Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun

Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun Diabetul tip II – greseli de evitat la micul dejun

Ultima actualizare: 4 august 2021

diabet-mic-dejun

Alegerile culinare gresite la micul dejun pot duce la cresterea nivelului glicemiei, spune una dintre regulile de baza ale alimentatiei sanatoase. De aceea, este absolut esential sa mancati cat mai sanatos dimineata pentru a evita astfel de greseli.

Celebra expresie care spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei este din ce in ce mai vehiculata in zilele noastre. Micul dejun este esential in special pentru persoanele cu diabet tip 2, acestea fiind constiente de faptul ca nu trebuie sa sara peste aceasta masa a zilei. Persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa-si indeplineasca aportul de glucoza pentru a mentine zaharul la un nivel optim, astfel incat organismul sa functioneze adecvat.

Dupa cele 7-8 ore de somn, timp in care a fost “in post”, corpul are nevoie de hrana. Persoanele cu diabet tip 2 gresesc, de cele mai multe ori, din cauza faptului ca se trezesc tarziu si incearca sa ia micul dejun in graba. Cu toate acestea, indiferent de situatie, persoanele care sufera de diabet tip 2 nu trebuie sa rateze niciodata micul dejun, deoarece exista riscul ca la pranz sa se supraalimenteze, iar, in aceasta situatie, corpul va lua toata grasimea din alimente si o va stoca, aceasta fiind o probema serioasa pentru o persoana cu diabet tip 2.

 


Diabetul de tip 2 – informatii generale

Diabetul de tip 2 este o problema de sanatate cauzata de felul in care organismul regleaza si foloseste zaharul (glucoza) drept sursa de energie pentru organism. Aceasta afectiune cronica apare din cauza faptului ca nivelul zaharului din sange este prea mare. Ulterior, persoanele cu prea mult zahar in sange pot suferi tulburari circulatorii, nervoase si probleme de imunitate. Pentru a mentine glicemia la un nivel optim, Catena recomanda Zuccarin, un supliment alimentar care contine picolinat de crom si extract din frunze de dud alb care contribuie la mentinerea concentratiilor normale de glucoza din sange si la metabolismul normal al grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Zuccarin este un produs original din Scandinavia, bazat pe cercetare proprie autentica. Zuccarin contribuie la echilibrul glicemiei.

In cazul diabetului tip 2 exista doua probleme cu o legatura mare intre ele. Pancreasul nu produce suficienta insulina - hormonul care regleaza miscarea zaharului in celule - iar celulele devin rezistente la insulina si absorb mai putin zahar.

Se credea ca diabetul tip 2 se instaleaza doar la adulti, insa s-a descoperit ca atat diabetul tip 1, cat si cel tip 2 pot debuta si in copilarie. Diabetul tip 2 este mai frecvent la adultii mai in varsta, insa in ultimii ani tot mai multi copii cu obezitate au fost depistati cu diabet tip 2.

Diabetul tip 2 nu poate fi vindecat, insa poate fi tinut foarte bine sub control cu ajutorul alimentatiei sanatoase si a exercitiilor fizice. Daca aceste masuri nu dau roade, poate fi nevoie de tratament medicamentos pentru diabet tip 2 sau de insulina. In calcul pot fi luate si suplimentele alimentare, cum ar fi Naturalis Glucosuport, un produs care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud- alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Diabet tip 2 – semne si simptome

De multe ori, simptomele diabetului tip 2 se dezvolta lent. De fapt, unele persoane traiesc cu diabet tip 2 timp de ani de zile fara sa stie acest lucru. Cand incep sa-si faca simtita prezenta, semnele bolii apar sub forma de:

  • urinare frecventa
  • sete excesiva
  • foame excesiva
  • amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare
  • pierderea in greutate
  • vindecare lenta a ranilor
  • oboseala
  • vedere neclara
  • infectii frecvente
  • zone cu piele inchisa la culoare, de obicei pe gat si in zona axilara

Alimentatia persoanelor cu diabet tip 2

Alimentatia este o componenta cheie a stilului de viata sanatos pentru un pacient cu diabet tip 2.

Alimente recomandate

Unele legume si fructe contin glucide sanatoase si fibre. Printre acestea se numara:

  • fructele intregi
  • legumele fara amidon
  • leguminoasele, cum ar fi fasolea
  • cerealele integrale precum ovazul sau quinoa
  • cartofii dulci

De asemenea, in categoria alimentelor permise intra si alimentele care contin acizi grasi omega-3 sanatosi pentru inima, cum ar fi:

  • tonul
  • sardinele
  • somonul
  • macroul
  • halibutul
  • codul
  • semintele de in

In plus, puteti obtine grasimi mononesaturate si polinesaturate sanatoase din urmatoarele alimente:

  • uleiuri, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de canola si uleiul de arahide
  • migdale, nuci pecan si nuci
  • avocado

diabet-alimente-recomandate

Alimente si bauturi de evitat

Persoanele cu diabet tip 2 trebuie sa evite in totalitate sau sa consume cat mai putin din urmatoarele alimente si bauturi:

  • alimente bogate in grasimi saturate sau trans
  • carne si organe, cum ar fi carnea de vita sau ficatul
  • carnea procesata
  • crustaceele
  • margarina
  • produsele de panificatie, cum ar fi painea alba, covrigii
  • bauturile zaharoase, precum sucurile de fructe
  • produsele lactate bogate in grasimi
  • pastele sau orezul alb

In plus, specialistii recomanda sa evite alimentele sarate si prajiturile.

Micul dejun in cazul persoanelor cu diabet tip 2 – ce greseli trebuie evitate?

Nu consumati alimente bogate in zahar

Persoanele care nu au timp sa-si pregateasca un mic dejun sanatos ar putea fi tentate sa manance un produs de patiserie si sa bea o cafea, insa aceasta reprezinta o mare greseala. Expertii sustin ca micul dejun trebuie sa asigure energie pentru corp pentru urmatoarele cateva ore. De la o gogoasa si o cafea cu zahar nu veti obtine prea multa energie, iar rezultatul va fi o scadere brusca a zaharului din sange.

diabet-sfaturi

Consumati cat mai multe fibre

Fibrele consumate la micul dejun reprezinta o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet tip 2, deoarece fibrele ofera satietate. Astfel, veti tine nivelul zaharului din sange sub control si ingerati mai putine calorii. Specialistii recomanda ca persoanele cu diabet tip 2 sa manance 7-10 grame de fibre in fiecare dimineata.

Importanta proteinelor ca parte a unui mic dejun echilibrat

Potrivit specialistilor, micul dejun trebuie sa contina surse sanatoase de carbohidrati, in jur de 15-30 de grame, si proteine ​​slabe in cantitati mici. Proteinele ofera si o senzatie de satietate.

Adaugati fructe si legume

Fructele si legumele sunt surse de carbohidrati cu continut scazut de calorii. In plus, asigura aportul necesar de vitamine, minerale si fibre.

Evitati sucurile naturale si smoothie-urile

Cu toate ca sucurile si fresh-urile sunt gustoase si extrem de facile, specialistii recomanda sa consumati alimentele intregi. Sucul este la moda, insa contine cantitati semnificative de carbohidrati si calorii. In acest fel, nivelul zaharului din sange si, automat, greutatea corporala vor creste din cauza consumului frecvent de sucuri.

Nu consumati carne procesata

Carnatii si sunca nu contin carbohidrati, insa sunt alimente total nesanatoase. Evitati batoanele pentru mic dejun, bauturile care contin cafea, frisca si caramel, cerealele indulcite si produsele de patiserie pentru micul dejun.

 

Referinte:

https://www.everydayhealth.com/hs/type-2-diabetes-treatment-diet-exercise/diabetes-breakfast-mistakes/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193

https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/diabetes/breakfast-mistakes-diabetics-should-avoid-making-d0818-596431/