Durere de ficat – de ce apare si cum poate fi tratata

Durere de ficat – de ce apare si cum poate fi tratata Durere de ficat – de ce apare si cum poate fi tratata

Ultima actualizare: 7 iunie 2023

dureri-de-ficat

Ficatul este un organ, parte integranta a sistemului digestiv si endocrin, cu functii vitale pentru asigurarea starii de sanatate. El indeplineste functii precum reglarea sistemelor corpului, sinteza a diferiti compusi esentiali, detoxifiere, reglarea metabolismului, alaturi de multe altele. Astfel, este absolut normal ca o durere de ficat, mai ales cand are caracter prelungit, sa ne ingrijoreze.

Cu toate acestea, este important de inteles ca „ficatul nu doare”, iar hepatalgia (durere de ficat) are originea la nivelul membranei protectoare a ficatului, capsula Glisson, deoarece aceasta are numeroase terminatii nervoase. Durerea apare cand membrana este intinsa, inflamata ori lezata.

Aceasta durere de ficat este foarte frecvent acuzata de persoane in cadrul unui consult medical. De fapt, este vorba despre o durere localizata in partea dreapta superioara, sub coaste (zona ce se numeste, in practica medicala, hipocondrul drept). Aceasta poate avea cauza hepatica, dar si numeroase alte cauze extrahepatice se traduc prin dureri cu aceeasi localizare. Asadar, o durere de ficat nu poate fi pusa in directa legatura cu o patologie asociata ficatului, diagnosticul fiind unul mult mai complex. Cu toate acestea, specialistii au reusit sa faca o legatura intre anumite patologii care intereseaza ficatul si aceasta durere de ficat, localizata in partea dreapta, superior.

Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de Armurariu, anghinarea si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.

Durere de ficat? Care sunt cauzele?

In practica medicala, o durere de ficat poate aparea atat din cauza anumitor factori externi (cum sunt tratamentele medicamentoase, dieta, leziunile mecanice), cat si ca urmare a unor afectiuni medicale subiacente care pot compromite functionarea normala a ficatului. Cu toate acestea, o asa-zisa durere de ficat poate indica in anumite cazuri un traumatism, o boala, care intereseaza alt organ, dar care provoaca dureri in aceeasi zona. Capsula protectoare Glisson, in momentul in care se extinde (ca urmare a cresterii dimensiunii ficatului, de exemplu), poate duce la durere de ficat. Frecvent, o durere de ficat se accentueaza in momentul inspirului sau postprandial.

Cele mai frecvente boli si patologii care manifesta si prin durere de ficat sunt urmatoarele:

Boala ficatului alcoolic

Boala ficatului alcoolic cuprinde un spectru de boli printre care se regasesc: ficatul gras alcoolic cu sau fara hepatita, hepatita alcoolica (reversibila, fiind de natura acuta) si ciroza (ireversibila). Persoanele care consuma alcool in mod constant dezvolta boala hepatica cronica. Exista cazuri in care bolile din acest spectru, care intereseaza functia hepatica, pot provoca si durere de ficat. Consumul excesiv de alcool solicita prea mult ficatul si, in cele din urma, duce la inflamatie.

Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).

Steatoza hepatica

Steatoza hepatica (ficatul gras) este in directa legatura cu sindromul metabolic (hiperlipidemie, obezitate si diabet zaharat). Unele dintre persoanele cu o astfel de afectiune dezvolta boala care se numeste steatohepatita non-alcoolica, care duce la acumularea de grasime in ficat si, in cele din urma, la fibroza hepatica. Multe persoane cu steatoza hepatica acuza si durere de ficat. Este obisnuit ca o durere de ficat cauzata de steatoza sa se simta ca fiind „surda” si constanta.

Hepatita cronica si acuta

Tradusa printr-o inflamatie a ficatului, infectiile cu virusurile hepatice sunt cauze frecvente ce pot duce la durere de ficat. Hepatita C cronica, de exemplu, daca nu este tratata si tinuta sub un control strict, poate duce la carcinom hepatocelular. Cele mai comune tipuri sunt hepatita A, B si C, cauzate de virusuri care vizeaza ficatul. Provoaca durere de ficat in partea dreapta, sus, in primul rand pentru ca acolo se afla ficatul. Exista semne si simptome distincte ale hepatitei care sunt usor de identificat de catre medicul specialist.

Atunci cand aveti nevoie de un protector hepatic si biliar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Hepatoprotect Regenerator. Acesta este un supliment alimentar nutritiv, care contine fosfolipide cu rol in procesul de intretinere si regenerare hepatica. Fosfolipidele esentiale din Hepatoprotect Regenerator sunt din lecitina de soia, cu continut imbogatit in fosfatidilcolina.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

Desi este o afectiune relativ rara, afectand aproape in mod exclusiv persoanele de sex feminin, aceasta provoaca o durere de ficat brusca si severa, care are posibilitatea de a iradia spre umar si brat. Este cauzat de o infectie bacteriana care duce la inflamarea tesuturilor ficatului si poate afecta si mucoasa stomacului.

Sindromul Budd-Chiari

Denumit si boala hepatica veno-ocluziva, acest sindrom poate duce la durere de ficat ca urmare a faptului ca venele hepatice sunt obstructionate, iar sangele este retinut la acest nivel. Sangele ce patrunde in ficat nu mai poate fi eliminat, ficatul creste in dimensiuni si duce la distensia din ce in ce mai puternica a capsulei Glisson.

Tromvoza venei porte

Vena porta este cea care transporta sange din tractul gastrointestinal, vezica biliara, pancreas si splina, pana la ficat. Atunci cand un cheag de sange blocheaza aceasta vena, este posibil sa fie resimtita o durere de ficat cu caracter violent si constant.

Abces sau chist hepatic

Un abces (un sac cu puroi) poate aparea in urma unei infectii bacteriene, fungice sau parazitare. Prin urmare, deoarece intereseaza capsula ficatului, deseori persoanele acuza o durere de ficat cu caracter acut. In urma testelor, se poate observa si cresterea in volum a ficatului. Chisturile (in special cele de dimensiuni mari) sunt ca niste buzunare pline cu lichid. Uneori, acestea pot sangera, provocand dureri severe in abdomenul superior, cu iradiere la nivelul umarului. Cand vine vorba de durere de ficat, prezenta de tumori sau chisturi mari s-a observat a fi frecventa la pacientii care se prezinta la medic acuzand durere de ficat.

Boli cardiovasculare cu ficat marit

De asemenea, o durere de ficat poate indica si o afectiune cardiovasculara. In practica medicala, frecvent se observa o asociere intre o anumita afectiune cardiovasculara si ficatul marit. Astfel, sunt necesare teste si investigatii suplimentare, sub expertiza profesionala, pentru a putea pune un diagnostic specific afectiunii care duce si la durere de ficat.

Icter mecanic

In sine, icterul nu este o boala, ci mai mult un semn al existentei unei patologii subiacente. Cu toate acestea, ca urmare a mecanismului, icterul poate duce la durere de ficat. Interesand caile biliare, icterul poate aparea din cauza mai multor afectiuni: litiaza, cancer, infectii parazitare si de alta natura, chiste de pancreas, stenoze.

Traumatisme si lovituri in zona ficatului

Bineinteles, durerile de ficat pot aparea si ca urmare a traumatismelor care au loc in partea sus, dreapta, a abdomenului. Acestea implica lovituri, cazaturi, si alte tipuri de actiuni care pot duce la durere de ficat.

Durere de ficat – alte cauze

Cauzele enumerate mai sus, de natura hepatica, sunt printre cele mai frecvent intalnite in clinica si se manifesta si prin durere de ficat. Cu toate acestea, mai exista si alte afectiuni, dar de data aceasta care intereseaza alte organe, ce se pot traduce prin astfel de dureri: boli ale colonului si nevralgii, afectiuni renale, durere care iradiaza de la nivelul coloanei vertebrale, apendicita, dar si afectiuni ale pancreasului (pancreatita). Este necesar consultul de specialitate al medicului.

durere-de-ficat

Tratament durere de ficat

Pentru elaborarea tratamentului afectiunii care duce la durere de ficat, este necesar ca medicul sa puna un diagnostic specific. In aceasta privinta, se efectueaza o anamneza completa, corecta, astfel incat sa fie identificati factorii de risc (expunerea sau nu la acestia), respectiv istoricul de boli hepatice familiale. Ulterior, se poate solicita si efectuarea unei ecografii abdominale, astfel incat sa fie vizualizate organele de interes si pentru a se confirma sau infirma anumite patologii. Deosebit de relevant se dovedeste a fi efectuarea hemogramei si profilului functional hepatic.

In functie de rezultate, se poate stabili un diagnostic prezumptiv. La necesitate, pot fi solicitate chiar si biopsii, teste suplimentare de imagistica. Nu exista un tratament standard pentru durere de ficat, deoarece tratamentul vizeaza in primul rand o boala care are acest simptom. O durere de ficat, in sine, nu este o boala, ci manifestarea unei boli prezente sau a unui traumatism care a avut loc la nivelul hepatic. Adresati-va medicului dumneavoastra in vederea diagnosticarii si instaurarii protocolului de tratament.

Durere de ficat – posibile complicatii

In ceea ce priveste complicatiile asociate unei dureri de ficat netratate, asadar a unei afectiuni subiacente netratate sau necorespunzator gestionate, dinamica evolutiva poate fi nefavorabila, deosebit de grava. Vorbind despre boli hepatice cronice, exista cateva complicatii la care par a fi expusi in special cei care nu urmeaza un tratament specific si se expun constant la factorii de risc:

  • ascita si peritonita bacteriana spontana;
  • encefalopatia diabetica;
  • sindromul hepatorenal;
  • sindromul hepatopulmonar;
  • carcinomul hepatocelular.

Daca va confruntati in mod frecvent cu durere de ficat, nu ezitati sa va adresati medicului, astfel incat sa beneficiati de un consult de specialitate. Ficatul este un organ deosebit de important si din acest motiv este esential sa va asigurati o sanatate optima a acestuia, evitand dezvoltarea si aparitia unor boli care ii pot compromite functionalitatea.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554597/
  2. https://www.webmd.com/digestive-disorders/digest-liver-pain-causes
  3. https://www.healthline.com/health/liver-pain
  4. https://psrihospital.com/liver-pain-major-symptoms-treatment-and-causes/
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317259
  6. https://www.tsmp.com.au/blog/liver-pain-symptoms-and-causes.html
  7. https://www.carygastro.com/blog/what-are-the-possible-causes-of-liver-pain

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

  Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar…