Evaluarea estradiolului in tulburarile de fertilitate

Evaluarea estradiolului in tulburarile de fertilitate Evaluarea estradiolului in tulburarile de fertilitate

Ultima actualizare: 7 decembrie 2022

test-estradiol

Atunci cand ne referim la un test de estradiol, avem in vedere un test simplu de sange prin care poate sa fie masurat nivelul estradiolului din organismul unei persoane. Estradiolul este unul dintre cele patru feluri de estrogen, care sunt produse mai ales de ovare, si mai este cunoscut si sub denumirea de „E2”. Acest hormon mai este produs si de glandele suprarenale si de sani, insa in cantitate mai mica. De asemenea, tot in cantitate mica produc estrogen si testiculele, si unele tesuturi, si placenta – in perioada de sarcina. Pentru a evita pe cat posibil eventualele tulburari de fertilitate, specialistii atrag atentia asupura necesitatii de a pastra constant un nivel corect de estrogen in organism.

In situatia in care va confruntati cu un nivel prea mare sau unul prea scazul al estrogenului in corp, puteti sa ajungeti sa intampinati si alte probleme de sanatate. De exemplu, poate sa fie vorba despre aparitia unor infectii ale tractului urinar, despre fragilizarea oaselor, dar si despre stari de depresie


Testul Estradiol - ce este si cand este recomandat

In foarte multe dintre situatii, se poate ca medicul sa recomande efectuarea unui test de estradiol daca exsta suspiciuni in legatura cu fertilitatea unei persoane. De asemenea, acest test este edificator si atunci cand apar ingrijorari vis a vis de menopauza sau de pubertate. Daca ne referim la femei, se poate recomanda efectuarea unui test de estradiol si pentru a favoriza identificarea unor eventuale tumori ovariene, precum si pentru a determina daca persoana respectiva se confrunta cu afectiuni ale axului hipotalamo – hipofizo – gonadal. Puteti efectua un test de estradiol si atunci cand aveti nevoie sa monitorizati ovulatia – recomandare adresata inspecial femeilor carora li se administreaza diverse tratamente pentru tulburari de fertilitate.

Tot pentru tulburari de fertilitate se poate efectua un test de estradiol si in cazul pacientilor barbati. De asemenea, acest test poate sa fie recomandat si barbatilor la care exista suspiciuni de tumori testiculare sau la cei care prezinta unele afectiuni hipotalamo – hipofizo – gonadale.

Cum va pregatiti pentru testul Estradiol?

Nu este nevoie de niste pregatiri speciale inainte de realizarea acestei investigatii. Un test de estradiol trebuie sa fie efectuat dimineata, inainte de a manca. Este necesar ca femeile testate sa mentioneze inainte de efectuarea procedurii care este data ultimei menstruatii. In situatia in care femeia testata este insarcinata, este nevoie ca aceasta sa informeze medicul in legatura cu trimestrul de sarcina in care se afla. Acest test este un test de sange, iar recoltarea se va face din sange venos. Una dintre indicatiile specialistilor in legatura cu pregatirile pentru testul de estradiol este aceea de a intrerupe administrarea de medicatie hormonala inante de efectuarea investigatiei.

Estradiol - valori normale 

Rezultatele unui test de estradiol ofera informatii in functie de varsta si de sexul parsoanei investigate, iar la femei se vor lua in calcul si ciclul menstrual sau sarcina – in functie de fiecare situatie in parte.

Sexul persoanei testate

Valorile de referinta - pmol/L

Femei - faza foliculara

        45.4 - 854

Femei - faza ovulatorie

        151 - 1461

Femei - faza luteala

         81.9 - 1251

Femei - postmenopauza

       <18.4 - 505

Barbati

         41.4 – 159

Femei - trimestrul I de sarcina

          561 – 11902

Femei - trimestrul II de sarcina

         5729 – 78098

Femei - trimestrul III de sarcina

         31287  –  >110100

Fete (copii 1-10 ani)

           22.0 - 99

Baieti (copii 1-10 ani) 

           <18.4 - 73

In cazul in care se efectuaeaza un test de estradiol in vederea monitorizarii vreunei afectiuni, specialistii recomanda sa se foloseasca de fiecare data aceeasi metoda de testare. In caz contrar, se poate ca valorile obtinute sa fie diferite din cauza tehnicilor pe care le foloseste fiecare laborator in parte. Rezultatele testarii pot sa fie influentate si de alti factori, ca de exemplu terapia radioactiva, cea progestativa sau cea estrogenica. 

Persoanele in cazul carora sunt observate valori crescute de estradiol au nevoie de investigatii suplimentare, pentru ca poate sa fie vorba despre tumori testiculare sau tumori benigne ale ovarului. De asemenea, poate sa fie vorba despre tumori ovariene cu celule tecale sau luteale, de neoplasm ovarian sau al glandei suprarenale.

Cauze estradiol scazut

In perioada de premenopauza apar fluctuatii foarte mari ale nivelului de estradiol. Femeile se pot confrunta cu un nivel scazut de estradiol si din cauza administrarii de megestrol sau de contraceptive orale, care inhiba cresterea fiziologica. In situatia in care observati valori sub normal in urma testului de estradiol, printre cauzele care determina acest efect se pot numara mai multe probleme de sanatate. De exemplu, poate sa fie vorba despre insuficienta ovariana, despre sindromul Turner, despre menopauza sau despre menopauza precoce. De asemenea, de vina pentru un nivel scazul de estradiol in organism poate sa fie de vina si hipogonadismul, hipopituitarismul sau sindromul ovarelor polichistice.

In situatia in care testul de estradiol indica valori sub normal, se poate sa fie si din cauza unei morti fetale intrauterine sau din cauza anorexiei nervoase.