Durerea in gat, noul simptom dominant al infectiei COVID-19

Durerea in gat, noul simptom dominant al infectiei COVID-19 Durerea in gat, noul simptom dominant al infectiei COVID-19

Ultima actualizare: 17 octombrie 2022

durere-in-gat-si-covid

Pandemia de COVID-19 cauzata de noul coronavirus (SARS-CoV-2) continua „sa modeleze” intreaga lume, iar simptomele initiale dominante ale infectiei – pierderea mirosului, a gustului si febra – au fost inlocuite de durerea in gat, potrivit celor mai recente cercetari ce apartin expertilor din Marea Britanie. Astfel, acest aspect reprezinta un motiv serios de ingrijorare in sezonul rece, deoarece, pe masura ce principalele simptome se modifica, medicii se tem ca oamenii ar putea raspandi virusul fara ca macar sa-si dea seama.

Simptomele infectiei s-au modificat

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetica (studiaza rolul factorilor genetici in determinarea bolilor) in cadrul King’s College London si co-fondator al aplicatiei COVID ZOE, atrage atentia asupra faptului ca simptomele infectiei cu SARS-CoV-2 sunt in continua schimbare. Pe parcursul pandemiei, cercetatorii au utilizat aplicatia COVID ZOE si au colectat date pentru a urmari modificarile in ce priveste manifestarile bolii.

COVID-19 debuteaza acum cu durere in gat

Astfel, in acest moment, la aproximativ doua treimi dintre pacienti infectia debuteaza cu durere in gat, febra si pierderea mirosului fiind simptome foarte rare. Tocmai de aceea, foarte multe persoane vor crede ca au o simpla raceala si nu se vor mai testa. Din pacate, variantele tulpinii Omicron continua sa sufere mutatii, iar imbolnavirile anterioare si vaccinarea, fara booster, s-ar putea sa nu mai ofere protectia asteptata. Din cauza testarii reduse si a lipsei de supraveghere a noilor variante, expertii in sanatate publica isi exprima ingrijorarea cu privire la noile variante ale virusului, precum si la simptome.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Septocalmin Forte, supliment alimentar ce contribuie la calmarea gatului iritat. Contine vitamina C, extracte naturale si uleiuri esentiale, mentinand confortul la nivelul tractului respirator superior.

COVID-19, raceala sau gripa?

Aceste noi variante pot fi detectate doar cu ajutorul secventierii, care se realizeaza din testarea PCR si, din pacate, nivelul testarii a scazut drastic, astfel incat oamenii se vor imbolnavi, dar nu vor sti daca este vorba despre COVID-19 sau o alta problema de sanatate, precum gripa, raceala, alergie. In Europa, cazurile infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sunt in crestere si este posibil sa marcheze primul varf de la valul BA.5, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrul european pentru prevenirea si contolul bolilor. Un aspect ce trebuie luat in calcul si posibil responsabil de aceasta crestere este acela ca s-a incheiat perioada concediilor si au inceput scolile si facultatile.

Calmarea gatului inflamat

Foarte importanta pentru calmarea gatului inflamat este hidratarea, fiind recomandat consumul a 1,5 litri de lichide pe zi. De asemenea, sunt recomandate produsele cu rol de calmare si lubrifiere a gatului, precum si suplimentele alimentare care sustin imunitatea si ajuta organismul sa faca fata cu brio infectiei cu SARS-CoV-2.

Naturalis ImunoSuport ULTRA este recomandarea farmacistilor Catena si contine o combinatie de vitamina D, vitamina C si zinc, cu rol in sustinerea si buna functionare a sistemului imunitar. Suplimentul alimentar utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, pentru ca organismul sa utilizeze mai bine aportul de nutrienti.

Monitorizati-va simptomele si urmariti-le evolutia. Daca durerea in gat persista si se inrautateste, acesta este un semn ca boala progreseaza si ca este momentul sa va testati si sa anuntati medicul de familie. In continuare, se recomanda vaccinarea impotriva COVID-19, mai ales pentru populatia aflata la risc, si boosterul, ce ajuta la restabilirea protectiei scazute de la ultima doza.

Surse: medscape.com; webmd.com; verywellhealth.com

Farmacistul Catena va recomanda:

 • 3 la pret de 2
  Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

  Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

 • 3 la pret de 2
  Naturalis ImunoSuport ULTRA x 30 tb.

  Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

  ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti. Caracteristici Vitamina D contribuie la: mentinerea concentratiilor…