Fructe si legume care nu trebuie sa lipseasca din dieta de toamna

Fructe si legume care nu trebuie sa lipseasca din dieta de toamna Fructe si legume care nu trebuie sa lipseasca din dieta de toamna

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2024

fructe-legume-toamna

Cu totii suntem „topiti” dupa bunatatile din gradina pe care ni le ofera vara insorita, cum ar fi rosiile, pepenele rosu si porumbul! Insa pe masura ce vremea frumoasa incepe sa-si ia „la revedere” pana anul viitor, sezonul acestor culturi incepe sa dispara. Cu toate acestea, recompensele naturii nu se termina odata cu ele. Ba mai mult, toamna este perioada in care multe fructe si legume isi fac aparitia pe rafturile micilor agricultori. Dovleacul, merele si perele se numara printre cele mai bune fructe si legume de toamna.

Spalati intotdeauna cu apa rece fructele si legumele inainte de a le prepara, pentru a indeparta murdaria. In plus, indepartati coaja fructelor sau legumelor, cum ar fi dovlecii si legumele radacinoase, inainte de a le taia felii, astfel incat cutitul sa nu atraga bacteriile dinspre exterior in suprafata taiata. Si daca vedeti ca o anumita leguma s-a copt prea tare, n-o aruncati! Puneti-o alaturi de alte legume intr-o oala, pentru a face o supa copioasa sau o tocana. De asemenea, puteti face un topping din fructe, pe care il puteti adauga peste iaurt sau peste o prajitura.


Avantajele dietei cu fructe si legume

Un mar pe zi nu poate tine doctorul departe, asa cum spune celebra zicala, insa poate fi o strategie buna pentru a va pastra inima sanatoasa.

Alimentatia bogata in fructe si legume are nenumarate beneficii pe care oamenii le cunosc. Dieta cu fructe si legume poate reduce tensiunea arteriala, riscul de boli cardiace si accident vascular cerebral, poate preveni anumite tipuri de cancer, poate reduce riscul de aparitie a problemelor oculare si digestive si poate avea un efect pozitiv asupra zaharului din sange, lucru care mentine sub control senzatia de foame. De asemenea, persoanele care vor sa slabeasca pot sa manance fructe si legume fara amidon, cum ar fi merele, perele si legumele cu frunze verzi. Aceste minunatii ale naturii au un continut glicemic scazut, lucru care previne cresterea nivelului de zahar din sange si care reduc, in mod automat, senzatia de foame.

Exista cel putin noua familii diferite de fructe si legume, iar fiecare contine sute de compusi vegetali diferiti care au o multime de beneficii pentru sanatate. Specialistii in nutritie ne recomanda sa mancam fructe si legume de diferite tipuri si culori, pentru a-i oferi organismului amestecul de nutrienti de care are nevoie. Acest lucru nu numai ca asigura o mai mare diversitate de substante benefice pentru plante, dar creeaza si preparate atractive din toate punctele de vedere.

  • reducerea oboselii si a extenuarii;
  • imbunatatirea tonusului psihic;
  • protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ;
  • reglarea activitatii hormonale;
  • functionarea normala a inimii.

Alimentatia este principala modalitate de a-i oferi organismului toti nutrientii necesari. Cu toate acestea, specialistii pot recomanda si suplimente alimentare care sa contribuie la aportul zilnic de vitamine si minerale. Un astfel de produs este Naturalis Multivitamine si minerale, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului: vitaminele E, C, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, biotina, acid pantotenic, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, iod. Naturalis Multivitamine si minerale este recomandat pentru:

Fructe de toamna pentru o imunitate puternica

  • Mere

In afara de dovleac, marul reprezinta fructul-vedeta al toamnei, fiecare sortiment oferind o aroma specifica. Merele au un continut mare de fibre solubile si vitamina C, motiv pentru care pot fi consumate ca o gustare rapida. Pentru a alege cele mai bune mere din livada sau piata, optati pentru cele tari si fara pete sau vanatai. De asemenea, depozitati-le intr-un loc racoros si uscat, pentru a le pastra proaspete acasa. Merele emit etilena, iar aceasta accelereaza procesul de coacere. De aceea, este important sa le tineti departe de alte produse sensibile la etilena, cum ar fi avocado, bananele sau citricele. Si daca iubiti merele, insa nu va place ca devin maronii dupa ce au fost taiate, puteti stoarce putin suc de lamaie peste ele, pentru a evita oxidarea.

  • Dovleac

Dovleacul nu este bun doar in placinte, ci poate fi folosit si in mancaruri. De asemenea, semintele sale pot fi coapte si consumate ca atare sau pot fi adaugate in salate.

fructe-legume-toamna-dovleac

Stiati ca dovlecii se numara printre putinele legume care nu se deterioreaza atunci cand ii depozitati? Ba mai mult, contintul de betacaroten al dovleacului creste in timp ce este tinut pe balcon! O suta de grame de dovleac copt asigura 100% din necesarul zilnic de vitamina A, precum si o doza importanta de vitamina C, potasiu, fibre, magneziu si acizi grasi Omega-3. De aceea, este bine sa includeti dovleacul in dieta de toamna!

  • Pere

Indiferent de tipul lor, alegeti perele cat sunt inca tari, apoi lasati-le sa se coaca. Dupa ce devin mai moi, le puteti pastra la frigider pentru a incetini procesul de coacere sau intr-o fructiera, conditia fiind sa le mancati in termen de cinci zile. Si, la fel ca in cazul merelor, stoarceti putin suc de lamaie peste ele pentru a preveni oxidarea perelor taiate.

In plus, perele sunt alimente hidrofile, ceea ce inseamna ca sunt iubitoare de apa, lucru care ofera rapid o senzatie de satietate. Perele sustin procesul de digestie, reduc colesterolul si regleaza absorbtia zaharului de catre organism. De asemenea, sunt bogate in pectina, un carbohidrat complex care detoxifica organismul, regleaza tractul gastrointestinal si stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a va sustine imunitatea, puteti apela si la ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Benesio Tonico Forte. Acest produs aduce un aport de substante nutritive care sustin organismul in perioade de surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune. Acest supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12.

Legume de toamna pentru un sistem imunitar rezistent

  • Legumele cu frunze verzi

Cu toate ca este sezonul in care frunzele capata acea nuanta galbena, rosie sau maro, toamna este una dintre cele mai bune perioade in care va puteti bucura de aceste legume minunate. Varza kale a inceput sa capete o notorietate tot mai mare in ultimii ani si din motive intemeiate: este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina K, vitamina C, fibre si mangan. Insa exista si alte legume cu frunze verzi care sunt la moda toamna, cum ar fi salata verde, rucola si cicoarea rosie.

  • Sfecla

Aceste legume radacinoase hranitoare se gasesc sub mai multe culori. Fie ca este rosie, roz, alba sau portocalie, sfecla este o leguma delicios de versatila, pe care o puteti savura prajita, pasata sau... cruda. Sfecla contine o multime de fibre, vitamine si minerale, cum ar fi magneziul, potasiul, fosforul, fierul, vitaminele A, B si C, beta-caroten si acid folic. De asemenea, contine nitrati care largesc vasele de sange, reduc cantitatea de oxigen de care au nevoie muschii si scad tensiunea arteriala.

 

Referinte:

https://www.countryliving.com/food-drinks/g33668350/fall-fruits-vegetables/

https://www.mensjournal.com/food-drink/season-10-most-nutritious-fall-fruits-and-vegetables/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Multivitamine si Minerale X 20 comprimate efervescente

Naturalis Multivitamine si Minerale X 20 comprimate efervescente

  Suplimentul alimentar Naturalis Multivitamine…

3 la preț de 2
Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

Tonico Forte este un supliment alimentar fara…