Hepatomegalia este o afectiune care mai poarta in mod popular denumirea de ficat marit. Ficatul este cel mai mare organ intern. Acesta ajuta corpul sa:
digere grasimile
depoziteze zaharul sub forma de glicogen
lupte impotriva infectiilor
produca proteine si hormoni
tina sub control coagularea sangelui
descompuna medicamentele si toxinele
Ficatul este, de asemenea, singurul organ intern care se poate reface dupa o interventie chirurgicala, acest lucru facand posibila donarea unei portiuni de ficat de la un donator viu. Daca o persoana doneaza o portiune din ficat, acesta se va regenera la dimensiunea initiala. De asemenea, portiunea transplantata va capata in timp dimensiuni normale.
In multe situatii, o persoana care are ficatul marit ar putea avea:
o boala hepatica
cancer, cum ar fi leucemia
o boala genetica
anomalii la nivelul inimii si al vaselor de sange
o infectie
o intoxicatie
Multe dintre simptomele care provoaca ficat marit pot afecta capacitatea acestuia de a functiona.
O persoana care are ficatul marit ar trebui sa mearga la medic pentru o evaluare. Cu toate acestea, nu toate afectiunile de baza sunt considerate urgente medicale. Faceti o programare la medic daca aveti semne sau simptome de ficat marit. In acest caz, pe langa tratamentul medicamentos poate fi necesar si regimul alimentar, care poate presupune consumul de ceaiuri pentru ficat marit.
Hepatomegalia indica de cele mai multe ori ca tesutul ficatului este afectat. Leziunile hepatice pot fi cauzate de anumite medicamente, cum ar fi statinele. Exista insa produse care sustin sanatatea ficatului, cum ar fi Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar cu un amestec de extracte de armurariu si anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si la sustinerea digestiei.
Printre cele mai frecvente cauze ale ficatului marit se numara:
boala hepatica alcoolica, o afectiune caracterizata de leziuni hepatice provocate de consumul de alcool
steatohepatita nonalcoolica, care se caracterizeaza printr-o acumulare de grasime necauzata de consumul de alcool
ciroza, sau cicatrizarea avansata a ficatului din cauza toxinelor precum alcoolul
anomalii cardiovasculare sau afectiuni care blocheaza venele care alimenteaza ficatul cu sange
hepatita virala (cel mai frecvent de tip A, B sau C) sau diferite infectii hepatice cauzate de un virus
cancerul hepatic sau metastazele
Insuficienta cardiaca congestiva poate provoca acumularea sangelui in venele hepatice, acestea fiind venele care alimenteaza ficatul cu sange. Din cauza acestei probleme, ficatul devine congestionat si creste in dimensiuni. Aceasta problema poarta denumirea de hepatomegalie congestiva.
Cauzele mai putin frecvente ale hepatomegaliei sunt:
limfomul, un cancer care apare la nivelul sistemului limfatic
leucemia, un tip de cancer de sange al maduvei osoase
mielomul multiplu, o forma de cancer al maduvei osoase care afecteaza plasmocitele
hemocromatoza, o acumulare de fier in ficat
boala Gaucher, o afectiune care determina acumularea de substante grase in ficat
boala Wilson, o acumulare de cupru in ficat
hepatita toxica, o inflamatie hepatica cauzata de otravirea chimica
obstructia cailor biliare sau a vezicii biliare, adesea din cauza calculilor biliari
chisturile hepatice
Ficat marit - factori de risc
Unii oameni au un risc genetic mai mare de a dezvolta ficat marit. Riscul creste daca exista antecedente de:
tulburari autoimune, in special cele care afecteaza ficatul
boli inflamatorii intestinale
boli hepatice cronice
cancere hepatice
siclemie (anemia cu celule in secera)
obezitate
Riscul de hepatomegalie poate creste si in cazul:
consumului excesiv de alcool
efectuarii de transfuzii de sange si a intretinerii de raporturi sexuale neprotejate, factori care cresc riscul de infectare cu HIV si hepatita B si C
calatoriilor in tari in care riscul de malarie este mare
Pentru a va proteja ficatul puteti incerca Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Hepatomegalie este termenul medical pentru ficat marit, fiind un simptom al unei afectiuni de baza, nu o boala in sine. Atunci cand ficatul devine marit, persoana afectata poate simti un real disconfort in zona acestui organ.
Oamenii se pot confrunta, de asemenea, si cu alte simptome ale unei probleme hepatice subiacente. Printre aceste simptome se numara:
oboseala
pierdere in greutate inexplicabila
mancarime
greata
urina inchisa la culoare
modificarea obiceiurilor intestinale
febra
Regim alimentar ficat marit: sfaturi si recomandari
Adoptarea unui stil de viata sanatos este principala modalitate de gestionare a simptomelor de ficat marit.
In prima faza este vital sa optati pentru un regim alimentar pentru ficat marit care sa aiba rolul de a elimina toxinele din acest organ. Acest regim alimentar pentru ficat marit trebuie sa cuprinda alimente de origine vegetala, cum ar fi:
legumele verzi
leguminoasele (linte, mazare, soia)
cerealele integrale (ovaz, secara, grau)
fructele bogate in antioxidanti (mure, catina, afine, zmeura)
A doua etapa a acestui regim pentru ficat marit prevede modificarea completa a stilului de viata. Acest lucru presupune ca, pe langa alimentatie, este nevoie de odihna, de un somn de cel putin 8 ore pe noapte, dar si de activitate fizica zilnica.
In plus, este esentiala eliminarea stresului cu ajutorul psihoterapiei, a meditatiei sau a exercitiilor de respiratie. De asemenea, ficatul poate fi protejat si cu ajutorul Secom L-arginine, un produs cu rol de protector hepatic, cardiovascular si renal.
Pentru a preveni eventualele complicatii este esential sa evitati anumite alimente, cum ar fi:
alcoolul
zaharul adaugat
alimentele prajite
sarurile adaugate
painea si pastele din faina alba, dar si orezul alb
carnea rosie
Ceaiuri ficat marit
Regimul alimentar pentru ficat marit implica si administrarea unor ceaiuri cu rol protector. Cele mai bune ceaiuri pentru ficat marit sunt:
Ceaiul verde
Ceaiul verde si principalul sau compus polifenolic, epigalocatechina-3-galat (EGCG) sunt adesea recomandate pentru afectiunile hepatice.
Ceaiul de anghinare
Ceaiul de anghinare se numara printre cele mai eficiente ceaiuri pentru ficat marit. Anghinarea contine cinarina, un antioxidant cu actiune hepatoprotectoare. Ceaiul de anghinare ajuta la detoxificarea ficatului si a vezicii biliare, fiind recomandat pentru persoanele care sufera de hepatita cronica sau ciroza hepatica.
Ceaiul de papadie
Ceaiul de papadie este recomandat pentru problemele de ficat si de splina. Ceaiul de papadie sustine productia de secretii digestive (gastrice, intestinale si pancreatice) care contribuie la producerea si eliminarea bilei si la detoxificarea organsimului.
Cu toate ca este mai putin popular poate si din cauza gustului amarui neplacut, ceaiul de papadie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de papadie din ceai sunt bogate in fibre, proteine, glucide si vitamine (A,E, complexul B, K si C).
Ceaiul de armurariu
Ceaiul de armurariu protejeaza ficatul si reconstruieste celula hepatica, fiind util in tratarea hepatitelor virale de tip A, B si C. In plus, opreste inmultirea virusurilor hepatice, regleaza digestia si are un puternic efect antitoxic. De asemenea, impiedica patrunderea substantelor toxice la nivelul ficatului si favorizeaza eliminarea acestora (combate efectul nociv al alcoolului asupra ficatului).
Complicatiile unui ficat marit netratat
Complicatiile apar, de obicei, din cauza afectiunii de baza a hepatomegaliei. De exemplu, steatohepatita nonalcoolica poate provoca:
niveluri anormale ale colesterolului si trigliceridelor in sange
Leziunile hepatice pot provoca o acumulare de lichid in abdomen, o problema care poarta denumirea medicala de ascita. De asemenea, albumina poate ajunge din vasele de sange in abdomen.
Acumularea unei cantitati mari de lichid poate cauza umflarea abdomenului. Aceasta umflare poate pune presiune pe stomac si plamani, ceea ce poate afecta apetitul si respiratia.