
Alegerile culinare gresite la micul dejun pot duce la cresterea nivelului glicemiei, spune una dintre regulile de baza ale alimentatiei sanatoase. De aceea, este absolut esential sa mancati cat mai sanatos dimineata pentru a evita astfel de greseli.
Celebra expresie care spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei este din ce in ce mai vehiculata in zilele noastre. Micul dejun este esential in special pentru persoanele cu diabet tip 2, acestea fiind constiente de faptul ca nu trebuie sa sara peste aceasta masa a zilei. Persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa-si indeplineasca aportul de glucoza pentru a mentine zaharul la un nivel optim, astfel incat organismul sa functioneze adecvat.
Dupa cele 7-8 ore de somn, timp in care a fost “in post”, corpul are nevoie de hrana. Persoanele cu diabet tip 2 gresesc, de cele mai multe ori, din cauza faptului ca se trezesc tarziu si incearca sa ia micul dejun in graba. Cu toate acestea, indiferent de situatie, persoanele care sufera de diabet tip 2 nu trebuie sa rateze niciodata micul dejun, deoarece exista riscul ca la pranz sa se supraalimenteze, iar, in aceasta situatie, corpul va lua toata grasimea din alimente si o va stoca, aceasta fiind o probema serioasa pentru o persoana cu diabet tip 2.
In cazul diabetului tip 2 exista doua probleme cu o legatura mare intre ele. Pancreasul nu produce suficienta insulina - hormonul care regleaza miscarea zaharului in celule - iar celulele devin rezistente la insulina si absorb mai putin zahar.
Se credea ca diabetul tip 2 se instaleaza doar la adulti, insa s-a descoperit ca atat diabetul tip 1, cat si cel tip 2 pot debuta si in copilarie. Diabetul tip 2 este mai frecvent la adultii mai in varsta, insa in ultimii ani tot mai multi copii cu obezitate au fost depistati cu diabet tip 2.
Diabetul tip 2 nu poate fi vindecat, insa poate fi tinut foarte bine sub control cu ajutorul alimentatiei sanatoase si a exercitiilor fizice. Daca aceste masuri nu dau roade, poate fi nevoie de tratament medicamentos pentru diabet tip 2 sau de insulina. In calcul pot fi luate si suplimentele alimentare, cum ar fi Naturalis Glucosuport, un produs care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
Care este diferenta dintre diabetul zaharat tip 1 si tip 2?
Potrivit doctorului Oana Pop, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si medic rezident endocrinologie, “diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna. Prin boala autoimuna se intelege acea afectiune prin care sistemul imunitar al gazdei va distruge celula beta pancreatica responsabila de secretia de insulina, hormonul necesar introducerii in celule a glucozei. Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 1 vor prezenta o lipsa absoluta de insulina in pancreas si vor necesita terapie cu insulina injectabila toata viata pentru a supravietui.
Pe de alta parte, diabetul zaharat tip 2 este o boala metabolica, adica exista o rezistenta la insulina a celulelor, a tesuturilor, chiar daca pancreasul secreta insulina. Ceea ce inseamna ca glucoza nu va putea fi introdusa in celule si in tesuturi, astfel incat va interveni hiperglicemia.
Din punct de vedere al debutului bolii, in diabetul zaharat tip 1 se vorbeste de un debut la varsta tanara, in special la copii, la adolescenti, dar si la tineri adulti. In schimb, in diabetul zaharat tip 2 vorbim despre o varsta mai avansata, in special peste 40 de ani, dar in ziua de astazi, diabetul zaharat tip 2 poate fi intalnit si la varsta copilariei.
In diabetul zaharat tip 1 se observa la debut, de cele mai multe ori, o greutate normala. In schimb, in diabetul zaharat tip 2 se va observa un exces ponderal, supraponderabilitate sau obezitate.
Din punct de vedere al complicatiilor, in diabetul zaharat tip 1 complicatiile nu insotesc afectiunea chiar de la debut. In schimb, intr-un diabet zaharat tip 2 putem avea deja o complicatie la debut.
Din punct de vedere al terapiei, in diabetul zaharat tip 1 vorbim despre terapia cu insulina injectabila toata viata. In diabetul zaharat tip 2 vorbim de o terapia orala (medicamente) si evident despre modificarea stilului de viata.”
Diabet tip 2 – semne si simptome
De multe ori, simptomele diabetului tip 2 se dezvolta lent. De fapt, unele persoane traiesc cu diabet tip 2 timp de ani de zile fara sa stie acest lucru. Cand incep sa-si faca simtita prezenta, semnele bolii apar sub forma de:
-
urinare frecventa
-
sete excesiva
-
foame excesiva
-
amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare
-
pierderea in greutate
-
vindecare lenta a ranilor
-
oboseala
-
vedere neclara
-
infectii frecvente
-
zone cu piele inchisa la culoare, de obicei pe gat si in zona axilara
Poate avea diabetul tip 2 si cauze genetice?
“Diabetul zaharat tip 2 poate avea o componenta genetica importanta. Mai exact, in predispozitia genetica in reglarea secretiei de insulina si a sensibilitatii celulelor la insulina sunt implicate mai multe gene din organism, iar atunci cand exista mutatii la nivelul acestor gene poate creste riscul de a se dezvolta un diabet zaharat tip 2.
Un alt exemplu ar fi: daca un parinte sufera de un diabet zaharat tip 2, riscul estimat al copilului de a dezvolta boala este undeva intre 30% si 40%. Daca ambii parinti prezinta diabet zaharat tip 2, riscul poate depasi chiar 70%.
Mostenirea este de obicei poligenica. Mai exact, sunt implicate mai multe gene si nu este cauzata de o singura gena.
Factorii de mediu, alimentatia, sedentarismul, stresul, obezitatea determina daca predispozitia genetica se activeaza sau nu. Cu alte cuvinte, putem sa prezentam gene de risc, dar sa nu dezvoltam boala niciodata daca stilul de viata este sanatos. Intr-o fraza: genetica incarca pistolul, dar stilul de viata apasa tragaciul”, transmite dr. Oana Pop - medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si medic rezident endocrinologie.
Alimentatia persoanelor cu diabet tip 2
Alimentatia este o componenta cheie a stilului de viata sanatos pentru un pacient cu diabet tip 2.
Alimente recomandate
Unele legume si fructe contin glucide sanatoase si fibre. Printre acestea se numara:
-
fructele intregi
-
legumele fara amidon
-
leguminoasele, cum ar fi fasolea
-
cerealele integrale precum ovazul sau quinoa
-
cartofii dulci
De asemenea, in categoria alimentelor permise intra si alimentele care contin acizi grasi omega-3 sanatosi pentru inima, cum ar fi:
-
tonul
-
sardinele
-
somonul
-
macroul
-
halibutul
-
codul
-
semintele de in
In plus, puteti obtine grasimi mononesaturate si polinesaturate sanatoase din urmatoarele alimente:
-
uleiuri, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de canola si uleiul de arahide
-
migdale, nuci pecan si nuci
-
avocado

Alimente si bauturi de evitat
Persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa evite in totalitate sau sa consume cat mai putin din urmatoarele alimente si bauturi:
-
alimente bogate in grasimi saturate sau trans
-
carne si organe, cum ar fi carnea de vita sau ficatul
-
carnea procesata
-
crustaceele
-
margarina
-
produsele de panificatie, cum ar fi painea alba, covrigii
-
bauturile zaharoase, precum sucurile de fructe
-
produsele lactate bogate in grasimi
-
pastele sau orezul alb
In plus, specialistii recomanda sa evite alimentele sarate si prajiturile.
Micul dejun in cazul persoanelor cu diabet tip 2 – ce greseli trebuie evitate?
Pentru multi oameni, micul dejun este cea mai neglijata masa a zilei. Insa, pentru persoanele care au diabet de tip 2, micul dejun este o necesitate. Micul dejun este deosebit de important pentru cei care au diabet, deoarece ajuta la gestionarea glicemiei pentru tot restul zilei. Este important ca persoanele care au diabet sa tina cont de faptul ca prima masa a zilei stabileste felul pentru cum se vor simti pe masura ce ziua progreseaza.
Cheia este sa alegeti un mic dejun nutritiv care sa va mentina senzatia de satietate si nivelul glicemiei intr-un interval sanatos, care poate varia in functie de varsta si starea de sanatate, potrivit Asociatiei Americane de Diabet (ADA). Un mic dejun sanatos pentru cei cu diabet ar trebui sa contina o combinatie de carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase in proportiile potrivite, ceea ce ajuta la echilibrarea glicemiei. Un mic dejun simplu, prietenos cu diabetul, pe care il recomanda nutritionistii, este compus din oua si avocado pe paine prajita integrala.
Pe de alta parte, un mic dejun dezechilibrat nu va fi deloc benefic pentru glicemie. De exemplu, cerealele pline de zahar asociate cu un lapte vegetal sau o cafea cu mult zahar are foarte putine proteine sau grasimi, iar glicemia va incepe imediat sa creasca.
In plus, nu trebuie deloc sa sariti peste micul dejun (sau pranz sau cina, de altfel). Evitarea anumitor mese poate crea fluctuatii ale glicemiei si pofte extreme, ceea ce duce apoi la supraalimentare si cresterea glicemiei.
Apropo, aceeasi regula se aplica si pentru cei care au un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, dar care nu au aceasta afectiune. Un studiu publicat in Journal of Nutrition in ianuarie 2019 a constatat ca adultii care au sarit peste micul dejun au avut un risc crescut de diabet zaharat de tip 2. Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 si precursorul sau, prediabetul, sunt varsta peste 45 de ani, kilogramele in plus, antecedentele familiale de diabet zaharat de tip 2 (in special existenta unui frate sau a unui parinte care sufera de aceasta boala) si diabetul gestational (diabetul in timpul sarcinii).
Asadar, e timpul sa va imbunatatiti felul in care arata micul dejun. Nu aveti timp suficient? Exista o multime de retete nutritive, usor de preparat, care au si un gust delicios.
Ce categorii de alimente trebuie evitate categoric de catre pacientii cu diabet zaharat tip 2 la micul dejun?
Potrivit recomandarilor facute de dr. Oana Pop – medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si medic rezident endocrinologie, “micul dejun trebuie sa fie echilibrat glicemic, cu evitarea alimentelor care determina cresteri mari si rapide ale glicemiei. Alimentele de evitat categoric la micul dejun sunt dulciurile rafinate, care prezinta un indice glicemic foarte mare, astfel incat survine rapid hiperglicemia. De exemplu:
-
biscuiti
-
napolitane
-
croissante cu crema
-
prajituri
-
creme tartinabile dulci
-
gem cu zahar adaugat

De asemenea, cerealele rafinate si produsele din faina alba trebuie evitate, deoarece amidonul rafinat continut se transforma rapid in glucoza, astfel incat va surveni un varf glicemic postprandial. De exemplu:
-
paine alba
-
covrigi
-
chifle pufoase
-
patiserie
Cerealele pentru micul dejun cu zahar adaugat reprezinta o combinatie de zahar cu amidon, astfel incat vor avea un impact dublu negativ asupra glicemiei. De exemplu:
-
cornflakes
-
musli cu adaos de zahar
-
granola dulce din comert
Sucurile si bauturile indulcite, care sunt bogate in fructoza si in glucoza lichida, se absorb extrem de rapid in sange, crescand glicemia instant. Aici intra sucurile carbogazoase, bauturile energizante, fresh-urile si smoothie-urile de fructe.
Iaurtul si lactatele indulcite, care contin zaharuri adaugate si lactoza, provoaca o crestere a glicemiei. Acestea sunt:
-
iaurturile din comert
-
laptele cu cacao indulcit
Regula de aur pentru micul dejun in diabetul zaharat tip 2 este: Evita alimentele dulci, rafinate si procesate, combina proteine cu fibre, grasimi sanatoase pentru un raspuns glicemic stabil.”
Cum poate fi prevenit diabetul tip 2?
Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. In cazul persoanelor cu prediabet, schimbarea stilului de viata poate incetini evolutia afectiunii sau poate impiedica transformarea acesteia in diabet.
Pentru a avea un stil de viata sanatos este recomandat sa:
Consumati alimente sanatoase
Consumati alimente cu continut scazut de grasimi si calorii si bogate in fibre. Mai exact, consumati fructe, legume si cereale integrale.
Faceti miscare
Incercati sa faceti 150 sau mai multe minute pe saptamana de miscare moderata sau intensa, cum ar fi mersul rapid, mersul cu bicicleta, alergarea sau inotul.
Renuntati la kilogramele in plus
In cazul persoanelor supraponderale, pierderea unei cantitati din greutatea corporala poate incetini transformarea prediabetului in diabet de tip 2. Daca aveti prediabet este recomandat sa pierdeti intre 7% si 10% din greutatea corporala pentru a reduce riscul de diabet.
Evitati statul pe scaun pentru prea mult timp
Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate creste riscul de diabet de tip 2. Ridicati-va la fiecare 30 de minute si miscati-va cel putin cateva minute.
Persoanele care au prediabet pot lua metformin, un medicament pentru diabet, pentru a reduce riscul de diabet de tip 2. Acest medicament este prescris de cele mai multe ori adultilor in varsta care sunt obezi si care nu isi pot reduce nivelul zaharului din sange prin schimbarea stilului de viata.
Referinte:
https://www.everydayhealth.com/hs/type-2-diabetes-treatment-diet-exercise/diabetes-breakfast-mistakes/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193
https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/diabetes/breakfast-mistakes-diabetics-should-avoid-making-d0818-596431/