Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile virale

Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile virale Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile virale

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

 
Echinacea este una dintre plantele care si-au dovedit eficacitatea in ceea ce priveste cresterea capacitatii de aparare a organismului fata de diversi agenti infectiosi. Desi parerile sunt inca impartite in legatura cu beneficiile terapeutice ale acestei plante, exista studii stiintifice care ii atesta calitatile. Asadar, vom discuta despre beneficiile, posibilele efecte secundare, consumul si contraindicatiile asociate cu aceasta planta care se regaseste in compozitia multor produse farmaceutice sub forma de comprimate cu echinacea sau chiar sirop echinacea.
Echinacea, planta atat de cunoscuta farmacistilor, inglobeaza de fapt o familie de noua plante inrudite din America de Nord si este cel mai cunoscut supliment care ajuta la dezvoltarea imunitatii. Cele mai comune specii de echinacea sunt echinacea angustifolia, echinacea pallida si echinacea purpurea, de asemenea si cele mai recunoscute pentru valoarea lor medicinala.
 

Care sunt beneficiile echinacea pentru sanatate?

Creste imunitatea nespecifica

Persoanele care folosesc preparate ce contin aceasta planta au prezentat o rata a imbolnavirilor respiratorii mai scazuta cu aproximativ 50% fata de restul populatiei. De asemenea, simptomele bolii au fost mai putin severe, iar durata, mult diminuata, de 1 la 4 zile. Echinacea prezinta in primul rand o actiune imunostimulatoare, creste imunitatea nespecifica a organismului, stimuland productia de interferon si limfocite. Planta are calitati imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrila, antivirala si antibacteriana. Totodata, scurteaza perioada de convalescenta.
 

Stimuleaza activitatea hepato biliara

Echinacea ajuta organismul in lupta cu bacteriile, virusurile (in special raceli, gripe si virusul herpetic) si fungile. Este utila in caz de infectii respiratorii si genito-urinare, fiind un bun antibiotic natural. Aplicarea ceaiului caldut de echinacea reduce inflamatia provocata de infectiile urinare si, in unele cazuri,aplicarea unei creme cu echinacea poate reduce riscul de infectii vaginale. De asemenea, aceasta planta este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar la pacientii care au cancer, dupa chimioterapie.
 
In plus, datorita actiunii antitumorale, ajuta la incetinirea cresterii si diseminarii tumorilor. Acest proces se realizeaza prin cresterea activitatii celulelor T limfocitare. Dar asta nu e tot, echinacea jucand un rol important si in detoxifierea organismului prin stimularea activitatii hepatobiliare. Acest efect de stimulare a capacitatii de protectie a organismului va fi potentat si de asocierea cu vitamina C si zincul.
 

Care sunt efectele secundare ale echinaceei?

Ca orice alta substanta, si in cazul echinaceei se pot observa efecte secundare daca se face abuz! Consumul excesiv, prin care intelegem un aport mai mare de 900 mg pe zi, poate avea drept consecinte simptome precum ameteala, greata, problemele respiratorii, durerile de stomac, diareea sau insomnia. De asemenea, desi consumul de echinacea este recomandat si pentru copiii de peste 10 ani, acestia pot dezvolta alergii la componentele plantei.
 

Consumul de echinacea

Sub ce forma poate fi consumata echinacea?

Echinacea poate fi consumata cel mai des sub forma de tinctura, pulbere, ceai si capsule.
 

Care este doza zilnica recomandata de echinacea?

Recomandabil este ca fiecare adult sa consume 1-1,5g/zi, in doua sau trei prize, sau o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi. Ceaiul poate fi administrat in urma infuziei cantitatii de o lingurita la 250 ml apa fiarta, consistand in doua sau 3 cani pe zi. O cura dureaza intre 21 si 30 de zile, necesara fiind o pauza de o luna, dupa care ciclul se poate relua. Exista si varianta de a urma cure de zece zile timp de trei luni la rand.
 
In ce priveste pulberea de echinacea, se recomanda administrarea unei lingurite rase de trei ori pe zi. Se va tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se va inghiti cu apa. Sucul de echinacea, folositor in prevenirea si vindecarea infectiilor microbiene sau virale sau in cazul curelor de detoxifiere a organismului, se va administra cate o lingurita de trei ori pe zi timp de trei zile. Dupa luarea unei pauze de trei zile, se va administra timp de alte trei zile, repetand procesul timp de 30 de zile.
 
Se poate administra si sub forma de crema, unguent sau gel in tratarea diverselor rani, intepaturi de insecte, ulceratii, plagi infectate sau furuncule.
 

Contraindicatiile consumului de echinacea

Consumul de echinacea nu este recomandabil pentru:
 
Copii sub 2 ani sau persoane alergice.
 
Persoane care urmeaza tratamente imunosupresoare.
 
Persoane care sufera de boli autoimune.
 
Persoane care urmeaza un tratament impotriva leucemiei.
 
In general pentru pentru femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. Puteti consulta si medicul ginecolog in acest sens.
 
Efectele adverse apar in cazuri foarte rare, dar echinacea poate interactiona cu anumite medicamente. In cazul in care suferitit de o boala cronica, cel mai bine este sa consultati medicul.
 
Aveti mai jos lista de medicamente care pot interactiona negativ cu echinacea:
 
Lovastatina, ciclosporinii, diltiazemul, estrogenii orali, claritromicina, indinavirul si trazolamul.
 
Clozapim, olanzapina, haloperidol, pentazamicina, mexiletina, imipramina, teofilina, zolmitriptan si alte medicamente procesate de ficat.
 
Azatioprina, daclizumab, basilixima, prednison, micofenolat, corticosteroizi si alte medicamente ce scad puterea sistemul imunitar.
 
Midazolamul folosit pentru anestezie.
 
Alergia la echinacea, desi este rara, se va manifesta prin mancarimi in zona urechilor si ochilor, aparitia petelor pe gat si o stare de greata. Intrerupeti imediat consumul la aparitia acestor simptome.
 
V-am convins de beneficiile pe care vi le poate aduce aceasta planta minune?

Farmacistul Catena va recomanda:

Esberitox N X 60 de tablete masticabile

Esberitox N X 60 de tablete masticabile

Pentru functionarea normala a sistemului imunitar.…

Immuno respond 750 mg x 40 comprimate

Immuno respond 750 mg x 40 comprimate

Immuno respond contribuie la pastrarea si ajuta la…