Vitamina PP

Vitamina PP, denumita si vitamina B3, acid pantotenic sau niacina, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor.

Vitamina PP atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange.

De asemenea, vitamina PP modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei.

Vitamina PP este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii).

Vitamina PP este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in vitamina PP, descrisa sub termenul de pelagra, rezulta fie prin aporturi alimentare insuficiente, fie din interactiuni medicamentoase (unele antituberculoase si antiparkinsoniene).

Insuficienta de acid pantotenic (vitamina PP) provoaca dereglari la nivelul sistemului nervos, al pielii.

Principalele surse alimentare bogate in vitamina PP sunt: drojdiile alimentare si de bere, taratele de cereale, leguminoasele, ficatul, carnea, pestele, morcovul, conopida, tomatele, painea integrala, curmalele, smochinele, arahidele, piersicile, avocado, migdalele, nuci, ciupercile proaspete, ouale.

Luarea de doze mari de acid nicotinic permite reducerea eficace a nivelului sangvin de colesterol.

Sinonime: acid pantotenic, vitamina B3, niacina.

Inapoi la dictionar