Durerea de pancreas: unde doare pancreasul si care sunt afectiunile asociate

Durerea de pancreas: unde doare pancreasul si care sunt afectiunile asociate Durerea de pancreas: unde doare pancreasul si care sunt afectiunile asociate

Ultima actualizare: 25 august 2023

Durerea de pancreas apare ca un disconfort sau senzatie de durere accentuata in zona abdomenului superior. Pancreasul este un organ cu functii foarte importante pentru organism. Ajuta la digestia proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. De asemenea, are rol de reglare a glucozei din sange. Atunci cand apare, durerea de pancreas poate fi asociata cu afectiuni inflamatorii sau de etiologie neoplazica. In acest articol veti afla informatii despre acest organ, unde este localizata durerea de pancreas si care sunt afectiunile care o pot determina.


Pe scurt, despre pancreas

Pancreasul este un organ aflat in spatele stomacului, in zona abdomenului superior. Acesta este inconjurat de alte organe, si anume de intestinul subtire, ficat si splina. Are textura spongioasa si forma de para sau ca a unui peste pozitionat orizontal in abdomen.

Rolul pancreasului este de a transforma alimentele pe care le consumam, in energie pentru corp. Functiile pancreasului sunt de natura exocrina, ajutand in digestie, dar si endocrine, contribuind la reglarea zaharului din sange.

Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, recomandat pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar. Efi-Digest Naturalis este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala.

Localizarea durerii de pancreas

Durerea de pancreas este asociata cu inflamatia pancreasului. Afectiunea asociata cu durerea de pancreas este cunoscuta drept pancreatita. Aceasta este incadrata in doua categorii: cronica si acuta.

In cazul pancreatitei acute, durerea de pancreas apare in partea superioara a abdomenului. De asemenea, aceasta poate iradia si in spatele abdomenului, „in bara”. Dupa consumul de alimente sau bauturi, durerea de pancreas poate deveni mai intensa. In plus, atunci cand stati culcat/a, durerea de pancreas se poate intensifica. Puteti sa simtiti o atenuare a acestei dureri atunci cand stati in pozitie sezanda.

In cazul pancreatitei cronice, durerea de pancreas apare tot in zona abdomenului superior si poate iradia in spatele abdomenului. Nivelul de intensitate al durerii este sever si constant. Pe langa durerea intensa de pancreas, pancreatita cronica are si alte simptome, cum ar varsaturi, greata, diaree sau pierdere in greutate.

Durerea de pancreas se poate ameliora atunci cand faceti repaos alimentar. Medicul va poate prescrie medicamente antialgice pentru a-i scadea intensitatea. Pe de alta parte, in timpul manevrelor executate de medic pentru palpare, durerea de pancreas se poate accentua.

Afectiunile ce pot cauza durere de pancreas

Durerea de pancreas poate aparea din cauza unei varietati de afectiuni. Desi pancreatita acuta sau cronica este cunoscuta drept principala afectiune ce poate determina durerea de pancreas, aceasta poate aparea si din alte cauze. O alta afectiune responsabila pentru durerea de pancreas este abcesul pancreatic. Neoplasmul pancreatic poate determina durerea de pancreas. Descoperiti in paragrafele urmatoare detalii despre fiecare afectiune in parte.

Durere de pancreas cauzata de pancreatita acuta

Pancreatita acuta este o inflamatie brusca a pancreasului, care se resimte pe parcursul unei perioade scurte. Aceasta poate provoca durere de pancreas de intensitate moderata pana la severa. Atunci cand primesc tratamentul adecvat, majoritatea pacientilor se refac complet. Pe langa durerea de pancreas, aceasta afectiune are si alte simptome, precum:

  • febra;
  • cresterea pulsului;
  • greata si voma;
  • balonare;
  • durere in partea superioara a abdomenului, care poate iradia in spate si se acutizeaza in timpul consumului de alimente.

Factorii de risc pentru pancreatita acuta includ consumul excesiv de alcool, dar si pietrele la nivelul cailor biliare. De asemenea, aceasta afectiune poate fi provocata de aparitia unor infectii, boli autoimune sau disfunctii metabolice.

Durere de pancreas cauzata de pancreatita cronica

Pancreatita cronica este determinata de o inflamatie a pancreasului care s-a dezvoltat pe termen lung. Aceasta apare de obicei dupa un episod de pancreatita acuta. O alta cauza care poate determina pancreatita cronica o reprezinta consumul excesiv de alcool, pentru o perioada lunga. Deteriorarile pe care alcoolul le cauza la nivelul pancreasului pot fi asimptomatice pentru multi ani, dar se pot transforma apoi in pancreatita cronica si durere severa de pancreas.

DIGEX® PLUS, comprimate filmate gastrorezistente contine un amestec complex de enzime digestive, ce ajuta organismul sa faca fata suprasolicitarii cauzate de mese copioase sau alimentatie inadecvata, reprezentand alegerea perfecta in perioada sarbatorilor.

Simptomele de pancreatita cronica sunt similare cu cele de pancreatita acuta. In plus, pot aparea diareea si pierderea brusca in greutate. Factorii de risc pentru aparitia acestei afectiuni includ:

  • fibroza chistica;
  • istoric familial de probleme ale pancreasului;
  • pietre ale cailor biliare;
  • nivel ridicat de trigliceride;
  • consum excesiv de alcool, pentru o perioada indelungata;
  • medicatie.

Durere de pancreas cauzata de abces pancreatic

Abcesul pancreatic apare de obicei la pacientii care au un istoric de pancreatita sau sunt predispusi la a dezvolta aceasta afectiune. Acesta este reprezentat de o zona de puroi de la nivelul pancreasului. Simptomele asociate acestei afectiuni sunt durerea de pancreas, dar și starea de voma, frisoanele, febra sau voma.

Pentru a putea fi depistat, medicul specialist va propune o serie de analize de sange, dar si CT sau RMN la nivelul abdomenului. Atunci cand se complica, abcesul pancreatic poate pune in pericol viata pacientului. Asadar, acesta trebuie drenat fie prin interventie chirurgicala, fie cu ajutorul unui endoscop.

Durere de pancreas cauzata de neoplasm pancreatic

Durerea de pancreas poate fi provocata si de neoplasmul pancreatic. Daca in faza incipienta, acest tip de neoplasm nu provoaca niciun fel de simptome, cand ajunge insa sa se extinda dincolo de pancreas, acesta incepe sa provoace dureri. Simptomele asociate neoplasmului pancreatic pot fi asociate cu ingalbenirea pigmentului pielii, scaune uleioase, urina inchisa la culoare si mancarimi ale pielii. De asemenea, durerea de la nivelul abdomenului superior si din spatele acestuia persista. Un alt simptom il reprezinta pierderea in greutate si a apetitului, dar si stare de voma si greata.

Printre factorii de risc pentru neoplasmul pancreatic se numara fumatul, obezitatea sau pancreatita cronica. De asemenea, studiile au demonstrat ca acest tip de cancer apare mai des in cazul pacientilor cu diabet. Anumite afectiuni autoimune, istoricul familiar, dar si varsta inaintata reprezinta alti factori de risc ce determina aparitia neoplasmului pancreatic.

Sfaturi pentru preventie si pentru sanatatea pancreasului

Pentru a mentine sanatatea pancreasului, este in primul rand important sa intelegeti care sunt cauzele care determina aparitia acestei afectiuni. Cateva sfaturi pentru preventie pe care le puteti aplica pentru sanatatea pancreasului sunt urmatoarele:

  • mentineti o dieta echilibrata, bogata in fibre;
  • limitati consumul de alcool si frecventa cu care il consumati;
  • evitati alimentele bogate in grasimi si concentrati-va spre adoptarea unei diete care contine proteine, precum si vitamine si nutrienti din fructe si legume;
  • renuntati la fumat sau limitati pe cat posibil consumul de tutun pentru a reduce riscul aparitiei neoplasmului pancreatic;
  • incercati sa aveti 5-6 mese cu portii mici pe zi, care sa includa fructe si legume pentru a ajuta sistemul digestiv sa le proceseze;
  • faceti miscare zilnica si pierdeti excesul de kilograme pe care il aveti, pentru a preveni aparitia pietrelor la caile biliare.

Durerea de pancreas poate reprezenta semnul pentru aparitia unei afectiuni foarte serioase pentru sanatate. De aceea, pentru a preveni dezvoltarea acestora, este important sa intelegeti care sunt factorii de risc asociati cu inflamarea pancreasului si aparitia durerii. De asemenea, mentinerea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si miscare in mod constant, va va ajuta sa preveniti aparitia durerilor de pancreas si a altor afectiuni asociate inflamatiei acestui organ.

Surse:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21743-pancreas

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pancreatitis

https://www.nhs.uk/conditions/acute-pancreatitis/prevention/

https://health.clevelandclinic.org/pancreatitis-how-to-lower-your-risk-of-future-attacks/

https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/hospital-medicine/pancreatic-abscess-infections-of-the-pancreas/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/symptoms-causes/syc-20360227

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Efi-Digest x 20cpr. film.

    Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

      Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase,…

  • Digex Plus x 20 compr. film.

    Digex Plus X 20 comprimate fillmate

    DIGEX® PLUS, comprimate filmate gastrorezistente contine un amestec complex de enzime digestive, ce ajuta organismul sa faca fata suprasolicitarii cauzate de mese copioase sau…