Despre marar, proprietati si beneficii

Despre marar, proprietati si beneficii Despre marar, proprietati si beneficii

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

marar

Mararul, cunoscut stiintific ca Anethum graveolens, nu este doar o planta folosita in bucatarie, ci si in medicina traditionala. Semintele acestei plante sunt recunoscute pentru proprietatile lor antispastice, antiacide si diuretice, contribuind la calmarea durerilor abdominale si favorizand digestia. De asemenea, acestea sunt apreciate pentru efectul lor antioxidan​​t. In stare proaspata, mararul este o sursa bogata de vitamine si minerale, cu un continut scazut de calorii. Printre acestea, vitamina C se remarca pentru rolul sau esential in sustinerea sistemului imunita​r. Descoperiti in acest articol care sunt motivele pentru care aceasta planta are multiple beneficii pentru sanatate.


Informatii importante despre marar

O cupa de marar proaspat, de aproximativ 9 grame, are urmatoarele valori nutritionale:

  • Calorii: 4;
  • Vitamina C: 8% din doza zilnica recomandata;
  • Magneziu: 5% din DZR;
  • Vitamina A: 4% din DZR;
  • Folati: 3% din DZR;
  • Fier: 3% din DZR.

Mararul proaspat are foarte putine calorii, fiind in acelasi timp o sursa foarte buna de vitamine si minerale esentiale. Vitamina A este un nutrient esential pentru mentinerea vederii si sustinerea sistemului imunitar. De asemenea, joaca un rol important pentru sistemul reproducator feminin sau masculin.

In mod similar, vitamina C este vitala pentru sistemul imunitar si ajuta in formarea oaselor, vindecarea ranilor si metabolism. In plus, magneziul, desi este prezent in cantitati mici, este un mineral care ofera suport in buna functionare a creierului, sistemul nervos si metabolismul. In plus, acesta acopera 1-2% din doza zilnica recomandata de calciu, cupru, potasiu si zinc. 

Proprietatile mararului

Dupa cum am evidentiat in paragrafele anterioare, mararul nu este doar un condiment popular, ci si o planta medicinala cu proprietati remarcabile pentru sanatate:

  • Bogat in nutrienti: Este o sursa excelenta de vitamine (A, B, C), calciu, fier si este bogat in uleiuri esentiale.
  • Beneficii cardiovasculare: Flavonoizii din marar ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat al colesterolulu​i.
  • Efecte asupra digestiei: Extractul de marar reduce aciditatea gastrica, prevenind si ajutand la vindecarea ulcerulu​i.
  • Proprietati antimicrobiene: Datorita proprietatilor antimicrobiene este util in prevenirea sau tratarea infectiilo​r.
  • Suport in Ddiverse afectiuni: Este benefic in tratamentul diabetului, prevenirea aterosclerozei si poate fi util in curele de epilepsi​e.
  • Vitamine esentiale: Contine multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A, beta-caroten, vitamina C, care sunt esentiale pentru sanatatea general​​a.

Aceste proprietati fac din marar un aliment valoros si un remediu natural pentru diverse probleme de sanatate, subliniind importanta sa intr-o dieta echilibrata.

Beneficiile consumului de marar

Mararul a fost folosit in medicina traditionala pentru tratarea colicilor la copii si diverse probleme intestinale, dar si pentru a ajuta in timpul alaptarii. In timp ce aceste utilizari din medicina traditionala nu au fost sustinute de studii clinice, alte beneficii au fost descoperite pentru aceasta planta.

Sustine sistemul cardiovascular

Flavonoidele, cum sunt cele care se regasesc in marar, pot ajuta la sustinerea sistemului cardiovascular datorita proprietatilor lor antioxidante si anti-inflamatorii. Mai mult, studiile au aratat ca extractul de marar poate avea efecte benefice in scaderea colesterolului total si trigliceridelor. In plus, consumul acestei plante are impact pozitiv si asupra scaderii cheagurilor de sange, imbunatatind circulatia sangelui.

Reduce nivelul glicemiei

Nivelul ridicat al glicemiei reprezinta o problema ce poate avea consecinte serioase pentru sanatate, crescand riscul dezvoltarii unor probleme precum rezistenta la insulina, sindromul metabolic si dezvoltarea diabetului de tip 2. Concluziile obtinute in urma studiilor arata ca mararul ajuta in cazul diabetului datorita efectului sau de scadere a valorilor de glicemie. Mai mult, uleiul din marar este din ce in ce mai des folosit ca ulei esential adaugat ca supliment in multe dintre medicamentele pentru scaderea nivelului glicemiei.

Intareste imunitatea

Nivelul ridicat de antioxidanti pe care ii contine aceasta planta este asociat cu imbunatatirea functiei imunitare. De asemenea, vitaminele si mineralele din compozitia acesteia ajuta la protectia organismului impotriva radicalilor liberi. De exemplu, vitamina C stimuleaza activitatea celulelor albe pentru a le face mai eficiente in lupta impotriva bolilor.

mararul

Ajuta digestia

Mararul este recunoscut inca din medicina traditionala pentru a fi benefic in reducerea flatulentei si balonarii din tractul digestiv. De asemenea, este recunoscut pentru continutul sau de fibre, ceea ce ajuta si mai mult la digestie. Proprietatile sale antiacide sunt si ele apreciate. Prin urmare, produsele ce contin un extract ridicat de marar sunt benefice pentru tratarea indigestiei, gastritei si reducerea simptomelor asociate afectiunilor inflamatorii.

Adjuvant in insomnie

Doi dintre compusii importanti din marar sunt vitamina B si magneziul. Ambele sunt benefice in tratamentul immpotriva insomniei datorita efectului sedativ pe care il creeaza. Acest beneficiu apare ca urmare a cresterii productiei de melatonina din corp, un hormon recunosct pentru proprietatile sale de a regla ciclurile de somn. Asadar, consumul lui ca ingredient in mancare sau in suplimente alimentare este foarte benefica ca adjuvant in insomnie.

Cum se consuma mararul? Sfaturi si recomandari

Aroma mararului este usor intepatoare, fiind deseori asemanat cu feniculul sau anasonul. Puteti gasi marar uscat in sectiunea de condimente din magazinele specializate in vanzarea de alimente sau il puteti consuma in stare proaspata. Pe langa aroma sa intensa, mararul are si multiple beneficii de sanatate, fiind foarte versatil pentru a fi consumat sub diverse forme:

  • amestecat cu iaurt grecesc, castravete, lamaie si usturoi pentru a pregati tzatziki;
  • amestecat cu ulei de masline si asezonat peste legume gatite la cuptor;
  • condiment in muraturi;
  • amestecat cu unt si lamaie si asezonat peste carne sau peste gatite la cuptor;
  • amestecat cu alte condimente pentru a crea dressing pentru carne sau legume;
  • asezonat peste branza feta si consumat sub forma de snack.

Modalitatile in care mararul sunt diverse, acesta reusind sa dea un gust foarte bun preparatelor indiferent daca este adaugat uscat sau proaspat.

In concluzie, mararul este bogat intr-o mare varietate de compusi care au numeroase beneficii pentru sanatate. Adaugarea lui uscat sau proaspat in mancare sau consumul lui ca ingredient in diverse suplimente alimentare ajuta la intarirea sistemului imunitar, digestie sau imbunatatirea sistemului cardiovascular. In plus, mararul ajuta la scaderea glicemiei sau la reglarea somnului.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/dill#benefits

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-dill

https://www.eatingwell.com/article/7826914/health-benefits-of-dill/#:~:text=In%20traditional%20herbal%20medicine%2C%20dill,lower%20cholesterol%20and%20blood%20sugar.

https://silva-intl.com/blog/what-are-the-health-benefits-of-dill-weed#:~:text=Bone%20health%3A%20Dill%20contains%20numerous,cells%20from%20free%20radical%20damage.