Cele mai frecvente cauze ale deshidratarii la copiii mici sunt diareea severa si varsaturile. In schimb, adultii in varsta au mai putina apa in organism si, in plus, pot suferi de anumite afectiuni, cum ar fi toxiinfectiile alimentare, care sunt specifice sezonului estival, sau pot lua medicamente care cresc riscul de deshidratare. In aceasta categorie intra chiar si bolile minore, cum ar fi infectiile pulmonare sau urinare.
Deshidratarea poate aparea, de asemenea, la orice persoana, indiferent de grupa de varsta, daca nu consuma suficienta apa atunci cand este foarte cald – si mai ales daca face exercitii fizice intense.
Infectii gastrointestinale acute
Printre principalele cauze ale deshidratarii se numara infectiile gastrointestinale acute, cum ar fi:
Gastroenterite virale
Gastroenterita virala este o infectie intestinala care provoaca diaree apoasa, crampe stomacale, greata sau varsaturi si, uneori, febra. Gastroenterita virala se dezvolta in urma contactului cu o persoana infectata sau prin consumul de alimente sau apa contaminate.
Gastroenterita poate fi provocata de multe virusuri, cum ar fi norovirusul si rotavirusul.
Principala complicatie a gastroenteritei virale este deshidratarea - o pierdere severa de apa, saruri si minerale esentiale.
Gastroenterite bacteriene
Printre cele mai frecvente tipuri de bacterii care pot cauza gastroenterita bacteriana si, implicit, deshidratare se numara:

Gastroenterite parazitare
Gastroenterita parazitara este cauzata de o infectie a tractului gastrointestinal cauzata de paraziti. Cei mai comuni doi paraziti care cauzeaza gastroenterita parazitara sunt Cryptosporidium si Giardia. Ambii paraziti sunt rezistenti datorita invelisului exterior puternic, care le permite sa supravietuiasca anumitor conditii pentru o perioada lunga de timp.
Boli inflamatorii intestinale
Inflamatia si perturbarea mucoasei colonului cauzate de bolile inflamatorii intestinale (BII) afecteaza capacitatea intestinului si a colonului de a absorbi apa, ceea ce duce la deshidratare. Dezechilibrul electrolitic este, de asemenea, frecvent in randul pacientilor cu BII, deficientele de sodiu, calciu, potasiu si magneziu fiind cele mai intalnite.
In cazuri mai severe, unii pacienti cu BII sunt supusi unei interventii chirurgicale de indepartare a unei parti din intestin, lucru care necesita crearea unei stome, care poate impiedica si mai mult absorbtia apei si a electrolitilor.
Diareea persistenta, unul dintre cele mai frecvente manifestari in timpul unei acutizari a bolilor inflamatorii intestinale, precum si varsaturile, pot provoca, de asemenea, deshidratare grava. Principalele boli inflamatorii intestinale care pot provoca deshidratare sunt:
Boala Crohn
Boala Crohn provoaca deshidratare in mai multe moduri. Probabil cel mai recunoscut mecanism il reprezinta pierderile gastrointestinale cauzate de diaree. Persoanele cu boala Crohn au un risc ridicat de deshidratare si fara sa aiba diaree. Uneori, ingerarea alimentelor sau a apei poate provoca sau agrava semnele si simptomele abdominale si, din aceasta cauza, oamenii pot evita sa manance sau sa bea, iar acest lucru poate duce la deshidratare.

In cele din urma, persoanele cu boala Crohn carora li s-a indepartat o portiune a tractului gastrointestinal (GI) prezinta, de asemenea, un risc crescut de deshidratare.
Colita ulcerativa
Colita ulcerativa (CU) este o tulburare autoimuna care provoaca inflamatia mucoasei intestinului gros sau a colonului. Simptomele frecvente ale CU sunt durerile abdominale, scaunele cu sange si diareea.
Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde mai multa apa sau lichide decat absoarbe. Persoanele care sufera de colita ulcerativa prezinta un risc crescut de deshidratare.
Sindromul de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil reprezinta un grup de semne si simptome care afecteaza sistemul digestiv. Este o boala gastrointestinala frecventa, dar inconfortabila, sau o tulburare care afecteaza intestinele.
Sindromul de intestin iritabil poate produce varsaturi sau diaree, ambele putand provoca deshidratare din cauza pierderii de lichide.
Sindroame de malabsorbtie
Sindroamele de malabsorbtie reprezinta o serie de tulburari in care intestinul subtire nu poate absorbi o cantitate suficienta de anumiti nutrienti si fluide.
Boala celiaca
Boala celiaca este o afectiune cauzata de o reactie imuna la gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in alimentele care contin grau, orz sau secara. Aceasta reactie compromite intestinul subtire, ceea ce afecteaza capacitatea de a absorbi nutrienti precum electrolitii si apa. Deshidratarea provocata de boala celiaca apare mai repede decat ati putea crede.
Insuficienta pancreatica
Insuficienta pancreatica este o afectiune care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta enzima specifica pe care organismul o foloseste pentru a digera alimentele in intestinul subtire. Aceasta boala poate provoca deshidratare.
Varsaturile persistente
Din cauza varsaturilor persistente, organismul poate pierde mai multe lichide decat poate absorbi, ducand la un nivel periculos de deshidratare.
Ce simptome apar in caz de deshidratare?
Simptome in caz de deshidratare usoara sau moderata
Daca va confruntati cu deshidratare usoara sau moderata, puteti avea urmatoarele semne si simptome:
-
senzatie de sete
-
gura uscata
-
urina de culoare mai inchisa
-
dureri de cap
-
urinare mai putin frecventa
-
crampe musculare
Simptome in caz de deshidratare severa
Daca sunteti extrem de deshidratat, este posibil sa aveti manifestarile de mai sus, plus urmatoarele semne si simptome:
-
stare de iritabilitate
-
piele uscata
-
batai cardiace rapide
-
stare de confuzie
-
ameteala
-
pierderea cunostintei
-
urina foarte inchisa la culoare
-
respiratie rapida

Particularitatile deshidratarii la copii
Semnele deshidratarii pot fi diferite in functie de severitatea problemei. Pe langa sete, deshidratarea usoara sau moderata la copii poate provoca:
-
gura si buze uscate
-
lacrimi putine sau deloc atunci cand copilul plange
-
frecventa urinara redusa
-
ochi infundati in orbite
-
in cazul sugarilor, un punct moale infundat in crestetul capului (fontanela)
-
nervozitate
Daca deshidratarea este severa, parintii pot observa urmatoarele manifestari la copiii lor:
-
oboseala sau letargie
-
respiratie rapida
-
ameteli sau incapacitatea de a se ridica in picioare
-
lipsa urinarii timp de peste 12 ore
-
lesin
Particularitatile deshidratarii la varstnici
Printre semnele si simptomele frecvente ale deshidratarii la persoanele in varsta se numara:
-
gura uscata
-
oboseala sau extenuare
-
ochi infundati
-
reducerea frecventei urinare
-
urina de culoare mai inchisa decat in mod normal
-
crampe musculare
-
senzatie de ameteala sau lesin
Cum se stabileste diagnosticul de deshidratare?
De obicei, un medic poate diagnostica deshidratarea pe baza semnelor si simptomelor persoanei in cauza.
O analiza de sange poate ajuta la verificarea functiei renale, a nivelurilor de sodiu, potasiu si alti electroliti. O analiza de urina poate fi, de asemenea, utila. In cazul unei persoane care se confrunta cu deshidratare, urina are o culoare mai inchisa, este mai concentrata si contine un anumit nivel de compusi numiti cetone.
Pentru a diagnostica deshidratarea la sugari, dupa cum mentionam, medicii verifica de obicei daca exista un punct moale infundat in crestetul capului.
Cum se poate trata deshidratarea? Solutii pentru rehidratarea organismului
Deshidratarea trebuie tratata prin completarea nivelului de lichide din organism. Pentru a face acest lucru trebuie sa beti cantitati importante de lichide, cum ar fi apa, apa cu gheata sau celebrele bauturi pentru sportivi. Unii pacienti care se confrunta cu simptome de deshidratare mai accentuata ar putea avea nevoie de lichide administrate intravenos pentru a se rehidrata. In plus, persoanele deshidratate ar trebui sa evite bauturile care contin cofeina, ceai negru sau verde si sucurile bogate in zahar.
De asemenea, afectiunile care provoaca deshidratare ar trebui tratate cu medicamente adecvate, recomandate de medic. Printre acestea, se pot numara antidiareicele, antiemeticele (medicamente care stopeaza varsaturile) si medicamentele care reduc febra.

Ce complicatii pot aparea in urma deshidratarii?
Daca deshidratarea devine severa, poate duce la complicatii grave, cum ar fi:
-
Volum sanguin scazut: Reducerea cantitatii de sange produce o scadere a tensiunii arteriale si a nivelului de oxigen care ajunge la tesuturi. Acest lucru poate pune viata in pericol.
-
Convulsii: Convulsiile pot aparea din cauza dezechilibrului electrolitic. Electrolitii sunt substante chimice care regleaza hidratarea in organism si sunt esentiale pentru functionarea nervilor si a muschilor.
-
Probleme renale si urinare: Deshidratarea poate provoca pietre la rinichi, infectii urinare si insuficienta renala.
-
Manifestari cauzate de caldura: Acestea pot varia de la crampe usoare pana la epuizare termica sau insolatie.
Sfaturi pentru a preveni deshidratarea organismului
Cel mai important este sa evitati deshidratarea. Daca va confruntati cu diaree sau varsaturi (sau cu ambele), ar trebui sa incepeti sa beti lichide de indata ce puteti face acest lucru. De asemenea, este recomandat sa beti suficiente lichide in fiecare zi, astfel incat sa fiti pregatiti pentru orice neplacere cauzata de deshidratare.
Daca deshidratarea este provocata de o problema gastrointestinala, recomandarea este sa discutati cu un medic pentru a trata afectiunea si pentru a preveni episoadele viitoare.
Simptomele de deshidratare usoara sau moderata pot fi ameliorate, in cele mai multe cazuri, acasa. Cu toate acestea, este esential sa urmati recomandarile medicului pentru a preveni agravarea deshidratarii.
De asemenea, pentru o cat mai buna reechilibrare hidroelectrolitica, puteti urma aceste sfaturi:
Beti apa
Beti apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea sau epuizarea excesiva. Monitorizati culoarea urinei pentru a afla cat de hidratati sunteti. Cu cat culoarea este mai transparenta, cu atat este mai bine.

Reechilibrare hidroelectrolitica cu ajutorul alimentelor hidratante
Aproximativ 80% din apa provine din lichide, in timp ce 20% din alimente. Pentru a evita deshidratarea, consumati legume si fructe care hidrateaza in mod natural. Alimentele cu un continut mare de apa sunt telina, castravetii, capsunele si pepenele verde.
Evitati alcoolul si cofeina cand petreceti timp in aer liber
Cu toate ca poate fi extrem de tentant sa va delectati cu un cocktail rece atunci cand stati la plaja, acesta nu va fi la fel de racoritor pentru tractul digestiv. Asta pentru ca alcoolul provoca o si mai mare deshidratare. La fel ca alcoolul, cofeina elimina apa din organism. Evitati pe cat posibil atat cafeaua, cat si alcoolul, in timpul zilelor caniculare.
Apelati la creativitate pentru a va reechilibra hidroelectrolitic
Pentru unii, apa potabila nu este foarte tentanta. Aceste persoane pot adauga aroma apei pe care o beau folosind fructe si plante aromatice, pentru a evita deshidratarea.
Evitati „orele de varf” din timpul zilelor calduroase
Evitati orele la care temperaturile si razele UV ating cote maxime, cum ar fi intre 11:00 si 16:00.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9013-dehydration
https://www.healthline.com/health/dehydration
https://www.medicalnewstoday.com/articles/153363
https://digestivehealth.ws/avoid-dehydration/
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/water-essential-to-your-body
https://gastrogirl.com/dehydration-gi-conditions/