Dizenterie – tipuri, cauze, simptome si tratament

Dizenterie – tipuri, cauze, simptome si tratament Dizenterie – tipuri, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 19 ianuarie 2023

dizenterie

Persoanele care sufera de dizenterie se confrunta cu o infectie intestinala care conduce catre diaree severa insotita de sangerare. Specialistii avertizeaza ca aceasta boala infectioasa afecteaza in fiecare an pana la 160 de milioane de oameni. Dintre acestia, aproximativ un milion isi pierd viata. Conform datelor statistice, mai mult de 60% dintre decesele provocate de dizenterie la nivel global au loc in randul copiilor care nu au implinit inca varsta de cinci ani si care locuiesc in tari aflate in curs de dezvoltare.

Aceasta infectie a tractului intestinal apare la nivelul colonului si poate sa provoace persoanei afectate crampe abdominale, ce se pot manifesta cu o intensitate redusa dar si severa. In cazul in care pacientul cu dizenterie nu se hidrateaza suficient, boala ii poate fi fatala. Este important ca persoanele care se imbolnavesc de dizenterie sa raporteze aceasta problema si autoritatilor locale.


Dizenterie – informatii generale

In situatia pacientilor care sufera de dizenterie si la care simptomele de diaree sau starile de greata nu sunt severe, nu este necesar sa se prezinte de urgenta la medic pentru consultatie. In aceste cazuri, cel mai adesea afectiunea se vindeca si dispare de la sine dupa doar cateva zile. La foarte multe dintre persoanele care se imbolnavesc de dizenterie nu este nevoie sa se intervina cu tratament medicamentos, insa este esential ca fluidele care se pierd din cauza diareei sa fie inlocuite printr-o hidratare corespunzatoare.

Pentru a va ajuta sa calmati durerile abdominale, pentru oprirea si tartarea diareei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Smecta GO. Acest produs favorizeaza eliminarea din organism a toxinelor si a germenilor, protejand tractul intestinal si ajutand la repararea leziunilor intestinale. In situatia copiilor, tratamentul pentru diaree acuta trebuie sa fie dublat de rehidratare orala pentru a nu se ajunge la deshidratare. Recomandarea este valabila si in cazul persoanelor adulte atunci cand se trateaza impotriva diareei cronice sau a durerilor abdominale. Daca problemele nu dispar dupa trei zile de administrare, trebuie sa luati legatura cu medicul pentru un consult de specialitate.

Tipuri de dizenterie

Dizenteria este de doua feluri: bacilara si amibiana. Dizenteria bacilara este provocata de o bacterie, care se numeste „shigella”, iar dizenteria amibiana (sau amibiaza) este provocata de „entamoeba histolitica” – un parazit unicelular care traieste mai ales in regiuni tropicale. In general, cele doua tipuri de dizenterie sunt o consecinta a nerespectarii normelor de igiena. De asemenea, exista si foarte multe situatii in care infectarea se produce din cauza consumului de alimente. Specialistii considera ca dizenteria amibica este mai problematica decat dizenteria bacilara, existand si cazuri in care poate sa fie fatala daca nu se intervine la timp cu tratamentul necesar.

Pentru protejarea peretelui intestinal si pentru a neutraliza toxinele si germenii care genereaza diaree, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Tasectan. Aceste capsule sunt utile pentru ca actioneaza exclusiv la nivel intestinal, fara a fi absorbite in organism. Datorita lor, compozitia fiziologica a florei intestinale este restabilita fara a afecta motilitatea intestinala normala. De asemenea, acest produs ajuta la eliminarea patogenilor care provoaca diareea si favorizeaza buna functionare a peretelui intestinal. Efectul poate sa fie observat in primele 12 ore de dupa administrare, reducand semnificativ simptomele asociate cu diareea. Tasectan este tolerat fara probleme de organism, neavand gust sau miros.

Dizenterie – cauze, factori de risc

Transmiterea bacteriei Shigella, cauza care provoaca dizenteria, este favorizata de nerespectarea normelor de igiena. De asemenea, consumul de alimente care sunt contaminate poate sa reprezinte inca un factor de risc in declansarea dizenteriei. Apa contaminata poate fi o alta cauza a infectarii, riscul fiind foarte mare atunci cand retelele nu sunt curatate corespunzator. Persoanele infectate pot sa transmita bacteria de la o saptamana pana la o luna prin obiectele contaminate folosite, de aceea boala se raspandeste foarte usor in interiorul familiei, in scoli, gradinite, baze militare sau alte colectivitati.

Pentru a va ajuta sa restabiliti echilibrul electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Rehidrafort. Acest supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare are in compozitie sodiu, dextroza si citrat trisodic, fiind ideal pentru compensarea rapida a pierderilor de minerale si de lichide. Atunci cand organismul pierde cantitati mari de apa din cauza diareei, a varsaturilor sau a transpiratiei. Sodiul este absorbit eficient datorita dextrozei, ceea ce inseamna ca si apa este absorbita cu succes in intestinul subtire. Cantitatea de produs folosita de-a lungul unei zile depinde atat de gradul de severitate al pierderilor de minerale si de lichide, cat si de varsta persoanei afectate.

Simptomele dizenteriei

La cei mai multi pacienti cu dizenterie, simptomele sunt usoare si dispar dupa doar cateva zile. Cazurile severe de dizenterie bacilara preovoaca simptome precum durelie abdominale puternice, diaree cu sange sau mucus, febra, stare de greata si varsaturi. Simptomele sunt aproximativ aceleasi si la pacientii cu dizenterie amibiana, diferenta fiind ca in diaree poate sa apara si puroi.

Se poate ca, la unii pacienti, diareea sa nu fie insotita de dureri. Specialistii au observat si ca, la persoanele care au avut dizenterie bacilara, poate sa apara intoleranta la lactoza care sa se manifeste chiar si pe parcursul a mai multi ani.

Tratament dizenterie

Asa cum am mentionat anterior, dizenteria poate sa dispara dupa doar cateva zile, fara sa fie nevoie de vreun tratament. Esential este ca pacientul sa aiba grija sa se hidrateze suficient pentru a inlocui fluidele pe care le pierde prin diaree. Este recomandat ca persoanele cu dizenterie sa consume atat apa si sucuri naturale din fructe, cat si bauturi izotonice. In situatii grave, hidratarea se realizeaza in cadrul institutiilor spitalicesti folosindu-se o perfuzie intravenoasa. Se poate ca medicul sa recomande administrarea de metronidazol, un antibiotic, iar dupa incheierea perioadei de tratament poate recomanda si administrarea catorva tablete de diloxanid furoat pentru a distruge eventualii paraziti care au mai ramas.

Complicatiile dizenteriei

La sugari si la copiii mici, dizenteria poate sa fie fatala pentru ca acestia se deshidrateaza foarte repede din cauza diareei si a varsaturilor. In situatia in care amoeba ajunge sa se raspandeasca in ficat, poate sa apara abcesul hepatic. Dupa ce o persoana este infectata, pot fi resimtite dureri articulare din cauza artritei postinfectioase. La unele persoane cu dizenterie poate sa apara si sindromul hemolitic – uremic, atunci cand globulele rosii blocheaza intrarea in rinichi si se ajunge la anemie, la diminuarea trombocitelor si la insuficienta renala. O alta complicatie in caz de dizenterie o poate reprezenta aparitia convulsiilor.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni eficient imbolnavirea, este important sa va spalati des mainile cu apa si sapun, si mai ales inainte de a pregati mancarea sau atunci cand folositi toaleta. Atunci cand calatoriti, aveti grija ca apa pe care o beti sa fie potabila si ca mancarea pe care o consumati este gatita corespunzator.

Farmacistul Catena va recomanda: