Fertilizare in vitro (FIV) – etape, recomandari, temeri si riscuri

Fertilizare in vitro (FIV) – etape, recomandari, temeri si riscuri Fertilizare in vitro (FIV) – etape, recomandari, temeri si riscuri

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2023

fertilizare-in-vitro-sau-fiv

Fertilizarea in vitro sau, pe scurt, FIV, este o procedura de reproducere umana asistata si una dintre tehnicile ce vin in ajutorul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea. Fertilizarea in vitro presupune stabilirea unui protocol de tratament hormonal de catre medicul specialist, punctia ovariana sau aspiratia foliculara ghidata (a foliculilor ajunsi la maturitate – ovocite), fertilizarea ovocitelor natural sau prin injectarea spermatozoizilor. Embrionii obtinuti (de ziua 3 sau de ziua 5) sunt apoi transferati in uter cu ajutorul unui cateter si sub ghidaj ecografic. Numarul de embrioni care se transfera va fi stabilit de medic, in functie de istoricul fiecarei paciente. Fertilizarea in vitro este o procedura complexa, iar sansele de reusita depind de o serie de factori. Cuplurilor care apeleaza la FIV trebuie sa li se explice detaliat ce presupune procedura, care sunt analizele si investigatiile ce trebuie facute inainte de fertilizarea in vitro, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze si posibilele riscuri.

program-natalitate


Procedura de fertilizare in vitro (FIV) – informatii generale

Fertilizarea in vitro vine in ajutorul cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea si care au incercat sa conceapa natural timp de un an, fara a reusi. Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro se numeste Louise Brown si s-a nascut in Regatul Unit, pe 25 iulie 1978. Specialistii sustin ca ratele de reusita in ce priveste FIV sunt astazi de 50% pentru femeile cu varste sub 35 de ani. Cuplurile care ajung in cabinetul specialistului in reproducere umana asistata sunt sfatuite sa faca o serie de analize si investigatii pentru a se stabili cu exactitate cauza infertilitatii. Apoi se stabileste tratamentul medicamentos si se monitorizeaza ecografic dezvoltarea foliculilor, si se dozeaza nivelul anumitor hormoni. Cand foliculii ajung la maturitate, se realizeaza aspiratia foliculara, iar apoi ovocitele sunt fertilizate in laborator. In cazul femeilor cu ovocite de slaba calitate, cu defecte genetice etc., se recomanda fertilizare in vitro cu ovocite donate. Un ciclu de fertilizare in vitro poate dura in jur de 3 saptamani.

Farmacistii Catena recomanda Remedia Acid folic 1 mg femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate, dar si pe perioada sarcinii. Acidul folic sau vitamina B9 are un rol important in diviziunea celulara si in replicarea ADN-ului, in prevenirea malformatiilor aparute in primele luni de sarcina (defecte de tub neural), fiind esential in dieta gravicelor

Etapele procedurii de fertilizare in vitro

  1. Stimularea ovariana controlata presupune un protocol lung sau un protocol scurt. In ziua stabilita de medic, pacienta va incepe un tratament injectabil, fiind necesara urmarirea ecografica, dozarea unor hormoni.
  2. Aspirarea ovocitelor – este vorba despre aspiratia foliculara efectuata sub anestezie, dupa administrarea unei injectii cu hCG.
  3. Fertilizarea ovocitelor – ovocitele si spermatozoizii sunt pusi intr-un mediu de cultura. Ovocitele sunt lasate fie sa se fertilizeze natural, fie prin injectie citoplasmatica, adica in fiecare ovul se injecteaza spermatozoidul. Evolutia embrionilor este urmarita in laborator.
  4. Embriotransferul – momentul optim este stabilit de catre medic, deoarece organismul trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Transferul embrionilor se poate realiza fie in ciclul respectiv de FIV, fie intr-un alt ciclu separat, embrionii viabili putand fi congelati.

Stimularea ovariana controlata

Medicul va stabili schema de tratament potrivita pentru fiecare pacienta si va programa pacienta pentru a o urmari ecografic. Tratamentul medicamentos poate fi atat injectabil, cat si oral, de obicei fiind vorba despre medicatie hormonala. De asemenea, pacientei i se vor solicita anumite analize hormonale.

monitorizare-ecografica

Aspirarea ovocitelor

Punctia ovariana si aspirarea ovocitelor mature se realizeaza sub anestezie, dupa 36 de ore de la administrarea unei injectii cu hCG pentru declansarea ovulatiei. Dupa interventie, pacientele sunt sfatuite sa se hidrateze, sa se odihneasca si sa anunte medicul in cazul unor eventuale complicatii.

Fertilizarea ovocitelor

Dupa aspirare, ovocitele si spermatozoizii sunt pusi in contact intr-un mediu de cultura, iar ovocitele fie sunt lasate sa fie fertilizate natural, fie se realizeaza injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului. Evolutia embrionilor este urmarita de catre embriolog, iar apoi se va decide ziua in care embrionii vor fi transferati (3 – 5). Trebuie sa stiti ca nu toate ovocitele vor fi fertilizate, asa ca numarul de foliculi aspirati nu va fi acelasi cu cel al embrionilor obtinuti.

Embriotransferul

Embriotransferul este o procedura simpla, nedureroasa, ce presupune introducerea in colul uterin a unui cateter ce contine embrionul. Dupa 10 zile de la embriotransfer, dozarea hormonului beta-hCG va confirma sau nu reusita procedurii.

Cand se recomanda fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro (FIV) se recomanda cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea din diferite cauze, putand fi vorba atat de probleme medicale, cat si de afectiuni genetice in ce priveste ambii parteneri. Poate fi vorba despre endometrioza, infectii vaginale, trompe obstruate sau care au fost scoase, rezerva ovariana scazuta, ovocite de slaba calitate, numar redus de spermatozoizi sau o mobilitate redusa a spermatozoizilor, cancer, infertilitate de cauza neexplicata, tulburari genetice, varsta inaintata.

Din pacate, expertii avertizeaza ca varsta cuplurilor care apeleaza la procedura de fertilizare in vitro a scazut tot mai mult si indeamna femeile care isi doresc un copil sa isi testeze rezerva ovariana, mai ales ca acum ovocitele pot fi congelate si pastrate fara probleme.

Factorii care influenteaza reusita procedurii de FIV

Exista mai multi factori care pot influenta reusita procedurii de fertilizarea in vitro, printre care varsta pacientei, calitatea embrionilor transferati, istoricul sarcinilor si nasterilor anterioare, cauzele infertilitatii, dar si stilul de viata (fumatul, consumul de alcool, obezitatea, consumul de cofeina in exces).

Varsta

Cu cat pacienta este mai tanara, sansele de reusita si de a naste un copil sanatos cresc. Femeile cu varsta de peste 40 de ani sunt adesea sfatuite sa apeleze la procedura de FIV cu ovocite donate, pentru a creste sansele.

Calitatea embrionului

Transferul embrionilor de ziua 5 (blastocisti), care sunt foarte bine dezvoltati, expandati, este asociat cu rate mai mari de succes pentru a obtine o sarcina, comparativ cu embrionii mai slab dezvoltati, cum sunt cei de ziua 3.

Istoricul nasterilor si cauzele infertilitatii

Femeile care au nascut anterior sau care au ramas anterior insarcinate prin FIV au mai multe sanse de reusita. Cauzele infertilitatii reprezinta, de asemenea, un factor important in reusita FIV.

Recomandarea farmacistilor Catena este Femibion Sarcina Sanatoasa 2, ce are la baza o formula special conceputa pentru femeile insarcinate. Contine metafolin, acid folic, DHA, alaturi de 17 vitamine si minerale.

Temeri si riscuri privind procedurile de fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro poate reprezenta un factor de stres atat din punct de vedere financiar, cat si fizic si emotional, tocmai de aceea sunt importante consilierea psihologica si suportul persoanelor apropiate, daca cuplul decide ca isi doreste acest lucru.

Printre riscurile procedurii de fertilizare in vitro se numara hiperstimularea ovariana, nasterea prematura si greutatea scazuta a bebelusului la nastere, avortul spontan, sarcina ectopica, defectele congenitale.

Recomandari, daca v-ati hotarat sa apelati la procedura de fertilizare in vitro

Daca v-ati hotarat sa apelati la procedura de fertilizare in vitro, aveti deja o clinica si un medic specializat in reproducerea umana asistata, trebuie sa urmati indicatiile acestuia. Vi se vor recomanda analize specifice, trebuie sa vi se explice inca de la inceput toti pasii procedurii, riscurile asociate si, desigur, costurile. Perioada in care veti face fertilizarea in vitro poate fi una destul de stresanta, apasatoare, asa ca ar fi indicat, daca se poate, sa va luati concediu de la serviciu pentru a va putea relaxa si concentra pe ceea ce aveti de facut. Articolul  147, introdus in Legea nr. 53/2003, prevede un concediu platit de 3 zile salariatelor care urmeaza o procedura FIV – 1 zi la data efectuarii punctiei ovariene si 2 zile incepand cu data efectuarii embriotransferului.

Programe de finantare pentru FIV

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse desfasoara Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii, adresat cuplurilor si femeilor infertile. Vor fi maximum 10.000 de beneficiari ai Programului care pot realiza, pe teritoriul Romaniei, fertilizare in vitro, respectiv proceduri medicale de specialitate recomandate. Sprijinul financiar se acorda sub forma a doua vouchere, unul pentru proceduri medicale, iar cel de-al doilea pentru medicamentele din protocolul personalizat de tratament. Sumele alocate sunt de 5.000 lei pentru medicamente si de 10.000 lei pentru procedura de fertilizare in vitro (proceduri medicale specifice), valabilitatea voucherelor fiind de maximum 12 luni.

Farmacistul Catena va recomanda:

-25%
Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion® este brand-ul numărul 1 în Europa și…