Dinti sensibili la rece si la cald – cauze, tratament si preventie

Dinti sensibili la rece si la cald – cauze, tratament si preventie Dinti sensibili la rece si la cald – cauze, tratament si preventie

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Simtiti sesibilitate la nivelul dintilor atunci cand beti o bautura prea rece sau foarte calda? Cel mai probabil, va confruntati cu o problema des intalnita la adulti, si anume dinti sensibili. In timp ce anumite remedii va pot ajuta sa reduceti simptomele asociate cu dinti sensibili, aceasta problema nu trebuie lasata nesupravegheata si fara tratament specializat.

In primul rand, pentru a putea trata aceasta sensibilitate, veti avea nevoie de informatii care sa va ajute sa recunoasteti cauzele si factorii de risc. In acest articol, veti descoperi informatii relevante despre acest subiect, dar si remedii si tratamentul adecvat pentru dinti sensibili. De asemenea, citind acest articol veti descoperi diferite sfaturi pentru preventie care va vor ajuta sa nu mai experimentati aceasta sensibilitate in viitor.

Farmacistii Catena recomanda pasta pentru dinti sensibili de la Foramen, o pasta de dinti cu Nitrat de Potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creeaza un film in jurul dintilor, inlaturand hipersensibilitatea dentara.


Dinti sensibili – factori de risc si cauze

Inainte de a identifica factorii de risc si cauzele ce pot provoca senzatia de dinti sensibili, este important sa intelegeti ca exista doua tipuri de sensibilitate dentara:

  • sensibilitate dentinara – apare cand dentina este expusa. Atunci cand aceasta este expusa, terminatiile sale nervoase sunt afectate si produc sensibilitate dentara sau binecunoscuta senzatie de dinti sensibili;
  • sensibilitate pulpara – atunci cand vasele de sange si fibrele nervoase din pulpa dintelui sunt expuse si provoaca reactii la diferiti stimuli. In acest caz, sensibilitatea apare de obicei la un singur dinte.

Cauzele care pot duce la aparitia sensibilitatii pulpare si implicit la conditia de dinti sensibili sunt urmatoarele:

  • aveti o plomba destul de recenta;
  • bruxism;
  • fisurarea sau fracturarea unui dinte;
  • aparitia unei infectii sau carii dentare.

Senzatia de dinti sensibili poate fi favorizata si de existenta mai multor factori de risc, precum:

  • periaj agresiv sau executat incorect – puteti avea dinti sensibili din cauza faptului ca aplicati o forta foarte mare in timpul periajului sau folositi periute cu peri foarte tari. Astfel, cu fiecare periere, riscati sa eliminati cate un strat din smaltul dintilor, mai ales in zona gingiei.
  • consumati alimente acide – diverse alimente cu o aciditate crescuta, cum ar fi: citricele, rosiile, muraturile, otetul sau vinul pot provoca, in timp, dinti sensibili. Lasata netratata, aceasta conditie poate duce chiar la pierderea dintilor.
  • utilizati apa de gura in mod excesiv – si aceasta solutie are o aciditate ridicata si poate provoca dinti sensibili.
  • albirea dintilor – desi este o procedura cu efecte spectaculoase din punct de vedere estetic, din cauza solutiilor folosite (peroxid de hidrogen si peroxid de carbamida), veti experimenta la un moment dat senzatia de dinti sensibili.
  • ati dezvoltat placa bacteriana cu pH acid, ceea ce a produs gingivita (expunerea unei zone mari a dentinei) si implicit dinti sensibili.
  • carii netratate – daca nu sunt tratate corespunzator sau la timp, acestea expun radacina dintilor. Din aceasta cauza, atunci cand consumati alimente care sunt dulci, calde sau reci, veti experimenta senzatia de dinti sensibili.

Apa de gura este ingredientul cheie al unui ritual complet de ingrijire a dintilor. Asadar, farmacistii Catena recomanda Foramen Herbal Aloe apa de gura fara alcool, fiind alegerea inspirata pentru o respiratie proaspata si confort sporit la nivelul gingiilor. Apa de gura Foramen contine fluor, papaina si extracte de aloe vera, musetel si eucalipt, care confera protectie naturala impotriva cariilor.

Dinti sensibili – remedii si tratament

Cand senzatia de dinti sensibili persista pentru mai multe zile consecutiv, iar reactia apare atat la alimente calde, cat si la cele reci, trebuie sa discutati cu un medic stomatolog. Pentru a recomanda tratamentul adecvat, medicul stomatolog va face o examinare completa a danturii si va identifica eventualele carii sau probleme ale terminatiilor nervoase. De asemenea, medicul va analiza si istoricul dentar si va colecta informatii despre igiena pe care o aveti sau daca scrasniti dintii si ii inclestati pe timpul noptii.

Tratamentul potrivit pentru senzatia de dinti sensibili va fi recomandat de catre medicul stomatolog si variaza in functie de gravitatea situatiei:

  • pasta de dinti care ajuta la desensibilizarea dintilor – dupa cateva luni de la folosire, ar trebui sa simtiti o ameliorare a simptomelor;
  • gel cu fluor – acest tip de geluri se aplica doar in cabinetul stomatologic. Medicul va aplica acest gel cu o pensula sau lingura si il va lasa sa actioneze timp de cateva minute. Cu un tratament constant cu gel pe baza de fluor, veti diminua simptomele de dinti sensibili, intrucat acesta ajuta la intarirea smaltului si la reducerea simptomelor.
  • sigilare canalicule dentinare sau bonding – puteti diminua durerile ce apar atunci cand aveti dinti sensibili, prin aplicarea unei compozitii de rasina fluida ce are rolul de sigilare. Aceasta procedura este realizata doar in cabinetul stomatologic.
  • grefa gingivala – aceasta procedura chirurgicala este efectuata de medicul stomatologic pentru a va ajuta sa reduceti durerile cauzate de dinti sensibili si sa protejati radacinile expuse ale gingiilor;
  • devitalizarea dintelui sau scoaterea dintelui – aceasta procedura pentru tratarea conditiei de dinti sensibili este aleasa de medicul stomatolog atunci cand niciunul dintre tratamentele clasice nu functioneaza. Prin obturarea canalelor radiculare, veti diminua considerabil durerile asociate cu dinti sensibili.

Pe langa tratamentele pe care le puteti efectua in cabinetul stomatologic, exista si cateva remedii la indemana care va pot ajuta sa reduceti simptomele de dinti sensibili. Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru dinti sensibili este gargara cu sare. Puteti pregati o solutie dintr-o jumatate de lingurita de sare dizolvata intr-un pahar cu apa calduta, cu care va veti clati gura de doua ori pe zi. Cu ajutorul acestei solutii, veti reduce inflamatia si calma durerea de la nivelul maselelor si a dintilor.

Uleiurile esentiale pot ajuta in reducerea senzatiei de dinti sensibili. Aveti nevoie de un amestec din sase picaturi de ulei de arbore de ceai si o lingurita de ulei de cocos, pentru a reduce inflamatia. De asemenea, uleiul de arbore de ceai are si efect antimicrobian. Tratamentul consta in aplicarea unei comprese pe dintele afectat, reducand astfel foarte mult senzatia de dinti sensibili.

Dinti sensibili – sfaturi pentru preventie

Atunci cand sunteti predispusi la sensibilitate dentara, preventia joaca un rol deosebit de important. In primul rand, este important sa va analizati obiceiurile alimentare si sa eliminati acele alimente care favorizeaza aparitia unei sensibilitati la nivelul dintilor. Astfel, puteti reduce consumul urmatoarelor alimente:

  • inghetata;
  • sucuri acidulate;
  • cafea foarte fierbinte;
  • ceai foarte fierbinte;
  • dulciuri (bomboane, caramele);
  • fructe cu aciditate crescuta (in special citrice);
  • rosii;
  • bauturi sau alimente consumate prea reci sau fierbinti;
  • vin rosu.

Daca totusi consumati aceste alimente, puteti reduce riscul de aparitie a sensibilitatii dentare daca va spalati pe dinti la 20 de minute dupa ce le-ati consumat. In cazul in care decideti sa va spalati mai devreme, riscati sa va distrugeti smaltul dentar si sa provocati sensibilitatea dintilor.

Farmacistii Catena recomanda pasta de dinti cu Aloe vera si extracte de plante de la Foramen. Este o pasta de dinti naturala cu continut ridicat de fluor, pentru o protectie completa a cavitatii bucale.

De asemenea, in cazul in care principala cauza pentru aceasta conditie este bruxismul, remediul il reprezinta purtarea unei gutiere pe parcursul noptii. Astfel, veti proteja smaltul si veti reduce riscul de a provoca daune serioase ale dintilor.

Toate aceste metode de preventie trebuie combinate cu o igiena impecabila a cavitatii bucale. Inlocuirea pastei de dinti cu una speciala pentru dinti sensibili, dar si urmarirea recomandarilor medicului stomatolog in privinta igienei vor contribui la protejarea terminatiilor nervoase.

In concluzie, senzatia de dinti sensibili este o conditie ce poate aparea din diverse motive. Chiar daca disconfortul poate disparea, este important sa vizitati medicul stomatolog pentru a identifica principalele cauze care au dus la aparitia ei. De asemenea, urmarirea unui tratament adecvat si a unei igiene si diete potrivite vor ajuta la reducerea simptomelor asociate acestei conditii.

 

Surse:

https://www.mouthhealthy.org/en/all-topics-a-z/sensitive-teeth

https://www.healthline.com/health/tooth-sensitive-to-hot-and-cold#treatment

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Herbal Aloe apa gura 500ml-009

    Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

    Foramen Herbal, Apa de gura cu extract de plante si Aloe.    Improspateaza respiratia. Nu contine alcool. Albeste dintii.   Mod de folosire Foramen Herbal Aloe apa gura   Puneti…

  • 3 la pret de 2
    Foramen pasta pentru dinti sensibili, 75ml

    Foramen pasta pentru dinti sensibili X 75ml

    Pasta pentru dinti sensibili Foramen este o pasta de dinti cu Nitrat de Potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creeaza un film in jurul dintilor, inlaturand hipersensibilitatea dentara.…